Ursprungligen inskrivet av KimTjik
Hm, jag tror du verkligen snubblat på siffrorna här. Räknar du Linux som färdigt när det endast experimentellt gick att boota kärnan på typ en IBM standard PC? 1994 hade Linux kärnan nått version 1.0, alltså vad som skulle kunna ses som en stabil version. Detta är strax innan Windows 95 släpps. Den enda rättvisa jämförelsen här vore i så fall att påminna om att Windows 1.01 släpptes 1985. Dessutom har vi en skillnad i att Windows var en framgångsrik företagsverksamhet medan Linux 1994 inte hade nått någon acceptans utom i de inre kretsarna av geeks.
Det var faktiskt inte förrän 1998/99 som Linux började ta form och för första gången kunde lanseras med kompletta skrivbordsmiljöer som nått upp till 1.0 status, nämligen Gnome och KDE. Det är också först i det här tidsskedet som företagsvärlden börjar visa seriöst intresse, främst då IBM.
Redan med 3.11 hade Windows nått ungefär den andel av PC marknaden det har idag och deras andel kom att öka ytterligare och vissa uppskattar att dess topp nåddes vid 97,5 % någon gång kring 2002. 2002/2003 var också åren när Gnome nådde 2.0 och KDE 3.0, något som började göra dem till verkliga alternativ. För Windows har trenden varit stabilt nedåtgående, hela 10 % på en marknad som för övrigt är skadad i grunden och fortfarande inte tillåter fri konkurrens på lika villkor.
Så visst låter det lite klatschigt ifall du slänger upp några siffror med mycket frikostiga marginaler av historisk korrekthet, men när du analyserar förutsättningarna och vad som i verkligheten händer på marknaden är dessa små förskjutningar en sedan länge pågående trend. Det är inte en tillfällig fluktuation.
Apple gjorde ifrån ett katastrofalt lågvattenmärke några smarta val: uppfinn inte hjulet igen, ta det väl fungerande BSD och välj det som grund, utveckla det därifrån vidare och satsa på en bättre grafisk miljö än Windows med sin egen väl igenkända design. Så i stort är det Apple som tagit mest, men det är också ett sedan länge existerande och fungerande företag. Linux är egentligen inte med som en spelare förrän 2002 och bygger samtidigt mest på en spontan växt, i alla fall när det gäller skrivbordet. Linux har hittills alltid byggt på att användare måste överge ett redan inarbetat operativsystem; undantagen är få och gäller i så fall Unix användare som med lite justeringar i tänket kunde ta till sig Linux ganska enkelt. Inte förrän under de senaste åren har jag börjat stöta på användare som "växt upp" med Linux som sitt huvudsakliga operativsystem (barn till etablerade Linux användare t ex och dessa lär bli fler; för första gången i PC historien börjar det finnas val som är relativt lättillgängliga).
Var lite noggrannare när ni diskuterar om ni över huvudtaget ska ha någon nytta av kommunikationen.