GTA V med SweClockers sommardator

Redaktionen delar upp testerna i flera sektioner. Till att börja med används ett standardsystem för att se beteendet med olika inställningar, där tre olika nivåer ställs in. Resultaten kompletteras av ytterligare tester med andra grafikkort.

sommar_ingress1.jpg

Resultat med SweClockers sommardator 2014

Först ut är resultat med SweClockers sommardator. Det Radeon 280X-baserade grafikkortet från MSI är överklockat direkt ur kartong, och processorn knuffas upp till 4,5 GHz för att ge maximalt med extra spelrum.

(DirectX)

1 920 × 1 080 pixlar (med/min)

2 560 × 1 440 pixlar (med/min)

Normal

108/80 fps

105/70 fps

High

84/65 fps

58/48 fps

Ultra

37/28 fps

28/20 fps

Först ut är det snabbt konstaterat att med reglagen nära toppen mäktar ett ensamt Radeon R9 280X inte med. Prestandasifforna sjunker till promenadnivå, och upplevelsen är knappast njutbar. När sommardatorn kliver ned till High är det dock grönt ljus vid den lägre upplösningen med ett snittvärde långt över 60 fps.

Vid den högre upplösningen blir Ultra än mer plågsamt och klart utom räckhåll. High är dock fortsatt godkänt, även om kräsna kan reta sig på dippar nedåt 40 fps i vissa situationer.

Sist men inte minst kan det noteras att upplösningen knappt spelar någon roll vid läget Normal. Det tyder på att det är processorn eller möjligtvis spelmotorn som håller tillbaka prestandan – inte grafikkortet.

gtav-17.jpg

Resultat med ytterligare grafikkort

För att testa ytterligare grafikkort används kvalitetsläget High, vilket bör ge spelbar bildfrekvens med de flesta kort. Redaktionen plockar en rad aktuella modeller från både Nvidia och AMD.

Vid den lägre upplösningen är spelet förhållandevis lättdrivet. Alla grafikkort ned till Radeon R9 285 lyckas hålla en snittfrekvens över 60 fps, och även lättviktarna Radeon R7 260X samt Geforce GTX 750 Ti orkar med en hyfsat spelbara nivå strax över 40 fps.

Notervärt är att siffrorna i tabellens topp är oväntat jämna. Det tyder på att processor, grafikmotor eller andra parametrar håller tillbaka prestandan och därmed inte låter grafikkorten sträcka på benen.

När upplösningen skruvas upp dras fältet ut och Geforce GTX Titan X skaffar sig ett visst försprång. Alla kort ned till GTX 780 klarar dock av gränsen 60 fps, och mellanklassaren Radeon R9 270X mäktar med hyfsat spelbara snittet 43 fps.

gtav-5.jpg

Processorbelastning och renderingstider

Snabbtest i all ära, redaktionen passar även på att samla in lite ytterligare data. Processortestet körs med två kombattant vid kvalitet High och upplösningen 1080p. Renderingstiderna fångas upp under 60 sekunder vid högre 1440p, även där med kvalitet High.

gtav_cpu.png

Processortestet bjuder på intressanta insikter. Belastningen på CPU är konstant hög, och mot slutet av slingan är det tydligt att grafikkorten hålls tillbaka. Det betyder att GTA V kräver rejäla processormuskler – sommardatorns Core i5-4690K i 4,5 GHz går knappast av för hackor, men lyckas trots det inte mata pixlar tillräckligt snabbt.

gtav_290x.png
gtav_980.png

Renderingstiderna visar inga större överraskningar. Radeon R9 290X klarar sig generellt bättre än Geforce GTX 980, men subjektivt är flytet bra för båda konfigurationerna. Faktum är att GTA V är mjukt och fint på de flesta testade grafikkort, även om låg fps givetvis fortfarande är låg fps.