Inledning

Asus är kanske mest kända för sina datorkomponenter men har sedan ett antal år tillbaka erbjudit ett komplett utbud av speltillbehör. Idag ska vi se vad deras senaste skapelse ROG Claymore II har att bjuda på. Asus utlovar trådlös kommunikation, full RGB-belysning i kombination med bra batteritid och egenutvecklade, optiska brytare.

Levererar de på sitt löfte? Det får vi ta reda på!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

Joakim Pekkari.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Joakim Pekkari

  • Användarnamn: @vargeEEEEn

  • Registrerad: 2008

  • Plats: Lund

  • Specialitet: Spel och datornörderi

Joakims resa in i datorvärlden började som 6-åring när hans pappa tog hem en dator från jobbet han fick riva isär och montera, ungefär som en tokdyr LEGO-byggsats. Under de tidiga tonåren upptäckte han SweClockers och registrerade sig efter några års lurkande i forumen.

Sedan dess har han modererat i forumet, administrerat SpelClockers olika spelservrar och VOIP-plattformar samt gjort sitt bästa för att störa redaktionen.

I övrigt jobbar han som teamchef för supporttekniker på ett multinationellt svenskt möbelföretag. Ni hittar honom oftast på Geeks discord eller närmsta discgolfbana.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av ASUS som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer: ASUS ROG Claymore II

Egenskap

Värde

Layout

Nordisk 100% ISO eller TKL 80%

Brytare

ROG RX Red Optical

RGB

Ja

Anslutning

Trådlös 2,4 GHz via USB-adapter
Trådad via medföljande kabel

Räckvidd

10 m

Batteritid

Upp till 43 h med 100 % bakgrundsbelysning
Upp till 61 h med 50 % bakgrundsbelysning
Upp till 144 h utan bakgrundsbelysning

Vikt

1156 g

Inkluderade tillbehör

USB-adapter
USB Type-C - USB Type-C-kabel (2 m)
USB Type-C - USB Type-A hona-adapter
USB Type-C - USB Type-A hane-adapter
Klistermärken
Manual

Garantitid

2 år

Pris

Cirka 2 890 kronor

Design och funktion

ASUS_ROG_Claymore_II-1100831.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100834.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100835.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100840.JPG

Asus ROG Claymore II kommer i en relativt avskalad kartong som lyfter de viktigaste finesserna på framsidan. På baksidan kan man läsa mer om specifikationerna och de andra höjdpunkterna vad det gäller funktionalitet.

Med lådan öppnad bjuds vi på en stiligt förpackad produkt i snygga tygpåsar. Här hintas det direkt om en av paradgrenarna då det är en större och en mindre tygpåse.

ASUS_ROG_Claymore_II-1100849-2.JPG

Med allt uppackat kan vi se att tangentbordet är i två delar då den numeriska delen är en egen modul. Det som följer med utöver de två tangentbordsmodulerna är ett handledsstöd i mjukt fuskläder, en USB Type-C-kabel för laddning, USB-adaptrar samt manualer och några klistermärken.

ASUS_ROG_Claymore_II-1100854.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100894.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100884.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100920.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100917.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100911.JPG

Med tangentbordet monterat är det en ganska sparsmakad design vi bjuds på. Bottenplattan är något som ska likna borstad aluminium men mest sannolikt är plast och tangenterna är upphöjda utan någon ram runtom. Layou-mässigt är det en vanlig nordisk historia med ett par extra funktionsknappar och ett volymreglage. Det inkluderade handledsstödet fästes med magneter för att undvika oönskat glid.

På baksidan av tangentbordet hittar vi ett fack för den trådlösa 2,4 GHz-sändaren, en USB Type A-kontakt för tillbehör, strömreglage samt en USB Type C-ingång för laddning. På sidorna hittar vi löstagbara paneler för att kunna flytta runt modulerna. Mer om detta senare.

Undersidan bjuder inte på några direkta överraskningar, här finns rejäla gummitassar, utfällbara ben för att reglera lutningen. Att Asus lagt ner lite extra tid på detaljer syns dock med ett par välplacerade logotyper och en texturerad yta.

ASUS_ROG_Claymore_II-1100874.JPG

Lyfter vi på på keycapen kan vi ta en närmre titt på Asus nya brytare: ROG RX Red som är en optisk, mekanisk brytare av linjär typ. Aktiveringspunkten ligger på endast 1,5 mm och kräver 40 g för att tryckas ned. Själva aktiveringen avläses med en optisk sensor istället för att det mekaniskt är en krets som sluts som i traditionella brytare.

För den som är van att titta på mekaniska brytare ser vi här att fästpunkten, eller snarare fästpunkterna är lite annorlunda än vanligt. Det handlar om fyra stycken, en i vardera hörn som enligt Asus ska göra tangenterna stadigare. För de som gillar att göra sitt tangentbord personligt med keycaps från tredjepart innebär detta ett tämligen smalt sortiment att välja på.

Självklart finns även RGB-belysning som är centralt placerad.

ASUS_ROG_Claymore_II-1100876.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100883.JPG

Utspritt i layouten finns ett antal funktionsknappar som kan aktiveras via FN-knappen, det handlar om olika mediafunktioner, macroprofiler, ljuslägen och möjligheten att slå av Windows-tangenten.

Ovanför den numeriska delen finns ytterligare fyra programmeringsbara funktionsknappar och ett rullhjul för att reglera ljudvolymen.

Mjukvara

Precis som all kringutrustning numera kommer ROG Claymore II med en rejäl laddning mjukvara i form av Armoury Crate och Aura Sync.

Armoury crate-1.png
Armoury crate-2.png
Armoury crate-3.png
Armoury crate-4.png
Armoury crate-5.png

I Armoury Crate kan du göra inställningar gällande macroprofiler, belysning av alla dess slag och batterihantering. Notera i första bilden ovan att tangentbordslayouten är felaktig i mjukvaran.

Aura sync-1.png

Aura Sync används för att synkronisera belysningsinställningar mellan olika enheter. Undertecknad hade inte kompatibla enheter för att testa detta.

Kort sammanfattat kan jag tyvärr konstatera att mjukvaran är riktigt dålig. Den är långsam, kräver konstanta uppdateringar och är på tok för komplicerad. Tangentbordet fungerar alldeles utmärkt utan och det är så jag själv skulle använda det.

Användning och batteritid

Nu är det dags att se hur tangentbordet presterar, framförallt komfortmässigt!

ASUS_ROG_Claymore_II-1100863.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100900.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100904.JPG
ASUS_ROG_Claymore_II-1100907.JPG

I bildspelet ovan kan ni se de olika layouter som finns att tillgå. Numpaden kan enkelt flyttas från höger till vänster sida eller tas bort helt. I det så kallade 100 procent gaming-läget när den numeriska delen sitter till vänster kan de tangenterna med fördel användas för diverse kortkommandon i spel eller macrofunktioner.

För den som vill ha mer plats för att slänga runt musen på skrivbordet kan även den numeriska delen tas bort helt, då förlorar man rullhjulet för volym men det finns även som redundanta funktionstangenter på F-tangenterna. Handledstödets magneter går att fästa på valfritt sätt för de olika layouterna.

ASUS_ROG_Claymore_II-1100946.JPG

Under de veckor jag haft möjligheten att testa ROG Claymore II har upplevelsen varit överlag väldigt trevlig. Bygget håller till största del hög kvalitet och känns rejält. De extrafunktioner som finns känns väl genomtänkta, speciellt möjligheten att kunna välja layout utan att behöva köpa flera olika tangentbord. Bara plocka bort sidopanelen, klicka dit den numeriska delen och du är redo att köra excel på jobbet, ta bort den när det är dags för spelkväll med polarna!

