Inlägg

Inlägg som cp_ har skrivit i forumet
Av cp_

Alla dessa skittjänster där man måste registrera ett konto, ange address, e-post telefon m.m. för att köpa en biljett.

Kanske en reglering om att det skall vara möjligt att köpa tjänster/varor utan att behöva delge hela sitt liv hade varit något att undersöka. Jag vill kunna handla och få biljetter till min e-post utan att de sparar mer uppgifter än nödvändigt om mig.

Jag blir så trött varje gång jag stöter på en site där man måste registrera sig och skapa ett lösenord. Varje gång tänker jag, det är bara en tidsfråga innan denna tjänst blir hackad och läcker ut alla uppgifter. Men så finns det inga andra val.

Av cp_
Skrivet av DavidtheDoom:

En aktiv fiberkabel har samma krav som HP-kablar likt nedan om det är en kabel med aktiv mottagare. En vanlig optisk fiber är obrydd av spänningar såklart. Men det var inte var en diskussion jag var involverad i.

TP-kablar är oftast väldigt obrydda av externa störningar, det är hela grejen med partvistade signalkablar.

Elinstallationsreglerna
528.1 (närhet till andra elinstallationer)
Strömkretsar för spänningar inom spänningsband I och II får vara framförda i samma ledningssystem endast om alla kablar har isolation som krävs för den högsta spänning som förekommer i ledningssystemet eller om något av följande är uppfyllt:
- Varje ledare i flerledarkablar är isolerad för den högsta spänning som förekommer i kabeln, eller
- Varje kabel är isolerad för sin (egen) systemspänning och kablarna är installerade i ett sepa­rat utrymme i en sluten- eller öppningsbar ledningskanal, eller
- Separata installationsrör eller kabelkanaler används.

Lite tolkningshjälp, varje enskild ledare i TP-kabeln måste vara isolerad för minst 230 V, i realiteten är 75 V isolation en vanlig isolationsgrad på Cat-kablar.

edit:
tog bort kommentaren efter lite eftertanke.

Av cp_
Skrivet av Bolånespel:

Amortering är inte en kostnad eftersom det inte representerar en utgift eller förlust av resurser i samma sätt som en kostnad gör. Det är en finansiell transaktion som minskar skulderna, men det är inte en kostnad eftersom det inte representerar en uppoffring av resurser.

Totalt är kassaflödet ifrån oss till banken ca 100k per månad. Där räntekostnaden för oss är ca 25k. Resterande räntekostnad betalas av hyresintäkten. Utöver det har vi en utgift till banken för amorteringar men det är som sagt ingen kostnad.

Får man vara lite nyfiken och fråga vad ni jobbar med och vad ni tjänar för att ro i land det där?

Av cp_
Skrivet av in a bodybag:

Stabelo har ett nytt erbjudande där dom erbjuder "5 års-ränta i ett 3 månadersränta-upplägg" (enligt deras egna kundtjänst).

Spontant ser det bra ut, men det är några saker som jag begärt mer information om, nämligen:

1) Kan man byta bank, när man vill under perioden, utan att behöva betala några extra kostnader eller ränteskillnadsersättning?
2) Får man ränteavdrag för grönt bolån? (isf 3,65%)
3) Kommer man få ta del av eventuellt sänkt erbjudande?

Vet inte hur dealen ser ut för dom, men kundtjänst pratade om att det var baserat på bostadsobligationer snarare än styrräntan.

Någon som har hoppat på detta?

Lång text men tar med hela för att inte missa något avgörande:

Som jag beskrev på telefon har vi en smart idé om hur du kan sänka dina räntekostnader och slippa oroa dig för ytterligare ränteökningar under en period.

Bind räntan till 3,75 % på 5 år (jämfört med vår nuvarande 3-månadersränta på 4,74%) – sänk dina räntekostnader
Om räntorna fortsätter att gå upp har du möjlighet att behålla denna ränta i upp till 5år - slipp oroa dig för ytterligare ränteökningar
Om räntorna går ner får du möjligheten att avbryta och ändra till en annan bindningstid innan det skulle innebära en kostnad att göra detta) – vi kommer att meddela dig om och när vi når en sådan tidpunkt – flexibilitet att binda om utan kostnad (ränteskillnadsersättning)

Vad är ränteskillnadsersättning?
Ränteskillnadsersättning är en ersättning som långivaren har rätt till när du vill bryta en räntebindningstid i förtid, antingen om du vill lösa ditt lån för att du köper ny bostad eller vill byta långivare, eller för att du vill ha en annan räntebindningstid. Syftet med ränteskillnadsersättningen är att långivaren ska få skälig ersättning för den förlust som uppstår när du förtidslöser ett räntebundet bolån i ett läge då räntor har gått ner. Enkelt förklarat betalar du ränteskillnadsersättning om ”jämförelseräntan” är lägre än den bolåneränta du har på ditt bundna bolån. Du hittar jämförelseräntan och uträkning för ränteskillnadsersättning här: https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/kalkyler--verktyg...

Binda räntan nu, är det verkligen smart?
Just nu befinner vi oss i ett läge där jämförelseräntan är högre än de räntor vi erbjuder på vår femåriga bindningstid dvs i dagens läge finns det ingen kostnad förknippad att binda om räntan från fast till rörlig. Så att binda räntan nu på en lägre nivå och hålla koll på hur jämförelseräntan rör sig och lägga om lånen till en rörlig ränta innan jämförelseräntan når den punkt där en ränteskillnadsersättning skulle behöva betalas är smart, men låter också lite krångligt och jobbigt. Vi har lösningen. Om du binder din ränta hos oss i fem år, så bevakar vi jämförelseräntan och kontaktar dig när vi börjar närma oss en nivå när ränteskillnadsersättning blir aktuellt – och då kan du enkelt bryta bindningstiden och lägga ditt lån på tremånadersränta igen.

Fördelar för dig:
Du vet vad du betalar
Du behöver inte vara orolig för räntehöjningarna under tiden
Du har en lägre ränta än den rörliga men ändå friheten att lägga om till en rörlig när du vill utan att det behöver innebära en kostnad förknippad med att avbryta en bunden ränta i förtid
Du behöver inte själv ha koll på jämförelseräntan, vi notifierar dig när det börja närma sig (se dock till att vi alltid har dina aktuella kontaktuppgifter)

Så vitt vi vet erbjuder inte andra långivare att meddela sina kunder när ränteskillnadsersättning förknippad med fasta lån börjar bli aktuellt vilket gör att möjligheten är unikt förknippad med Stabelo. Så länge vi har dina aktuella kontaktuppgifter ser vi inte att det finns ett läge då du kommer att förlora på detta erbjudande om du tycker att räntan vi erbjuder idag är attraktiv jämfört med alternativen. Det enda vi inte kan garantera är hur länge du kommer kunna ha den fasta räntan på en lägre räntenivå eftersom vi inte vet när jämförelseräntan blir lägre.

Tycker du att det här verkar som en smart lösning för dig? Logga in på stabelo.se och bind din ränta på fem år, så sköter vi resten!
Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att ringa oss, vi har öppet varje helgfri vardag 8.00-17.30 – och vi svarar normalt inom 10 sekunder.

Om jag förstår dem rätt (verkar ha lite problem med att formulera sig), så betyder det att så länge "jämförelseräntan" är tillräckligt mycket högre än den bundna räntan, så kan du byta till rörlig ränta utan att behöva betala ränteskillnadsersättning. Men så fort "jämförelseräntan" blir "för låg", så kommer du behöva betala ränteskillnadsersättning för att bryta bindningstiden.

Med "jämförelseränta" menas det som anges på konsumenternas.se.

Av cp_
Skrivet av Chromatic:

Tack snälla, jag har köpt en trigger-point grej samt en sådan här foam roller. Men ska kolla på att köpa en "Hård boll" om jag kan hitta någon bra.

