Fjolåret blev startskottet för Intels återkomst på grafikkortsmarknaden. Den nya grafikarkitekturen Xe introducerades först med processorerna Tiger Lake, som senare följdes upp av det dedikerade grafikkortet DG1. Lanseringen entusiaster väntat på äger dock rum under år 2021, då Intel för första gången på över 20 år ger sig in på spelmarknaden.

Nu visar Intels chefsarkitekt för grafik, Raja Koduri, en skärmdump på ett nytt deltest i 3DMark som ska utvärdera en grafikkrets prestanda med DirectX 12 Ultimate-funktionen Mesh Shader. Enligt Koduri stod inget mindre än ett grafikkort med arkitekturen Xe-HPG (High Performance Gaming) för renderingen av testet tillika skärmdumpen.

Mesh Shaders, eller Primitive Shaders, är en funktion som AMD och Nvidia implementerat från och med Radeon RX 6000- respektive Geforce RTX 2000-serien. I dagsläget används fixerade funktioner för beräkning av geometri och nedbrytning av geometrier till tesselering. Med Mesh Shaders får spelutvecklare mer flexibilitet i hur geometri genereras, något som ska möjliggöra ökad detaljrikedom utan större prestandapåverkan.

Den första grafikkretsen med spelfokus blir DG2, som Intel tidigare meddelat får stöd för ray tracing. Att de nu även talar om Mesh Shaders pekar mot att de siktar på full kompatibilitet med DirectX 12 Ultimate. På hårdvarunivå håller Intel hårt på detaljerna och har endast bekräftat att DG2 ska sällskapas av grafikminnet GDDR6.

Enligt tidigare obekräftade rapporter tillverkas DG2 på TSMC:s 7-nanometersteknik och utrustas med 512 exekveringsenheter (EU), att jämföra med 96 stycken som är integrerade i processorfamiljen Tiger Lake. Då varje EU huserar åtta FP32-ALU:s (Arithmetic Logic Unit) motsvarar detta 4 096 kärnor. Det här talar för att DG2 inte tar upp kampen i toppskiktet, utan att Intel som första steg vill slå sig in i den storsäljande mellanklassen.

Enligt Intels egen utsago lanseras de första spelorienterade grafikkorten under år 2021, men om det ligger i närtid eller sker först mot slutet av året står skrivet i stjärnorna.

Läs mer om Intels grafikkort: