Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

D-vitamin och magnesium kan man nästan utgå ifrån att man har låga nivåer. Det är svårt att få i sig tillräckligt genom kosten och solen ger inte så mycket (och generar bara D-vitamin en kort tid om året). Upp till 5000 IU om dagen bör vara säkert för de allra flesta. Undantaget kan vara en liten del av befolkningen som har en genmutation som gör att man är mycket känsligare för D-vitamin - då kan man ta upp runt dubbelt så mycket D-vitamin. Runt 7% av befolkningen har den mutationen.

Högre doser ska man inte ta utan att testa. Det kan leda till hyperkalcemi och njurskador. Även om risken är liten under kortare perioder är det inte värt att chansa.

Skrivet av DasIch:

Mina D-vitaminnivåer var på 61 nmol/l, det var efter ca 1 vecka med tillskott. Inte direkt brist, men insufficiens. Magnesiumbrist (vilket är väldigt svårt att testa för) kan leda till D-vitaminbrist, och jag har mest troligt haft låga nivåer av båda. Nu har jag snittat 12 000 IU om dagen, 400-600mg magnesium och 100-200mcg K2, plus lite zink. D-vitamin i blodet ligger nu på 168 nmol/l, och kalciumjoner är precis i mitten av normalspannet (dvs ingen indikation på hyperkalcemi). Det var 45 dagar mellan mätpunkterna (och nu har jag minskat tillskotten eftersom nivåerna är bra (rentav högre än vad som normalt rekommenderas)).

Vad sa läkaren om det? Om du nu har testat dig hos primärvården alltså. 61 nmol/l är väl inte insufficiens enligt dom vanliga riktlinjerna, och 168 räknas som potentiellt farlig nivå. "Optimal" är väl 75. Har för mig att, när jag undersökte detta ämne tidigare, >125 nmol/L är vad som räknas som förhöjda nivåer och potentiellt farliga, med studier att det evenutellt leder till förhöjd dödlighet och cancer. Finns det någon som helst konsensus om att man skulle vilja ligga över 125?

Har en bekant som gjorde någon självdiagnosering av dvitaminbrist, och började också med rätt höga nivåer kosttillskott, fick sedan en tillsägelse av läkaren vid ett senare blodprov när han hade förhöjda nivåer. Generellt så behöver man ju inte oroa sig för att ta dvitamin-tillskott, men i vanliga fall pratar man ju rätt mycket lägre doser. 12 000 IU är väl väldigt högt, och redan 5000 IU är väl högt om man inte har brist, även om det säkert kan vara vettigt om man ligger lågt för att komma tillbaka på optimal nivå.

Jag tar 2500IE på vinterhalvåret, och vad det finns i min multivitamin resten av året. Gjort ett test, på vintern, låg då runt 80 nmol/l, så enekdotiskt, för mig, så är det optimal mängd.

Permalänk
Medlem

Hållt mig stabilt nu mellan 85-87 kg sedan efter tävlingen, ätit en del "skit". Det var nog mest något undermedvetet som tyckte man skulle äta det efter, var ju inte ens så gott. Så det har jag struntat i det, äter hellre mer mat. Får se om jag ska göra mig ett försök att klippa en viktklass till men kan bli riktigt tufft, kommer nog behöva tappa en del muskler då med vilket jag inte vill. Slimma ner fettet och biffa till sig lite får nog den långsiktiga planen bli.

Har gått tillbaka till typ samma rutiner som inför tävlingen, nu får jag dock nästan kämpa lite med att äta mer. Hamnar nästan på underskott dagligen med frukost,lunch och middag hamnar på runt 1600 kalorier(ish). Kompenserar på helgerna dock när vi inte kör matlåda, men ett långsiktigt arbete skulle jag säger är det som alltid vinner. Nu är vi lite off topic men två av två jag känner som gjort gastric bypass är idag större än innan pga de trodde de kunde äta som förut. Beteendet är exakt detsamma inget ändrat där.
Maten är ju verkligen prio 1 för att gå ner i vikt, träna sig ner i vikt är svårt som fan och kräver oerhörda mängder.
En tanke typ två klassiska ostmackor är runt 400 kcal, enligt min klocka och lite research motsvarar det TYP ett rätt hårt gympass på 1 timme. Sedan hjälper ju träningen med mycket annat i livet. Men fakta kvarstår, att ändra kosten kommer alltid triumpha att träna när man vill gå ner eller uppvikt, men vill man bli mer vältränad osv är ju träningen det ändra.

Visa signatur

Chassi: Fractal design Define C Mobo: aorus x570 elite
Cpu Ryzen 3600 Kylare noctua nh-d15Gpu 7900XT Ram g.skill flare x black
Kingston a2000 1TB 2x PSU: EVGA SuperNova 850 G2

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Vad sa läkaren om det? Om du nu har testat dig hos primärvården alltså. 61 nmol/l är väl inte insufficiens enligt dom vanliga riktlinjerna, och 168 räknas som potentil farlig nivå. "Optimal" är väl 75. Har för mig att, när jag undersökte detta ämne tidigare, >125 nmol/L är vad som räknas som förhöjda nivåer och potentiellt farliga, med studier att det evenutellt leder till förhöjd dödlighet och cancer. Finns det någon som helst konsensus om att man skulle vilja ligga över 100?

Har en bekant som gjorde någon självdiagnosering av dvitaminbrist, och började också med rätt höga nivåer kosttillskott, fick sedan en tillsägelse av läkaren vid ett senare blodprov när han hade förhöjda nivåer. Generellt så behöver man ju inte oroa sig för att ta dvitamin-tillskott, men i vanliga fall pratar man ju rätt mycket lägre doser. 12 000 IU är väl väldigt högt, och redan 5000 IU är väl högt om man inte har brist, även om det säkert kan vara vettigt om man ligger lågt för att komma tillbaka på optimal nivå.

Jag tar 2500IE på vinterhalvåret, och vad det nu evenutellt finns i min multivitamin resten av året, gjort ett test, på vintern, låg då runt 80 nmol/l, så enekdotiskt, för mig, så är det optimal mängd.

Läkaren har inte sagt något. Vilka nivåer som är optimala beror på vem man frågar men det ser ut som att du förväxlat nmol/l med ng/ml. 64 nmol/l är 26 ng/ml. Under 30 ng/ml brukar räknas som insufficiens. 168 nmol/l är 67 ng/ml. På naturlig väg kan man nå upp till 75 ng/ml.

Runt 50ng/ml finns det studier som pekar på att det ger lägst risk för dödlighet. Det är dock kohortstudier så de visar inget direkt samband utan bara korrelation. Finns även någon studie som visar på lägre risk för dödlighet med D-vitaminnivåer upp till 125 ng/ml (om jag minns rätt), varefter risken ökar snabbt.

Läkare tenderar att vara konservativa i sina rekommendationer. De utgår i första hand från att minimera risken för skador, inte att hitta optimala nivåer på individnivå. Forskningsresultaten går även isär en del så det är inte ett ämne som är lätt att navigera. Det är alltså klokt med ett visst mått avförsiktighet.

Olika nivåer enligt mina provsvar:

Referensintervall: 25-105

<25 nmol/L : D-vitaminbrist
25-74 nmol/L : D-vitamininsufficiens
75-250 nmol/L : Optimal nivå
>250 nmol/L : Potentiellt toxisk nivå

Vad som menas med referensintervall vet jag inte.

Googlar du kommer du hitta lite olika nivåer, både från svenska och utländska sidor. Mitt mål är att hålla mig till 125 nmol/l eller 50 ng/ml. Har inte hittat några källor som anger det som potentiellt farligt och inte heller några kvalitetsstudier som visar negativa effekter. Det är inom ramarna för vad som anses optimalt enligt många källor. Det är också klart under nivåerna du kan nå genom att spendera mycket tid i solen (vilket förvisso är ohälsosamt av andra anledningar).

Nivåer över det kan debatteras. Vissa D-vitaminförespråkare vill göra gällande att man börjar se positiva effekter först efter 50 ng/ml. Jag är skeptisk och har hittills inte sett dem presentera några bra källor. Samtidigt skulle jag, för egen del, inte vara särskilt orolig med nivåer upp till 100 ng/ml (vilket anges vara inom det optimala i mina provsvar, alltså 250 nmol/l), men då skulle jag definitivt se till att få i mig vitamin K2.

5000 IU bör ge nivåer runt 40 ng/ml (med individuell variation, såklart). Är du ute mycket i solen under sommaren blir förstås nivåerna högre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Läkaren har inte sagt något. Vilka nivåer som är optimala beror på vem man frågar men det ser ut som att du förväxlat nmol/l med ng/ml.

Nej, det var ingen förväxling

Jag vill minnas att IOM (Institutes of Medicine) är dom som används mest frekvent och det var dessa jag syftade på, och dom används ofta i svenska vården och livsmedelsverket etc. Det ser även ut att vara dom som används av amerikanska livsmedelsverket:

Levels of 50 nmol/L (20 ng/mL) or above are adequate for most people for bone and overall health.
Levels below 30 nmol/L (12 ng/mL) are too low and might weaken your bones and affect your health.
Levels above 125 nmol/L (50 ng/mL) are too high and might cause health problems.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

Nivåer enligt Överläkare på Sahlgrenska (också i linje med IOM):

< 25 nmol/L D-vitaminbrist
25-50 nmol/L Otillräckliga nivåer
> 50 nmol/L Tillräckliga nivåer
75 nmol/L Optimal nivå
> 125 nmol/L Potentiellt farlig nivå
> 250 nmol/L Potentiellt toxisk nivå

https://www.internetmedicin.se/endokrinologi-och-diabetologi/...

Aja nog om det, nu var det en tråd om viktnedgång och inte kosttillskott Men ja att sikta på 125 nmol/l är det nog ingen risk med, men att ligga på 160+ och forsätta med rätt hög dos är nog rätt omotiverat,.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Nej, det var ingen förväxling
https://www.researchgate.net/profile/Megan-Bourassa-2/publication/335803546/figure/fig1/AS:864665051615234@1583163621472/Serum-25-hydroxyvitamin-D-25OHD-concentration-thresholds-for-vitamin-D-deficiency.ppm

Jag vill minnas att IOM (Institutes of Medicine) är dom som används mest frekvent och det var dessa jag syftade på, och dom används ofta i svenska vården och livsmedelsverket etc. Det ser även ut att vara dom som används av amerikanska livsmedelsverket:

Levels of 50 nmol/L (20 ng/mL) or above are adequate for most people for bone and overall health.
Levels below 30 nmol/L (12 ng/mL) are too low and might weaken your bones and affect your health.
Levels above 125 nmol/L (50 ng/mL) are too high and might cause health problems.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

Nivåer enligt Överläkare på Sahlgrenska (också i linje med IOM):

< 25 nmol/L D-vitaminbrist
25-50 nmol/L Otillräckliga nivåer
> 50 nmol/L Tillräckliga nivåer
75 nmol/L Optimal nivå
> 125 nmol/L Potentiellt farlig nivå
> 250 nmol/L Potentiellt toxisk nivå

https://www.internetmedicin.se/endokrinologi-och-diabetologi/...

Aja nog om det, nu var det en tråd om viktnedgång och inte kosttillskott Men ja att sikta på 125 nmol/l är det nog ingen risk med, men att ligga på 160+ och forsätta med rätt hög dos är nog rätt omotiverat,.

Jag vet inte exakt vad de grundar detta på men nivåerna kan behöva uppdateras. Kan även tilläggas att lägstanivåerna tycks satta utifrån risken att utveckla bristsjukdomar som rakit (dvs. att det är jättedåligt att ligga på så låga nivåer).

Här finns en omfattande analys av Endocrine Society med riktlinjer för klinisk praktik.
https://academic.oup.com/jcem/article/96/7/1911/2833671

Mycket att läsa där men nivåerna ser ut att ligga i linje med det jag fått på mina provsvar. Ett par intressanta saker är också att de rekommenderar övre nivåer på 100 ng/ml i serum, vilket är satt med marginal, och högsta dagliga intag på 10K IU. De kommenterar också en hel del av IOM;s rekommendationer.

Den här studien är också intressant, utförd efter IOM;s och Endocrine Societys riktlinjer:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28768407/#:~:text=A%20statist....

De påvisar ett statistiskt fel i IOM;s beräkningar för RDI, som är fel med en faktor av 10.

Här kan man såklart argumentera för vad som är rätt eller fel, och det är ju även pågående debatt bland experter. Endocrine Societys riktlinjer är dock väldigt intressant läsning, om man nu tycker sånt här är intressant.

Vi kan annars knyta ihop säcken med att D-vitamin har viss relevans för viktnedgång. Det finns indikationer på att det förbättrar insulinkänsligheten och kan minska inflammation i kroppen. Har man låga nivåer kan tillskott av D-vitamin även öka testosteronnivåerna.

Hur stor påverkan det har i praktiken är förstås svårt att säga, men det kanske ger en lite extra hjälp på vägen.

Permalänk
Medlem

Bara jag som blir lite förvirrad av att räkna kalorier? Typ en macka med smör och kycklingpålägg går väl att räkna hyffsat i huvudet men....
Nu har jag ätit kycklingfile/lax med keso till kvällsmat i snart ett år, och tappat 20 kilo säkert men vill byta ut Keso till nypotatis men alla macros blir jag snurrig av.

Jag skulle vilja ha en app som är suuuper-basic och inte massa trams. Tips?

Visa signatur

Baaahh

Permalänk
Skrivet av candyraver:

Bara jag som blir lite förvirrad av att räkna kalorier? Typ en macka med smör och kycklingpålägg går väl att räkna hyffsat i huvudet men....
Nu har jag ätit kycklingfile/lax med keso till kvällsmat i snart ett år, och tappat 20 kilo säkert men vill byta ut Keso till nypotatis men alla macros blir jag snurrig av.

Jag skulle vilja ha en app som är suuuper-basic och inte massa trams. Tips?

Jag har personligen använt MyFitnesspal, där kan du scanna streckkoder och få in alla näringsvärden och bara notera hur många gram av det du nyttjar.

Kommer också ihåg favoritsaker osv så man lätt kan addera samma måltid igen

Permalänk
Medlem
Skrivet av DonutWizard:

Jag har personligen använt MyFitnesspal, där kan du scanna streckkoder och få in alla näringsvärden och bara notera hur många gram av det du nyttjar.

Kommer också ihåg favoritsaker osv så man lätt kan addera samma måltid igen

Tack! Får väl ge den en chans till.

Visa signatur

Baaahh