Asus Transformer Book T100 – hybriddator med Intel Bay Trail-T

Permalänk
Melding Plague

Asus Transformer Book T100 – hybriddator med Intel Bay Trail-T

Intels senaste surfplatteplattform Bay Trail-T kombineras med Windows 8.1 och ett förhållandevis lågt pris i Asus hybriddator Transformer Book T100, som nu besöker SweClockers testlabb.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk

Wiiie! Alltid kul att läsa en recension när man precis kommit hem!

Visa signatur

Chassi: Phanteks Eclipse p400 | Mobo: ASUS Sabertooth Z77 | CPU: Intel Core i7 3770k 4.4GHz | GPU: EVGA Geforce GTX 1070 FTW | RAM: Corsair Vengeance 16GB 1600MHz | PSU: Corsair RM750x | SSD: Samsung 850 EVO 500GB | HDD/ 2x4TB & 3X8TB Seagate IronWolf | Kylning: Deepcool Captain 240 EX RGB

Permalänk
Medlem

BF3 fpsen var ju imponerande! Vem behöver titan egentligen? ^^

Skojar såklart.

Dold text
Visa signatur

Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Har själv en t100. Riktigt nice när windows fungerar som det ska.

Ljusstyrkan är det inget fel på? Har den på 50 % inomhus i normal belysning. Kanske är i mörkaste laget för att användas i direkt solljus men det bryr inte jag mig i.

Har varit tvungen att både reseta (ta bort all data) och göra systemåterställningar på grund av att windows update framkallat en svart skärm... Mjukvaran är buggig som #/"$@! Riktigt frustrerande. Min bror har en samsung ativ som han fick skicka in på service pga updates som krånglat. Heja m$.

Perfekt platta som har en miljon barnsjukdomar i mjukvaran.

EDIT:

Ni skriver att dockningsfästet är av aluminium? Det är bara ovansidan som är gjort av aluminium, majoriteten av dockan är gjord av plast. Ska även tillägga att min platta knakar när jag hanterar den, vänster sida sitter inte fast till 100 %. Passningen är rätt dålig, på höger sida sticker ramen ut lite och skapar en vass kant som är skön att hålla fingrarna mot. ASUS skickar säkert ut de bästa exemplaren till test...

En till sak jag inte såg i recensionen (eller missade), är att det tar över 9000 att ladda plattan. Sitter man med 50 % ljusstyrka och kollar facebook så laddar den ur lika snabbt som den laddas. Har inte kollat hur länge det tar att ladda fullt, men den laddar iaf från 30 % till 100 % över en natt. En ärlig gissning är att den laddar ~ 15 % i timmen. Det är en ganska viktig detalj enligt mig. Dock satt jag och arbetade (läste PDFer och facebookade) i sju timmar med plattan igår, då gick den från 65 % till 14 %, så batteritiden är galet bra.

Pekplattan skriver ni är helt OK, den är ju värdelös och oanvändbar. Ska man tvåfingerscrolla måste man börja med fingrarna på mitten av plattan, drar man från toppen av plattan och ner händer ingenting, alltså har man typ 2 cm yta att scrolla över... Knapparna är horribla och hela plattan trycks ned och flexar + ger ifrån sig ett hemskt högt ljud när man trycker, leksakskvalitét. Själv använder jag inte pekplattan eftersom den är kass. Ska inte jämföra den med - men pekplattan på min macbook pro är i en helt annan liga, inte bara för storleken, men för användbarheten som asus helt saknar. Kollar man i glappen som finns mellan tangenterna och själva ramen till tangentbordet skymtar man ett grönt kretskort, lyx och där pekplattan slutar kan man även där se in i innandömet av tangentbordet, dock bara en metallplatta.

Byggkvalitéten är över lag värdelös, även för 3990 kr. Portarna och dockningshålen är liksom bara hål i chassit (med vassa kanter). Genom sd-kortplatsen kan man se in i plattan och se bakgrundsbelysningen. Känns riktigt lyxigt, särskilt eftersom kanterna på dockningshålen är så vassa att man förmodligen kan skära sig på dem. Känns riktigt tattigt att kunna se in i plattan genom portarna, det kommer garanterat komma in smuts den vägen.

BTW så la inte komplett upp min produktrecension där jag sakligt påtalar problemen jag haft med mjukvaran. Min platta har funkat utan buggar i några dagar nu i alla fall, men tänk till om ni ska köpa.

Ni som gnäller över RAM, vad hade ni tänkt använda plattan till? Vid vanligt användande har jag aldrig fyllt hela minnet. Visst hade det varit fint med mer minne om man nån gång behöver köra ett krävande program som photoshop, men då behöver man garanterat en extern skärm och då kan man ju lika gärna använda en stationär. Till det som är rimligt att göra på en 10" platta räcker 2 gb ram hur långt som helst i windows 8.1.

Jag känner mig jävligt dryg men... Jag är inte kräsen när det kommer till byggkvalitét så länge saker fungerar och är inom rimlighetens gränser för vad som är OK. Det här är väl en typisk sweclockers-användare-platta, skit i byggkvaliteten, det är bara prestanda som räknas, skit i om den saknar användbarhet så länge den går att benchmarka.
Ju mer jag använder billiga produkter från "pc"-tillverkare desto mer uppskattar jag min unibody macbook pro från 2008 som fortfarande ger en trevligare användarupplevelse än någon annan "pc". Enligt många här är ju apple överprissatta skitdatorer, så jämföra byggkvaliteten mellan asus t100 och min fem år gamla macbook pro borde ju egentligen vara helt OK.

Jag vet att jag låter motsägelsefull ibland, men jag har någon slags hatkärlek till plattan. Den är iaf lätt värd pengarna, även om samsung ativ är byggd som en mac jämfört mot asusen. Är man inte kräsen med låg vikt, quad core och storlek så är ativen ett bättre val imo, den tvåkärniga processorn räcker lätt till vanligt användande.

EditEdit:

Min platta sitter även snett i dockan. Plattan går inte ända ned i dockan på höger sida så skärmen är tiltad åt vänster, knappt synbart men rätt tattigt.

Visa signatur

AMD 1090T, 8gb Corsair xms3, AMD 7870, Sabertooth 990FX, Intel 520 120gb SSD, 750W Corsair 80+ i ett Fractal Design Define R3. HTPC - BitFenix Prodigy, AMD 3870, Samsung 830 128gb, Scythe Ninja 3.

Permalänk
Medlem

Äntligen. Nu får ni gärna testa fler atomplattor med Windows 8(.1)!

Visa signatur

||Ryzen 5800X3D, Asus TUF X570 Plus, 32GB RAM, Intel ARC a750|| Surface Pro 2017 || Samsung Flip 4|| Saab 9-3 Aero Cab|| BMW f750 GS 2023

Permalänk
Medlem

Jajamän den såg ju riktigt nice ut, trots några nackdelar men inte jättestora förstås då.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600 | EVGA GeForce GTX 1070 8GB ACX 3.0 FTW | Fractal Design North Black TG | MSI MPG B550 Gaming Plus | Kingston Fury 32GB DDR4 3200MHz CL16 Beast | WD Black SN850X 1TB Gen 4 With Heatsink | EVGA SuperNOVA 750 G2 750W | Noctua NH-D15 | Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem

Det är svårt att avgöra kvaliteten på en sådan produkt genom att bara se bilderna. Men färgvalet är bara hemskt och plasten påminner om något tillverkat i östeuropa för 15 år sedan.
Fast priset säger en del också.

Permalänk
Avstängd

Ingen 1080p.
32-bit Windows.

Vore coolt om man kunde få den med Chrome OS eller något Linux.

Permalänk
Medlem

64-bit Windows med stöd för Connected Standby kommer först nästa år.

Permalänk
Medlem

Som sagt, 2 GB RAM och 32-bitars Win 8.1, inget köp än så länge, för min del på dessa Bay Trail-plattor. Dagens små android-smartphones har ju 2 GB t o m.

Permalänk
Medlem

En sån dator men med en bättre skärm är ju precis vad jag är ute efter. Varför går det så segt för tillverkarna att komma ut med fler plattor i den här stilen med nya Bay Trail-T?! 500-1000kr till kan jag betala för en liknande dator men med bättre skärm.
Är det möjligt att installera ex Ubuntu på den?

Permalänk
Medlem

Nej ganska ointressant för mig, för liten skärm, för låg upplösning, för lite minne.
Föredrar en ren surfplatta, alternativt en ren laptop, denna är varken hackat eller malet..

Visa signatur

Acer Predator Helios 300

Permalänk
Skrivet av iMatter:

Som sagt, 2 GB RAM och 32-bitars Win 8.1, inget köp än så länge, för min del på dessa Bay Trail-plattor. Dagens små android-smartphones har ju 2 GB t o m.

ja 2GB Är nâgot som irriterar mig dagligen pâ min w510, 4 eller iaf 3 gb mâste man ha i win8 enligt mig.
(skrivet på wii u och å är skitkrongligt att skriva.)

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem

Jag har haft ögonen på denna nu i nån månad som en lätt dator/surfplatta att ha gå omkring med i skolan. Om någon har erfarenhet av hur bra det fungerar att installera Linux på den så är jag intresserad (drivurinsstöd, batteritid osv)!

Permalänk
Medlem
Skrivet av jOnÄTÄn:

ja 2GB Är nâgot som irriterar mig dagligen pâ min w510, 4 eller iaf 3 gb mâste man ha i win8 enligt mig.
(skrivet på wii u och å är skitkrongligt att skriva.)

Jättefin prestanda och på en 8-tumsplatta á la Lenovo och Toshiba hade detta varit en nästintill perfekt Windows-platta för mig, men det får bli rain check tills dom kommer med 4GB RAM.

Permalänk
Medlem

Har funderat på att köpa en T100 ett tag men har läst om så mycket kvalitetsproblem att jag istället börjat vänta på att andra modeller ska lanseras.
Lite tråkigt eftersom verkar vara exakt en sådan surfplatta som jag letat efter.

Permalänk
Datavetare

Har varit lite diskussion om huruvida Intel har fysiskt stängt av 64-bitars stödet (typ e-fuse) på nuvarande BayTrail-T eller inte. Svaret är att det har man inte då man lyckats boota 64-bitars Ubuntu på Transformer Book T100.

Det trista verkar vara att stödet för Z3xxx lämnar en del övrigt att önska... Men det borde fixa till sig rätt snart då Intel lägger en hel del resurser på att få denna plattform att fungera bra med Android.

Gissar att out-of-order execution, något som ger möjlighet till "register renaming", rejält minskar effekten av att 32-bitars x86 har en brutal brist på CPU-register. På "gamla" Atom kan man få 20-30% bättre prestanda (lite beroende på vad man gör) med AMD64/Intel64-instruktioner jämfört med IA32-instruktioner.

Kör man med x32, ett nytt 32-bitars läge för applikationer i Linux som kräver 64-bitars kärna men kombinerar fördelarna med AMD64/Intel64 (fler register, argument via register, "pc-relativ" adressering etc) och fördelarna med 32-bitar kod (pekare tar mindre plats), så kan man få över 40% boost ibland.

Men även Silvermont borde se en boost av 64-bitars stödet när det kommer, kanske lite mer i linje med vad man fick på Core2 där det typiskt var 0-20% prestandaförbättring.

Vad det gäller T100 så verkar den lite väl fokuserad på lågt pris, skiljer ett par $ i inköpspris mellan Z3740 och Z3770, men den senare har 33% högre "turbo boost" frekvens vilket definitivt hjälper till vid interaktiv användning, d.v.s Z3770 kommer i praktiken kännas 30% snabbare i de saker man typiskt gör på en pekplatta/enkel dator.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Skrivet av iMatter:

Jättefin prestanda och på en 8-tumsplatta á la Lenovo och Toshiba hade detta varit en nästintill perfekt Windows-platta för mig, men det får bli rain check tills dom kommer med 4GB RAM.

Japp kommer inte fundera på att byta upp mig förrän de kommer med mer ram. Dock duger processorprestandan rätt bra.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk

Min platta klarar bara ett dygn i strömsparläget. Antar att det är något fel på min variant dock?

Permalänk
Medlem

Värdelös om man vill köra Linux tydligen:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTQ5NzE

Visa signatur
Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av NoNamesWayne:

Äntligen. Nu får ni gärna testa fler atomplattor med Windows 8(.1)!

Vi siktar på det! Fokus kommer i första rummet ligga på hybridenheter och vi får se vad som dyker upp längre fram i tiden. Innan någon kommer med tips om vad som ska testas kan jag meddela att vi redan varit i kontakt med samtliga tillverkare som har produkter på gång baserade på Bay Trail-T.

Skrivet av v1p3r_91:

Har funderat på att köpa en T100 ett tag men har läst om så mycket kvalitetsproblem att jag istället börjat vänta på att andra modeller ska lanseras.
Lite tråkigt eftersom verkar vara exakt en sådan surfplatta som jag letat efter.

Det är enligt mig inget större fel på Transformer Book T100 med priset i åtanke och så vitt jag vet är det den enda produkten i sitt slag som kommer finnas till julhandeln med den här prispunkten. Annars har vi Dell Venue 11 som bör dyka upp i slutet av november, men där får du räkna med ~6 000 kronor för både surfplatta och tangentbord.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Skrivet av Jacob:

Vi siktar på det! Fokus kommer i första rummet ligga på hybridenheter och vi får se vad som dyker upp längre fram i tiden. Innan någon kommer med tips om vad som ska testas kan jag meddela att vi redan varit i kontakt med samtliga tillverkare som har produkter på gång baserade på Bay Trail-T.

Det är enligt mig inget större fel på Transformer Book T100 med priset i åtanke och så vitt jag vet är det den enda produkten i sitt slag som kommer finnas till julhandeln med den här prispunkten. Annars har vi Dell Venue 11 som bör dyka upp i slutet av november, men där får du räkna med ~6 000 kronor för både surfplatta och tangentbord.

Inte för att vara sån men Jacob har det inte smugit sig in ett litet fel på "almänprestanda delen där Asusen tydligen spöar en I5 3337U? dvs Samsungen 900X3E? eller?

M.V.H.

PS. Tack för en bra recension!

Visa signatur

Define XL R2 ||Core I7 3930K @ 4,0 || 32GB DDR3 1600Mhz ||GTX 780 Ti SLI || 2st 480GB SSD ||
Fractal Design R5 || XEON X5650 X2 || 48GB DDR3 ECC 1600Mhz || SUPERMICRO || 2st 250GB SSD || 8 x 3 TB HDD ||
MacBook Pro 15 Retina 2018 || 16GB RAM || 512 SSD || 555X || I7 2,2 Ghz ||

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av Yellowtown:

Inte för att vara sån men Jacob har det inte smugit sig in ett litet fel på "almänprestanda delen där Asusen tydligen spöar en I5 3337U? dvs Samsungen 900X3E? eller?

M.V.H.

PS. Tack för en bra recension!

Jag antar att du syftar på Truecrypt och resultatet är precis som det ska vara! Av någon anledning var stödet för AES-NI avslaget på Samsung 900X3E, detta trots att Core i5-3337U har stöd för det. Jag var i kontakt med Samsung om det, men trots en lång mail-konversation fick jag aldrig någon klarhet i varför det var avstängt.

Tack!

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Vi siktar på det! Fokus kommer i första rummet ligga på hybridenheter och vi får se vad som dyker upp längre fram i tiden. Innan någon kommer med tips om vad som ska testas kan jag meddela att vi redan varit i kontakt med samtliga tillverkare som har produkter på gång baserade på Bay Trail-T.

Det är enligt mig inget större fel på Transformer Book T100 med priset i åtanke och så vitt jag vet är det den enda produkten i sitt slag som kommer finnas till julhandeln med den här prispunkten. Annars har vi Dell Venue 11 som bör dyka upp i slutet av november, men där får du räkna med ~6 000 kronor för både surfplatta och tangentbord.

Har ni några planer på att testa Dell Venue 11 Pro? Tycker det hade varit väldigt intressant eftersom det verkar vara en av dom enda modellerna som kommer kunna fungera som både en komplett ultrabook/bärbar och tablet och som dessutom är fläktlös med Bay trail men inte minst med Y-processorer

Hade gärna sett ett test där ni tar med både Baytrail och t ex i5an eller i3an.

Visa signatur

Chassi : BitFenix Prodigy Svart mITX Moderkort : Asus P8Z77-I DELUXE mITX CPU : Intel Core i7 3770K RAM : Crucial 16GB (2x8192MB) CL9 1600Mhz Ballistix Sport

Permalänk
Medlem

Trevligt att se att ryktena stämde att Atom-familjen numer finns i prestandaklassen "Fullt användbar". Man gjorde flera korrekta val när man designade om arkitekturen. Nu återstår bara lagringsprestandan att "fixa" då det saknas ett SATA eller PCIe -interface att koppla upp lagringen på. Inte för att en produkt i denna klass lider av det, men för plattformen i sig är det en släpande faktor. Ungefär som att man väljer bort att leverera denna och liknande Atom-baserade produkter med 64bit'ars mjukvara, bara för att Intel och Microsoft inte fått ändan ur vagnen med mjukvarustödet för att synka i viloläge. En funktion som för övrigt inte alla ens använder på sina andra portabla enheter för att det helt enkelt drar för mycket ström. Så hur viktigt är det egentligen? Begränsningar som inte är någon fara på en produkt i den här prisklassen, men själva plattformen är inte riktigt med i nutiden ännu.

10 tum är egentligen precis för litet för en laptop, men det är ändå rätt val att inlkudera tangentbordsdelen i grundpaketet. Dels kan det inte kosta så väldans mycket att tillverka och dels blir det ett bra säljargument att ju det följer ju med ett med bra passform ifall man någon gång vill skriva lite. Turligt nog syns bara modellen med 64GB lagringsutrymme till i Sverige iallafall än så länge. 32GB -modellen(inte mycket plats kvar efter Office och en kort tids vanlig användning) har tillsammans med 32bitarsbegränsningen i praktiken en halv RT-varning över sig, så den slipper vi gärna se.

Den glänsiga baksidan kan man ju alltid täcka över med gaffatejp. ;-q

Det känns tryggt att veta att Jacob gett den godkänt, för då kommer privatkunder garanterat att gilla den också.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av mkk:

Trevligt att se att ryktena stämde att Atom-familjen numer finns i prestandaklassen "Fullt användbar". Man gjorde flera korrekta val när man designade om arkitekturen. Nu återstår bara lagringsprestandan att "fixa" då det saknas ett SATA eller PCIe -interface att koppla upp lagringen på. Inte för att en produkt i denna klass lider av det, men för plattformen i sig är det en släpande faktor. Ungefär som att man väljer bort att leverera denna och liknande Atom-baserade produkter med 64bit'ars mjukvara, bara för att Intel och Microsoft inte fått ändan ur vagnen med mjukvarustödet för att synka i viloläge. En funktion som för övrigt inte alla ens använder på sina andra portabla enheter för att det helt enkelt drar för mycket ström. Så hur viktigt är det egentligen? Begränsningar som inte är någon fara på en produkt i den här prisklassen, men själva plattformen är inte riktigt med i nutiden ännu.

Silvermont finns i 5 olika utföranden, denna produkt använder BayTrail-T som är helt fokuserad på låg strömförbrukning så vi lär nog aldrig få se SATA här, men detta är den enda variant som inte stödjer SATA/PCIe

BayTrail-M är riktad till små/billiga laptops

BayTrail-D NUC-liknande stationära

BayTrail-I är riktad mot industritillämpningar, men är i stort sätt samma plattform som BayTrail-D men den tål tuffare miljöer.

Avoton/Rangeley är riktad mot servers, Avoton är riktad mot microservers medan Rangeley riktar sig mot nätversutrustning. Var lite förvånad över hur dåligt T100 tydligen fungerar på Linux då Rangeley i princip helt är riktad mot Linux och det gick att köra Linux hur bra som helst redan i våras på denna (preview boards). Dessa varianter stödjer upp till 8 kärnor, har högre bandbredd mot RAM, Rangeley har integrerade 4st 2.5GBit/s Ethernet och vissa varianter har betydligt mer avancerad kryptostöd än vad man får med AES-NI.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Har varit lite diskussion om huruvida Intel har fysiskt stängt av 64-bitars stödet (typ e-fuse) på nuvarande BayTrail-T eller inte. Svaret är att det har man inte då man lyckats boota 64-bitars Ubuntu på Transformer Book T100.

Det trista verkar vara att stödet för Z3xxx lämnar en del övrigt att önska... Men det borde fixa till sig rätt snart då Intel lägger en hel del resurser på att få denna plattform att fungera bra med Android.

Gissar att out-of-order execution, något som ger möjlighet till "register renaming", rejält minskar effekten av att 32-bitars x86 har en brutal brist på CPU-register. På "gamla" Atom kan man få 20-30% bättre prestanda (lite beroende på vad man gör) med AMD64/Intel64-instruktioner jämfört med IA32-instruktioner.

Kör man med x32, ett nytt 32-bitars läge för applikationer i Linux som kräver 64-bitars kärna men kombinerar fördelarna med AMD64/Intel64 (fler register, argument via register, "pc-relativ" adressering etc) och fördelarna med 32-bitar kod (pekare tar mindre plats), så kan man få över 40% boost ibland.

Men även Silvermont borde se en boost av 64-bitars stödet när det kommer, kanske lite mer i linje med vad man fick på Core2 där det typiskt var 0-20% prestandaförbättring.

Vad det gäller T100 så verkar den lite väl fokuserad på lågt pris, skiljer ett par $ i inköpspris mellan Z3740 och Z3770, men den senare har 33% högre "turbo boost" frekvens vilket definitivt hjälper till vid interaktiv användning, d.v.s Z3770 kommer i praktiken kännas 30% snabbare i de saker man typiskt gör på en pekplatta/enkel dator.

Självklart har de inte stängt av det, det har de inte gjort förr på modeller som har det (inofficiellt) och självklart finns 64-bitars drivrutiner (baserat på 3:e generation HD Graphics) internt. Det som inte finns är Connected Standbystöd i (64-bit-) Windows, så då finns det ingen större mening med att stödja något som inte kommer köras de första månaderna. Servermodellerna och desktopmodellerna av Silvermont har ju 8GB+ stöd iaf. De kommer lite senare (desktop), men de är fortfarande listade som 64-bit i Ark. Vilket visserligen Z3700-serien är också. Serverprocessorn finns ju upp till 8-kärnor (octacore) med stöd för 64GB minne. Med billigare dual och quad med 16 respektive 32GB stöd. Det är säkert exakt samma minneskontroller som driver de alla. Drivrutiner finns inte ännu hostade, men här bör vi faktiskt kunna förvänta oss drivrutiner för grafiken nästa år (det som saknades tilll GMA3600, som var en inköpt lösning).

Det är ännu en av Microsofts feature de inte kunde få till för 8-releasen.

@virtual_void, x32 mergades väl i kerneln i 3.4? Inga extra verktyg behövs hur som helst när det finns i GCC, glibc och kerneln. När väl folk kör så nya versioner av dessa. Tveksam på att det finns några fördelar där som du inte redan körde i 32-bitars kod på 64-bitars systemen, du körde redan SSE, osv. Den verkar binda ihop det med kärnan bättre bara. Även om det finns andra fördelar med att köra heltal i 64-bit så väl som x86-64 maskinkod. Fungera ibland på liknande sett på IA64-maskiner, dock inte med Linux eller Windows.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Petterk:

@virtual_void, x32 mergades väl i kerneln i 3.4? Inga extra verktyg behövs hur som helst när det finns i GCC, glibc och kerneln. När väl folk kör så nya versioner av dessa. Tveksam på att det finns några fördelar där som du inte redan körde i 32-bitars kod på 64-bitars systemen, du körde redan SSE, osv. Den verkar binda ihop det med kärnan bättre bara. Även om det finns andra fördelar med att köra heltal i 64-bit så väl som x86-64 maskinkod. Fungera ibland på liknande sett på IA64-maskiner, dock inte med Linux eller Windows.

x32 har en rad förbättringar över 32-bitars x86, även om du tillåter SSE och det absolut senaste instruktionerna som finns för 32-bitars läge.

  • x32 har 16st 64-bitars heltalsregister mot 8st 32-bitars heltalsregister i IA32

  • x32 har 16st 128-bitars SSE register mot 8st 128-bitars SSE i IA32

  • x32 har PC-relativ adressering, något som saknas i IA32, avsaknaden av detta gör att kod i ".so" filer (*NIX) och ".dll" filer (Win) blir något långsammare

  • x32 ABI skickar de första 6 argumenten via register medan IA32 ABI skickar alla argument via stacken

  • x32 ABI garanterar att det finns 128 bytes reserverat ovanför aktuell stack så lövfunktioner (funktioner som inte anropar någon annan funktion) inte behöver sätta upp en stackram om funktionen använder mindre än 128 bytes temporärt utrymme.

Jämfört med AMD64/Intel64 (IA64 är Itanium) så har x32 fördelen att pekare är 4 bytes mot 8 bytes. I många typer av program ger detta runt 20-30% lägre data-cache användning.

Att köra de flesta applikationer i 32-bitars läge men kärnan i 64-bitars läge är ganska vanligt på RISC (görs på PPC64, MIPS64 och SPARC64) då ytterst få applikationer behöver mer än 4GB (x32 kan använda hela 32-bitars adressrymden) och på dessa arkitekturer hade man inga av de fördelar mellan 32-bit och 64-bit som AMD64/Intel64 gav över IA32 så här är typiskt 64-bitars applikationer 10-20% långsammare än motsvarande 32-bitars applikation.

Ska bli intressant att se vad man gör på ARM då 32-bitars och 64-bitars ARM är rätt olika varandra. 64-bitars ARM är faktiskt riktigt trevligt och man har fixat i princip alla idiotiska saker från 32-bitars ARM. Skulle säga att 64-bitars ARM nog är den "bästa" ISA som finns just nu, å andra sidan har man visat att ISA betyder väldigt lite, det viktiga är µarch och den är ju helt oberoende av instruktionssätt.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Hade gärna sett en bay trail hybrid i storleken större för ett bättre tangentbord och z3770 istället. Fast just nu känns den som det starkaste alternativet till att ersätta min inte längre laddande 1001px som tjänat troget i över 3 år.

Visa signatur

AMD 2400+@210x10 -:- 9800 pro -:- Abit NF7 2.0 -:-

Permalänk
Medlem

Jag måste säga att jag är mkt nöjd med denna platta eller 2-1 som den rimligen borde kallas. Det som Jakob lyfter i recensionen med ljuststyrkan på skärmen det är det enda som jag kan klaga lite på. Tangentbordet är sensationellt bra måste jag säga. Sj roade jag mig med att göra jmf med min gamla netbokk asus eee 901. Att kalla detta för en netbook 2.0 ja det är träffande.

Film funkar utmärkt på den med. Har kört det mesta som finns inom privatkopieringskretsen. Plexklienten rullar på bra. Jag tänkte testa SC2 imorrn. Ngn på mobilegeeks ska ha kört måste testa sj