Säpo vill ha trojaner för avlyssning av datorer

Permalänk
Medlem

Far åt pipsvängen!

Visa signatur

Linux Kalle - Skaffa dig ett liv!
Torrent Johan - Får ta och tanka hem ett!
-----------------------------------------------------
Overclocking during summer is a bitch!

Permalänk
Medlem

Om vi kunde lita på att dom inte missbrukar detta så ser jag ingen anledning till varför dom inte skulle få använda detta "verktyg". Men eftersom de släppt igenom en del ogenomtänkta lagar på sistonde så är detta inget jag vill se än. Sen vill jag gärna veta vem som ska göra denna "trojan", för hos mig skulle dom aldrig kunna installera en trojan om de inte bryter sig in i min bostad och planterar den. Jag tvivlar starkt på att SÄPO har en så duktig programmerare till hands som kan skapa detta utan att de behöver plantera den manuellt.

Visa signatur

ᕦ(ツ)ᕤ

Permalänk
Medlem

Ett problem jag ser i att dom vill göra så här är att dom vill kunna se exakt vad jag gör på datorn, genom att antingen kolla min internettrafik som dom för tillfället har svårt att få tillstånd till för internetleverantörerna värnar om användarens integritet vilket är försåtligt till en viss grad. Tex: jaga nån för att ladda ner en film eller två är totalt onödigt och pengakrävande. Andra alternativet är att dom ska få in nån sorts av spionprogram på min dator, vilket är i praktiken idag nästan helt omöjligt, dagens normala användare använder antivirus och antispionprogram som kommer kunna byggas upp så att dom blockerar och tar bort dom så kallade spårningsprogrammen. Det ända logiska är att kolla min internettrafik men det går ju som det går med.

Ska dom däremot komma åt en person som håller på med identitetsstölder, bankbedrägeri eller barnpornografi ska dom självklart kunna se exakt vad den personen har för sig via datorn, men för att detta system ska fungera måste det finnas ett system som reglerar hur och när dom får använda sig av detta. Annars kommer detta att missbrukas och det kommer sluta med att den så kallade säkerhetspolisen kommer spåra vanliga människor som gör så kallade "småbrott" på internet vilken kommer ta för mycket resurser från annat och vara extremt pengakrävande som vi som skattebetalare som kommer stå för i slutänden.

Visa signatur

Dator | Corsair Carbide 600Q | ASUS Z97-DELUXE ATX | Intel Core I7-4770K | Gigabyte AORUS 1080 Ti 11GB Xtreme Edition | Corsair Vengeance 1866MHz 16GB | EVGA Supernova G2 850W | Samsung 840 EVO Basic 250GB | Samsung 840 EVO Basic 750GB |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Nää. Det du skriver stämmer ju inte alls över ens med varken artikeln eller förslaget. De vill varken spana på alla eller bryta mot lagen.

De använder inte denna metod idag för att de inte får göra det. De vill få till ett tillstånd för att spana på misstänkta brottslingar så att de lagligt får göra detta.

Ska man dra det till sin spets så kan ju potentiellt alla med uppkoppling vara misstänkta brottslingar då det kan misstänkas att man laddar hem något olagligt någon gång ibland. Det är just gränsdragningen som är svår och innan det kommer ett konkret förslag på vilka förutsättningar som krävs för att få installera en spionprogramvara hos en "misstänkt brottsling" så är det bäst att säga blankt nej till detta.

Visa signatur

Chassi: Silverstone Fortress FT05B PSU: Corsair RM650i MoBo: ROG Strix X570-F CPU: AMD Ryzen 3600X Mem: 32GB G.Skill Trident Z Neo GPU: EVGA GTX970 SSC Cooling: Corsair H115i SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB SSD & MX100 512GB

Permalänk
Medlem

En "brottsling" vars verksamhet kräver att trojan planteras i utrustningen kommer SÄPO inte kunna avlyssna då en sådan brottsling säkert är smart nog att skydda sig. Övriga brottslingar går att avlyssna med dagens teknik.

Undantaget är att SÄPO kan använda sig av hårdvarutrojaner planterade i tangentbord och/eller skärmar m.m. men dessa borde hamna under nuvarande lagstiftning om avlyssning av teknisk utrustning får man anta?

För övrigt, varför skall man ge SÄPO mer verktyg som de inte kan behärska, inkompetensens högborg. Det finns en anledning till att i de underjordiska nätverken finns ett talesätt angående det Svenska polisväsendet i allmänhet och SÄPO i synnerhet:
"Jag har en god och en dålig nyhet,
det dåliga är att polisen är efter dig!
Den goda nyheten är ett det är den Svenska polisen...!"

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rydisen:

Så länge det skaffas korrekta tillstånd á la husrannsakan genom domstol och liknande så är det väl inga problem.

Massövervakning/massavlyssning är fel. Avlyssning av specifika misstänkta mål har jag inget emot.

Sverige fungerar inte som USA, det är inte domstol som avgör, det är åklagaren själv som avgör vilka behov som finns. Ja det finns vissa riktlinjer men åklagaren har ganska mycket svängrum och problematiken med övervakning som detta är att det alltid glider vidare till saker den inte "var tänkt till från början", det har skett med all övervakningslagstiftning som kommit de senaste åren.

Något som även borde oroa extremt är att Johan Sjöö - SÄPO använde detta som försvarsmotivering

Citat:

- Antag till exempel att det kommer in ett ganska vagt tips om att någonting kan komma att inträffa någonstans – att vi alltså kan stoppa någonting allvarligt i tid.

"ett ganska vagt tips om att någonting kan komma att inträffa någonstans", känns det som en skälig nivå på när de ska avlyssna? Speciellt som system som dessa missbrukas konstant, vidare finns idag inget direkt personligt ansvar vid myndighetsutövande.

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Avstängd

Dom vill slå på webbkamera så dom kan titta på tjejer och stalka sin ex och kolla upp sitt ex nya pojkvän.
Kolla upp sin dotters pojkvän och sånt som inte äns har något har något med jobbet att göra.
Och ta reda på skvaller och kolla upp grannar, medarbetare, kärleksintressen, etc.

Permalänk
Avstängd

Tur att man kör Linux med iptables/ufw brandvägg, AppArmor, etc.
Måste bara börja mer med SELinux, virtuella maskiner, VPN och Tor.

Permalänk
Medlem

Om och hur SÄPO än tänkt implementera en trojan/spyware så lär det inte dröja länge förrän kriminella nätverk fångar in den för att användas i deras syfte att spionera på oss vanliga Svenssons när vi tex. surfar in på banken för att betala våra räkningar.

Historien har visat att organiserade kriminella nätverkshackers besitter kunskaper vida överstigande myndigheter och företag som därför alltid ligger steget efter.

Permalänk
Medlem

Nu förstår jag inte. De har ju redan ett spionprogram för detta, det kallas Windows 8.1

Visa signatur

Skriv jätteintressant information här.

Permalänk
Medlem

Läser man kommentarerna här får man intrycket att 80% av sweclockers användare sysslar med grov brottslighet.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av CynXen:

Ska man dra det till sin spets så kan ju potentiellt alla med uppkoppling vara misstänkta brottslingar då det kan misstänkas att man laddar hem något olagligt någon gång ibland. Det är just gränsdragningen som är svår och innan det kommer ett konkret förslag på vilka förutsättningar som krävs för att få installera en spionprogramvara hos en "misstänkt brottsling" så är det bäst att säga blankt nej till detta.

Njaa. Man kan väl dra allt till sin spets för argumentets skull men samma sak kan väl gälla för husrannsakan i så fall.
Jag har svårt att tänka mig att säpo kommer få fria händer innan man vet vad de tänkt göra. Det är förhastade slutsatser vill jag påstå.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Immersion:

Då sverige har ett nära samarbete med NSA kan det kanske inte vara omöjligt att dom har vetskap om några av NSA egna "bakdörrar" som dom har utpressat sig fram till många stora aktörer... Annars tror jag som sagt att dom kommer nyttja säkerhetshål för att kunna penterera system.

Att penterera virus skydd som kör system i en sandbox tex comodo internet security kanske blir svårare..men förmodligen inte omöjligt om dom verkligen ger sig fan på det..finns alltid något svag punkt

Det är sånt vi människor blir dömda för, men systemet gör vad dem vill.

Visa signatur

12600KF - NH-D15 - PRIME Z690 - Corsair 32GB - RTX 3070 - 2x SN570 500GB/1TB - RM750 - Meshify 2 C
Logitech G915 TKL - G Pro Wireless - Pro X - Odyssey G7 27"

Better Sweclockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gaxnys:

Terrorister är vad de är! Medborgare är oskyldiga tills motsatsen bevisats, så ge fan i att spionera på oskyldiga medborgare.

Lägg ner med skitsnacket, läs artikeln innan du spyr gojja.
Man ska övervaka misstänkta mha spionprogram, inte massövervaka hela befolkningen

Permalänk
Medlem

Eftersom att vi ser de enorma effekter som FRA-lagen fick mot organiserad brottslighet och terrorhot så borde vi självklart investera i mer övervakening. Eller vänta nu lite...

Kan FRA redovisa vad för nytta vi haft av deras integritetskränkande miljardprojekt? Kan Polisen visa hur datalagringsdirektivet minskat antalet grov brottslighet och pedofiler jämfört med om dem hade haft traditionell spaning? Naturligtvis inte. Resultaten uteblir och då kommer SÄPO inrusandes med att vi behöver mer av samma.

Och vad ska ni säga till era barn när dem frågar om hur allt började?
"Jag röstade på S/M som var för detta." eller "Jag röstade på PP".

Skrivet av Söderbäck:

Njaa. Man kan väl dra allt till sin spets för argumentets skull men samma sak kan väl gälla för husrannsakan i så fall.
Jag har svårt att tänka mig att säpo kommer få fria händer innan man vet vad de tänkt göra. Det är förhastade slutsatser vill jag påstå.
Det blir ju märkligt om detta nu är ett ytterst behövligt verktyg för att de ska klara att göra sitt uppdrag bättre och så får de nej som svar redan innan dialogen startat.

Polisen gör inte en husrannsakan i hemlighet. SÄPO kommer garanterat inte att informerad dig, inte ens i efterhand, om att dem spoinerat på din dator.

Polisen letar efter specifika saker vid en husrannsakan även om annat som hittas självklart kan användas. Övervakning av en dator ger åtkomst till allting som sker på datorn över en lång tid. Det skulle jämföras med att istället för husrannsakan sätta upp en dold kamera i alla rum.

Telefonavlyssning är det närmaste vi kommer. Dock har jag lite förtroende för att vi kommer att ha samma hårda reglering kring när och hur avlyssning får ske samt vad som får sparas. Regeringen har visat hur användningsområdet snabbt kan utvidgas och myndigheterna har visat om hur kryphål i lagen effektivt kan utnyttjas.

Skrivet av Friterad:

Lägg ner med skitsnacket, läs artikeln innan du spyr gojja.
Man ska övervaka misstänkta mha spionprogram, inte massövervaka hela befolkningen

Läs själv artikeln:

Citat:

Bland annat varnar hon för ändamålsglidning, det vill säga att spionprogrammen även kan användas i andra syften.

Tillägg
Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av thomas_skane:

Eftersom att vi ser de enorma effekter som FRA-lagen fick mot organiserad brottslighet och terrorhot så borde vi självklart investera i mer övervakening. Eller vänta nu lite...

Kan FRA redovisa vad för nytta vi haft av deras integritetskränkande miljardprojekt? Kan Polisen visa hur datalagringsdirektivet minskat antalet grov brottslighet och pedofiler jämfört med om dem hade haft traditionell spaning? Naturligtvis inte. Resultaten uteblir och då kommer SÄPO inrusandes med att vi behöver mer av samma.

