När SweClockers hösten 2013 inledde testerna med grafikkort i 4K-upplösning upptäcktes att allt inte riktigt stod rätt till. Efter att problemen hopade sig beslöt redaktionen att lägga projektet på hyllan och hålla ut ett tag till för att tillverkarna skulle få en chans att räta ut barnsjukdomarna.

Numera är situationen betydligt bättre. Inställningsmässigt fungerar AMD:s och Nvidias mjukvaror mer smärtfritt än tidigare samtidigt som flera prestandaproblem har rätats ut. Resultatet är att 4K UHD gått från mer eller mindre oanvändbart till i stort sett uthärdligt, vilket också fått fler att börja spana på högupplösta skärmar.

asus_pq321-1.jpg

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Vid recensionen av Geforce GTX Titan Z konstaterades att grafikkortet tappar kraft när bildskärmen ställs om från 30 Hz uppdateringsfrekvens via Displayport single-stream transport (SST) till 60 Hz över multi-stream transport (MST). Beteendet har följt med sedan de ursprungliga 4K-testerna från 2013 och gäller Nvidia-konfigurationer i SLI.

Mycket pekar mot att de aktuella problemen kan spåras till nödlösningen Displayport MST. I korthet tillåter tekniken att skärmbilden skickas i två separata strömmar över samma kabel med halva upplösningen vardera, som sedan "klistras ihop" i efterhand. Detta för att få till 4K-upplösning i 60 Hz trots att skärmens inbyggda elektronik inte riktigt lever upp till kraven.

Samsung_U28D590_front_snedden.jpg

Samsung U28D690D med 4K/60 Hz via Displayport SST.

Det finns dock färska alternativ. Bland annat nya Samsung U28D590D klarar 4K UHD i 60 Hz via Displayport SST och ger ett ypperligt tillfälle att sätta tekniken på prov. Frågan är vad MST respektive SST egentligen har för inverkan på prestandan för Nvidias grafikkort.

SweClockers undersöker i testlabbet

För att undersöka beteendet laddas testriggen med två SLI-kopplade Geforce GTX 780. Drivrutinerna uppdateras till senaste version och några speltitlar ur den vanliga testsviten får stå till tjänst för att känna på den högre upplösningen.
Bildskärmarna som används är Dell UP2414Q (MST 60 Hz, SST 30 Hz) och Samsung U28D590D (SST 60 Hz). För säkerhets skull används samma kabel vid alla tester.

Först ut är Unigine Valley, och här är resultatet i linje med tidigare erfarenheter. Ett visst prestandafall syns när tekniken MST används, men det är knappast tillräckligt för att orsaka någon större oro.

Speltesterna ger radikalt annorlunda data. Tekniken MST åstadkommer i samtliga fall en mätbar prestandaförlust, särskilt i Bioshock Infinite och Far Cry 3. Flera av spelen blir också "ryckiga" och får subjektivt sämre flyt, samma upplevelse som vid recensionen av Geforce GTX Titan Z.

Skillnaden mot 60 Hz över SST är milsvid. Trots den högre uppdateringsfrekvensen är prestandan helt i linje med resultaten för 30 Hz, precis som den bör vara. Spelen har dessutom subjektivt bättre flyt, även om det fortfarande förekommer märkliga hack och frysningar.

Sammanfattning och reflektioner

Med facit i hand står det klart att redaktionens magkänsla pekade i rätt riktning. Det största problemet med Nvidias prestandatapp är inte 4K UHD-upplösningen i sig, utan tekniken Displayport MST. Resultatet kommer dock knappast som någon överraskning. Just MST har nämligen länge orsakat en hel del huvudvärk i testlabbet.

Nämnvärt är dock att överföringstekniken inte det enda problemområdet. Både AMD och Nvidia lider fortsatt av bitvis ryckningar och i allmänhet sämre upplevt flyt jämfört med vid lägre upplösningar, oavsett om det är SST eller MST som gäller. Till det kommer vissa problem med inställningar och kontrollpaneler.

Det kan således konstateras att 4K UHD fortfarande innebär en del krångel och att upplösningen även fortsättningsvis främst passar för mer hårdhudade användare. Att satsa på en bildskärm med möjlighet till 60 Hz över SST gör dock livet betydligt lättare.

► Mer läsning: 4K-upplösning och kabelkvalitet