NZXT står ut bland massorna av datordelstillverkare, mestadels tack vare sin stilrena estetik och sin förmåga att ofta ligga i framkant bland de senaste trenderna. Jag har genom åren haft privilegiet att testa en del prylar, inte minst från NZXT, där bland annat den slutna vattenkylaren Kraken X73 RGB ingår – samt chassin likt NZXT H5 Flow RGB och H7 Elite.

Inledning.jpg

NZXT Kraken Elite 240 RGB direkt ur sin låda.

Dagen till ära är det dags att kika närmare på ännu en sluten vattenkylare ur företagets Kraken Elite-serie; mer specifikt handlar det om NZXT Kraken Elite 240 RGB V2. Detta är ett intressant stycke teknik för att vara en sluten vattenkylare, där det erbjuds smarta lösningar för kabelhantering, massor av RGB-belysning och en stor integrerad skärm.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011 och FZ sedan 2020, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men har sedan dess även utbildat sig inom VA- och miljöteknik. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och kringutrustning som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på diverse forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och pilla med 3D-skrivare. Nattfotografering och fartyllda tvåhjulsäventyr är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av NZXT, som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

NZXT har flera olika AIO, eller som det heter på svenska: slutna vattenkylare, i sitt sortiment. Modellen jag ska kika närmare på idag är av 240 mm-slaget. Det är inte den största kylarlösningen, men i regel brukar denna formfaktor slå en balans mellan prestanda och kompatibilitet med flertalet chassilösningar, inte minst i ITX-formfaktorn.

Egenskaper

Kraken Elite 240 RGB V2

Färgalternativ

Svart och vit

Pump - storlek

93,5 mm (diameter)
65 mm (höjd)

Pump - material

Plast
Koppar

Pump - prestanda

1 200 - 2 800 ± 300 RPM
12V DC, 0.3A

Pump - skärm

2,72 tum IPS
640 × 640 pixlar
690 cd/m²

Radiator (L × B × H)

281 × 120 × 27 mm

Radiator - material

Aluminium

Längd på tuber

400 mm

Fläktar

1 st. 240 mm F240 RGB Core

Fläktegenskaper

500 - 2,400 ± 250 RPM
75.12 CFM
3.3 mm H2O
30.00 dBA

Kompabilitet

Intel LGA: 1700, 1200, 115X, 1851
AMD: AM4, AM5

Garanti från tillverkare

6 år

Pris vid skrivtillfället

3 290 kronor

När det kommer till passformen mäter radiatorn in på 281 × 120 × 27 mm och har 400 mm långa tuber som löper till pumphuset. Fläktlösningen består av en 240 mm F240 RGB Core, som är NZXT smidiga lösning för att hantera flera fläktar i en enhet. När det gäller sockelkompatibilitet stödjer kylaren alla moderna typer från både Intel och AMD, exempelvis Intel LGA 1851 och AMD AM5. NZXT erbjuder dessutom sex års garanti för hela paketet.

Första intryck

NZXT Kraken Elite 240 RGB som jag har till hands är av den vita varianten, där lådan den levereras i matchas och kompletteras av NZXT lila accenter, samt en stor produktbild på lådans innehåll. Med allt uppackat på bordet är det till synes inte mycket: själva kylaren, fläktar att montera på radiatorn, ett gäng påsar med skruvar och till sist en anslutningskabel.

mot_01.jpg

Allt som kommer i lådan uppradat på monteringsbordet.

mot_02.jpg

Kraken Elite 240 RGB: Vit som snö med mjuka hörn.

mot_03.jpg

18 stift och en ensam anslutning på radiatorn istället för pumphuset.

mot_03-2.jpg

Kabeln som står för anslutningskalaset.

mot_04.jpg

Gummerade fästningar för radiator och fläktar.

Det är som sagt inte mycket i lådan, men huvudkomponenten drar ändå min uppmärksamhet. Kylaren i sig är en enda stor cylinder med en nästan tre tum stor LCD-skärm, där det helt saknas kabelanslutningar på själva pumphuset. Anslutningarna är istället monterade på sidan av själva radiatorn i nedåt riktning, där kablarna för skärm och pump löper längs insidan av sleeven för tuberna. Det är en singulär anslutning, där kabeln sedan förgrenar sig till flera mindre kablar, dragna bakom moderkortsplåten.

Övergripande upplevs byggkvalitén som solid; pumphuset har lite vikt och en trevlig finish. Den medföljande fläkten – eller kanske jag ska säga fläktarna – tillhör NZXT F-serie av fläktlösningar. Vid närmare inspektion ser jag att det finns små gummerade ytor där skruvarna för att fästa i radiatorn ska sitta. Det enda negativa jag uppmärksammar är att anslutningskabeln och de två tuberna som går ut från pumphuset är något styva. Detta kan bli lite drygt under installations-fasen.

