Import från Asien, skriva ned värdet? (lägre tull?)

Permalänk

Import från Asien, skriva ned värdet? (lägre tull?)

Hej ,

Jag funderar på att beställa hem ett paket för 4000 dollar från Korea. Men blev ganska avtänd när jag kom på att det skulle landa på över 46000 kr inklusive tullkostnader.

Jag förklarade det för säljaren varpå han svarade att de kan skriva ner värdet på paketet, men behålla värdet för fraktförsäkringen. Han skulle alltså kunna skriva 2 fakturadeklarationer, en för försäkringen (4000 dollar) och en för paketet (nedskrivet värde).

Är det här något att lita på? Går det ens att göra så? Är det riskabelt och vad riskerar att gå fel?

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

@quiltedflame:
Hej,

Välkommen till Sweclockers. Då du är en ny användare rekommenderar jag dig att läsa igenom våra forumregler.

Detta är ingen ovanlig fråga och detta är delvis varför tråden är låst och synlig. Moms är en mervärdesskatt och således reglerad under lag.

Att skriva ner värdet för import eller på annat sätt försöka undvika tull är en form av skattesmitning vilket har rätt stora variationer av straff i Sverige. Detta innebär att detta är en företeelse med grava konsekvenser om vi talar större belopp. Det innebär även att all form av diskussion kring just skriva ner värden eller försöka arbeta runt att betala moms & tull på sweclockers faller under §8:

Citat:

§8 Brott
Det är inte tillåtet att uppmana till brott eller sprida uppmaningar till brottsliga handlingar. Allt innehåll regleras av svensk lagstiftning.

Att skriva ner värden eller på andra sätt underlåta att informera myndighet faller under skattebrottslagen 1971:69.
Nu är du medveten om att det klassas som ett brott att skriva ner värden på produkter för import för att minska tull och momskostnader.

Att jag låser tråden har inte med att jag vill hänga ut dig utan för att övriga forumläsare skall kunna ta del av informationen att diskussioner kring nedskrivning av värde inte är tillåtet på forumet. Sedan anser jag även att du bör få din fråga besvarad även om du själv inte var medveten varken om lagen eller forumregeln eller ens att detta skulle falla under dessa.

Allt gott! Hör av dig om du undrar något mer.
/David, - Moderator

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin