Datorkylartillverkaren Arctic har i flera år varit ett givet val för både entusiaster och nybyggare som söker prisvärda och kompetenta lösningar för att hålla sina komponenter svala. Fläktserien P12 har nått nästintill legendarisk status och är ofta förstahandsrekommendationen för den som bygger på en budget, samtidigt som Liquid Freezer-serien stoltserar i bygglistor över hela internet. Själv har jag aldrig ägt någon produkt från Arctic – men idag är det dags att få ett smakprov på vad jag missat.

In i det lilla testlabbet kliver nämligen Arctic Liquid Freezer III Pro 360, en rejäl pjäs som enligt tillverkaren själv vida ska överträffa allt de tidigare släppt. Utan att avslöja för mycket redan nu kan jag säga att många här på SweClockers lär uppskatta vad denna slutna vattenkylare har att erbjuda – fokus ligger helt och hållet på prestanda, utan en massa RGB-belysning eller annat bling. Så luta dig tillbaka och häng med på en förhandstitt!

intro.jpg

Ingen RGB men en liten VRM-fläkt i pumphuset.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011 och FZ sedan 2020, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men har sedan dess även utbildat sig inom VA- och miljöteknik. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och kringutrustning som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på diverse forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och pilla med 3D-skrivare. Nattfotografering och fartyllda tvåhjulsäventyr är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Arctic, som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Arctic Liquid Freezer III Pro är ingen liten pjäs, varken sett till måtten eller vikten. Det handlar om en 360 mm-lösning med en radiator som mäter närmare fyra centimeter i tjocklek. Pumpen och radiatorn ackompanjeras av tre Arctic P12-fläktar i Pro-utförande, vilka på pappret har god förmåga att pressa luft genom den väl tilltagna kylflänsen.

Specifikationer

Arctic Liquid Freezer III Pro

Material

Aluminium
Koppar

Radiatormått (L × B × H)

398 × 120 × 38 mm

Pump

800 – 2800 rpm PWM
0.35 A 12 V DC

VRM-fläkt

400 – 2500 rpm PWM

Tublängd

450 mm

Fläktar

3 st. P12 Pro
600 – 3000 rpm PWM
77 cfm 131 m³/h
6.9 mmH20
0.33 A 12 V DC

Vikt

Utan emballage: 2 020 gram
Med emballage: 2 465 gram

Kompabilitet

AMD: AM4 och AM5
Intel: LGA1851 och LGA1700

Garanti

6 år från tillverkare

Rekommenderat pris

€ 94.49

Även slanglängden är generöst tilltagen på 42 centimeter, vilket gör kylaren mer lämpad för fullstora chassin snarare än kompaktare lösningar, där det kan bli knepigt att stuva undan slangarna. När det gäller kompatibilitet stöds moderna socklar från både Intel och AMD. Den totala vikten, inklusive pump, radiator och fläktar, landar strax över två kilogram.

Jag vill passa på att uppmärksamma och tacka Inet som lånat ut komponenter för testpiloten. Detta inkluderar processorn AMD Ryzen 9 5900X och moderkortet Asus ROG B550-F Gaming. Det vattenkylda grafikkortet Nvidia Geforce RTX 3090 Ti LC från Asus står för grafikprestandan. Till sist har vi en 1 TB Samsung 980 Pro för lagring.

Första titt och montering

Arctic Liquid Freezer III Pro levereras väl paketerad i en låda täckt av produktbilder och QR-koder för online-manualer. Väl uppackad ger kylaren ett positivt första intryck, särskilt eftersom fläktarna är förmonterade på radiatorn. Det borde dock inte komma som en överraskning, då kablarna är fördragna innanför sleeven längs slangarna – precis som på den vanliga Liquid Freezer III-serien.

mot_01.jpg

Lådans innehåll placerat på bordet och poserar framför kameran.

mot_07.jpg

Arctic-loggan syns tydligt på alla delar, precis som fingeravtrycken.

mot_03.jpg

Radiatorn är inte blygsam med sin tjocklek.

mot_04.jpg

De kedjekopplade fläktarna smyger sig fint in längs med slangarna.

mot_05.jpg

Klistermärke som uppmärksammar att det ska plockas bort vid installation.

mot_06.jpg

Offset-platta som används vid installation på Intel-sockel.

Utöver detta medföljer en påse med olika monteringsanordningar, beroende på om kylaren ska installeras på en AMD- eller Intel-sockel. Här ingår bland annat distanser och diverse monteringsplattor. En extra detalj är en större platta som möjliggör offset mounting för Intel. Utöver det finns även en större plastkåpa för pumphuset, som dessutom rymmer en liten VRM-fläkt – allt som behövs för en komplett installation, varken mer eller mindre.

mont_01.jpg

Tydliga vänster- och höger-markörer syns på skidorna som fästs i moderkortet.

mont_02.jpg

Blottad processor sticker fram tack vare offset-monteringen av kylaren.

mont_03.jpg

Kylaranordning monterad och på sin plats, snabb och smidig process.

mont_04.jpg

Allt ansluts med en ensam PWM-kabel, alternativt den medföljande splittade kabeln för mer individuell kontroll av radiatorfläktar, VRM-fläkt och pump.

mont_05.jpg

Kabeln göms enkelt undan och bidrar till ett snyggt helhetsintryck.

Med förhandstitten avklarad är det dags att börja montera allt. Jag startar med att fästa distanserna på moderkortet tillsammans med de två rälsen, som är tydligt markerade för vänster respektive höger sida. Därefter applicerar jag den medföljande MX-6-kylpastan enligt onlineinstruktionerna och skruvar fast kylblocket med hjälp av de färdigmonterade skruvarna.

Ärligt talat känns det lite nervöst att blotta en del av processorn på det här sättet. Men efter att ha dubbelkollat manualen och stämt av med andra som har installerat Liquid Freezer III-kylare, kan jag ändå känna mig trygg i att allt är korrekt monterat. Slutligen kopplar jag in den kombinerade kabeln som hanterar hela enheten. Det är värt att nämna att det även medföljer en alternativ kabel som möjliggör individuell styrning av pump, fläktar och VRM-fläkt via moderkortet.

mont_c_01.jpg

Små märken från hantering runtom radiatorn.

mont_c_02.jpg

Radiatorn säkras på plats med 12 st. skruvar.

mont_c_03.jpg

Kylaren smälter enkelt in i ett hav av svart.

Det enda som känns lite besvikande i den annars utmärkta byggkvaliteten är att ytbehandlingen är ganska lätt att skrapa. Trots att jag varit relativt varsam kan jag redan innan montering i chassit hitta flera små märken runt radiatorn.

Med det sagt blir slutresultatet ändå riktigt snyggt när allt väl är på plats – stilrent och enkelt, utan överflödiga detaljer eller utstickande designelement. Det här är en kylare som förhoppningsvis låter prestandasiffrorna tala för sig själva.

Snabbtest – Liquid Freezer III Pro

För att snabbt sätta kylaren på prov använder jag Cinebench 2024 och Geekbench 6. Fläktarna ställs in på hundra procent, och chassits sidopanel lämnas av. Detta gör jag för att kunna sätta resultaten i perspektiv gentemot andra kylare jag testat, samtidigt som jag försöker utesluta så många yttre faktorer som möjligt – exempelvis chassi eller chassifläktar, som annars kan variera mellan testerna i rollen som Testpilot.

prestanda_01.jpg

Fläktarna spinner för fullt under stresstesterna.

Arctic Liquid Freezer III Pro 360

Enkeltrådat

Flertrådat

Max temp.

Medelfrekvens

Geekbench 6

2 256p

12 936p

79.5 C

4,49 GHz

Cinebench 2024

96p

1 212p

84.4 C

4,47 GHz

----

240 referens *

Enkeltrådat

Flertrådat

Max temp.

Medelfrekvens

Geekbench 6

2 286p

12 915p

76,8 C

4,45 GHz

Cinebench 2024

98p

1 231p

84,6 C

4,48 GHz

----

360 referens *

Enkeltrådat

Flertrådat

Max temp.

Medelfrekvens

Geekbench 6

2 182p

12 399p

85.5 C

4,42 GHz

Cinebench 2024

97p

1 125p

86.4 C

4,42 Ghz

* Avser en anonymiserad tillverkare som används för jämförelse vid utvärdering av prestandans överensstämmelse med förväntningarna.

Det är inga problem för Arctic Liquid Freezer III Pro att hålla jämna steg med andra kylare jag testat, även när den får tampas med en strömtörstig Ryzen 5900X, där spänningen är satt till 1,455–1,5 V och effektuttaget överstiger 190 W. Jag hade dock hoppats på något bättre resultat. Det som däremot står klart är att Freezer III Pro är märkbart tystare vid full belastning än andra lösningar jag testat på, även när fläktarna snurrar för fullt.

Vid mer normala användarscenarier och en tyst ljudprofil i BIOS blir fördelarna med Arctics kylarlösning tydligare. För kontorsarbete är kylaren i princip helt knäpptyst – så pass att jag ibland undrar om pumpen och fläktar ens är aktiva. Även vid spelande imponerar kylaren med sin låga ljudnivå, där den för det mesta håller sig tyst även i tungt CPU-bundna titlar som Battlefield 2042 – ett spel som pressar alla 24 trådar rejält under de mest intensiva striderna.

Observera att mina ljudmätningar är subjektiva och utförs utan strikt standardiserade förhållanden. Testerna genomförs i en miljö med varierande bakgrundsljud, vilket innebär att exakta decibelnivåer inte kan garanteras. Istället baseras mina bedömningar på en kombination av upplevd ljudnivå och jämförelser med andra kylare testat under liknande förhållanden.

Sammanfattning

Arctic har länge varit ett toppval för prisvärd och effektiv kylning. Själv har jag inte tidigare ägt någon av deras produkter, vilket gjorde det extra intressant när jag fick möjlighet att testa en modell ur deras Pro-serie. Idag har jag kikat in Arctic Liquid Freezer III Pro 360 – en kraftfull 360 mm-lösning med extra tjock radiator och tre P12-fläktar i Pro-utförande. Fokus ligger helt på prestanda, utan RGB eller andra estetiska inslag. Med generösa slanglängder är kylaren särskilt anpassad för fullstora chassin.

samman_01.jpg

Radiatorn kommer med alla fläktar förmonterade.

samman_02.jpg

Pumphuset har en liten skyddsplast som bör tas bort för att ansluta VRM-kylaren.

samman_03.jpg

Kåpan med VRM-kylare stoltserar med en subtil Arctic-logotyp.

Monteringen av Arctic Liquid Freezer III Pro 360 är enkel och smidig, mycket tack vare tydliga markeringar och färdigmonterade delar. Den kombinerade kabeln förenklar installationen, men det finns även en alternativ kabel för individuell styrning av pump, fläktar och VRM-fläkt via moderkortet. Däremot känns det en aning nervöst att se processorn delvis blottas på grund av offset-mekanismen. Byggkvaliteten är överlag god, även om ytbehandlingen är känslig för skrapmärken. Trots detta ger monteringen ett stilrent och snyggt slutresultat.

samman_04.jpg

Arctic Liquid Freezer III Pro 360 smälter enkelt in bland resten av komponenterna.

samman_05.jpg

En sista bild på pumphuset och tillhörande VRM-kylare.

Arctic Liquid Freezer III Pro presterar väl och är tystare än många konkurrerande kylare jag har testat, även under hög belastning ihop med en strömtörstig och överklockad Ryzen 5900X, där fläktarna snurrar på maximalt varvantal. Vid normala scenarier, såsom kontorsarbete eller spel, är kylaren nästintill ljudlös. Liquid Freezer III Pro 360 får därmed en stark tumme upp från mig, särskilt när den sätts i perspektiv mot en rekommenderad prislappen om 94.49 Euro.

Positivt:

  • Enkel montering

  • God kylförmåga

  • Tyst vid normal drift

  • Attraktiv prislapp

Negativt:

  • Ytbehandlingen något känslig

Arctic Liquid Freezer III Pro 360 kommer finnas tillgänglig till det rekommenderade priset om 94.49 Euro. Exakt vad priset blir i SEK hos svenska återförsäljare är ej fastställt vid skrivtillfället.