Permalänk
Medlem

En fördel med gjutjärn, som ingen nämnt tidigare, du hittar de bästa pannorna för en 50-lapp på valfri secondhandbutik... Gör ren utsidan med stålborste (ibland kan man tälja bort skiten med kniv) och gör ren insidan genom att fylla pannan med ett tjockt lager grovsalt och dra på full fräs! Låt pannan svalna och koka ur det sista med vatten.... Torka ur, fyll med rapsolja och låt pannan stå på ca 150 grader (mät temp alltså) i några timmar. Klart! Ny stekpanna som håller resten av ditt liv för under 100-lappen!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Detta meddelande skrevs på en porrfylld dator, av en elak skitstövel. Det innehåller ingen praktisk eller användbar information, och skrevs faktiskt enbart för att förvilla och föra dej bakom ljuset.

Permalänk
Medlem

Gjutjärn är det man ska ha. Fick min morsas stekpanna som hon fick av min mormor när hon flyttade hemifrån för typ 30 år sedan.

Visa signatur

Intel i7 2700k | Asus P8Z77-V PRO | Noctua NH-D14 | Gigabyte GTX 670 | Corsair 8GB LP | Samsung 830 128GB | Define R3 | Corsair HX 650W
Thinkpad X41 | Thinkpad X200 - RIP | Thinkpad X220 | Thinkpad T480s | Fri frakt - Inet.se | Dagens fynd

Permalänk

Ska ta och kolla på Gjutjärns pannor, är det något visst märke som är bättre än andra?
Skepshult såg ja nämnas.

Och någon som kan bra stänk lock, eller glas för vill kunna se maten.
För det stänker som sjutton och är inte jätte kul att behöva städa överallt bara för det;P

Permalänk

Stänker som sjutton, vad steker du och vilken olja använder du och vilken värme?

Jag rekomenderar gjutjärn för allt förutom om du ska göra såser.

Permalänk
Medlem

Titta på keramiska stekpannor! det är tydligen "det nya" på köksfronten.. är själv sugen på att byta till sånna har dock inte läst på om dem

Permalänk
Medlem

Jag har löjligt många stekpannor och den bästa teflonpannan jag ägt/äger är från sillit. Totalt överlägsen alla andra ike 365 håller inte för tuffa tag men är annars ett bra budhetalternativ. Sillits pannor kostar drygt tusenlappen. Men den kan du ha hela livet. Gjutjärnspannor är det generellt väldigt små skillnader på. Köp en som verkar redig. Då är den i regel också redig. Bra teflon kan du ha hela livet. Gjutjärnspannor kan du alla ha hela livet så länge handtaget sitter kvar iaf

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 5 5600 <> Asus B550 I <> Corsair LED 2*8GB 3200Mhz <> GeForce 2070 Super <> Acer X34A <> Ducky Shine 4 brown <> Zowie ec2-a <>

Permalänk

Margarin just nu, dock föredrar ja rapsolja, det stänker mindre också och håller sig kvar längre.
Men är framförallt för att ja spammar popcorn;P

Men hur äre med Handtaget när ja tänker efter?
Om det står typ "Stålhandtag, Oven-Safe"

Kommer handtaget bli varmt när man steker också?
Ja tolkar det när ja ser den, att den inte kommer bli varm utav sjävla pannan.
Och den är Oven-Safe för att den klarar höga temperaturer (tillskillnad från trä,plast).

Permalänk
Medlem

En billig teflonpanna för ägg, ömtåligare fisksorter, nudlar och ris.
En gjutjärnspanna för att köra högre temperaturer (lax, kött, kyckling) och för ugnsstekning.

Så fort teflonpannan blivit sliten, byt ut den. Finns ingen som helst mening med att köpa dyra teflonpannor då beläggningen är död på något år oavsett.

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Permalänk

Hmm känns nog som Trä då.
fanns dock inte med Raka Kanter vilket ja skulle föredra, för när ja rör om lyckas allting hamna utanför;)

Kan ja inte köra allting på Gjutjärnet?
Förutom Bacon då av smak/fett skälet?

Ja steker mest Köttbullar, möjligen lök om ja har det och vill blanda med.

Permalänk
Medlem

hemmagjorda köttbullar i gjutjärn slår alla andra patetiska pannor
Gjutjärn för nästan allt kött är oslagbart smakmässigt.

Har också en Jamie oliver teflon (rätt billiga typ 300 spänn) som används till bacon, ägg mest.

Sen stek aldrig i margarin vad tusan, det är ju häda. Margarin används på sin höjd till bakning annars huga blörk.
Riktigt smör, blandat med olja om du vill få det temp tåligare (rent smör går inte i för höga temperaturer)

Keramisk panna blir nästa inköp, gillade när jag provade det sist. Betydligt bättre än teflon skiten.
Även varit lite sugen på att köpa en All-Clad panna för o prova

Permalänk

har fortfarande samma stekpanna som jag köpte när jag flyttade hemmifrån nån ca700:- teflonpanna från en lokal köksbutik botten är typ 1cm tjock och ännu inga tendenser till teflonsläpp sådär 10 år efter man flyttade hemifrån så kommer fortsätta i samma panna tills den börjar släppa teflon eller att saker börjar bränna fast i botten.

brukar låta den svalna och sen diska den under riktigt varmt vatten med diskmedel.

OBS låt inte teflonpannor stå med diskvatten i flera dagar det förstör teflonet... polare gjorde den tabben och han fick slänga sin panna då ALLT brände fast i teflonet efter det trots rikliga mängder fett i pannan.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Skrivet av Zero Walker:

Margarin just nu, dock föredrar ja rapsolja, det stänker mindre också och håller sig kvar längre.
Men är framförallt för att ja spammar popcorn;P

Men hur äre med Handtaget när ja tänker efter?
Om det står typ "Stålhandtag, Oven-Safe"

Kommer handtaget bli varmt när man steker också?
Ja tolkar det när ja ser den, att den inte kommer bli varm utav sjävla pannan.
Och den är Oven-Safe för att den klarar höga temperaturer (tillskillnad från trä,plast).

Jag har stålhandtag på den pannan jag har (från Ronneby Bruk om jag inte minns fel) och handtaget blir inte farligt varmt vid stekning, inga problem att ta i det iaf.

Visa signatur

"to conquer others is to have power, to conquer yourself is to know the way"

Permalänk

Ja kollade på Skeppshult eller va det nu hette, är det någon som vet om den blir varm?
Varm som i ljumt, klarar ja av utan problem.

bara det inte blir brännande, kan inte vilken grad det börjar dock, men om ja tänker på när ja duschar så är det väl över 45c eller nåt där det börjar bli för varmt, kanske är annorlunda med vatten dock.

Permalänk
Medlem

Är det någon som har testat en panna med sån keramiskt beläggning? Cerafit heter väll tvshops pannan http://www.tvins.com/products/cerafit/cerafit.php
Vet att 99% av allt från tv shop är skit men detta kanske är något?

Visa signatur

Citera för svar.

Permalänk

Vad har keramik för fördel mot allt annat?
Tänker, är väl Porslin liknande material?

Det enda ja kommer på är väl att saker inte bör fastna och det underlättar att tvätta?

Eller är det mirakelkuren nr 14?

Permalänk

Jag har haft en riktig gedigen gammal gjutjärn, diverse billiga teflon och ett otaligt antal ikea 365+ pannor.
Nu har jag slängt ut allt det skräpet och kör uteslutande på gastrolux biotan serie:

Jag skulle absolut rekomendera dessa pannor, de är de bästa pannor jag någonsin har använt.
Min favorit är en 28 cm tracktörpanna, med denna skönhet hemma så används nästan inget annat i köket.
http://www.gastrolux.se/traktorpanna-28-cm/55-0

Värt att notera är att de har två serier av allt, en för vanliga spisar och en för induktionshällan.

Permalänk

Är det gjutjärn från butiken där eller?

Permalänk
Skrivet av fizzdan:

En fördel med gjutjärn, som ingen nämnt tidigare, du hittar de bästa pannorna för en 50-lapp på valfri secondhandbutik... Gör ren utsidan med stålborste (ibland kan man tälja bort skiten med kniv) och gör ren insidan genom att fylla pannan med ett tjockt lager grovsalt och dra på full fräs! Låt pannan svalna och koka ur det sista med vatten.... Torka ur, fyll med rapsolja och låt pannan stå på ca 150 grader (mät temp alltså) i några timmar. Klart! Ny stekpanna som håller resten av ditt liv för under 100-lappen!

Skickades från m.sweclockers.com

Missa det här, gillar dock inte speciellt secondhand grejer, speciellt inte med matlagning, känner du inte obehag till det?
Kanske jag som är kräsen också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zero Walker:

Missa det här, gillar dock inte speciellt secondhand grejer, speciellt inte med matlagning, känner du inte obehag till det?
Kanske jag som är kräsen också.

Nä, de blir som nya inuti... Jag har 4-5 pannor jag köpt så... De brukar vara rätt ingrodda på utsidan, men där lagar man ju inte mat....

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Detta meddelande skrevs på en porrfylld dator, av en elak skitstövel. Det innehåller ingen praktisk eller användbar information, och skrevs faktiskt enbart för att förvilla och föra dej bakom ljuset.

Permalänk
Skrivet av Zero Walker:

Är det gjutjärn från butiken där eller?

Om du syftar på gastrolux produkter så är svaret nej.

Saxat från deras hemsida: "Gastrolux använder Biotan beläggning istället för teflon eller övriga non-stick beläggningar."

De jag har använder jag enbart plastredskap i, de är bra mycket slitstarkare än sketna teflonpannor och de håller! Min älsta panna är över 10 år gammal och ser ut som ny!

Jag har alldrig bränt fast något i dem och de slår sig inte pga den tjocka bottnen. De är helt enkelt tåligare än teflon och bekvämare än gjutjärn.
Jag rekomenderar dessa starkt!

På Gastrolux hemsida finner du mer info om pannorna:
http://www.gastrolux.se/egensida/om-gastrolux-biotan-karl/503

Permalänk

fizzdan, hmm kan vara värt att kolla på, för pengar är allt så att säga.

Sören, Biotan, aldrig hört talas om.
Läste lite, verkar intressant, like underligt vf det inte är populärt då om det är "bäst i test" om man säger så, har dom patent på skiten eller?

Gillar att man kan skippa matfett, hur gör du med det, kan du steka typ en stor köttbit utan det?

Permalänk
Hedersmedlem

Jag använder gjutjärn (mest Skeppshult) för i stort sett all vanlig stekning, utom möjligen ägg, där jag använder en liten teflonvariant. Har en vanlig stek, en grill (dessa två med trähandtag, utmärkt) och ett pannkaksjärn. Även en 5L gryta också faktiskt, men man får se upp vad man tillagar eftersom sura saker lätt löser ut järn och ger bismak. Annars väldigt trevlig att göra olika köttgrytor i och servera direkt ur.

Vid köttfärssåser och annat som inte lämpar sig så bra för gjutjärn kör jag en mycket tjock alu-teflon i bautaformat från Fiskars. Tar en bra stund att värma, men ger väldigt jämn och bra tillagning. Har haft en mängd olika teflon i andra material (t ex rostfritt med sandwichbotten) men alla har dött pga ojämn värme och försämrat teflonskikt. Detta i tjock helalu är den absolut bästa.

Gjutjärnet borstas alltid ur innan de svalnat helt med varmt vatten, torkas och oljas sedan in med rapsolja. Tänk på att torka ordentligt torrt, innan jag visste bättre råkade jag ställa in pannor i skåpet med lite fukt kvar och det rostar rejält på ställen som inte är oljebemängda.

Edit: Annars vill jag gärna slå ett slag för lergrytan. Ett mycket smidigt och gott sätt att tillaga hela kycklingar, kotlettrader och liknande. Sköter sig helt själv och blir supersaftigt.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Skrivet av Zero Walker:

fizzdan, hmm kan vara värt att kolla på, för pengar är allt så att säga.

Sören, Biotan, aldrig hört talas om.
Läste lite, verkar intressant, like underligt vf det inte är populärt då om det är "bäst i test" om man säger så, har dom patent på skiten eller?

Gillar att man kan skippa matfett, hur gör du med det, kan du steka typ en stor köttbit utan det?

Jag vet faktiskt inte varför Gastrolux inte är vanligare, en anledning kan ju vara att de verkar sköta all försäljning skälva, inga butiker och enbart näthandel med leveranser direkt från fabriken i Tyskland. Vad gäller Bitoanet så verkar det onekligen som ett eget patent som håller konkurrenter borta från det. En sak är säker, Jag finner ingen anledning till att använda varken bökiga gjutjärnspannor eller värdelösa teflonpannor när jag har dessa pannor hemma.

Vad gäller matfettet så kör jag ibland med och ibland utan, detta mest för smakens skull. Om jag ska steka en bit finare kött eller liknande så ger ju en liten klick med smör det där lilla extra. Men till vardags så behövs inget matfett.
Som jag nämnde förut, jag har aldrig bränt fast något i pannan, jag har bränt skiten ur saker, men det har aldrig fastnat i själva pannan.

Priset på produkterna kan kännas lite i plånboken, men jag räknar med att få igen det hela både på livslängden och på upplevelsen av att använda bra produkter som gör mitt matlagande både bekvämt och trivsamt. Det finns inget som känns så bra som när man får hem dessa pannor och kan slänga de gamla teflonpannorna/gjutjärnspannorna på skroten där de hör hemma! Jag ångrar inte en dag att jag köpte mina pannor.

Permalänk
Medlem

kör två gjutjärnspannor, är väl runt 20-40år gamla,funkar klockrent, har en gammal kockums gjurtjärnsgryta också som används flitigt .

Köpte nyss en teflonpanna men den hade jag nog kunnat skippa, används inte mkt alls.

Visa signatur

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”

Permalänk

Okej har nu skaffat en Gjutjärns panna från Skeppshult.
Hur ska ja göra första gången, vet att man ska torka och smörja in med rapsolja efter användning, men är det något speciellt fösta gången?

Menar direkt uppackad, inte diskad eller något.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Zero Walker:

Okej har nu skaffat en Gjutjärns panna från Skeppshult.
Hur ska ja göra första gången, vet att man ska torka och smörja in med rapsolja efter användning, men är det något speciellt fösta gången?

Menar direkt uppackad, inte diskad eller något.

De är förbrända med olja, annars hade de inte haft en mörk ton (jämför obehandlat gjutjärn). Jag hade bara sköljt ur den med hett vatten.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk

Så med andra ord, ska bara skölja dom med hett vatten (typ som att tvätta frukt), sen kan ja använda den och sen smörja med olja efter användning?

Hur mycket olja ska det vara, tänker, ska den vara dränkt, eller är det ja heller en klick i mitten, sen tar ja hushålls papper och drar runt formen (inte utsidan)?

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Zero Walker:

Så med andra ord, ska bara skölja dom med hett vatten (typ som att tvätta frukt), sen kan ja använda den och sen smörja med olja efter användning?

Hur mycket olja ska det vara, tänker, ska den vara dränkt, eller är det ja heller en klick i mitten, sen tar ja hushålls papper och drar runt formen (inte utsidan)?

Det står lite fina instruktioner på Skeppshults hemsida. Alla deras saker är redan insmorda när du köper dem. Den texten stod till och med på en ljusstake jag fick i födelsedagspresent. Enligt lådan är den redo att laga mat på direkt...

Hur som helst är det bara att skölja ur den med varmt vatten direkt från kranen och torka ur den med papper. Du behöver väldigt lite olja när du smörjer in den. En liten skvätt som du sedan smetar ut med lite mer papper så du även får med dig överflödet. Det ska inte vara kladdigt.

När du sedan steker något så är det enklast att tvätta pannan direkt när du stekt klart när den fortfarande är varm. Bara att skölja med så varmt vatten du kan få ut ur kranen och borta lite med en diskbortse. Inget diskmedel! Det brukar vara lätt att få ur allt. Sen ställer du bara pannan på spisen igen så den torkar av eftervärmen. När den svalnat lite häller du ett par droppar olja som du smetar ut med lite papper igen.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk

Keramik pannor är rätt värdelösa imo. Som teflon typ

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alligatorn:

Keramik pannor är rätt värdelösa imo. Som teflon typ

Kan du utveckla? Jag har nämligen också sett TV-Shops keramikpanna (som någon nämnde tidigare) och de verkar ha täckt alla punkter för egenskaper för en bra stekpanna och har en bra produkt, men jag kommer inte bara att ta deras ord för det. Motbevisa dem gärna.