Energisystemet är en ständig balansgång där utbud och efterfrågan hela tiden måste vara på samma nivå, vilket i många delar av världen gör sig påmint som strömavbrott då och då. Utmaningen växer i takt med att exempelvis elbilar i högre grad letar sig ut till konsumenter, där energibehovet ökar kraftigt när många bilar ska laddas samtidigt. Vid sidan av detta blir det svårare att styra elproduktionen när en högre andel genereras av vind och sol.

Den här veckan vill vi tipsa om en video på temat att lagra energi, där Youtube-kanalen Technology Connections påminner om att energi inte nödvändigtvis måste lagras i höggradig elektrisk form i batterier. Genom att värma upp eller kyla ned hemmet lite mer än nödvändigt under natten, när elpriset och efterfrågan är låg, kan temperaturen hålla sig på en dräglig nivå hela dagen. I kanalägarens fall motsvarar det överkylda huset ett batteri på 16 kilowattimmar. Strategin passar inte alla hem eller geografiska områden, men belyser ändå en intressant aspekt som undertecknad inte tänkt på tidigare.

Technology Connections avhandlar många spridda ämnen med teknikkoppling, men har på senare tid snöat in på stormlyktor av olika slag, videor som också är helt klart sevärda för den som fascineras av snillrika men enkla konstruktioner. Därtill finns en trevlig video om mekaniken bakom klockor med så kallad flip display, där små skyltar på en roterande trumma visar tiden i ett högst analogt format, som nostalgiskt osar av gammal järnvägsstation.

För den som istället är nyfiken på den aktuella energisituationen för Sverige finns mycket statistik samlad på Svenska kraftnäts webbplats. Där syns bland annat hur nära vi för tillfället är målfrekvensen 50 Hz, hur mycket el som produceras och huruvida vi importerar eller exporterar.

Skulle du kunna tänka dig att förskjuta kylning och uppvärmning av hemmet för att spara några kronor, eller för att bidra till ett stabilare elnät?