Permalänk
Medlem

Klocka min E6850

Hej i veckan byggde jag ihop denna datorn.

CHASSI: Antec NINE HUNDRED Ultimate Gamer Case
HÅRDDISK: Western Digital RaptorX Gamer 150gb 10000rpm
NÄTTAG: OCZ GameXStream 600W SLI ATX
MODERKORT: Asus Striker nForce 680i
MINNEN: OCZ Reaper HPC 2GB Kit pc2 6400 3-4-4-15
PROCESSOR: Intel Core 2 Duo E6850 3.0GHz
GRAFIKKORT: Leadtek Geforce 8800gtx 768mb

Bild på värme i speedfan: http://www.fuskbugg.se/pub/misc/fanspeed3.bmp
Bild på värme i core temp:
http://www.fuskbugg.se/pub/misc/coretemp.bmp

Ok, nu vill jag klocka datorn litegranna. Igår så klocka jag den 10% till 3300 det fanns 5/10/15/20 %, när jag valde 20% ballra den ur o kom inte in i windows = 3600, nu är den på 10% och 3300 stabilt orthus bild nedan:
http://www.fuskbugg.se/pub/misc/ORTHOS@3300.bmp

Sen undrar jag vad är bäst att testa orthus för att kolla hur bra den orkar finns ju olika o välja mellan bild nedan:

Ok, berätta även för mig hur ni tycker jag ska göra för att den ska vara stabil i hårt pressande gaming.

Vill klocka:
CPU - ungefär 3600 (ska jag då välja 20% eller ska jag göra manuelt)
Grafikkort - tex msi kortet är butiksclockat kan jag glocka den till ungefär 600mhz min är ju på 575mhz.
Minnen - ska jag väll klocka för att få en 1:1 för det är väll bäst?

tex 450fsb x9 och minnena på 900mhz, är en noob inom klockning bara läst litegrann osv. föreslå lite och måste jag köpa ny kylfläns för att klocka den så pass lite, vill att den ska va stabil utan några problem alls!

Besvara gärna alla frågor tack, alla frågor är till lika mycket hjälp.

tack på förhand /barduck

Permalänk
Vila i frid

Läs Conroe n00b-guiden först och ta reda på max på alla vesäntliga parametrar och ställ sen mer direkta frågor.

Permalänk
Medlem

Har läst den om och om flertal gånger förut innan jag köpte och byggde ihop datorn och detta är mina frågor, något kluriga kanske men till MYCKET hjälp för mig

Permalänk
Avstängd

svårt att ge råd.
vet inte vad som klockas eller hur med auto 20%, ofta får man tweaka lite då varje moderkort, minne samt cpu uppför sig olika.

Visa signatur

Träna bort dyslexin. Ryzen 3600 - asus B350plus - Msi Vega56 - Acer 1440p 144hz - M.2 ssd - asus essence stx - Sennheiser hd600 - Corsair 750w - 16gb ram 3ghz - atcs 840 - luftkylt - Felsökning? (Lär dig Googla)

Permalänk
Medlem

Jag kör såhär iaf

Moderkort: GB X38 DQ6
CPU: E6850
Minnen: Crucial 8500
Kylning original men bra luftgenomströmmning i lådan

Kör just nu FSB 500X7 orthos stabil
minnena i 1:1 och timmnings 5-5-5-15 dvs 1000mhz
har load temp runt 60C och idle runt 40 kanske kom inte ihåg riktigt,
tror Vcore är på 1.3 eller 1.2975 orginal var den iaf på 1.2875, det funkar iaf skitbra för mig, kanske hjälpte dig något annars fick jag ju prata lite hehe

Permalänk
Medlem

Som andra har föreslagit så behöver man oftast tweaka sin överklockning lite. Det du behöver göra i detta läget är att kolla vilka parametrar du behöver ställa in.

Det är jättebra att du fastslagit att den fungerar bra i 3300 MHz. Använd nu det som en utgångspunkt.

Börja med att gå in i BIOS, se till att du släpper dina minnestimings (till 5-5-5-15 exempelvis) och att du kör minnesdivider på 2.0 (även kallat 1:1)

Höj sedan din VCore ett snäpp eller två. (exempel från 1.3 till 1.35 volt)

Se sedan till att sätta din PCIe frekvens på 101-102 Mhz (så länge det INTE är auto.)

Disabla EIST (Speedstep) och C1e

sen kan vi prova oss fram. Som tidigare nämnt, utgå från 3300 Mhz (366 Mhz FSB). Prova att manuellt höja FSB till 380. Kör sedan orthos, kolla temps och att den är stabil i ett par timmar. Prova även ett par rundor 3dmark.

Prova dig fram sen högre och högre tills orthos börjar säga ifrån. Då häjer du VCore ett snäpp till till 1.4V exempelvis. Jag rekomenderar att du ej överstiger 1.4V just nu utan kolla maxklock på 1.4V. När du hittat det och att du vet att den är stabil kan du börja sänka dina minnestimings tills det säger stopp där.

Spara för guds skull din BIOS profil när du är klar så du inte måste göra om allting från början igen.

Visa signatur

Antec 900| Corsair HX620W | Core2 Q6600@3.2 | 6GB RAM | GTX260
Server Tirpitz: E4300 | 4GB RAM | 3.3TB HDD | Server 2008 Ent x64
Server Bismark: 2xQuad | 4GB RAM | 1.5TB HDD | ESX 3.5

Permalänk
Medlem

tack så väldigt mycket, kan någon bara förklara vad timing är?, vet hur jag kommer in i det i bios och det står i en rad typ osv kan ta bild med mobil om ni vill, är inte så duktig på att clocka men alla dessa guider hjälper inte, svaren jag letar finns inte där. Bara vad e timing till för o varför ska den ändra orginalt på mina minnen är det 3-4-4-15.

Vilket test i orthus skall jag köra titta åvan för bild och ska jag också höja mhz på minnena eller gör jag det när jag har beslutat mig för en stabil clockning?

Permalänk
Medlem

Om man ska förenkla minnestimings så är det en inställning för dina minnen hur många klockcyclar dom ska vänta innan dom läser/skriver/med mera information till minnena.

Dina minnen är specifierade för en viss timing som du var helt införstådd i. Anledningen till att man vill släppa minnestimings är helt och håller för att kunna utesluta dom så gott det går som en komponent som hidnrar din överklockning. När du väl hittat din processors högst stabila frekvens, då kan du börja dra ner dina timings igen.

Om du nu lyckas överklocka till 3.6GHz (dvs 400x9 mhz, alternativt 450x8). Beroende på vilken multiplier du använder, samt vilken FSB du kommer använda dig av så kommer du påverka minnenas hastighet.

Minnen fungerar som så att dom är specifierade för en viss hastighet, och i den hastigheten är dom också specifierade för vissa timings. Jag misstänker att det är 800Mhz minnen du använder. Skulle ud då köra en fsb på 400 Mhz (1600Mhz quadpumped) och en minnes ratio på 2.0 (även kallat 1:1) så skulle dina minnen arbeta i 800Mhz, det vill säga exakt aad dom är specifierade för. I ett sådant fall bruakr det oftast itne vara ett problem att använda sig av dom timings som tillverkared specifierar. Men skulle du gå över 400Mhz FSB så börjar du även överklocka dina minnen, ju tajtare timings, desto mer behöver dina minnen arbeta. SÅ det man brukar göra när man väl kommer upp i så höga hastigheter är att släppa alla minnestimings så gott det går, för att, som tidigare nämnt försöka utesluta att det är dom som förhuindrar din överklockning.

Jag hoppas du förstår lite av vad jag sade eller om det bara blidde svammel nu. har sovit 2 timmar så det finns risk för massa svammel

EDIT:

För att klargöra. Så fort du är och pilalr på din FSB så kommer mminnenas frekvens också öka. Vill du veta mer så kan jag skriva lite mer utförligt hur minnen fungerar med datorn. Just let me know

Visa signatur

Antec 900| Corsair HX620W | Core2 Q6600@3.2 | 6GB RAM | GTX260
Server Tirpitz: E4300 | 4GB RAM | 3.3TB HDD | Server 2008 Ent x64
Server Bismark: 2xQuad | 4GB RAM | 1.5TB HDD | ESX 3.5

Permalänk
Medlem

skit bra skrivet!, fattar mycket mer skriv gärna mer om du orkar.

