Filma - systenkamera vs filmkamera

Permalänk
Medlem

Filma - systenkamera vs filmkamera

Hej,

Har tänkt införskaffa en systemkamera framöver men undrar lite över det här med filminspelning.. Finns det något värde i att även införskaffa en filmkamera som jag kan ta videos med om vi pronerar på tanken att jag ibland skulle vilja spela in lite film? Eller räcker det långt att bara kunna spela in med systemkameran? Vad är skillnaden om jag filmar med en riktig filmkamera kontra att filma med en systemkamera? Det som främst ska filmas är i sånna fall sport aktivitet (b.la beachvolley) och vill gärna att slutresultatet blir klart och fint. Finns det kanske någon systemkamera som är bättre än andra när det kommer till filminspelning (men som fortfarande tar väldigt bra bilder)? Eller ska jag satsa på att köpa en separat filmkamera?

Ser verkligen framemot era svar.

Permalänk
Medlem

Var i en kamerabutik med en polare som också undrade hur det var att spela in film med systemkamera, och killen där sa att det görs riktiga produktioner med de dyrare systemkamerorna. Har för mig att han sa att House spelas in med nån Canon Eos, så det är bra grejer!

Visa signatur

Phenom II x4 955, Radeon 4870 1 GB, 4GB DDR3 1333MHz, Corsair VX 550W

Permalänk

Det som är trevligt med en bra system kamera är ju att du får manuell fokus då i filmningen, vill man ha de på en vanlig video kamera får man lägga lite mer pengar. Vet inte exakt men dom enda jag hittat som inte är "proffs" kameror så att säga kostar 10k+

Köpte en videokamera strax efter jul för 6k och den tar förvånansvärt bra bilder också
Men om kameran ska användas främst för foto skulle jag köra på en systemkamera.

Visa signatur

"- rostat bröd är rostat bröd. Det är inte därför jag köpte brödrosten." - Quenya

Permalänk
Medlem

Jag satt/sitter väl i princip samma tankar som dig, kanske inte blir ett köp snart men senare pga ekonomiska situationen.

I alla fall så fotar jag en del action sporter typ som snowboard/skidor och cykel. Efter att fått lite önskemål från åkarna om att kunna spela in video så gick mina tankar direkt till att köpa mig en videokamera. Men med dagens systemkameror och även många high-end kompakter kan man få mycket bra video.

En till stor fördel med att filma med systemkamera är att du kan byta objektiv beroende på omständigheterna och precis som ManBearPig sa manuell fokus.

Canon's systemkameror ska vara bäst när det gäller videokvalite ända ner i det lite billigare segmentet med 550D. Nikon's D7000 ska vara bästa nikon kamera för att filma med men till ett lite högre pris än canon's billigare som ska vara stråt vassare. Jag har tänkt införskaffa mig en D7000 som extra/video hus då jag redan sitter på en samling nikon objektiv.

Så jag tycker absolut du ska fundera på att köpa en systemkamera för att filma med.

Visa signatur

Tofu bud

Permalänk

Svaret är Nej.

En systemkamera kan ta så pass bra video (utöver ett redan bra fotoläge liksom) så att det är inte värt det helt enkelt. En vän som jobbar i en fotobutik berättade nyligen att det inte är någon som köper konsumentkameror längre, folk vill ha systemkameror...

Det som talar emot är väl manuell fokusering + sport = inte alltid så roligt.

Visa signatur

Töjjbonegjoo

Permalänk

Jag skulle anse att det beror på vad och hur du tänkt filma.
En profissionell filkamera som används till TV- och filmproduktion i dagsläget är mycket mer lik en systemkamera än en kompaktkamera med tanke på sensorstorlek, objektiv och bländare.

Lite skillnader
kompakt filmkamera:
•liten sensor -> stort skärpedjup utan stora ljusförluster
•minde kreativa verktyg efterssom det saknas manuel slutare och manuellt fokus
•oftast snbbare autofokus.
Systemkamera med filmfunktion:
•stor sensor -> bra för mörka scener, men för samma skärpedjup behöver man blända ned en del, vilket leder till att mycket ljus försvinner.
•man kan leka mycket med fokus, skärpedjup och snygg bokeh
•du har möjlihet att byta objektiv vilket gör att du kan filma med både tele och makro, vilket ger dig ett mycket stort användningsområde.
•Har oftast lite långsammare autofokus

så min slutsats blir att en systemkamera är mer artisktisk i sitt filmande, medans en kompakt filmkamera är enklare att använda, passar bättre till sport (oftast) och är mer av en dokumenterande kamera.

Visa signatur

Stationär: {Fractal Design R2 [Cosair TX 650W | Asus P7P555D EVO [i5 750 @3.6GHz [Corsair H50] | 16GB Corsair @1333MHz | Gigabyte GTX 670]] | Benq g2220HD 22" TFT x3 i nVidia Surround} , HP 2560p: {i7-2620M @ 2.7GHz | 128GB SSD | 1TB HDD}
Ljud: {Yamaha RX-V667 | Front: Heco Celan XT 500 | LAB12 Tapped Horn}
Kamera: {Nikon D90 | Nikkor 18-105 | Nikon SB-800 | Tamron 90 | Tamron 70-300}

Permalänk
Medlem

Tack för era svar.

Om jag skulle välja en systemkamera, hur många minuter film bör jag kunna räkna med att få från filmning med full hd? Jag skulle ju helst få ut cirka 1h film men är det realistiskt?

Kameran som ligger närmast om hjärtat just nu är canon eos 550d men det gäller samtidigt att försöka hitta billigast tänkbara inköpsställe. Är i Australien just nu och här ligger dom på 8000kr så det är nog bättre att vänta tills jag kommer hem till Sverige.

Permalänk
Medlem

Om du kommer att filma mer än i minimal utsträckning skulle jag hellre kollat på Sony SLT A33 eller A55. Anledningen till detta är att autofokusen utklassar alla andra systemkameror vid filmning. Även om de senare modellerna från Canon och Nikon (550D, D3100 och D7000) har blivit mycket bättre vad gäller det så lämnar autofokusen fortfarande en del att önska. Kolla här tex:
http://www.youtube.com/watch?v=kHPaVD0pHpQ
Enda gången A55:an har ansiktet ur fokus är när hon flyttar sig så nära att närgränsen nås. På 550D är ansiktet ur fokus mer än det är i fokus.
Sen finns det såklart nackdelar med A33 och A55 åxå. De har exempelvis ingen optisk sökare, vilket åtminstone JAG har väldigt svårt för och skulle rata dem för, men här tycker man olika. Den halvgenomskinliga spegeln stjäl åxå lite ljus, vilket gör att bilderna på höga ISO-tal blir aningen brusigare.
En fördel, just vid filmning, är ju dock att de faktiskt HAR en sökare (om än elektronisk). Alla andra förlitar sig på skärmen på baksidan, och den är ju sådär lätt att se i solljus tex.

Vad gäller videokamera vs systemkamera så är det autofokusen som kan vålla lite problem med systemkamerorna (rent generellt). Rent tekniskt blir kvaliteten från en systemkamera bättre än videokameror om man inte går upp rejält i prisklass. Därtill har man ju, som sagt, helt andra kreativa möjligheter vad gäller skärpedjup och möjligheter att byta objektiv osv. Ska man göra något slags generalisering så skulle man kunna säga att en konsumentvideokamera riktar sig till den som bara vill slöfilma lite till vardags, medan en systemkamera riktar sig till den som vill försöka nå en något högre kreativ nivå på sina filmer och som kanske åxå kan tänka sig att jobba lite mer för att nå dit. Har man foto som intresse och vill filma lite då och då funkar en systemkamera till det.

Nu varierar det ju lite hur mycket videofilerna komprimeras, men säg att de tar 2-3MB/s vid filmning (inte en helt orealistisk gissning, tror jag), så bör man få in ca 45min film på ett 8GB-kort iaf. Sedan kan det finnas vissa begränsningar hos en del kameror. På Nikons kameror kan man inte filma så att man fyller ett helt 8GB-kort i ett svep tex. Tror att D3100 kan filma 10min per klipp och D7000 20min, eller något sånt. Vet inte om det är så på andra modeller. Anledningen att man gör så kan vara tekniska, men även för att det blir en annan tullsats på videokameror, jämfört med stillbildskameror med videofunktion.

Permalänk
Medlem

Nu har jag själv inte provat att filma med systemkamera då redan har en videokamera men läste för inte så länge sedan en artikel där de tog upp att det ofta kostar lite extra att filma med systemkamera om man vill ha ett bra resultat (bättre än standard dvs). Hittar dessvärre inte länken Dels är oftast mikrofonerna inte det bästa så en extern mick är att föredra vilket kostar en del. Sedan har kameran ingen inbyggd bildstabilisator och objektiv med sådant brukar ofta dra iväg en del om man vill ha ett med bra kvalitet. De som brukar ingå är ju sällan superbra så jag rekommenderar att du köper huset och sedan kompletterar med ett objektiv. Med lite tur kanske du kan få nått bra paketpris. Minns att han som skrev detta tog Canon 7D som exempel men desamma gäller ju även de något billigare. Efter en liten koll på prisjakt fick jag dessa priser:

Kamera: Canon EOS 550D 5630,00 http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=560151
Mikrofon: Röde Mikrofon NTG-1 1995,00 http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=4284573
Objektiv: Canon EF-S 55-250/4,0-5,6 IS 1990,00 http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=213262

Slutpris: 9615+frakt. Priserna från prisjakt är de billigaste så kan ju gå upp en del.

En videokamera i prisklassen runt 6-10K klarar detta galant.

Utöver detta har ju systemkameran en hel del fördelar som manuell zoom, manuell fokus mm mm vilket tidigare skribenter tagit upp

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Ljudkvaliteten som sådan duger oftast bra för "vardagsfilmande" med de inbyggda mikrofonerna. Nackdelen är att man riskerar få med ljud från fokusering (framför allt). Sen behöver man definitivt inte en mick för 2000kr för att få vettig ljudkvalitet. Nämnda mick behöver dessutom ett drivteg för fantommattningen och är väl kanske lämpligast att använda med en helt extern inspelningsutrustning.

Permalänk
Medlem

Beror på vad du ska filma. Ska vi snacka lite snygga mer statiska klipp så är en systemkamera överlägsen pga kvalité, dynamik och det snyggare kortare skärpedjupet. Skulle dock aldrig filma t.ex ett bröllop pga av skärpedjupet och den dåliga autofokusen.

Jobbar lite själv åt en ideell lokal tv-kanal på skoj bara och har filmat lite med min D7000, bland annat nu senast en skotercrosstävling. Upp med den på ett stativ, sätt fokusen där skotrarna ska passera och låt det bara gå, blir hur bra som helst, men försök följa action så blir det svårare, och då spelar det ingen roll vilken systemkamera man har då den större sensorn ger kortare skärpedjup så minsta lilla felfokusering kommer märkas jättetydligt. Konserter borde också gå hyfsat att filma med en systemkamera, bara smälla upp och låta stå.

Man bör komma ihåg att det fortfarande finns en anledning till att videokameror säljs. De är helt enkelt gjorda för ändamålet, en systemkamera är tekniskt överlägsen men man får räkna med att de funktionellt helt enkelt inte är lika bra.

Permalänk
Medlem

Är det bara jag som anser att filmkamera betyder kamera som spelar in på film?
Förvirrande när det börjar pratas om video...
Antar att frågan alltså gäller systemkamera eller videokamera?

Jag har en videokamera och den har manuell fokus om man så önskar.
Manuell zoom har den förstås (aldrig hört talas om autozoom).
Man kan ställa slutartid manuellt (ofta vill man ha 1/50 om man videofilmar med 25 fps).
Man kan ställa bländare manuellt.
Man kan dock inte ställa både bländare och slutartid manuellt samtidigt på min kamera, dock kan man låsa exponeringen när man väl ställt in det ena eller det andra och man kan kolla aktuella värden både för slutare och bländara samt eventuell förstärkning (man får trixa litegrann alltså för att få exakt det man vill).
Skärpedjupet är dock inte så lätt att få kort, men det är sällan jag har det behovet.

Jag har en Canon HV 20, denna kamera är några år gammal (2007 tror jag det var jag köpte den).
Ändå var det ingen jättedyr kamera. Verkar som ni rabblar upp begränsningar som inte alltid finns.

En nackdel som jag märkt med min kamera är cmos-sensor och wobblet det kan medföra.
Denna nackdel har även systemkamerorna men kanske ännu tydligare.
Syns tydligt på youtube-klippet som dumbo länkade ovan.
Vertikala linjer som blir sneda vid horisontella panoreringar.
Brukar synas tydligt på mobiltelefonfilmer som ju fota är handhållna och skakiga.
Detta ska bero på "rolling shutter".
Kan finnas mera avancerade videokameror som undviker detta problem?

Permalänk
Skrivet av ronnylov:

Är det bara jag som anser att filmkamera betyder kamera som spelar in på film?

Nope, du är inte ensam. En filmkamera spelar in på film och måste framkallas för att kunna beskådas. En videokamera lagrar materialet elektroniskt (antingen analogt eller digitalt) på band, hårdisk eller minneskort.

Till TS: Om du mestadels ska ta bilder och kanske filma lite ibland tycker jag du skall satsa på en systemkamera, de är ju trots allt gjorda för det.
Skall du däremot filma större delen av tiden är en videokamera oftast smidigare. Framförallt så funkar en videokamera bäst i de lägen då du snabbt vill ta upp kameran och "spontan-filma". På en systemkamera måste du göra alla inställningar manuellt, vilket i och för sig kan vara väldigt lärorikt men du riskerar att missa det du ville filma.
Själv använder jag en Panasonic HDC-SD700 videokamera och är väldigt nöjd. Kan ställa de flesta inställningar manuellt om jag önskar och bilden är kanon.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Är det bara jag som anser att filmkamera betyder kamera som spelar in på film?
[...]
Manuell zoom har den förstås (aldrig hört talas om autozoom).
[...]
Detta ska bero på "rolling shutter".
Kan finnas mera avancerade videokameror som undviker detta problem?

En filmkamera är en kamera som spelar in film?
Det är väl eg hårklyverier vad man kallar det och idag så är gränserna ganska utsuddade gällande vad som är vad och allt är mer eller mindre en hybrid. Filmer spelas in analogt , processas digital och visas sedan analogt eller digitalt på bio igen, tex. Ska man hårddra det så är väl bandet i DV-kameror en magnetisk plastfilm, typ?

Med manuell zoom menas i detta fallet mekanisk zoom, vilket ju åtminstone är mer manuellt än motorzoom.

Dyrare videokameror riktade mer till proffs använder ofta CCD isf CMOS och slipper på så sätt undan problem med rullande slutare, eftersom hela bilden läses ut på en gång.

Permalänk
Medlem

det jobbigaste enligt mig med att filma med min 550d är att det uppstår ganska stor "rolling shutter" vid panoreringar.

Visa signatur

Corsair Crystal 460x | MSI Z370 Carbon ATX | Intel Core i7 8700k | 16GB Corsair Vengeance 3200mhz | Palit GTX 1070 Ti | Samsung 960 EVO 500gb NVMe | Asus PG279Q 144hz IPS | Corsair K65 RGB MX Red | FinalMouse Ultralight Air58 / Zowie FK1 w/ paracablemod / Glorious Model O | Xtrfy XGP-L4