Allt mer energieffektiva processorer har lett till att bärbara datorer och på senare tid även hybrider kunnat krympas, samtidigt som batteritiden räcker under vad som kan anses vara en arbetsdag. Nu tillkännager HP sitt nästa ultratunna flaggskepp, som sägs vara tunnast i världen.

Nya HP Spectre är en slank CNC-fräst skapelse i aluminium med kolfiberbotten och ett profilmått på endast 10,4 mm – väsentligt tunnare än 12,3 mm för Asus Zenbook UX305 och Apple Macbooks 13,1 mm. Till detta hör vikten 1,1 kg, något tyngre än Apples dito på 0,92 kg och lättare än Asus 1,2 kg.

Datorn är likt många andra ultratunna en 13,3-tummare och skärmpanelen har en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. Anmärkningsvärt är att skärmlösningen varken har pekstöd eller finns tillgänglig i högre upplösningar, två faktorer som sannolikt skalats bort för att möjliggöra drifttiden som anges till uppemot 9,5 timmar.

Trots sin slimmade profil är datorn inte utrustad med en passivt kyld processor ur Intels Core M-utbud, utan en Core i5 alternativt Core i7 på 15 W TDP. Det flankeras av 8 GB primärminne och en PCI Express-baserad SSD på 256 alternativt 512 GB. Vidare har datorn tre USB Type-C, varav två stödjer Intel Thunderbolt 3.0 medan ljud tillhandahålls genom stereohögtalare från Bang & Olufsen.

HP Spectre lanseras i juni med ett rekommenderat cirkapris på 14 990 kronor.