Montering av Kraken Elite

Med första intrycket och genomgången avklarad är det dags att gå vidare till monteringen av kylaren. Jag börjar med att sortera undan de delar som inte ska användas, och kvar blir fläktskruvar, distanser och monteringsanordningar för AM4-sockeln.

mont_01.jpg

Kraken Elite jämte delarna som behövs för montering på AM4-sockel

mont_02.jpg

Processor rengjord från gammal kylpasta och distanser fastskruvade på moderkortet.

mont_3.jpg

Fästen för AM4 installerade på pumphuset.

mont_04.jpg

Pumphuset placeras på processorn.

mont_05.jpg

Till sist låser jag det hela med en skruv i vardera hörn.

Det första på dagsordningen härifrån blir att fästa fläkten på radiatorn. Därefter rengör jag processorn från överbliven kylpasta, skruvar i distanserna och byter ut fästanordningen på pumphuset från Intel till AMD – eftersom det är vad systemet använder. Bytet av fästanordningar går smidigt då brickorna enkelt lossas och fästs med snabbfästen. Det sista steget här är inte mer komplicerat än att placera pumpen och skruva fast skruvarna.

mont_c_01.jpg

Kabeln till pump och skärm dragen bakom moderkortsplåten.

mont_c_02.jpg

Radiator fastskruvad på sin plats i chassits övre del.

mont_c_0.jpg

Det är en relativt tuff vinkel för kabeln, men den verkar tåla det.

mont_c_04.jpg

Kabeln är rätt styv och vill inte böja sig mer än såhär.

mont_c_03.jpg

Färdig montering; snyggt och stilrent utan massa kablage som löper över moderkortet.

glam_03.jpg

Pumpen och tillhörande display är både högupplöst och ljusstark nog för att enkelt avläsas.

glam_02.jpg

Fläkten lyser upp behagligt tillsammans med resterande F-seriens chassifläktar.

Med pumphuset installerat fäster jag den stora och ganska styva kabeln i anslutningen på radiatorn, vilket ärligt talat inte är jättelätt att böja till. Därefter skruvar jag fast radiatorn i chassits övre del. En enkel och snabb process utan några nämnvärda händelser. Kabelnästet från radiatordelen förs bakom moderkortsplåten där allt slutligen kopplas in i en NZXT-kontrollerhub som skickades med för pilotens räkning. Med allt installerat och klart ser det stilrent och snyggt ut, utan en massa kablar eller skarvade lösningar.

Mjukvara och snabbtest

För att styra kontroller-hubben och i förlängning NZXT Kraken Elite 240 RGB V2 används mjukvaran NZXT CAM. Även utan en hubb är detta mjukvaran som används vid direkt inkoppling till moderkortet. Just CAM har jag lite förkärlek för; det är enligt mig den ledande mjukvaran på marknaden inte bara för processorkylare, utan hela vägen för generell fläkstyrning och även kringutrustning likt tangentbord och datormöss.

CAM_01.png

Övergripande vy av anslutna enheter och dess ljusinställningar.

CAM_02.png

Skärmen på Kraken Elite kan finjusteras rätt mycket efter behag.

CAM_03.jpg

Och såhär ser det ut i verkligheten med föregående bilds inställningar.

CAM_04.png

Fläkt- och pumpstyrning sköts enkelt under Cooling-tabben till vänster.

CAM_06.png

Min egna skapade fläktprofil som jag ställt in för samtliga anslutna fläktar.

Med CAM-mjukvaran öppen navigerar jag via vänstermenyn till ljussättningen. Här får jag en tydlig överblick över alla anslutna enheter som kan kontrolleras. I mitt fall ser jag de anslutna chassifläktarna och NZXT Kraken Elite-kylaren. Jag känner mig nöjd med en härlig lila färg och går vidare. Nu vill jag visa något annat än kylarens vätsketemperatur på skärmen; trippel-infografen verkar intressant. Skärmen hoppar till en kvarts sekund och sedan är bytet klart.

Utöver att kontrollera anslutna fläktars belysning och den integrerade skärmen går det att styra fläkthastigheten via fördefinierade profiler eller, som i mitt fall, skapa egna. Denna snabba genomgång har cementerat min åsikt om NZXT CAM; programmet är busenkelt att använda, relativt resurssnålt och gör precis vad man förväntar sig utan onödigt trassel eller krångel.

NZXT Kraken Elite under belastning

För snabbtestets räkning kör jag en skräddarsydd profil för att hantera fläktarna, där jag initialt låser fläkthastigheten till 40 procent. Detta innebär att fläktarna spinner runt 900 RPM. När processorn väl når 80 grader Celsius låter jag däremot fläkthastigheten öka till 50 procent, vilket i praktiken innebär mellan 1 100 och 1 200 RPM. Processorn som används är en Ryzen 5900X med spänningen satt till 1,455 V och automatisk reglering av klockfrekvenser.

