4.7
52 röster
Skapat
2017-01-31
Senast ändrat
2017-02-04
Visningar
15 214

Bestämde mig någon gång för ungefär två år sedan att bygga ett eget tangentbord med egen layout optimerad för programmering.

Nu är hårdvaran klar, har lite få byggbilder men fler på resultatet. Har fortfarande inte fått mjukvaran att fungera till 100%, men åtminstone tillräckligt för att kunna använda tangentbordet och tror att jag låter det vara som det är också.

Layouten är som nämnt dessutom hemmasnickrad för att ha programmeringssymboler direkt tillgängliga utan fn-layer och numpaden ligger direkt under högerhanden i "lower"-lagret. Kör också dvorak, men på de flesta bilderna är det fortfarande qwerty då jag bytte den layouten efter att jag beställt capsen, dumt nog. I och med att tangenterna har olika lutning på raderna blir det hela havet stormar om man byter plats på dem. Men det gör inte jättemycket då jag ändå inte tittar på tangentbordet när jag använder det.

Brytarna är ergo-clears cherry då bruna var slutsålda när jag beställde. Capsen är customprintade från wasdkeyboards för att matcha min layout. Mjukvaran är för tillfället TMK, men har även en QMK liggandes som gör i princip samma sak (och lika långt från perfekt den med). Matrisen är handlödd utan kretskort, som synes. Usb-kabeln är avtagbar men har inte hunnit skaffa någon snygg sleevad eller retroaktig än.

Ramen och handledsstöden är hemmasnickrade och gjorda i ek. Gjorde två handledsstöd i olika storlek när jag ändå var igång då jag inte visste vilken storlek jag skulle föredra. Tycker att det stora blev skönare men det lilla mer estetiskt tilltalande, men båda fungerar. Det sitter dessutom magneter i dem och i ramen så att man bara behöver lägga handledsstöden framför tangentbordet för att det ska snäppa fast på rätt plats och båda delarna följer dessutom med om man håller i och flyttar på den ena. Superskönt!

Sydde ett fodral i grå filt också men handledsstöden får inte plats i det och har inte fått tummen ur att sy ett till något av dem än heller. Prydde det färdiga med en logga tagen ur ett helt annat fritidsintresse, enorma mängder pluspoäng om någon skulle känna igen den!

Har även beställt nya keycaps från SP, blanka DSA med lite retrobeige färg och hoppade dessutom på delar av Mito:s DXA "canvas" set (ett run-tangentbord var lite av ett måste) på massdrop, tror att det kan bli rätt snyggt ihop med det mörka rundade träet.

Överlag gillar jag det, det mesta blev okej även om jag inte blev helt nöjd med allt. Ligger dock fler tangentbordsprojekt i framtiden, kommer antagligen bli ett ergodox som main-bräda (brädor?) till slut men närmast är ett skolprojekt där vi ska göra egna kretskort, så blir några numpads som man kan koppla ihop till ett tvådelat planck har jag tänkt, allt för mer ergonomi.

Nog pratat, hoppas att ni gillar det trots att en del bilder blev lite konstiga och halvsuddiga. Om ni har någon fråga eller annat kul att säga är det bara att skriva en kommentar!

Edit: Nu har DSA-keycapsen kommit också! Blev riktigt rent med blanka, men inte helt nöjd med de färgerna heller. Men helt klart en intressant upplevelse att hamra på DSA.

Ergo clears, klara brytare med röda fjädrar i större delen av brädan. Med några undantag.

Hela hörnan med tangentbordet i användning. I princip allt i vitt och/eller trä förutsm skärmarna!

Här är den med dvorak-layouten som egentligen körs trots att knapparna sitter enligt qwerty på en del bilder. (vilket de bara gör för att profilen är qwerty, dumt nog)

Filtfodralet. Har tyvärr inte hunnit gjort ett till handledsstöden än, men det kommer.

DSA-capsen!

Tack för mig, hoppas att ni gillade det!