Med säte i Danmark är Epos idag ett välrenommerat märke när det kommer till spelutrustning, och flera känner säkert igen företaget från tiden de gick under Sennheiser-flagga. Sedan 2020 har företagen gått skilda vägar och skapat produkter under sina egna respektive namn. Numer ägs EPOS av Sennheisers tidigare affärspartner Demant-koncernen som är en stark aktör på marknaden för ljudutrustning och tillsammans besitter trion över 115 års samlad erfarenhet av att designa ljudprodukter.

Idag ska jag ta mig en närmare titt på ett par hörlurar i det övre och mer premiuminriktade segmentet hos Epos, närmare bestämt Epos H3 Pro Hybrid. Det är ett syskon till vanliga H3 som annars endast är trådbundet, men rent utseendemässigt anser jag att H3 Pro Hybrid är närmare besläktat med H6 Pro.

Med tanke på företagets anor kliver jag in med förhoppningar om att åtminstone ljudet är något att skriva hem om. Nu skvallrar titeln redan om utfallet, men nedan följer den detaljerade genomgången. Det är därmed dags att slå på kaffekokaren eller knäcka en Redbull och luta er tillbaka – nu vankas djupdykning i Epos H3 Pro Hybrid!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men besitter övrigt bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och skärmpaneler som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Epos som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.


Specifikationer

När det kommer till specifikationerna är det inte direkt något som vid första anblick sticker ut. Det rör sig om 40 mm-element med en impedans om 28 Ohm som huserar i ett par slutna kåpor. Batteritiden är specificerad upp till 41 timmar utan aktiv brusreducering (eng. Active Noise Cancellation, ANC) aktiverad, med ANC-funktionen igång är det lite mer oklart. I övrigt bjuds det på stor flexibilitet med anslutningsmöjlighet till moderna konsoler, PC och mobila enheter.

Egenskaper

Epos H3 Pro Hybrid

Storlek på högtalarelement

40 mm

Typ av hörlurar

Slutna

Aktiv brusreducering

Ja

Batteritid

Upp till 41 timmar (utan brusreducering)

Impedans

28 Ohm

Frekvensomfång

20–20 000 Hz

Känslighet

116 dB

Anslutningsmöjligheter

Trådlöst 2,4 GHz
Bluetooth 5.2
USB Type-C
3,5 mm

Mikrofon

Ja, på löstagbar arm

Vikt

308 gram

Garanti

2 år

Passar till

PC
Mac
Playstation
Xbox
Mobiltelefon

Färg

Grön och guld, blå och svart, alternativt vit och silver

Pris

2 790 kronor

Första intryck

Med Epos finns det en nästintill given designstil som påminner väldigt mycket om en blandning mellan arbetskåpor och något hämtat från en cockpit. Det är även fallet med Epos H3 Pro Hybrid som till synes inte skiljer sig från syskonet H6 Pro, sånär som på avsaknad av kabel eftersom den testade produkten har möjlighet att köras trådlöst. Det exemplar jag har till hands är färgmässigt av grön-guldig sort. Andra alternativ att tillgå är blå-svart alternativt vit-silver.

Ingress_v2.png

Epos H3 Pro Hybrid kommer kommer i en låda som pryds av en bild på hörlurarna och del informationstext. När jag öppnar upp den ligger hörlurarna fint placerade i mjukt skumgummi, som är ackompanjerat av ytterligare en liten pappask med allt medföljande kablage. Det som ingår är rätt enkelt: en laddkabel av typen USB Type-A till USB Type-C, en 3,5 mm-hörlurskabel och avslutningsvis den 2,4 GHz-mottagare samt förlängningskabel som är tänkta att användas med datorn.

Byggkvaliteten känns gedigen och väl tilltagen trots en annars plastig design, som hjälper att hålla vikten nere. Den mekanism som tillåter justering av huvudbandet är dock i metall och har tydliga markeringar för de olika stegen som kan ställas in. När jag vrider, stretchar och flexar på huvudbandet eller kåporna är det inte något som knakar eller skramlar, vilket är imponerande givet kraften jag applicerar vid alla vridmoment.

Intryck_2.png

Personligen tycker jag headsetet är riktigt snyggt. Jag kan utan problem tänka mig att bära dessa till vardags utan att skämmas, även om designen generellt går emot den nuvarande trenden med subtila och annars tråkigt helsvarta kåpor hos de flesta tillverkare. Den gröna färgen är av det mörkare slaget och gulddetaljerna sticker ut på rätt sätt, utan att det ser billigt ut.

Passform och anslutningsmöjligheter

När det kommer till passformen bör det sägas redan nu att utrymmet i kåporna inte är särskilt stort. För någon med lite större öron kan dessa hörlurar ge problem över tid, kan jag tänka mig. För egen del sitter de nästan helt perfekt och är bland de skönaste hörlurar jag någonsin använt direkt ur kartong.

Passform_1.png

Kuddarna har en väldigt intressant konstruktion där större delen är klädd i en form av konstläder. Det sluter tätt och avgränsar ljudet till inuti kåporna – en positiv egenskap för både användaren och folk runtomkring. En nackdel med detta brukar vara att det blir väldigt varmt, men även detta har Epos tänkt på och använt sig av ett tygmaterial på insidan och delarna som ligger mot huden. Det är ytterst bekvämt med denna kombination även över tid, och enligt min uppfattning påverkar det inte ljudet negativt.

När det kommer till passformen i allmänhet är den väl genomtänkt och balanserad. Utöver den rätt unika kombination av material för öronkuddarna, är de fyllda med ett tjockt men ändå mjukt skum som lägger precis lagom med press och formbar passform runt tinningen och öronen. Även bågen har en liten utskärning för att undvika onödigt tryck på översta delen av skallen, en liten men samtidigt stor detalj som tillåter jämn och fin tryckfördelning.

Anslut_1.png
Anslut_2.png
Anslut_3.png

Epos H3 Pro Hybrid kommer med gott om anslutningsmöjligheter. För att använda hörlurarna vid datorn kan jag välja att ansluta med dongeln som medföljer. Denna använder sig av 2,4 GHz-bandet för sin låglatenskommunikation och bör vara förstahandsvalet för de flesta. Det är även fullt möjligt att ansluta hörlurarna genom USB och använda dem på det viset, vilket jag testar att göra medan laddning sker. Skulle inte trådlöst eller USB-anslutet vara din grej fungerar det även med 3,5-mm-kabel eller Bluetooth. En riktigt häftig funktion är att man kan koppla Bluetooth och USB-dongeln samtidigt, för två separata ljudkällor.

Just Bluetooth gör det hela väldigt intressant i längden, eftersom detta tillåter mig att ta med hörlurarna på resande fot och använda dem ihop med mobilen. ANC och det faktum att mikrofonen är löstagbar är också helt i linje med telefonanvändning. Om det är någon form av nackdel som ska nämnas med alla dessa anslutningsmöjligheter är det att endast USB-metoden fungerar om headsetet är helt tomt på batteri. Det behövs kort sagt lite kräm för att driva den inbyggda digital-analog-konverteraren (DAC).

ANC, ljudkvalitet och mikrofon

Jag har testat en hel del ljudutrustning genom åren; allt från billigare modeller, mellanklass och det som kan anses som rent Hifi. När det kommer till ljudkvaliteten för Epos H3 Pro Hybrid måste jag säga att jag är mäkta imponerad. Jag förväntade mig det klassiska spelljudet, det vill säga tunn basåtergivning och inte minst väldigt fattiga övergångar innan det totalt börjar skära – men så är inte alls fallet!

Ljud_1.png

Jag kan börja med att den passiva förslutning är väldigt bra. Redan när jag sätter hörlurarna på huvudet försvinner mycket av det bakgrundsljud som annars kan infinna sig med dunkande grannar eller fläktljudet från datorn. Med ANC aktiverat försvinner det sista av oljudet i bakgrunden, men dessvärre blockerar inte den aktiva brusreduceringen röster speciellt bra, något jag kan märka både på min egna röst och från personer i rummet bredvid. Ett lätt hissande ljud kan även höras när funktionen i fråga inte hittar något att försöka stänga ute.

För att testa ljudprofilen av hörlurarna använder jag mig av en lista med låtar som följer nedan, för att bedöma spektrumet och vad Epos H3 Pro Hybrid har att erbjuda när det kommer till den musikala upplevelsen. Samtliga låtar spelas upp antingen genom musiktjänsten Tidal eller lokala filer som är av typen FLAC och med en bitrate på 1 062 Kbps. Länkarna nedan går dock till Youtube, för att alla som läser ska kunna ta del av musikvalen.

Initialt är ljudet relativt välbalanserat, om än lite mot det bastunga hållet. Detta är inte nödvändigtvis något negativt men är ändå något som bör klargöras. Med andra ord: Direkt ur lådan är det inte hörlurar för purister som söker en helt platt upplevelse. När vi ändå är på ämnet bas är den väldigt ren och går djupt, något som lämpar sig väldigt bra för filmtittande och högexplosiva actionspel. Även mellanregistret låter tydligt och topparna är klara utan att skära genom varken undertoner eller öron.

Något som verkligen imponerar för egen del är hur bred ljudbilden är överlag. Även när jag lyssnar på orkestermusik är den virtuella scenen precis och klar. Det är inte på samma nivå som ett par öppna hörlurar, men för ett par stängda kåpor är det klart mer än godkänt. Detta är något som översätts väl även till spel när det berör positionsljud i exempelvis Battlefield.

Även ljudvolymen når förmodligen högre än vad någon människa uppriktigt lyssnar på, annat än vid korta testslingor som i mitt fall. Här kan jag glatt säga att elementen hänger med mycket väl utan något skorrande eller skallrande.

Mikrofon som duger

Med väldigt imponerande ljud för prisklassen, kring 2 800 kronor, och givet att det är hörlurar av den stängda typen, förväntar jag mig en hel del av mikrofonen också. Dessvärre visar det sig att mikrofonen har dragit det kortare strået, men det finns ändå några äss i rockärmen som räddar upp helheten.

Mic_1.png
Mic_2.png

Den stora vinsten för Epos H3 Pro Hybrid kommer i två etapper. Den ena är den mikrofonarm som sitter på sidan av vänster kåpa och är löstagbar, men den fäster lätt med en rätt stark magnet. Med denna mikrofon bortplockad kommer vi till andra steget, här finns nämligen en till liten mikrofon i en hålighet tätt intill magneten som håller fast den längre mikrofonen. Denna lilla extra mikrofon är bra på resande fot med hörlurarna parade med exempelvis mobilen, för att kunna ta emot samtal utan att behöva krångla med att koppla bort dem. Det medföljer även en liten platta att täcka över magnetfästet med.

När det kommer till mikrofonen, med eller utan arm, törs jag påstå att Epos inte tar hem några priser här. I Discord är det inte direkt några problem för folk att höra vad jag säger då mikrofonen klart och tydligt plockar upp min röst. Däremot är kvaliteten på rösten i sig väldigt platt och burkig, klart mycket sämre än den mikrofon som finns på mina nu gamla Sennheiser PC37X. Det är inte ens jämförbart när jag kopplar in en Blue Yeti för kontrolltest.

Ingen av mikrofonerna har någon form av passthrough, åtminstone inte vad jag kan märka av med hörlurarna kopplade till mobilen. Det kan vara en rätt stor nackdel om man rör sig mycket i trafiken och behöver ta in ljud from omgivningen, exempelvis busstrafik när jag korsar vägen. Trots detta och bara godkänt ljud får mikrofonen överlag godkänt, om än knappt. Jag hoppas att framtida revisioner av dessa hörlurar kan kostas på sig lite mer på den fronten.

Mjukvara som lämnar utrymme till förbättring

Epos tillhandahåller precis som alla andra tillverkare idag en mjukvara för att kontrollera hörlurarna med mer finess, i form av Epos Gaming Suite. En stor positiv sak för egen del är dock att mjukvaran inte på något vis är ett krav, utan hörlurarna fungerar alldeles utmärkt helt utan denna. Jag ser ingen anledning att använda denna om man på annat håll har en equalizer likt Dolbys dito för Windows.

EPOS Gaming Suite Reg.png
Epos gaming suite inställningar.png
epos gaming suite ljudinställningar.png
epos gaming suite mikrofoninställningar.png

Tyvärr måste jag säga redan här och nu att Epos begår en av de största synderna som går gällande mjukvara. Det krävs en form av registrering för att ens kunna ladda ned programmet. Nu är Epos inte ensamma om detta tillvägagångssätt, men det ursäktar absolut inget enligt mig och är något som bör ändras omedelbart.

Med Epos Gaming Suite väl till hands börjar jag kolla in vad programmet har att erbjuda. På första sida kan jag se vilka tillgängliga och uppkopplade enheter som finns, och här dyker då Epos H3 Pro Hybrid upp som ansluten enhet. I vänster spalt kan jag även se mjukvarans versionsnummer och allehanda länkar till saker som buggrapportering och feedback. Till sist kan jag ställa in om notifikationer ska skickas, om mjukvaran ska starta med uppstart av datorn och vilket språk som ska visas.

I andra fliken tillkommer inställningar för mikron. Här går det att ställa in en equalizer, höja och sänka sidtonen samt aktivera saker som noise cancellation. Även mikrofonens upptagningsförmåga och noise gate går att finjustera. I mina (om än korta) tester kan jag med handen på hjärtat säga att jag inte märker någon skillnad på någon inställning utöver sidtonen. Jag vet inte om det är en bugg i mjukvaran eller om funktionerna i sig är värdelösa.

h3 pro eq-ed.png

Den tredje och sista fliken tar oss till inställningarna för högtalarelementen. Det första vi möts av här är den equalizer som täcker de vanligaste banden, där enda bandet jag personligen saknar är det för 32 Hertz, som innefattar de djupaste bastonerna. Här passar jag på att kräma upp basen ett par decibel och likaså på 8 kilohertz-bandet, detta är mycket av en smaksak men samtidigt för att pressa element till max. Jag är mycket nöjd med resultaten. Elementen som redan ligger åt det lite mer bastunga hållet klarar utan problem av att gå djupare.

Utöver en tilltagen equalizer går det att ställa om hörlurarna till virtuellt 7.1-ljud och här uppmanar jag direkt att undvika denna funktion till varje pris, åtminstone för stereoljuds-användning. Ljudet får en otroligt artificiell ljudprofil med denna funktion aktiverad, om inte källmaterialet är gjort för surroundljud. Med 7.1 aktiverat dyker även en skjutreglage för reverb upp, men detta vet jag ärligt talat inte heller om det gör något i praktiken.

En avslutande notis gällande mjukvaran är en positiv sådan, i allra högsta grad. Längst ned till höger har du en lite knapp som heter ljudtest. När denna aktiveras pendlar headsetet mellan att aktivera alla effekter och den valda equalizern eller kör i originalläge. Den fortsätter hoppa mellan dessa lägen med tiosekundersintervaller, vilket i praktiken gör det busenkelt att avgöra om ljudet som ställts in faktiskt är bra eller ej. Denna funktion borde alla tillverkare inkludera i sina mjukvaror!

Slutsats

Med erfaren expertis och täta samarbeten med några av industrins bästa aktörer har jag kört Epos H3 Pro Hybrid genom ett rad tuffa tester, och det finns massor mer som jag skulle vilja testa, men som skulle göra denna artikel pinsamt lång. En av dessa saker är batteritiden, men kort sagt är den så pass lång att jag endast behövt ladda hörlurarna en gång under testperioden – trots dagligt användande.

Slutsats_1.png

När det kommer till komforten är den precis som batteritiden riktigt trevligt. Inte någon gång under längre sessioner känner jag ett behov att ta av mig hörlurarna. Mycket av detta är tack vare den utskärning i mitten på bågen som gör att trycket fördelas jämt över skallbenet. En sak Epos gör väldigt bra på dessa hörlurar är även öronkuddarna, som har rikligt med stoppning men även en intressant materialkombination. Det yttre skiktet är av konstläder för att innesluta ljudet bättre, medan insidan på kåporna samt den sida som lägger sig mot huvudet är klädd i tyg för att minska svett.

Anslutningsmöjligheterna för Epos H3 Pro Hybrid är allt man kan tänkas behöva och lite till. För datoranvändande medföljer en dongel som ansluter över 2,4 GHz-bandet. Skulle det inte duga går det även att använda sig av Bluetooth, 3,5-mm-uttag eller för den delen USB-koppling. En liten häftigt sak här är att du kan ha två separata ljudkällor igång samtidigt, till exempel mobilen genom Bluetooth och sedan den trådlösa mottagaren till din PC.

När det kommer till ljudkvaliteten kan jag inte vara annat än imponerad, givet att det både handlar om spelinriktade hörlurar och inte minst slutna sådana. Basen är djup och fyllig, mellanregistret är klart och tydligt, medan topparna är skarpa men utan att skära igenom på ett utmattande vis. Detta paket är helt klart bland de bättre, om inte de absolut bästa jag prövat i headsetväg och i den här prisklassen, kring 2 800 kronor. Det enda jag kan klaga på här är ANC-funktionalitet som är i det vekaste laget.

Slutsats_2.png

Allt är dock inte guld och gröna skogar med Epos H3 Pro Hybrid. Den absolut svagaste länken i kedjan är helt klart mikrofonen. Ljudupptagningen är bra och du kan utan tvivel göra dig hörd i Discord-kanalerna, men kvaliteten på ljudet är undermålig för ett par hörlurar i prisklassen. Det som räddar hela kalaset är att det är två mikrofoner i detta headset; det går nämligen att plocka bort armen och använda en sekundär inbyggd mikrofon på resande fot, eller bara använda headsetet som just ett par bra hörlurar också.

Sist men inte minst har vi mjukvaran som jag inte är speciellt förtjust i. För det första krävs registrering för att ens ladda ned den, och för det andra märker jag knappt någon skillnad på mer än hälften av funktionerna när jag rattar runt. Däremot är test-funktionen för att uppleva olika ändringar otroligt bra och något konkurrenter borde inkludera i sina mjukvaror. Tack och lov fungerar det att ändra mellan förinställda profiler utan problem, likaså att manuellt ändra inställningar i equalizern. Det ska även tilläggas att mjukvaran inte behövs alls, utan allt fungerar direkt ur lådan utan något extra pill eller behov av att installera externa drivrutiner.

Slutsats_3.png

I slutändan är detta en komplicerad produkt att bedöma, men jag känner ändå att de saker som faktiskt spelar roll för egen del görs otroligt väl. Om du precis som jag premierar komfort under lång tid och ljudkvalitet på det innehållet som spelas upp, då får dessa en helhjärtad rekommendation.

Headsetet är inte utan sina brister, men skulle jag idag stå inför nyköp för personligt bruk skulle valet inte vara speciellt svårt. Epos H3 Pro Hybrids mångsidighet, flexibilitet och helhetsintryck har snärjt mig och inte minst gett mig insikten att vettigt trådlöst ljud inom spelsegmentet faktiskt finns.

Fördelar:

  • Otroligt bra komfort över tid

  • Ljudkvalitet över förväntan

  • Gott om anslutningsmöjligheter

  • Löstagbar mikrofon trevligt på språng

Nackdelar:

  • Kass mikrofon givet priset

  • Tveksam mjukvara med oklar funktionalitet

Epos H3 Pro Hybrid finns tillgängligt i tre olika färgkombinationer och hos flera svenska återförsäljare till det rekommenderade priset om 2 790 konor.