Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av MSI som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

I den ständiga jakten på högre prestanda har Intel lanserat en ny "standard" för bärbara datorer. Intel Evo innebär att datorn måste innehålla elfte generationens Core-processor, Xe-grafik, Wifi 6, Thunderbolt 4 samt vara igång (eng. wake up) på mindre än en sekund. Datorn ska också kunna snabbladdas på endast 30 minuter. Allt detta under normala användningsförhållanden.

Testpiloten Pontus "Wasp" Magnusson har lagt vantarna på en av de senaste modellerna med Intel Evo, nämligen MSI Prestige 14 A11M med plattformen Intel Tiger Lake.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

wasp1.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Pontus Magnusson

 • Användarnamn: @WaspCustoms

 • Registrerad: 2010

 • Plats: Norrtälje

 • Specialitet: Datorer, spel och nörderier

Han kallar sig för en "redig nörd med fler hobbys än intelligenspoäng". Pontus Magnusson är till vardags distributions-elektriker och fyller sin fritid med datorer, modding, VR, 3D-skrivare, cykling, foto och drönare – bara för att nämna några av alla hans intressen.

Som tvättäkta hobbyist är Pontus alltid på jakt efter ny, spännande teknik och intressanta produkter att undersöka. Han syns i forumet som @WaspCustoms och återfinns ofta i underhållande diskussioner om allsköns nörderier.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Specifikationer

.

MSI Prestige 14 Evo A11M

Operativsystem

Windows 10 Home, Pro

Plattform

Intel Core i7-1185G7
4 × 3,0–4,8 GHz
28 W TDP
Hyperthreading

Grafikdel

Intel Iris Xe
96 grafikkärnor (EU)
Max 1,35 GHz A11M

Bildskärm

14" Full HD
99% sRGB
300 nits ljusstyrka
IPS
Tunna skärmkanter

Lagring

512 GB
PCI Express 4.0 (M.2 NVMe)

I/O

2 × USB 4.0 Type-C/Thunderbolt 4 (med laddmöjlighet)
1 × USB 2.0 Type-A
1 × Micro SD-kortsläsare
1 × kombinerat 3.5 mm ljuduttag

Fingeravtrycksläsare

Ja

Arbetsminne

16 GB
LPDDR4x, 4 267 MHz
Dual Channel

Kamera

30 FPS, 720p

Vikt

1,3 kg

Dimensioner

319 × 219 × 15,9 mm (B×D×H)

Batteri

3-cell Li-ion, 52 Wh

Trådlös anslutning

Wifi 6
Bluetooth 5

Nätadapter

65 W USB Type-C

Efter att ha ögnat igenom specifikationerna stack några sektioner ut för mig som verkligen utmärkte datorn som en Intel Evo. Bland annat har vi processorn som under korta stunder körs i 4,8 GHz, eller minnet som arbetar i hela 4 267 MHz. Det senare var jag tvungen att verifiera med programmet CPU-Z då det kändes osannolikt med ett så pass snabbt arbetsminne i en laptop. Jovars, frekvensen stämmer helt överens med specifikationerna. Galet snabbt!

DSC06985.jpg
DSC06993.jpg
DSC06996.jpg

Design

Här, här jäklar i min låda har verkligen MSI lyckats framföra sitt bästa vad det gäller kvalité och design. Datorn är lätt men samtidigt stabil. Precis men ändå lagom. Prestandafokuserad men samtidigt diskret. Ja, ni förstår poängen.
Den är tillverkad i ett material som är lätt som plast men känns ändå lika stabilt som stål, eller aluminium förstås. Varje gång jag tar upp datorn blir jag förvånad över hur stabil den känns kontra den lätta vikten.

Datorn finns i två färger: Carbon Gray och Pure White. Textexemplaret jag erhållit är i den förstnämnda färgen. Men jag vill klargöra att färgen är reflekterande och kan skifta i färgton beroende på ljuset i omgivningen. Jag har uppfattat färgen som skiftande i både blått och lila beroende på hur, var, när och i vilken vinkel ljuset träffar ytan. En otroligt snygg effekt som dessutom inte suger åt sig fingeravtryck som en lampa attraherar insekter.

Vandrar vi vidare ser vi att datorn har en väldigt smart design när det kommer till hur skärmen öppnas. Tack vare ett smart gångjärn vinklas datorns underdel cirka fem grader, vilken ger en möjlighet till en unik och bekväm laptop att använda. Med bonusfunktionen att fläkten får tillgång till frisk luft med god marginal från vilket underlag datorn än må stå på. Tyvärr kommer datorn med "fula" stickers där det skryts om Iris-grafik och Intel-processor.

Lyckligtvis går dessa att ta bort utan att lämna snigelspår. Det är dock ett störningsmoment i min bok. Och när vi ändå är inne på störningsmoment. Fingeravtrycksläsaren återfinns som det syns på bilderna i touchplattans vänstra övre hörn. Fingeravtrycksläsaren blir då oerhört mycket i vägen då jag ofta är däruppe och försöker navigera runt muspekaren.

Överlag lämnar MSI Prestige 14 Evo ett gediget intryck och är en stabil pjäs i högkvalitativt material.

DSC07211.jpg
DSC07272.jpg
DSC07346.jpg
DSC07350.jpg

Att använda MSI Prestige 14 Evo

Vid första anblick lämnar datorn ett fullgott intryck. Tangentbordet är fullt användbart men inte det bästa jag använt, samtidigt som skärmen är ljusstark blandat med utmärkt batteritid.

En riktigt rapp maskin är det jag möts av. Det kan vi tacka den höga frekvensen på processorn, arbetsminnets hastighet och SSD-lagringen som ansluts över PCI Express 4.0 för. För att starta applikationer, webbläsare och generell användning upplever jag datorn lika rapp som min stationära. Men vid en längre arbetsbelastning blir den förstås betydligt segare då proessorn behöver klocka ned sig en del.

Tyvärr är skärmen endast Full HD (1 920 × 1 080 pixlar) vilket är fullt användbart men jag upplever den något grumlig och lågupplöst. Jag hade gärna sett 1440p på denna skärm för att ge en riktigt skarp upplevelse. Lyckligtvis är den väldigt ljusstark vilket gör att det inte är några problem med att använda maskinen utomhus.

Touchplattan håller en väldigt hög kvalité och är oerhört följsam. Tillsammans med en riktigt len touch-yta glider fingret fram som Bambi på hal is. Helt jämförbar med alla touchplattors benchmark (Apple Macbook-datorer). Tyvärr går inte klicket hela vägen fram. Medan klicket är precist och bra går det inte att klicka på hela plattan. Den övre tredjedelen av touchplattan är hårdare att klicka med och blir gradvis hårdare ju längre upp du kommer. På den översta delen går den inte alls att klicka. Medan majoriteten av användare kanske inte märker av det har det för mig inneburit en ordentlig invänjningsperiod.

Med vanliga rubberdome-brytare finns det ingenting som sticker ut åt vardera håll när det kommer till tangentbordet. Precis som man kan förvänta sig är det inget flex eller knak och samtidigt finns det förstås bakgrundsbelysning för de nattliga hacker-sessionerna. Jag har gjort hela mitt test och skrivit texten du läser just nu på detta tangentbordet utan trubbel, besvär eller svordomar.

Ljudet Är verkligen ingenting att hänga i julgranen, medan du kanske inte vill growla med i Volbeats senaste skiva spelandes från denna laptop är vanlig mediakonsumtion och videomöten ingen match för de små högtalarna som Prestige 14 Evo är utrustad med. Hela vägen upp till 100 procent kan du dra volymslidern utan att ljudet förvrängs.

Då MSI skapat en dator som följer Evo-standarden har dom skyldigheter att följa, exempelvis att batteritiden ska överstiga 9 timmar. Det klarar MSI med sin Prestige 14 Evo med näppe då datorn kammar hem 10 timmar verklig batteritid. Då i scenario om normal användning. Det innefattar webbläsande, Netflix, Spotify med flera. Du kan förstås inte förvänta dig 10 timmar batteritid medan du redigerar nästa storfilm.

DSC07432.jpg
DSC07479.jpg
DSC07509.jpg
DSC07552.jpg
DSC07626.jpg
DSC07647.jpg
DSC07669.jpg

Prestanda, ljudnivå och temperatur

Som tidigare nämnt; riktigt rapp maskin som gör sig bra i kortare arbetslaster. Den fungerar också helt okej för längre arbeten som exempelvis tung videoredigering men då processorn klockar ner sig en del så kan man inte förvänta sig mirakel.

Här kan vi se datorn ställd mot sin Macbook-motpart samt min stationära dator inslängt bara för att få lite färgskillnad. Datorn börjar starkt vid 4,2 GHz men faller snabbt ner i frekvens till 3,4–3,6 GHz över alla kärnor. Imponerande är däremot att datorn står pall mot den på pappret mycket mer potenta Intel Core i7-7700k. Inte fy skam för en laptop-krets med väldigt begränsad strömbudget.

Temperaturmässigt uppnår datorn som mest en spik upp till 95 °C innan fläkten dragit igång, men när den väl är med i leken kan man räkna med drygt 85 °C över alla kärnor. Fullkomligt godkänt med tanke på formfaktorn och den ringa ljudnivån som alstras även när processorn arbetar till max i Cinebench.

129528254_185024373256308_7883442633999036770_n.jpg
129583858_1756024221233016_7955458815821713274_n.jpg
130186887_386571822679348_332610861531324372_n.jpg
130202622_507698966797271_5591495362744874060_n.jpg

Lite termografi visar att vi har processorn till vänster runt "wasd"-tangenterna medan fläktens utblås sker mellan chassit och skärmen. Tangentbordet blir varmt men inte obehagligt så. Däremot blir undersidan rätt varm så att använda denna dator i knät en varm sommardag medan en film renderas skulle jag undvika. Det här är förstås i ett scenario där datorn jobbar på för fullt och vid vanlig användning märks det inte att datorn är speciellt mycket varmare än omgivningen.

Att dra ihop en spelsession på Prestige 14 Evo är också fullt möjligt, detta tack vare Intels nya Iris Xe-grafik som enligt uppgift presterar tre gånger bättre än föregående modeller. Med hela 96 beräkningsenheter (EU) finner jag det inte helt omöjligt att så kan vara fallet. Speciellt inte då vi här ser att purfärska F1-2020 av Codemasters är fullt spelbart i 1080P-Medium. Valorant, League of Legends och Counter-Strike: Global Offensive har också fått sig en genomgång med helt spelbara resultat.

Lagringsprestandan är här som synes fullkomligt fantastisk och spöar nästan Corsair MP600 som sitter i undertecknads dator. PCI Express 4.0 med NVMe-gränssnittet gör verkligen under för denna dator och hjälper den skyffla extra data för att göra slutupplevelsen extra rapp för användaren.

Mjukvara

Som synes i specifikationerna finns Windows 10 Home/Pro installerat. Fullkomligt normalt här förstås. Men dessvärre har MSI valt att installera i mitt tycke det absolut sämsta skräpet mjukvarugudarna någonsin skådat. Norton Antivirus, usch. Lyckligtvis är det lätt att avinstallera efter ett par pop-ups och varningar.

Utöver Nortons störiga mjukvara har MSI valt att installera "MSI-Business Center". Ett program som kort beskrivet kan användas för att ställa in prestandaprofiler och annat smått och gott. Ingenting nödvändigt och jag hade önskat att MSI Prestige 14 kom utan dessa program förinstallerade.

Sammanfattning

DSC06996.jpg

Med Intels senaste satsning för bärbara datorer har MSI visat att dom också kan vara med på kartan. Helt purfärska Evo-standarden visar hur bra en dator kan bli med lite krav ställda på tillverkarna. Det är också kul att se att Intel ännu är med i leken och kan slåss med Apple vad det kommer till användbarhet för en bärbar dator. Intels nya Evo-standard är spännande och jag förväntar mig att långt fler "ultrabooks" kommer lanseras med den som grund. Riktigt kul är det att se prestandan som börjar dyka upp i dessa Über-books.

Överlag är jag nöjd med MSI Prestige 14 Evo och kan helhjärtat rekommendera den då punkterna den faller på är lätta att överse eller åtgärda. Som exempel att Norton Antivirus kommer förinstallerat.

Fördelar

 • Riktigt god byggkvalitet

 • Bra batteritid och låg vikt

 • Förhållandevis snabb

 • Bra touchplatta

 • Två Thunderbolt 4/USB 4

Nackdelar

 • Hög prislapp

 • Lågupplöst skärm

 • Norton Antivirus förinstallerat

 • En enda USB Type-A

MSI Prestige 14 A11M kostar i skrivande stund cirka 14 000 kronor. Lägsta pris: