För ungefär en månad sedan öppnade fyra SweClockers-medlemmar kartongen till varsin Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, en telefon som kvartetten sedan dess har hårdtestat. Testpiloterna @Sebastiannystrom, @Gascogne, @atlantica4ever och @Mithras har kontinuerligt rapporterat om resultaten i forumet och nu är det dags att avsluta projektet genom att presentera slutsatserna.

Samsungs flaggskeppstelefon stoltserar med det senaste snittets systemkrets, 5G-stöd, fyra kameror och en påkostad skärm med 120 Hz bilduppdatering. När testpiloterna sammanfattar intrycken handlar det om telefonen som helhet, men med olika bakgrunder och intressen har de även haft olika fokusområden.

Byte från Apple till Samsung och powerbank-funktion

sebastiannystrom.jpg

Den inbitne Iphone-användaren @Sebastiannyström är nyfiken på huruvida gräset är grönare på Android-sidan och om hårdvaran matchar Apples alternativ. Sebastian testar hur bytet går till i praktiken, för att sedan doppa tårna i anpassningsmöjligheter och andra Android-specifika delar.

Jag har under min tid som testpilot fått upp en helt annan uppfattning om Android OS till det positiva. Även att Android OS och med Samsung Galaxy S20 Ultra 5G har ett liknande ekosystem som Apple har som gör att man kan länka sin telefon till Windows och kunna svara på sms, samtal och flytta bilder och filmer trådlöst till datorn har gjort att jag ser Android OS som ett operativsystem jag skulle kunna använda mig av dagligen framöver. Även fast jag själv får leta efter uppdateringarna för att vara säker på att enheten är uppdaterad.

Under skalet på Galaxy S20 Ultra 5G finns dessutom ett batteri på 5 000 milliamperetimmar, tillsammans med trådlös Qi-laddning som fungerar åt båda håll. I ytterligare ett test gör Sebastian sport av att klara sig genom dagen utan eluttag, med normal användning och därtill dela ström med en urladdad Iphone. Som avslutning ger testpiloten svar på om det är dags för honom att lägga Apple-luren på hyllan.

Läs Sebastians tester

Strömmade spel och stort format under lupp

gascogne.jpg

Den spelintresserade Wolf med forumnamnet @Gascogne byter Apple mot Samsung, för att undersöka hur väl spelande fungerar. Kan en telefon och de strömmande speltjänsterna Google Stadia och Microsofts Xbox molnspelande faktiskt ersätta spelkonsol och dator?

På Samsung Galaxy S20 så är skärmupplösningen hög med sina 3200 x 1440 och 120Hz, men även här så spelar varken skärmupplösning eller uppdateringsfrekvens inte någon större roll eftersom både streamingtjänsterna använder sig av lägre skärmupplösning och lägre uppdateringsfrekvens.

Det är just telefonens stora skärm som är i centrum för testpilotens andra fokusområde med tonvikten på hur den lämpar sig för molnspel. Därutöver presenteras de första intrycken och en sammanfattning av både fysiska, tekniska och mjukvarumässiga aspekter för Galaxy S20 Ultra 5G som helhet.

Läs Wolfs tester

Kameran och batteritiden

atlantica4ever.jpg

Hobbyfotografen David heter @atlantica4ever på forumet och sätter telefonens många video- och bildmöjligheter på prov i sitt huvudsakliga test. Hybridzoomen på upp till 100× förstoring är en aspekt som undersöks, men även lågljusfotografi, manuellt läge och de många AI-förbättrade och automatiska alternativen får sig en omgång.

Samsung s20 ultra 5g imponerar på många sätt mig, i hur bra bilder den tar och hur långt mobiler har kommit. Det är super lätt att använda och få bra resultat. Men det är nog ingen kamera för mig, jag vill själv kunna styra resultatet i en högre grad och ha mer kontroll över resultatet.

Precis som Sebastian är David intresserad av vad ett batteri på 5 000 milliamperetimmar mäktar med. Dålig batteritid – särskilt vid fotograferande – har nämligen varit den bakomliggande anledningen till de tre senaste telefonbytena. Spel och vardagligt användande med betoning på foto utgör testerna, innan testpiloten sammanfattar intrycken.

Läs Davids tester

5G i praktiken och Galaxy S20-valet

mithras.jpg

Sollentunaboende Sam, @Mithras, presenterar ingående vad som idag erbjuds i 5G-väg i Sverige. Den breda utrullningen har inte kommit igång ännu, men potentialen är hög och i exempelvis Stockholm kan en 5G-utrustad mobiltelefon ge en försmak av vad som komma skall. I den tillhörande tråden rapporterar testpiloten om både hastigheter och latens.

5G är något som är otroligt spännande och intressant, även om den just nu inte har några direkta användningsområden eller inflytande på våra liv. Den ökade hastigheten vi har sett i testerna kommer bara klättra uppåt – och med den utlovade minskade latensen till ca 1ms kommer vi få se väldigt häftiga saker hända.

Sam äger i dagsläget lillasyskonet Galaxy S20 utan "Ultra 5G"-ändelse och jämför för- och nackdelar mellan modellerna. Perspektivet är normalanvändarens och han tar avstamp i upplevt flyt, telefonernas storlek, batteritid och priset. Avslutningsvis sammanfattas hela testperioden.

Läs Sams tester

Hoppa in i trådarna och läs!

Den som är intresserad av kamera, hastighet, byggkvalitet eller batteritid hos en telefon av senaste snitt har alltså en hel del spännande testresultat att gå igenom i de olika trådarna. Med olika förutsättningar och intressen förklarar testpiloterna hur en månad med Galaxy S20 Ultra 5G fungerar och slår fast om det är en telefon att satsa på.

Sponsras av Samsung

samsung-logo.png

Denna artikel produceras i samarbete med Samsung. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.