Hur man skapar en hemsida gratis

Permalänk

Hur man skapar en hemsida gratis

Hej, i den här "guiden" ska jag lära er lite högst grundlig kodning men framför allt hur du gjör din hemsida synlig för andra.

1. Webhotell
2. Domän
3. Hemsidebyggare
4. Kodning
4.1 Mall
4.2 Bakgrund
4.3 Länk
4.4 Bilder
4.5 Centrera

1 Webhotell

Om du ska starta en riktigt seriös hemsida rekommenderar jag att du använder betalt webhotell men om du bara ska gjöra en hemsida och inte räknar med flera tusentals besökare varje månaden så kan du använda ett gratis webhotell. Jag rekommenderar 000webhost.com/ på grund av att dem ger dig flera alternativ på sätt att bygga din hemsida, på 000webhost kan du antingen koda en hemsida helt själv genom "ftp" och ladda upp bilder till hemsidan du kan även använda phpmyadmin. Ett annat alternativ är deras hemsidebyggare där dem har 100tals gratis designer du kan använda och allt du behöver gjöra är i princip att skriva. Och sist så har dem "fantastico" som hjälper dig att installera massor av färdiga "scripts" som wordpress och phpbb. och sist men inte minst så låter dem dig skapa hur många hemsidor du vill gratis på ett och samma konto.

2. Domän (det du skriver in för att gå in på en hemsida t.ex. www.sweclockers.com)

Om du använder 000webhost så får du ett gratis subdomän (t.ex. blabla.000webhost.com) det får du även i många andra gratis webhotell, om du använder betallt webhotell får du ibland med ett domän när du köper. Men om du använder ett gratis webhotell kan du även köpa ett domän och använda det till din hemsida t.ex. minhemsida.se tyvär kostar detta pengar, priset beror på vilket sorts domän du köper (.se .com .org o.s.v) för detta rekommenderar jag loopia.se och idotz.net loopia rekommenderar jag för att dem har väldigt bra priser på .se domän personligen så föredrar jag idotz eftersom att det är så otroligt simpelt att ändra inställningar för domänet där.

3. Hemsidebyggare

Är det första gången du gjör en hemsida och du inte kan koda men vill ha en fin hemsida så rekommenderar jag att du använder en hemsidebyggare detta medföljer i många gratis webhotell och i princip i alla betalda. Det här kan jag tyvär inte ge några instruktioner för men det är extremt simpelt.

4. Kodning

4.1 Mall
Jag har gjort en liten mall för att visa hur simpelt det kan vara att koda en ganska fin hemsida på nolltid.

<head> <title>Minhemsida</title> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8"> <style> * {margin:0;padding:0;} body { background: url(bakgrund.gif); background-repeat: repeat-x; background-color: #313c46; font-family: Verdana, Arial, Sans-serif; font-size: 13px; } .center { margin-left: auto; margin-right: auto; width: 600px; } .info { margin-top:25px; padding: 25px; border: solid 5px #888; background-color: white; } h2 {font-size:15px;margin-bottom:0;} h1 {font-size:22px; text-align:center; margin-bottom:20px;} p {margin-bottom:10px;} </style> </head> <body> <div class="center"> <div class="info"> <h1>Min nya hemsida</h1> <p>min nya hemsida</p> <h2>Info</h2> <p>information om min nya hemsida. </p> </div> </div> </body> </html>

Så här ser det ut (i den här koden är bakrunds bildens namn bakgrund.gif, om du har en bakgrund med ett annat namn så ändrar du bara på bakgrund som heter grund och om det inte är gif utan kanske png file så skriver du bara grund.png) det är viktigt att bild filen är i samma map som själva filen. Om du vill att den här sidan ska komma fram direkt när man skriver inte dit domän så döper du filen till index.html .

Så här ser sidan ut (med min bakgrund) Demo om du vill ha samma bakgrund som jag gå hit och högerklicka och tryck spara som.

4.2 Bakgrund

Den koden som avgör vilken bakgrund det är, är denna
body {
background: url(bakgrund.gif);
background-repeat: repeat-x;
background-color: #313c46;
font-family: Verdana, Arial, Sans-serif;
font-size: 13px;
}
Filnamnet är bakgrund.gif och det är den som ska ändras om du vill använda en bild med ett annat namn som bakgrund.

4.3 Länk

Om du vill länka till en annan sida så ska du använda den här koden
<a href="http://www.youtube.com">Youtube</a><br>
Det som avgör vart texten ska leda är adressen efter
a href="
och det som kommer stå (där man ska trycka för att komma till sidan länkar till är förre
</a>

4.4 Bilder

<IMG SRC="filename.jpg" width="250" height="150" ALT="picture">
Det här är koden du använder för att sätta in en bild i din sida. 250 är bredden på bilden och height är höjden på bilden ändra siffrorna för att öka/minska storleken på bilderna.

4.5 Centrera

För att centrera en bild eller någon text skriv <center> texten/bildkoden här</center>

Slutresultat

Lycka till!
Har ni några problem, skicka ett pm till mig.
(slutgiltig version)