Permalänk

samba vs ssh

Hej! jag funderar över vad det egentligen är för skillnad med att köra samba/nfs mot att fjärrstyra via ssh, scp, rsync eller ftp?

samba delar ut kataloger osv, det man vill dela ut..
kör man via ssh så används scp,rsync för att skicka filer mellan system..
går köra samba över ssh också
ssh är en bra sak mellan 2 linuxsystem
rsync håller katalogerna synkroniserade
osv

förstår principen hur det fungerar men fattar inte riktigt vad det är för skillnad

hur ser säkerheten ut?
hastigheterna?
externa enheter osv?
ftp är väl väldigt osäkert?

MVH

Permalänk
Medlem

Windows använder SMB (Server Message Block) för att dela filer i det lokala nätverket och Linux använder NFS (Network File System). Programmet Samba gör så att dessa två olika nätverksprotokoll kan kommunicera med varandra, alltså att du kan ha nätverkssökvägar/mappar mellan Windows och Linux.

SSH (Secure Shell) används för att skicka data krypterat mellan olika system, t.ex. för att fjärrstyra en server utanför hemmet via terminalen eller för att skicka/ta emot filer likt gamla FTP. FTP är osäkert då det skickar data okrypterat såvida du inte använder FTPS(Secure). Jag föredrar själv SSH framför FTP/FTPS då FTP kräver två portar (port 20 för data och 21 för kommandon) jämfört med en port för SSH samt att du även kan administrera system med SSH.

Den stora skillnaden mellan Samba och SSH är att Samba används till att dela filer mellan datorer på det lokala nätverket medan SSH används till att fjärrstyra datorer inom eller utanför dit lokala nätverk samt filöverföring. Du kan även använda Samba i kombination med SSH för att komma åt delade mappar utanför nätverket.

Visa signatur

Moberkort: Asus p8p67 Deluxe. CPU: i7 2600k, 4.5 Ghz. CPU-kylare: Noctua NH-D15. RAM: Corsair Vengenace DDR3 16 GB, 1600 Mhz. Systemdisk: Samsung Evo 850, 256 GB. Lagring: 15,2 TB på snurrdisk. GPU: 2x Saphire tri-x 290x. Ljudkort: Asus Xonar DGX. PSU: EVGA Supernova g2 1000W. Chassi: Cooler Master HAF-X. Hörlurar: Audio Technica ATH M50.

"Eftersom det aldrig är försent att bättra sig, väntar jag ett tag till." - okänd

Permalänk

@Xeraton: Tack för ditt svar! fick verkligen mer kött på benen nu.

Permalänk
Medlem

SSH är 'the shit' när det gäller att gömma undan backuppfiler till osynliga direktoryn på en server/NAS så att de inte är åtkomliga på någon utdelad mapp eller nätvolym den dagen man får in ransomware/kryptovirus på burken.

Filerna är inte längre åtkomliga på vanligt sätt med ansluten enhet/nätvolym eller utdelad mapp och kan utforskas med filhanteraren (och därmed åtkommlig för kryptoviruset), utan måste gå igenom en klient som kan snacka SSH, ha certifikat och/eller kräver passord/passfras när man skall lämna eller hämta filer.

idag är det nästa enda sättet att via SSH att skapa sig en online-backup som inkopplad hela tiden och där man inte behöver dra ur sladden ur externdisken etc. större del av tiden för sina backupper.

Man behöver förstås en generationshanterande backupprogram så att man inte skriver över sina friska filer i backupen med krypterade filer vid en backup innan man upptäcker att datorn är angripen av tex. kryptovirus.

Duplicati är ett sådant program som kan lägga generationsbaserade backupfilerna på förvaring via SSH och det finns några få till - dock det dräller inte av dessa