Och vad ska ni säga till era barn när dem frågar om hur allt började?
"Jag röstade på S/M som var för detta." eller "Jag röstade på PP".

Läs själv artikeln:

Men det handlar ju inte om massövervakning.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Skrivet av krilliz:

vi kommer att behöva obligatorisk IT-kunskap i grundskolan om vi vill kunna förebygga kriminalitet på internet.

Det kommer vi ändå behöva i framtiden, och det är något som borde införas snarast IMO. Det finns knappt något yrke kvar där man inte på något vis måste handskas med datorer redan idag, och vill vi ha en välutbildad befolkning i det här landet måste grundläggande datorkunskap ingå i allmänbildningen för våra framtida generationer. Det nuvarande systemet med "lär ut vad word och caps lock är" kommer inte hålla i längden. Man borde ge grundläggande utbildning om vad en dator är och hur de fungerar som är minst lika detaljerad och djup som den grundläggande fysiken man lär sig i högstadiet, och det borde vara obligatoriskt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av thomas_skane:

Läs själv artikeln:

Du tror väl inte på allvar att man kommer installera spionprogram på alla datorer
i hela landet? Det kan missbrukas ja, precis som allting annat. Men att detta skulle
vara samma sak som att NSA spionerar på varenda människa är helt fel

Permalänk
Medlem

SÄPO ....(<:--()

Säg nu att säpo installerar ett spionprogram i ens dator en hacker som knäckt deras kod får tag på ditt bankkonto osv tömmer det du får reda på att säpo har installerat ett spionprogram i burken. Då borde du kunna stämma säpo på miljarder eller hur ? ( givetvis är du oskyldig med )

De kanske inte har tänkt så långt ?

DVS att deras förslag är så vanvettigt att det är omöjligt att införa o göra för de skulle bli så stämda o drunkna i högen av stämningar. ( Rösta pirat o få stopp på detta vansinne regeringen o övriga överbevaknings stollar håller på med )

Permalänk
Skrivet av Söderbäck:

Njaa. Man kan väl dra allt till sin spets för argumentets skull men samma sak kan väl gälla för husrannsakan i så fall.
Jag har svårt att tänka mig att säpo kommer få fria händer innan man vet vad de tänkt göra. Det är förhastade slutsatser vill jag påstå.

Ja, ser du tillbaks tio år i tiden så ser du dock en markant skillnad på hur och när husrannsakningar kommer till stånd.
Bland annat så har de flyttat det beslutet från Justitiekanslern (några få) till Åklagarmyndigheten (många fler), som dessutom inte är helt ojävig i relevant ärende.
Det är inte bara här och nu utan man får ta med i beräkningen vad som kan hända med en lag, något som lagrådet tycks ha gjort det senaste årtiondet.
Jag hörde bara häromdagen på radion att räkningar till rikspolisstyrelsen för felaktigt uppbrutna dörrar hade ökat stort. Den intervjuade polisen kunde inte hitta något fel i sitt beteende alls. Att de slår in dörrar hos oskyldiga är visst något som man får räkna med.

Som andra har sagt tidigare, vart ska det här sluta...

Permalänk
Avstängd

Äntligen! +++

Permalänk
Medlem
Skrivet av havoc:

Så länge det handlar om grov brottslighet ser jag inget problem i användandet av exempelvis trojaner, den dag det smäller en bomb igen i Stockholm och det kunde ha stoppats om myndigheterna haft större rättigheter så gissar jag att det blir annat ljud i skällan (även här).

Tror du själv på det där?

Att Säpo eller ngn annan myndighet hade kunnat förutse vad någon galning skulle hitta på bara de fått installera trojaner i förebyggande syfte på alla misstänktas ( alla muslimers? ) datorer?

Hur skall Säpo komma åt ännu farligare galningar som Breivik om de bara riktar in sig på muslimer som i huvudsak lyckas spränga sig själv i luften?