CAM_05.png

NZXT Kraken Elite 240 RGB V2

Enkeltrådat

Flertrådat

Max temp.

Medelfrekvens

Geekbench 6

2 286p

12 915p

76,8 °C

4,45 GHz

Cinebench 2024

98p

1 231p

84,6 °C

4,48 GHz

-

Tornkylare - referens

Enkeltrådat

Flertrådat

Max temp.

Medelfrekvens

Geekbench 6

2 200p

12 845p

81,4 °C

4,45 GHz

Cinebench 2024

95p

1 181p

89,6 °C

4,40 GHz

Med resultat från Geekbench 6 och Cinebench 2024 till hands är det enkelt att se fördelarna med Kraken Elite 240 RGB. Trots att fläkthastigheten är begränsad till maximalt 50 procent av kapaciteten är det inga problem att hålla processorn väl kyld. När jag jämför med den tornkylare jag använt som referens, som dessutom kör fläktarna på 100 procent hastighet vid samma scenario, blir det en tydlig demonstration av Krakens kompetens under belastning.

Att kunna köra fläktarna på 50 procent hastighet med bibehållen, eller till och med förbättrad prestanda, öppnar för flera intressanta möjligheter. Dels märker jag att jag sannolikt kan sänka varvtalen och låsa dem till 40 procent även under full belastning. Dessutom finns det definitivt utrymme att öka fläktarnas hastighet och överklocka processorn ytterligare, om det är en väg jag vill gå. Valfrihet är aldrig en dålig sak i min bok.

Sammanfattning

NZXT Kraken Elite 240 RGB V2 är en premiumkylare som lyckas särskilja sig från mängden, mycket tack vare den smarta kabelhanteringen och den stora 2,72-tums RGB-skärmen som pryder pumphuset. Radiatorn är, som produktnamnet antyder, av 240 mm-varianten, vilket bör passa utmärkt även för mindre ITX-byggen. Utöver pump och radiator levereras den slutna vattenkylaren med en av företagets snärtiga fläktlösningar, kallad F240 RGB Core.

Samman_03.jpg

Monteringsanordningen kommer med snabbfästen och blocket med förapplicerad kylpasta.

Samman_04.jpg

Fläktlösningen F240 RGB Core monterad på radiatorn.

Mina första intryck av kylaren är positiva; byggkvalitén känns solid och varje del har en gedigen vikt vid hantering. När det kommer till installation av den slutna vattenkylaren och dess tillhörande delar går det mesta som på räls. Det är riktigt smidigt att slippa hantera kablar från pumphuset, då dessa löper längs kylarens tuber och ansluts med en ensam kontakt på själva radiatorn istället. Mindre roligt är det att hantera kablarna på baksidan därefter, men det är ändå ett tillvägagångssätt jag föredrar, då slutresultatet blir riktigt snyggt.

För att styra den medföljande fläktlösningen, pumpen med tillhörande skärm och all RGB-belysning används NZXT-mjukvaran CAM. Med hjälp av den ställer jag in en egen fläktkurva och ändrar skärmen till att visa värdefull information, såsom processor- och grafikkortstemperaturer. Prestandan är mycket god med NZXT Kraken Elite 240, där jag enkelt kan låsa fläktarna till maximalt 50 procent hastighet och ändå överträffa den tornkylare jag använde tidigare. Nämnda tornkylare snurrade dessutom på 100 procent hastighet vid samma belastning och temperatur vid kontrollmätning.

glam_01.jpg

NZXT Kraken Elite 240 RGB tillsammans med två andra fläktar ur NZXT F-serien.

Samman_01.jpg

Vit RGB-belysning och skärmens inställningar vid första uppstart.

Om jag ska klaga på något, utöver den relativt höga prislappen, är det att kablarna som löper från radiatorn är väldigt stela. Även tuberna är inte av det mjukaste slaget. Men för mig är detta små detaljer som inte gör något nämnvärt negativt avtryck på helheten när allt väl kommer till kritan. I slutet av dagen är jag mycket nöjd med vad NZXT har presenterat, och detta är helt klart en kylarlösning jag själv skulle överväga om jag var på marknaden efter en vattenkylare i premiumsegmentet. Den är snygg, har gott om prestanda och levereras med klassledande mjukvara. Det blir en klar tumme upp från mig!

Fördelar

  • Snygg och stilren med stor skärm

  • Relativt smidig installation

  • Enkel och navigerbar mjukvara

  • Kraftfull kylprestanda

Nackdelar

  • Något styva kablar och slangar

  • Prislappen lika premium som produkten

NZXT Kraken Elite 240 RGB V2 Finns tillgänglig hos svenska återförsäljare från 3 290 kronor vid skrivtillfället.