Inledning

Deltaco är kanske inte det märke jag först tänker på när det gäller gamingtillbehör, utan tankarna drar snarare mot HDMI-kablar och grenuttag. Det vill de nu förändra med sitt nya varumärke Deltaco Gaming som ska göra prisvärda gamingattiraljer tillgängligt för alla plånböcker.

I dagens testpilot ska vi titta närmre på deras trådlösa flaggskepp DM430 eller GAM-107, som den också verkar kallas. Här bjuds vi på en välkänd sensor från Pixart, brytare från Omron och såklart RGB-belysning – allt förpackat i en ergonomisk form.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

Joakim Pekkari.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Joakim Pekkari

 • Användarnamn: @vargeEEEEn

 • Registrerad: 2008

 • Plats: Lund

 • Specialitet: Spel och datornörderi

Joakims resa in i datorvärlden började som 6-åring när hans pappa tog hem en dator från jobbet han fick riva isär och montera, ungefär som en tokdyr LEGO-byggsats. Under de tidiga tonåren upptäckte han SweClockers och registrerade sig efter några års lurkande i forumen.

Sedan dess har han modererat i forumet, administrerat SpelClockers olika spelservrar och VOIP-plattformar samt gjort sitt bästa för att störa redaktionen.

I övrigt jobbar han som teamchef för supporttekniker på ett multinationellt svenskt möbelföretag. Ni hittar honom oftast på Geeks discord eller närmsta golfklubb.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Deltaco Gaming som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer: Deltaco Gaming DM430

Egenskap

Värde

Antal knappar

6 st.

Känslighet

400 – 16 000 DPI

Uppdateringsfrekvens

1 000 Hz

Sensor

Pixart 3335

Brytare

Omron

RGB

Ja

Anslutning

Trådlös 2,4 GHz via USB-adapter
Trådad via medföljande kabel

Räckvidd

10 m

Batteritid

Upp till 46 h

Vikt

101 g

Kompabilitet

Windows

Inkluderade tillbehör

USB-adapter
USB Type-A – USB Type-C-kabel (2 m)
Manual

Garanti

5 år

Färgval/varianter

Finns i färgerna svart eller vit

Pris

Cirka 499 kronor
Lägsta pris:

Design och funktion

Deltaco_DM430-1100738.JPG
Deltaco_DM430-1100742.JPG
Deltaco_DM430-1100744.JPG

Deltaco DM430 kommer i en ganska typisk "Titta på mig, jag är en fräck gamingmus!"-förpackning ämnad att dra ögonen till sig på butikshyllorna. På framsidan belyses några av de viktigaste specifikationerna; det faktum att den har RGB, men också hela 5 års garanti.

Öppnar vi upp locket hittar vi Deltaco Gamings uppdragsbeskrivning och självklart ett stycke mus. Man kan känna lite på formen av DM430 genom plasten men tyvärr finns inget hål i förpackningens nedre del för att kunna ta ett ordentligt grepp, något som hade varit en trevlig bonus. På baksidan hittar vi de fullständiga specifikationerna och nu är det därmed dags att slita upp förpackningen.

Deltaco_DM430-1100755.JPG

I förpackningen hittar vi inga större överraskningar. Du får utöver musen med en 2,4 GHz USB-mottagare, en USB Type-A till Type-C-kabel på cirka 2 meter klädd i en tjusig kabelstrumpa och därutöver en tunnare manual.

Deltaco_DM430-1100785 landscape.JPG
Deltaco_DM430-1100775.JPG
Deltaco_DM430-1100777.JPG
Deltaco_DM430-1100780.JPG
Deltaco_DM430-1100772.JPG
Deltaco_DM430-1100811.JPG

Deltaco DM430 är utrustad med en lätt gummerad yta och en ergonomisk form för höger hand – vänsterhänta får titta på en annan modell. Förutom de sedvanliga höger och vänster musknapp samt rullhjul hittar vi även en knapp för att växla DPI-läge, vilket indikeras med en liten LED-lampa. På vänster sida hittar vi två rejäla tumknappar, medan högersidan är helt blank. Framtill ser vi en USB Type-C-port för laddning, som även kan användas under pågående spel.

Deltaco Gaming-loggan är lätt transparent och antyder att det finns belysning under. Något som också skvallrar om belysning är den remsa som hittas längs botten av musen. Vänder vi på DM430 hittar vi två rejält tilltagna glidytor, strömbrytare samt en knapp för att justera RGB-belysningen. Här ser vi även en stor transparent del där RGB-belysningen huserar.

Mjukvara

Ingen kringutrustning kommer utan mjukvara Även om DM430 är redo att användas rakt ur lådan rekommenderas starkt att mjukvaran laddas ner från Deltacos webbplats. Det hade kunnat vara betydligt lättare att hitta mjukvaran om benämningen av modellnamnet var konsekvent, på hemsidan benämns den som GAM-107.

Med mjukvaran installerad hittar vi ett ganska avskalat och funktionellt verktyg för att konfigurera DM430. På huvudfliken kan vi justera vad de olika knapparna ska göra, ställa in uppdateringsfrekvensen för USB samt se batterinivå. Uppdateringsfrekvensen gör man bäst i att lämna på 1 000 Hz.

DM430 Main.png

Värt att notera att det är undertecknad som är smått galen och vänder på bakåt respektive framåt-knapparna.

DM430 Advanced.png
DM430 Macro.png
DM430 Lighting.png

Under "Advanced" hittar vi inställningarna för de olika DPI-profilerna som kan justeras i steg om 100 DPI fördelat över sju olika profiler ända upp till toksnabba 16 000 DPI. Undertecknad nöjer sig med 1 200 DPI 99 procent av tiden. Utöver DPI-profilerna kan även muspekarhastigheten i Windows justeras, vid sidan av scrollhastighet samt kvickheten för dubbelklick. Rutan för "förbättrad precision" är trams och gör sannolikt ingen lycklig då muspekarens rörelser blir tämligen släpande. Låt denna vara tom om hoppet för tjusiga huvudskott ska leva.

Macro-fliken har jag själv knappt tittat på då jag aldrig haft behovet, men möjligheten finns att programmera eller spela in olika knappsekvenser för den som önskar. Lighting-fliken innehåller däremot precis vad man förväntar sig: kontroller för den alltid så polariserande RGB-belysningen. Du kan välja mellan fast belysning och olika varianter som visar upp det fulla RGB-spektrumet i olika ljusstyrkor och hastigheter. Ett pulserande läge saknas, vilket ofta hittas hos konkurrenter.

DM430 DPI pop up.png

Något som dessvärre är mindre kul med mjukvaran är att den skickar upp en stor och ganska ocharmig pop-up i bildskärmens vänstra hörn när jag växlar mellan mina olika DPI-lägen. Den här pop-up:en verkar inte gå att stänga av i mjukvaran. Indikation på DPI-profil ges även via en liten LED-lampa nedanför scrollhjulet men den är vinklad från användaren och är lätt att missa.

Användning och batteritid

Formen på Deltaco Gaming DM430 känns klart bekant och drar tankarna mot den klassiska Intellimouse 3.0 men kanske något mindre enligt undertecknads muskelminne. Den lätt gummerade ytan har en bra kvalitetskänsla och ger ett behagligt grepp utan halkrisk. Ytan blir dock en aning fläckig vid användning vilket kanske kan påverka hållbarheten, något tiden får utvisa.

Deltaco_DM430-1100817.JPG

Efter några veckors intensivt användande till både jobb och gaming känns ergonomin mycket god. Handen vilar bekvämt över musen och greppet behöver sällan justeras, då DM430 är en relativt stor mus passar den nog bäst de med ett så kallat palm grip men allt kommer som vanligt ner till tycke och smak.

Under skalet hittar vi välbekanta Omron-brytare och känslan i musknapparna är mycket bra med distinkt feedback. Ljudet sticker inte ut som varken tyst eller högljutt. Rullhjulet är av den klickigare typen men har en lätt dämpad känsla och ljudbild. Precisionen känns god och rullningen rapp. Att trycka ned scrollhjulet kräver lite mer kraft men inget utöver det normala.

Deltaco_DM430-1100775.JPG

Tumknapparna är välplacerade och kan tryckas in utan att behöva flytta tummen märkvärt, de har dessutom en lite olika utbuktning så du enkelt känner vilken av de du trycker på. Ljudet är är något högre än övriga knappar på musen och de har inte riktigt samma kvalitetskänsla.

Precisionen och snabbheten i Pixart 3335-sensorn upplevs som mycket bra, oavsett DPI-inställning. Även med DPI:n uppskruvad till 16 000 förblir precisionen mycket god under förutsättning att muspekarhastigheten i Windows hålls låg eller rörelserna mycket små. Även i stora, snabba rörelser bibehålls precisionen mycket väl och i linje med de 40 G acceleration sensorn är klassad för.

Batteritiden kommer att hänga oerhört mycket på dig som användare. Specifikationen utlovar upp till 46 timmars användning och det stämmer nog rätt väl förutsatt att RGB hålls avstängt. En full arbetsvecka med lite kvällsgaming finns under fredagskvällen fortfarande 30 procent batteri kvar. Batterisparläget kickar in efter 10 minuters inaktivitet och musen vaknar därefter vid rörelse eller klick.

Med fullt tivoli-läge på RGB-belysningen fullkomligen krackelerar batteritiden och hamnar närmre två arbetsdagar plus lite kvällsgaming. Detta trots att belysningen slås av så fort sensorn uppfattar rörelse. Det kostar att ligga på topp helt enkelt!

Slutsats

Deltaco_DM430-1100785.JPG

Mina veckor med Deltaco Gaming DM430 har varit en mycket angenäm upplevelse och det finns inget som skvallrar om att detta skulle vara en budgetprodukt. Allting känns solitt och fungerar mycket bra, sensorn är välkänd som en bra sådan i övre medelklassen och brytarna hittas även i många konkurrentprodukter i premiumsegmentet. Lägg därtill mycket bra batteritid om man klarar sig utan belysningen och dessutom väldigt smidig laddning via USB Typ-C, så har vi ett sammantaget mycket starkt paket.

Det finns såklart några mindre förbättringspotentialer, däribland att batteritiden förkortas markant med RGB-belysningen på fullt blås. DPI-indikatorn syns inte så bra som jag önskar och pop-up:en är inte så härlig. Tumknapparna hade kunnat vara lite tystare men ingen av dessa punkter är speciellt allvarliga och sänker inte det annars starka helhetsintrycket.

Jag kan utan problem rekommendera den här produkten och tycker att den känns otroligt prisvärd när ställt mot konkurrenter för nästan dubbla priset. Deltaco har gjort ett mycket fint jobb att demokratisera bra gamingutrustning.

Fördelar

 • Prisvärd

 • Bra precision och prestanda

 • Lång batteritid utan RGB-belysning

 • Smidig laddning

Nackdelar

 • Kort batteritid vid aktiverad belysning

 • Lite otydlig DPI-indikator och ocharmig DPI pop-up

 • Något högljudda tumknappar

Deltaco Gaming DM430 kostar i skrivande stund cirka 499 kronor och finns även i färgen vit. Lägsta pris är