Hur många mer bombningar och galningar skapas av Säpos jakt på muslimer?

Samt kanske viktigast, hur skall de öht kunna hitta information om bomben bland alla miljarders miljarder ettor och nollor som passerar nätet i Sverige ( förutsatt att information i klartext om den öht kommer passera nätet, vilket väl ändå inte är speciellt troligt till att börja med ).

Permalänk
Medlem

Så länge det endast handlar om SÄPO och "den vanliga" polisen inte är inblandad så tror jag det handlar om ett väldigt begränsat antal människor och en väldigt specifik typ av verksamhet.

Skrivet av Zlack:

Då borde du kunna stämma säpo på miljarder eller hur ? ( givetvis är du oskyldig med )

Det är ju Sverige, inte USA.
Här kan man ju inte stämma någon för sånt, möjligtvis får du ett par kronor i skadestånd.

Permalänk
Medlem

Frågan är hur många säkerhetsprogram som upptäcker "lagliga" trojaner från myndigheterna. Skulle inte tro att t.ex Norton upptäcker amerikanska myndigheters spionprogram. Vill man vara säker får man undvika all mjukvara inklusive OS från USA till att börja med.
Kul...

Visa signatur

be quiet! Dark Base 900 | Asus X-79 Deluxe | i7 4930K@4.4GHz | Corsair Dominator 16GB | RTX 2070 | Samsung 840 Pro 512GB SSD | Corsair AX 860W

Permalänk
Medlem

Suck...

Och när dom väl fått igen detta förslag så kommer nästa förslag, att dessa "verktyg" skall finnas med som standard på alla nya OEM datorer. För enligt dagens samhälle är ju alla misstänkta.
Vi borde ju ha lärt oss vid det här laget.
1984 var en varning, inte en guide.

Permalänk

Föredrar fler poliser och mer sjukvård än att betala skatt till någon som ska övervaka mig...

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0verseer:

Och när dom väl fått igen detta förslag så kommer nästa förslag, att dessa "verktyg" skall finnas med som standard på alla nya OEM datorer. För enligt dagens samhälle är ju alla misstänkta.
Vi borde ju ha lärt oss vid det här laget.
1984 var en varning, inte en guide.

Jamen såklart. De som inte har något att dölja har inget att frukta. Dessutom kommer ju "verktyget" bara att startas i särskilda fall.
Alla kan känna sig helt trygga!

Visa signatur

be quiet! Dark Base 900 | Asus X-79 Deluxe | i7 4930K@4.4GHz | Corsair Dominator 16GB | RTX 2070 | Samsung 840 Pro 512GB SSD | Corsair AX 860W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Segas:

Ja, Fredrik Reinfeldt blev ju stadsminister...

Därför bör han sitta kvar fyra år till efter valet och sen lämna över om han känner för det. "Svetsaren från Norrland" har jag lika lågt förtroende för som "Super Mario" och "Tobleråna".

Övervakning bör ske till viss del men endast mot brottsmisstänkta.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Arazand:

Va fan, Säpo är grymt sjukligt paranoida. De behöver allihopa snacka med en psykolog eller tre för det kan inte vara bra att leva under den stressen som paranoida individer lever med...

Paranoia är ingen sjukdom, det är en högre medvetandegrad.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Skrivet av Staropramen:

Frågan är hur många säkerhetsprogram som upptäcker "lagliga" trojaner från myndigheterna. Skulle inte tro att t.ex Norton upptäcker amerikanska myndigheters spionprogram. Vill man vara säker får man undvika all mjukvara inklusive OS från USA till att börja med.
Kul...

och då dess underättelsetjänster är över lagen så kan man inte utesluta att dom tvingar antivurs företagen att samarbeta med dom i anti terrorns namn.
En reality check är att nästan alla stora aktörer i usa samarbetar med usa, microsfot, google, facebook med mera, så varför skulle dom inte kunna tvinga norton med mera att vitlista deras trojaner...