Tappar synk vid hög belastning. Telias eller modemets fel?

Permalänk
Glömsk

Tappar synk vid hög belastning. Telias eller modemets fel?

Jag har Telia ADSL 8/1. Har fungerat hur bra som helst sedan många år tillbaka. Senaste två-tre veckorna har jag dock haft irriterande problem som jag antar beror antingen på Telia eller på mitt modem.

Problemet är att modemet tappar synk med stationen när linan belastas. När linan inte belastas fungerar allt som det ska. Synklampan på modemet slocknar i ca 10 sekunder sedan kommer den tillbaka. Anslutningen fungerar då rätt bra i ½-5 minuter, sedan dör anslutningen igen i 10 sekunder osv.

Problemet uppstår nästan alltid vid en nedhastighet över 150-200 kB/s. Det spelar ingen roll vad det är för trafik eller hur många olika anslutningar det handlar om så synk försvinner både vid BitTorrent-trafik om hundratals anslutningar eller att ta ned något från FTP med en anslutning.

Om man ignorerar problemet och fortsätter att belasta modemet så dör uppkopplingen helt efter någon timme. Det enda att göra då är att starta om modemet. Något konstigt är att synk-lampan på modemet lyser när anslutningen dött. Det ser ut som att modemet kraschat, men detta kanske är normalt vid labil synk?

Jag har givetvis gjort standardgrejerna som att testa med/utan splitter, kopplat modemet direkt till en burk, testat några olika nätverkskablar, kopplat ur alla teleenheter från nätet osv. Jag är relativt säker på att problemkällan är modemet eller något på Telias sida. Saken blir inte bättre är att mitt modem är ett gammalt D-Link från 2003, så det kanske är det som håller på att dö.

Någon som har några ledtrådar? Jag ska givetvis testa med något annat modem innan jag stör Skanovateknikerna, men innan jag får tag på ett kan det ju vara kul med lite gissningar.

Visa signatur

...man is not free unless government is limited. There's a clear cause and effect here that is as neat and predictable as a law of physics: As government expands, liberty contracts.

Permalänk

har du testat utan telefoner inkopplade?
För de sägs att det ska kunna ge störningar om man har otur.

troligen inte det som är felet dock.
skulle gissa på samma som du, trasigt modem eller så har telia nå problem på ledningen. men om så är fallet kommer dom ju inte erkänna detta förens ett annat modem är testat.

Visa signatur
Permalänk
Sötast

I mitt fall så sa telia att det var fel på mitt modem, när det var bytt så sa dom att det var fel på övrig utrustning, som inte fanns. Dom åtog aldrig sig problemet, och fortsatte skylla på mig. Sitter på BBB nu utan problem.

Permalänk
Medlem

Prova grannens modem eller nått, de brukar ge en bra gissning, sen bara felanmäl.

Visa signatur

Battlestation: 12700k - RTX3090 - 32gb ram - 1tb M2 990 PRO - 2TB M2 crucial
Server: 2x Xeon E5-2670 - 64GB Ecc ram

Permalänk

Ring till supporten, hade nästan samma problem som dig fast med BBB, han ändrade clock ratesen sen funkade det kanon

Visa signatur
Permalänk
Glömsk

Tog lite tid men idag lånade jag ett modem av en bekant och alla problem försvann. Så det var modemets fel, inte Telias. Var ganska skojigt att gå från labil uppkoppling som bergodalbanar kring 0 - 400 kB/s till stabila 850 kB/s med annat modem. Passade på att uppgradera till 24 mbit så skickar Telia ett nytt modem gratis.

Visa signatur

...man is not free unless government is limited. There's a clear cause and effect here that is as neat and predictable as a law of physics: As government expands, liberty contracts.