Inbränningar och riktlinjer

Inbränningar är en evigt diskuterad fråga med OLED. Kortfattat kan du inte med normal användning skapa inbränningar hos en LG OLED 42C2 ifall du följer enkla riktlinjer likt att köra SDR-signal och använda PC-läget. Oron och farhågorna för inbränning diskuteras mycket mer än vad faktiskt inbränningar diskuteras. Alla känner till ämnet men få har sett verkliga inbränningar med permanenta skador. Ofta misstar man andra problem som just "inbränning".

Först måste vi reda ut vad som menas med ”inbränning” eller ”burn in”. För det är olika fenomen vilka slasktrattas till ”inbränning”. De flesta förändringar du ser på en OLED är tillfälliga och ryms under begreppet retention. Fenomen likt avtryck som dröjer kvar på skärmen men sedan försvinner. Permanenta skador kräver tusentals timmar av misshandlande hårdkörning och är inget du får efter några timmar, dagar eller veckor.

Råd mot inbränning och retention på 42C2

  • Kör SDR i PC-läget för bättre bildkvalitet och vad som i praktiken är runt 200 nits ljusstyrka som mest. Panelen kommer aldrig köra extra hårt.

  • Kör endast HDR vid spel och film. På ett skrivbord och särskilt mörkt rum är det inte säkert du behöver alla 700+ nits. Sänk då OLED-pixelljus-reglaget till 50 kommer ge HDR ha en topp runt 400+ nits vilket inte belastar OLED-panelen lika mycket. Samma ljusnivå som en typisk spelskärm fast med en kontrast, svärta och dynamik de skärmarna inte har en mössa mot.

  • Välj att automatiskt dölja statiska element som menyer, startfält etc.

  • Undvik skarpa kontraster hos grafik och bakgrundsbilder. Svart bakgrund samt dark mode-lägen innebär mer kontraster och kan först verka som det intuitiva valet. Men då kommer det lysa koncentrerat på ett fåtal pixlar i vitt mot en bakgrund som inte lyser alls vilket är det sämre scenariot, särskilt vid HDR.

  • Reglaget Justera logotypens ljusstyrka under OLED-skötselmenyn kan användas för att låta 42C2 själv avgöra vad som är statiska element. Nackdelen är att det kan störande påverka element i gränssnittet du faktiskt vill ha som de ska se ut.

  • 42C2 kommer fortfarande att dämpa ljuset av sig självt ifall den anser att bilden är statisk.

Vad många däremot oroar sig för är den permanenta skadan som ger en evigt inbränd logotyp. I Sverige ofta den ökända TV4-solen som drabbat en del äldre OLED-TV vilka körs dagligen i ljusstarkt kartongläge. Du måste misshandla en modern OLED-TV som 42C2 i flera tusen timmar får att få den typen av permanent skada. När det talas om inbränningar och ”burn-in” är det snarare något kvardröjande men tillfälligt avtryck som avses.

Nivå 1: Ljusa avtryck efter minuter

Ifall en OLED-panel får lysa extra starkt och statiskt i flera minuter kommer de pixlarna som lyst att förändra sin temperatur och lysa något starkare i förhållande till omgivande pixlar. Det blir en ljusare avtryck vilket kan synas mot enfärgade bakgrunder. När temperaturen i panelen jämnar ut sig försvinner avtrycken.

42C2_burn_in_retention.jpg

Retention efter några minuter statisk HDR-bild blir avtryck som försvinner när temperaturen jämnas ut. Detta inträffar inte vid de 200 nits-nivåer som PC-läget och SDR ger.

För LG 42C2 kan jag framkallas detta genom att köra HDR och låta en testbild lysa med 600–700 nits i flera minuter. Då uppstå ett ljusare avtryck. Denna klingar av efter cirka en minut. Det uppstår däremot inte alls vid SDR och PC-läge där ljusstyrkan sällan går över 200 nits.

Andra TV-modeller med OLED-panel har bättre kylning och är därför mer resistent mot detta fenomen. Till exempel LG:s G1-modeller där det tar längre tid att få avtryck. De avtryck som uppstår vid sådana stresstest är dessutom svagare och klingar av inom några sekunder tack vare den effektivare kylning av panelen. Detta gäller även andra modeller som Sonys Master-modeller med bättre kylning.

Vissa av Panasonics Master-modeller (2000-serien) visar till exempel inga avtryck alls då Panasonic går steget längre i effektivare kylning av panelerna på sina Master-modeller. Tvärtom då för Philips vilka driver panelerna extra intensivt med högre ljusstyrka men också just tydligare och längre kvardröjande avtryck.

Retention och avtryck på den här nivån är sig självt inget problem. Men ser man det uppstå är det ett tecken på att man kör panelen lite hårdare och mer statiskt än önskvärt. I det väldigt långa loppet om flera månader och år kan det leda till permanenta förändringar.

Nivå 2: Fläckar efter flera veckor och månader

Med tiden verkar det byggas upp restladdningar eller förändringar i panelen vilket om påverkar främst skillnader mellan pixlarna vid svaga ljusnivåer. Det uppstår band och fläckvisa ändringar som syns bäst mot heltäckande mörkgrå bakgrunder. Detta verkar krävas flera veckor och månader av tämligen intensiv användning innan liknande fenomen uppstår.

42C2_burn_in_pixelrensning.jpg

Inom perspektivet av månader kan ojämnheter uppstå som syns mot mörk bakgrund. Då är det Pixelrensning som hjälper. Exemplaret efter två veckor har inte detta problem.

Ojämnheterna har alltid varit en svaghet hos LG:s WOLED-paneler. Äldre modeller har en ”medfödd” icke-uniform återgivning av svaga ljusnivåer som blir till fläckar och band du inte blir av med. Detta är något LG gradvis har byggt bort för varje ny panelgeneration. Testexemplaret har inga sådana fenomen alls efter att ha gått dagar och kvällar i tre veckor.

Fläckar och band kan förvärras och uppstå med tiden efter användning även på modernare paneler och därför finns det en pixelrensningsfunktion i moderna OLED-modeller för att ”tvätta” panelen. Denna process kan även starta automatiskt och pågå i standbyläge. Hos 42C2 finner du den som följer:

  1. Kugghjulsknappen i en sekund för kompletta menyer

  2. Menyn Allmänt

  3. OLED-skötsel

  4. OLED-panelskötsel

  5. Pixelrensning

Exakt hur fenomenet uppstår och vad pixelrensningen gör saknar jag konkret och bekräftad information om. Spekulativt förklarat är det ett fenomen där pixlarna med tiden driver i nivå av hur mycket förspänning som krävs för att alstra ljus. Detta syns på mörka bakgrunden för där märker man skillnad när pixlarna avviker ±0,5 nits från varandra när de ska lysa med 1–2 nits mörkgrått. Men det syns inte alls vid ljus bild ifall en pixel lyser 99,5 nits bredvid en som lyser med 100,5 nits.

Har du fläckar och ojämnheter över ytan som syns tydligast mot mörkgrå bakgrunder och till den grad att de syns igenom i användningen och spelandet, då kör du Pixelrensning. Däremot verkar Pixelrensning sällan förbättra allt för mycket åt en panel som från första början var ojämn.

Nivå 3: Mörka permanenta skador efter flera tusen timmar

Faktiska inbränningar där delar av bilden är fastbränd för alltid är möjligt med en OLED. Men du måste verkligen gå ifrån alla råd om hur du använder en LG 42C2 för att skada panelen. Och även då anser LG att de använder så pass adekvata skyddsmekanismer att de byter panelen under den 3-åriga reklamationstiden ifall permanenta skador uppstått.

Rtings test med 2017-OLED-paneler är fortfarande det mest kompletta testet på hur inbränningar uppstår. Slutsatsen där är du måste medvetet köra panelen med statiska bildelement och högsta ljusstyrka i ungefär 3 000+ timmar innan permanenta skador börja uppstå. Det är åtta timmar om dagen under ett helt år med samma innehåll på högsta möjliga ljusstyrka.

42C2_burn_in_permanent.jpg

Dessa cirka 3 000 timmar av medvetet misshandlande av en OLED-panel verkar vara en generell tumregel för alla moderna OLED oavsett OLED-teknik. Tricket är alltså att sluta misshandla panelen. Om du kräver statisk bild med hög ljusstyrka i flera tusen timmar är OLED helt enkelt inte rätt teknik för ändamålet. Sluta använda 42C2 som skärm till korvmenyn i ditt gatukök.

Samma spel i 10 000 timmar utan problem

Samtidigt visar Rtings test att spel, i detta fall med Call of Duty, ställd till max 200 nits, inte gav permanenta skador efter 10 000 timmar, eller åtta timmar om dagen enbart CoD i 3,5 år. Detta dessutom med en äldre och känsligare panel än vad 42C2 använder. 2017-modellerna har heller inte lika utvecklade skyddsmekaniskmer som dagens modeller.

Permanenta skador drabbar först röd subpixel där en möjlig men icke bekräftad förklaring är att det röda färgfiltret som gör den röda subpixel just röd, är det filter som måste absorbera mer energirikt ljus från den vita OLED:n som är grunden för LG:s OLED-teknik. Då bleks filtret och tappar färg vilket syns tydligast mot ljusa bakgrunder.

Permanenta skador är alltså mörkare och blekare skuggor synliga mot ljusa bakgrunder. Detta till skillnad från tillfällig retention som är ljusare eller fläckvisa avtryck mot mörka bakgrunder.

Följer man också rekommendationen att köra PC-läget kommer panelen som helhet vid SDR inte lysa mer än upp till 200 nits. Det ska till mycket och långvarig misshandel för att lyckas skada panelen permanent efter det.