Tutorials, översikter om web-utveckling?

Permalänk

Tutorials, översikter om web-utveckling?

God kväll

Är en gubbe som för närmare 20 år sedan (dvs innan "modern" webteknik var så utvecklad) tog min civilingenjörsexamen i datateknik. Har under mitt yrkesliv till stor del programmerat, men det har aldrig varit något web-relaterat.
Jag har ju genom åren ändå stött på php, Python, JavaScript, men har inte riktigt klart för mig hur man binder ihop det hela år 2016.
Jag är nu sugen på att på hemmaplan testa på lite "web-utveckling", men har svårt att hitta rätt "ingång" till det hela. Googlar man så får man ju oerhört många träffar, och det känns som att det är ganska spretigt med teknologier, språk, frameworks osv.

Är någon som har några tips om bra aktuella översikter i ämnet?

/GC

Permalänk
Medlem

Haloj

Skulle rekommendera följande sida om du vill börja med Webbutvekling.
http://www.w3schools.com/

De har en drös med grundläggande exempel och quizes för att hjälpa en med utveklandet. Men de har även en hel del mer andra teknologier om du känner för att gå djupare.

Visa signatur

Node 304 White | Asus Strix X470-I | R5 2600 @ 3.85Ghz | 16GiB DDR4-3000Mhz CL15 | Sapphire Radeon RX 5700 PULSE | 512GiB 860 EVO M.2 | 1TiB 970 EVO Plus NVMe | Corsair SF450

Permalänk

Tjena

Skulle rekommendera CodeCademy (https://www.codecademy.com/) då man kan välja olika "kurser" html, css, php men även hur man gör en websida offentlig. Annars skulle jag säga att kolla på w3schools som Zorerk rekomenderade

Permalänk

@GeorgeCostanza: Eftersom att du kodat en del redan och känner till python. Kanske Java så finns det flera vägar att gå.
Vad du vill bygga är upp till dig. Är det en enterprise applikation du villl ha med ett webbgränssnitt?
Är det en enkel hemsida med html+js+css?

Gillar du java kan jag rekommendera: http://sparkjava.com/
Gillar du python så kan jag rekommendera: https://www.djangoproject.com/
eller: http://flask.pocoo.org/

Tutorials finns överallt, django är väldigt stort. Man får bara inse att man bygger moduler som har olika funktioner på hemsidan. Fördelen med detta är att man kan ladda ner andra moduler som andra personer gjort.

Själv använde jag flask när jag leker med min raspberry pi men har även börjat pilla med django, vilket jag börjar gilla mer och mer. Än så länge är jag ingen höjdare och jag lär mig fortfarande, men efter att ha kollat på:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLQVvvaa0QuDeA05ZouE4Oz...
rekommenderas varmt.

Lycka till!

Permalänk

Tack för svar.

Det jag närmast tänker mig är väl att via ett web-gränssnitt interagera med någon form av server side entiteter (applikationer, databaser,...)
Har väl några småprojekt i tankarna, men jag vill inte "bara" lösa de uppgifterna med minsta möjliga ansträngning, utan snarare lära mig aktuella tekniker.
Servern kommer sannolikt vara antingen en Synology NAS eller en Raspberry Pi.

De språk jag främst har jobbat med är c och Java, samt lite Python, men jag är som sagt främst ute efter att lära mig något nytt.

/GC

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

@GeorgeCostanza: Då skulle jag rekommendera att ta en titt på flask eller django för python. Om du vill lära dig något helt nytt, Ruby on Rails.

Permalänk
Skrivet av Danne1992:

Tjena

Skulle rekommendera CodeCademy (https://www.codecademy.com/) då man kan välja olika "kurser" html, css, php men även hur man gör en websida offentlig. Annars skulle jag säga att kolla på w3schools som Zorerk rekomenderade

CodeAcademy är helt klart överlägset, jag med 10+ års erfarenhet av webben använder det när det kommer något nytt, det är oslagbart!

Permalänk
Medlem

Är det själva sammanbindningen du är ute efter så är det ju i själva filen (t,ex index.html/index.php) där du som man inkluderar javascript/php/css vilket görs med olika taggar, som du hittar på w3school. Detta måste göras i alla filer du vill använda dig av php/javascript/css i, inkluderingarna görs oftast i <head></head> taggen eller inline. Sedan för att lära dig språken så funkar CodeAcademy mer som "uppgifter" av saker du läst om på sidan, medan w3school (enligt mig) används mer för att se alternativa funktioner/taggar och tips för hur du utför något.

Visa signatur

Смерть -это решение всех проблем. Нет человека - нет проблемы
Comp1: Ubuntu 16.04 Comp2: Arch Linux
Comp3: Ubuntu Server 16.04 Comp4: Centos 6.5
Comp5: Linux mint 16 Comp6: Raspberry pi (olika OS hela tiden)
Phone: Motorola Google Nexus 6

Permalänk

Kan rekommendera följande film som går igenom hur man kan börja lära sig om web-utveckling.

https://www.youtube.com/watch?v=sBzRwzY7G-k

Permalänk

Återigen, tack för tips.
Baserat på svaren här och övriga sökningar runt om på nätet så känns det inte som att själva programspråken och principerna skiljer sig just något åt jämfört med hur det såg ut för runt 10 år sedan (såklart har det väl hänt lite men HTML, css, php och javascript gällde ju även då).
Däremot verkar det ha hänt desto mer vad gäller frameworks...

Vägen jag ser framför mig blir då att fräscha upp och bygga på kunskaperna vad gäller HTML och css (som jag i alla fall gjort lite i genom åren), följt av en genomkörare i javascript.
Huruvida jag väljer att rikta in mig på php (vilket jag också har gjort några små grejer i för en massa år sedan), Python (vilket jag "kan", men inte begriper hur det kommer används server side i en web-applikation) eller båda beror lite på diverse ställningstaganden vad gäller det första projektet jag har i tankarna, exempelvis huruvida jag ska köra web-servern på min Synology NAS eller på min Raspberry Pi, om det nu påverkar vilka möjligheter jag har att använda det ena eller det andra.

Trist nu bara att vardagen är tillbaka efter semestern, vilket gör att tiden och orken som är kvar efter allt "nödvändigt" är så begränsad...

/GC

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

@GeorgeCostanza: Allt beror på vad du vill göra. Vill du bygga en server som flera enheter i lägenheten/huset kan prata med? t.ex. luftfuktighet, ljusstyrka, temperatur utomhus på en enhet som skickar informationen till en annan som sen presenterar det snyggt.
Vill du bara ha en hemsida utan databas eller någon speciell backend? Vill du bygga ett community med forum, blog posts, användare och hela köret?
Pajjen fungerar fin-fint till att köra. Enkel att blåsa om. Det jag gör är att jag har en virtualbox med linux och sitter och kodar i. Sen skickar jag upp all kod på github, när det är dags för en update så går jag in på pajjen och drar ner den nya updaten och startar servern igen.
Då har du alltid en utvecklings-gren och en main gren där du alltid har ett fungerande bygge.