Jag har OCZ pc2 6400 800mhz minnen som jobbar 3-4-4-15.

Jag vill komma upp i 450x8 = 3600 och klocka minna minnen till 900mhz för att den ska jobba 1:1 vad menar du med att jag ska släppa?, hur skulle du arbeta på denna grund i timings.

DU skrev även:
Så fort du är och pilalr på din FSB så kommer mminnenas frekvens också öka

Kan du förklara detta lite mer också vore suveränt tack för att du orkar lägga ner tid!

Permalänk
Medlem

Hej igen,

Det är alltid skoj att det man skriver uppskattas.

Vi kan ta och börja från grunderna med en hel del förenkling.

Se FSBn som en länk mellan dina minnen och din processor. All data som skyfflas mellan dina minnen och din processor går via FSB länken. När du överklockar FSB så överklockar du din nordbrygga.

För att göra det hela enkelt. När din FSB är inställd på 450MHz är din nordbrygga (MCH i BIOS) klockad till 450MHz. På nordbryggan sitter minneskontrollern. Den del av nordbryggan som har hand om att skyffla data mellan processorn och själva minnet.

Så tar vi följande scenario:

Din FSB är inställd på 333 MHZ. I och med att Intel processorerna och även den processorn du har just nu har nånting som kallas för quad pumped bus så får du multiplicera din FSB med 4. DÅ hamnar du i närheten av 1333 MHz FSB quad pumped, men den originella FSB är fortfarande 333 Mhz. Är du med mig så långt? Så när du höjer din FSB till 400 så höjer du även quad pump FSBn till 1600. Jag tänker inte gå in på varför den är quad pumped och exakt hur det fungerar. Är du väldigt intresserad av det ska jag se om jag hittar nån länk sedan som förklarar det bättre än vad jag kan.

Om vi nu går tillbaka till minnet så har vi lite löst diskuterat att även minnet är relaterat till FSBn. I detta scenario förutsätter vi att du kör en minnesdivider som är 1:1, precis som du själv vill köra.

Scenario 2:
Din FSB är 333 Mhz. Ditt minne är så kallat DDR(2) minne. Dual Data Rate. Det innebär att minnet arbetar i det dubbla av din FSB. (DDR = fsb x 2, CPU Quad Pumped FSB = fsb x 4) Detta innebär att när du ökar din FSB med 1 Mhz så ökar du även din minnesfrekvens med 2 Mhz (detta iom att vi multiplicerar FSB med 2).

Som du vill göra så vill du köra med en FSB på 450 Mhz. Precis som du sade kommer då ditt minne att arbeta i 900 Mhz. Detta innebär också att du överklockar ditt minne att arbeta i en högre frekvens än vad den är avsedd att göra. Det man normalt brukar göra med en processor när man överklockar det är ju att öka volten lite på den för att bli stabil. Även detta gäller minnen till viss del men du måste även kolla på dina timings att dom inte är för hårda. Som jag nämnde i tidigare inlägget så har minnestimings med att göra hur många klockcycler det ska dröja mellan olika läs och skrivoperationer till minnet bland annat. Vad dom gör exakt behöver vi inte veta för tillfället. Håll det som en tumregel att lägre timings = minnet pressas hårdare (dvs ett minne som arbetar i 3-3-3-10 timings i 667 MHz måste arbeta mycket hårdare än ett minne som arbetar i 5-5-5-15 timings i 667 Mhz)

I och med att minnet arbetar hårdare så finns det då en viss risk att det blir ostabilt när man väl vill överklocka minnet. men när du vid samma tidpunkt överklockar processorn och du får ett isntabilt system, vilket ska du då skylla på? Varav därför höja dina minnestimings så minnet pressas mindre medans du överklockar det.

Notera att vissa moderkort stödjer ett minnesläge som kallas för unlinked. Det finner du oftast på nvidia och ATi(AMD) chipset. Det innebär att du låser minnet till en viss frekvens oberoende vad din FSB är. Detta gäller dock ej på intelchipset i dagsläget. Är dock osäker hur det ligger till med X38.

Följde du med?

EDIT:

För att svara på din fråga exakt också vilken grund jag skulle arbeta med.

Jag skulle börja med kolla så processorn är helt stabil i 3600 Mhz.
Det gör du genom att låta dina minnen arbeta i 5-5-5-18 timings exempelvis, så lösa som du kan ha dom i praktiken. Sen köra Orthos Small FFT test. Detta för att bara testa processorn så gott som möjligt. Skulel det vara ostabilt så skulle jag höja VCore ett snäpp och prova igen. Skulle det vara mer strul skulle jag då sänka min multiplier till 7x men låta FSBn vara kvar på 450 Mhz och sen starta memtest. Memtest är ett jättebra verktyg för att se att minnet inte skriver några felaäktiga värden. Skulle du få fel här så har du med allra största sannolikhet nått fel på minnena. I detta falled skulle det då vara överklockingen av dem som gör dom ostabila. Om vi då förutsätter att du redan kör så lösa minnestimings som möjligt så kan du prova att höja VDIMM (minnesvolten) ett par snäpp. default är 1.8 Volt. Oftast brukar sådana minnen du har vara specifierade för upp till 2.1-2.2 volt. Det bör även stå i din manual eller dylikt och sedan köra memtest igen.

När du väl isolerat att minnena fungerar bra nu (memtest kan behövas köras i upp till 8 timmar för att vara på säkra sidan) så kan du häja din multiplier till 8x igen och prova Orthos Small FFT igen. Är det stabilt då så grattis

Då kan du börja med att sänka dina minnestimings ett par snäpp till exempelvis 4-5-5-15 och köra memtest igen. Är det stabilt? Bra! Sänk lite till och repetera.

Det är mycket pill men du kommer definitivt vara nöjd med den prestandan du får sedan. Dock kommer den största prestanda ökningen (ca 95%) av den vara pg a att din processor arbetar snabbare

Visa signatur

Antec 900| Corsair HX620W | Core2 Q6600@3.2 | 6GB RAM | GTX260
Server Tirpitz: E4300 | 4GB RAM | 3.3TB HDD | Server 2008 Ent x64
Server Bismark: 2xQuad | 4GB RAM | 1.5TB HDD | ESX 3.5

Permalänk
Medlem

RIKTIGT RIKTIGT BRA SKRIVET

Nu till mina frågor:
Behöver jag en ny kylfläns och kanske bättre fläkt än orginalet för att klara det jag önskar?

Jag är inte 100% i bios men jag vet vart jag hittar allt osv, ska jag stänga av olika saker? disable - enable osv isf vilka.

Jag tar lite bilder imorn med min mobil i bios och frågar det jag inte förstår, och det vore till stor stor hjälp om du är villig att fortsätta hjälpa mig med det här projektet. Detta går så mycket snabare än att jag ska sitta och läsa i 10timmar flera gånger och lära mig saker som jag inte vill veta eller har nytta till det jag vill få ut :D, tack så mycket!

Permalänk
Medlem

Ja, helst bör du ju ha en lite kraftigare kylare till din processor för att bibehålla en fin temp gentemot klockningen du kommer göra, samt för att försäkra dig att det inte är värmen som skapar eventuella problem.

Angående bios och att stänga av olika saker, stäng av det du inte använder.
Av egen erfarenhet så har jag fått stabilare klockningar av detta (när man klockar högt) och kommit längre på vägen så att säga.
Men pilla inte på något du inte har en aning om vad det är först! Fråga först här i så fall om du är osäker.

Själv stänger jag av inbyggda ljudkortet, com-portar, ps2-portar och allt sånt där tjabbs som jag t.ex aldrig kommer att använda ändå.

EDIT: Och sen måste jag bara få berömma Yanagi för allt han skrivit!

Visa signatur

W10 - Fractal Design Define S - Asus ROG x570f
3700x @ 4.25GHz - 2x16GB Corsair Dominator @ 3733c16 - Asus VG279QM
Asus RTX 2070 Super Dual EVO - RM750x - G305 - G533 - DuckyOne2Mini

Permalänk
Medlem

Jag får tacka alla. Vi kanske får ta och uppdatera noob guiden någon dag då många fortfarande har frågor.

Som Skillz säger så är det ren praxis att disabla saker man inte använder i BIOS när man klockar. ANledningen till att man vill göra det är att man vill minska arbetsbelastningen på nordbryggan respektive sydbryggan. Iom att du överklockar din nordbrygga så vill man ju inte att den ska arbeta i onödan

Exempel på saker du kan disabla i BIOS är:
EIST (Speedstep)
C1E halt state
Firewire controllers
IDE kontrollers
SATA portar
COM port
Parrallell port
osv.

Det vill säga alla portar som du inte kommer använda (koppla saker till osv) kan du säkert stänga av.

När det gäller din fråga om ny kylfläns så är det att rekomendera om du vill köra >3GHz. Detta kan ju dock variera lite beroende på hur mycket volt du behöver pumpa in i processorn, hur pass konvex/konkav IHSen på processorn är. Men dom fördelar du får med en ny kylfläns är att du får lägre temperaturer, samt lägre ljudnivå, och det behöver inte nödvändigtvis vara den dyraste du kan få tag på.

Jag själv kör Thermalrights Ultra-120 eXtreme. Det är en av de bästa kylflänsarna du kan få tag på i dagsläget men också en av dom dyraste. Man får betala ca 500 kr för den och sen får du även köpa till en fläkt för den medföljer ej. Nackdelen i detta fallet är givetvis priset. Fördelarna är utomrdentligt god prestanda, och att du själv kan välja i stortt sett vilken fläkt du vill och på så sätt få en så pass hög eller låg ljudnivå som du vill.

Det finns andra fläktar att tillgå också som kommer fungera utmärkt att kyla en Dualcore i ca 3.6Ghz. Scythe Infitiy kommer till minnes. Du har även Tuniq Tower osv. Jag rekomenderar dig dock att läsa lite recensioner om kylflänsar. Anandtech.com har massa bra resensioner om diverse populära kylflänsar, samt grafer över vilka temperaturer dom fick med dem. Gå in på www.anandtech.com och klicka på Cases/PSUs/Cooling fliken. Jag länkar en resension till den kylare jag använder. I den esensionen hittar du även grafer gentemot andra kylare.

http://www.anandtech.com/casecoolingpsus/showdoc.aspx?i=2981

Är det något mer så är det bara att fråga.

Ibland så kan det ta lite tid innan jag hoppa rin i denna tråden. Detta iom att jag är mitt uppe i en flytt och oftast bara kan komma åt sweclockers via jobbet. Iaf fram tills nästa vecka nån gång.

Visa signatur

Antec 900| Corsair HX620W | Core2 Q6600@3.2 | 6GB RAM | GTX260
Server Tirpitz: E4300 | 4GB RAM | 3.3TB HDD | Server 2008 Ent x64
Server Bismark: 2xQuad | 4GB RAM | 1.5TB HDD | ESX 3.5

Permalänk
Medlem

Ok, tack

Ang det här med disable saker o ting tänkte kolla lite på det när jag kommer hem från skolan osv, men jag funderar mycket på den kylflänsen du använder, jag var tvungen att köpa ny fläkt också va jag förstod några bra tips som passar bra och kyler bra (Ljudnivån spelar ingenroll) Har redan gamer hdd på 10000rpm som låter extremt mycket osv

bilder kommer också.

tack så mycket.

Permalänk
Medlem

Det finns ett par bra fläktar. Jag skulle rekomendera dig att ta en 1200RPM fläkt som du sedan kan ställa ned och upp beroende på hur hårt den ska kyla. Jag kan säga så mycket att upp till 4Ghz så kan jag ha min fläkt snurrandes i 800RPM utan problem med överhettning.

Jag använder en Scythe S-Flex 120mm fläkt. Men det finna andra märken också som fungerar bra. Noctua är ett märke.

Visa signatur

Antec 900| Corsair HX620W | Core2 Q6600@3.2 | 6GB RAM | GTX260
Server Tirpitz: E4300 | 4GB RAM | 3.3TB HDD | Server 2008 Ent x64
Server Bismark: 2xQuad | 4GB RAM | 1.5TB HDD | ESX 3.5

Permalänk
Medlem

Ok, tack
Nu till det som förhoppningvis kommer klargöra det mesta för mig uppskattar din hjälp väldigt mycket, men du behöver inte känna stress att svar för jag hörde du hade mycket på gång hemma

Skriv gärna Fråga 1 svar osv

1. http://www.fuskbugg.se/pub/misc/DSC00275.JPG
Ser det bra ut?

2. http://www.fuskbugg.se/pub/misc/__DSC00276.JPG
Jag vet det är timing, men vad är vad förklara gärna vad 3-4-4-15 sitter.

3. http://www.fuskbugg.se/pub/misc/___DSC00277.JPG
Vad är detta? inte nödvändigt så behöveru inte berätta

4. http://www.fuskbugg.se/pub/misc/_DSC00278.JPG
Dom 2 översta som jag ställer in vcore för minne och processor va?

5. http://www.fuskbugg.se/pub/misc/___DSC00279.JPG
Något grafikkort clockning?

6. http://www.fuskbugg.se/pub/misc/___DSC00280.JPG
Ser bra ut?

7. http://www.fuskbugg.se/pub/misc/____DSC00281.JPG
Om jag väljer 1:1 här och jag kör 450x8 = 3600 så klockas minna minnen automatiskt till 900mhz? vilket är det bästa väll?

8. http://www.fuskbugg.se/pub/misc/___DSC00282.JPG
Hmm förstår inte riktigt hur jag klockar här på min gammla amd var det helt annorlunda. trode man fick välja in 450 själv osv.

9. http://www.fuskbugg.se/pub/misc/_____DSC00283.JPG
liten förstoring av 8

Permalänk
Medlem

Jag ska försöka svara så gott jag kan

1) Du kan även disabla Execute Disable och Virtualization där. I alla fall till en början. Det finns n'ämnligen vissa enstaka fall där Execute Disable buggar ur eller misstolkar vissa instruktioner och därför kan det se ut som systemet är isntabilt. Du kan ju dock slå på det när du är klar med din klockning och vet att den är 100% stabil.

2) jag är inte helt bekant med ditt BIOS, men ge mig nån dag att svara på denna så får jag jämföra mot min egen burk så jag inte ger dig nått konstigt svar där.

3)Den där har jag faktiskt ingen aning på. Vi brukar hålla som en tumregel här att aldrig ha nån typ av auto-clockning påslagen. Så låt den stå på expert då den säkert låter dig ställa in vissa saker manuellt.

4)Helt korrekt. När du börjar öka en del i FSB så kan du behöva öka på NB och SB voltage en bit också. Iom att just NB överklockas när du ökar FSBn

5)Det är hastigheten PCIe länken går i. Låt den stå på 100Mhz

6) Det ser helt OK ut.

7) Det stämmer. Jag är glad att du förstår grunderna i det här

8) Som sagt, jag är inte helt bekant med din BIOS. Men om du delar den siffran på 4 får du din reella FSB. Så för att få 450MHz fsb så får du ta 450x4= 1800 Mhz. Med andra ord ska det fältet ändras till 1800 så kommer du upp i 3.6Ghz

9) Tack!

Visa signatur

Antec 900| Corsair HX620W | Core2 Q6600@3.2 | 6GB RAM | GTX260
Server Tirpitz: E4300 | 4GB RAM | 3.3TB HDD | Server 2008 Ent x64
Server Bismark: 2xQuad | 4GB RAM | 1.5TB HDD | ESX 3.5

Permalänk
Medlem

Skit bra :D, då blire då o köpa ny fläns o fläkt eller passar den du har på din till orginal fläkt fför E6850? blir det bra.

Det där med nord och sydbryggans volt bör jag höga ungefär ett snäpp på vardera och ett snäpp itaget på vcore pcu och kanske 2 snäpp på minnena tyckte du skrev tidigare att man skulle höja en bit från typ 1.8 till 2.0-2.2 eller vara kvar på auto?

Permalänk
Medlem

När det gäller VDIMM får du kolla igenom manualen till dina minnen och se vad dom är specifierade att köra på. När tillverkare säger att deras minnen klarar 3-4-4-12 i 800Mhz så brukar det oftast vara på 2.1V elelr dylikt istället för DDR2 standarden 1.8V

Visa signatur

Antec 900| Corsair HX620W | Core2 Q6600@3.2 | 6GB RAM | GTX260
Server Tirpitz: E4300 | 4GB RAM | 3.3TB HDD | Server 2008 Ent x64
Server Bismark: 2xQuad | 4GB RAM | 1.5TB HDD | ESX 3.5

Permalänk
Medlem

Hmm fattar inte direkt vad e VDIMM?, haru funderat ut det där om minnets timings?

Permalänk
Medlem

Vdimm är spänningen till minnena som du kan mata med för att få mer fsb på dom.

Visa signatur

[Intel Core i9@13900KF Raptor Lake@5,5Ghz Oc][Asus ROG Z790 HERO[G-Skill RGB 32GB 6600Mhz cL34][WD Back 2TB NvMe][2TB Samsung 970 Evo + 2x8Tb Samsung 870 Qvo spel disk][Msi RTX 4090 Gaming Trio-X][ASUS ROG Swift OLED PG48UQ][Windows 11][1000/1000Mbits Telia fiber][Razer Ornata Tangentbord.

Permalänk
Medlem

Ok, det sista jag undrar i stort sett är:

2. http://www.fuskbugg.se/pub/misc/__DSC00276.JPG
Jag vet det är timing, men vad är vad förklara gärna vad 3-4-4-15 sitter.

och Kan jag ha orginal fläkt + den där flänsen du har eller måste jag köpa ny fläkt också?

Permalänk
Medlem

Ok, nu har jag kollat upp

När man säger 5-5-5-15 exempelvis så heter dom i följande ordning:

tCL = 5
tRCD = 5
tRP = 5
tRAS = 15

Nu har jag nog svarat på alla dina frågor

Visa signatur

Antec 900| Corsair HX620W | Core2 Q6600@3.2 | 6GB RAM | GTX260
Server Tirpitz: E4300 | 4GB RAM | 3.3TB HDD | Server 2008 Ent x64
Server Bismark: 2xQuad | 4GB RAM | 1.5TB HDD | ESX 3.5

Permalänk
Medlem

OK, bara kolla om jag förstått detta helt rätt nu.

Köper en ny fläns och kör med min orginal fläkt.

Klockar den till 1800fsb som är 450fsb när man delar på 4.

Ändrar multip till 8

Ställer in 1:1

Höger vcore cpu 1 snäpp i taget, minnena höger jag också 1 snäpp till att börja med i vcore.

Ändrar timings från auto till 5-5-5-18

Stänger av det du sa innan jag skulle disable i bios.

Exita o spara.

In i windows dra igång cpu-z sen så orthos stresstest ett par timmar.

Om detta inte skulle fungera alls, hur bör jag lösa det då vad tror du kommer vara första steget för att fixa det eller troru allt kommer gå fint?

Permalänk
Medlem

Jag rekomenderar itne att du gör så stora föråndringar på en gång med ditt första försök.

GÖr allt precis som du skrev. Men istället för att dra upp FSB till 450 på en gång så kan du lika gärna dra den till 400 MHz (3.2GHz på CPUn då)

Är den stabil där så ökar du FSB till exempelvis 420 MHz. Och sen arbetar du dig upp i små steg tills det tar stopp.

Sen förstår jag itne vad du menar när du säger att du vill behålla din originalfläkt? Menar du fläkten som sitte rpå originalkylaren? För den kan du inte ta bort hursomhelst.

Visa signatur

Antec 900| Corsair HX620W | Core2 Q6600@3.2 | 6GB RAM | GTX260
Server Tirpitz: E4300 | 4GB RAM | 3.3TB HDD | Server 2008 Ent x64
Server Bismark: 2xQuad | 4GB RAM | 1.5TB HDD | ESX 3.5

Permalänk
Medlem

När jag köper en ny kylfläns kommer den ju sitta framför processorn och där just nu sitter orgianlfälkten, jag tar väl bort den gammla flänsen och sätter på en ny eller måste jag köpa ny fläkt också?