Asus egna ROG RX-brytare känns rappa och stadiga att använda. Tangentbordet har full N-key rollover anti-ghosting, vilket knappt behöver nämnas längre men ändå behöver bockas av. Huruvida jag känner någon direkt skillnad mellan traditionella mekaniska brytare och Asus optiska, mekaniska låter jag vara osagt, det känns helt enkelt som väldigt trevliga linjära brytare.

Då jag själv de senaste tolv åren skrivit med taktila brytare känns det ganska ovant att skriva med linjära igen, men felstavningarna och de ofrivilliga aktiveringarna har blivit färre och färre. Att spela med dem känns väldigt härligt men jag föredrar absolut fortfarande att skriva på en taktil variant.

ASUS_ROG_Claymore_II-1100883.JPG

Funktionsknapparna ovanför den numeriska delen håller tyvärr inte alls samma kvalitetskänsla som resten av tangentbordet och upplevs väldigt plastiga. Rullhjulet känns något bättre men inte alls så exklusivt som prislappen antyder.

ASUS_ROG_Claymore_II-1100909.JPG

Handledsstödet som tidigare nämnt fästes med magneter är av den mjukare typen och täckt av fuskläder. Komforten är god men stödet upplevs som några centimeter för grunt och undertecknad använder det helst liggandes två till tre centimeter från tangentbordets kant. Trots att det ligger fritt håller gummitassarna det från att glida runt.

ASUS_ROG_Claymore_II-1100889.JPG

I det övre vänstra hörnet av tangentbordet hittar vi inte bara en fräsigt RGB-belyst logga utan även batteriindikatorn. Den blir lite dold bakom F-tangenterna för mig när jag sitter och skriver men man behöver inte titta till batterinivån allt för ofta. Asus själva påstår att du kan förvänta dig 43 timmar batteritid med bakgrundsbelysningen på full ljusstyrka och ända upp till 144 timmar utan.

Undertecknad har haft belysningen på 25 procent, vilket är ljust nog och har utan problem gått över en vecka mellan laddningarna med heltids hemmajobb, slösurf och nån timme gaming här och där. Att jag kunnat gå så länge mellan laddningarna är dock lite överraskande då viloläget i perioder varit lite lynnigt och vägrat släcka bakgrundsbelysningen.

När du behöver ladda ansluter du den medföljande USB Type-C-kabeln som vid rätt förutsättningar kan erbjuda snabbladdning. Batteriet väger in på hela 4 000 mAh och tar sin lilla tid att ladda, även med snabbladdning.

Slutsats

Mina veckor med Asus ROG Claymore II har varit en trevlig upplevelse. Tangentbordet håller hög kvalitet och Asus egenutvecklade optiska mekaniska brytare gör ett gott intryck. Möjligheten att välja layout är en smart och väl genomförd funktion. Batteritiden är lång, även med RGB-belysningen aktiverad och de flesta bör inte behöva ladda mer än en gång i veckan.

Asus har dock inte riktigt nått fram hela vägen för att motivera den rätt häftiga prislappen. I prisklassen strax söder om 3 000 kr så ska faktiskt alla tangenter och reglage hålla hög kvalitet, men funktionsknapparna och volymhjulet är ett steg ner från resten av bygget. Handledsstödet håller bra kvalitet men är i grundaste laget. Mjukvaran är en riktigt tråkig och komplicerad röra, gör dina inställningar och håll dig sedan borta från den så gott det går.

Totalt sett kan jag tyvärr inte ge någon utmärkelse till Asus ROG Claymore II, det är ett väldigt bra tangentbord men trots en i övrigt bra känsla för detaljer finns det ett par missar som inte hör hemma i prisklassen.

Fördelar

  • Möjlighet till flera olika layouter

  • Stadiga och rappa brytare

  • Lång batteritid trots RGB-belysning

  • Smidig laddning

Nackdelar

  • Usel mjukvara

  • Lynnigt viloläge

  • Plastiga funktionsknappar och volymhjul

  • Något grunt handledsstöd

  • Keycap-fantaster får leta annorstädes

Pris vid publicering 2 890 kr inklusive moms