<Uppladdad bildlänk>

Det kan ligga mycket i det, det är en 2005 Corolla och japanerna är väl inte jättelånga, jag är 1.80 vilket inte är extremt långt dock. Har en svank-kudde och får upp höften så att man inte sitter som ett V i stolen... Så vitt jag förstått så ska ju benen vara 90 graders vinkel men det är ju omöjligt i en bil där man ofta ligger lite bakåt.

Jag har också gått på medicinsk massage för det nu, och visst, med sin armbåge och hela sin vikt så lyckades hon nå muskeln, och det var ju skönt, men så fort du sätter dig i bilen är problemet tillbaka... Jag följer övningarna jag fick från min fysioterapeut men har lagt till lite nya övningar från detta klippet, det är riktigt bra.

https://www.youtube.com/watch?v=yamsq-uHP8Y

Bra stretch- och stryrkeövningar! Kör på det!
Själv kör jag regelbundet benpress på gymmet med fötterna så högt upp som möjligt på fotstödet. Det tar också på baksidan och är lite mindre komplicerat. Jag har varit fri från den strålande smärtan i benet i typ 7-8 år nu. Det behöver inte vara svårare än så. Ge inte upp!

Av cp_
Skrivet av JuCke:

Haft djävulska problem med piriformis och nerv i kläm, när det var som värst fick jag gå baklänges för att det gjorde för ont att lyfta benet framåt.

Några besök hos sjukgymnast/kiropraktor som tryckte på piriformis och att massera själv med hård boll (mycket hårdare än tennisboll) fick bort det.
Inte säkert att det är samma lösning för dig men ge inte upp med behandling hos vården.

Hade också problem när jag reste mycket med tåg och flyg. Försökte med en sjukgymnast och kiropraktor, han tryckte på den jävla lilla muskeln, men det var ingen långsiktig lösning. Upptäckte att det blev mycket bättre efter att åkt skidor en vecka, så jag började köra med benpress på gymmet och stretcha efteråt. Har inte haft problem sedan dess. Så för mig var det att träna stora sätesmuskeln och stretcha.

Av cp_
Skrivet av Viking Lindkvist:

Jag antar då från det du skickade att det ska vara:

const { ReadlineParser } = require('@serialport/parser-readline')

Men ändå får jag problemet:

const parser = serialPort.pipe(new Readline({ delimiter: '\r\n' })); TypeError: Readline is not a constructor

Du importerar ReadlineParser, då borde du rimligtvis använda den som

const parser = serialPort.pipe(new ReadlineParser({ delimiter: '\r\n' }));

Eller menar du att göra const { Readline } = require('@serialport/parser-readline') ?

Av cp_
Skrivet av Jaevel:

Jo ursprungsläget var mellan 90-95 procent belåningsgrad. Vi vill ju dock inte låna mer pengar.
Vi skulle kunna beta av topplånet, vi gör det redan som det är på 5 år totalt, förhoppningen är att slippa pytsa in mer pengar för det och istället baka in det i bottenlånet som sagt. Vi har en rätt så smal buffert nu och planerar inför ett barn till i början på nästa år och vill ändå ha en buffert att plocka av under föräldraledigheten.

Jag tänker att jag tar dialogen med banken när vi är under 85 procent belåningsgrad utifrån vad vi köpte för, vill de inte göra något utan ny värdering lägger jag det på is tills lånen löper ut och tar dialogen med andra banker för att se om alla har samma inställning. Worst case kan man kanske få amorteringsfrihet på bolånet under föräldraledigheten och istället lägga samma summa som vi amorterar idag på topplånet.

Nej topplånet är inte bundet, man kan väl inte binda räntan på annat än bolån?

Skönt att höra att ni har koll på läget. Nu sänktes ju räntan också, så kanske det blir fart på försäljningarna igen och priserna på bostäder kommer ikapp de senaste årens inflation.

En del banker verkar erbjuda bunden ränta på blancolån (jag gjorde en snabb googling).

Av cp_
Skrivet av Jaevel:

Nej vi sitter inte i en skitsituation. Vi kommer ha amorterat 10% av köpeskillingen när våra bundna lån löper ut, och vi har marginal till att bygga buffert under tiden. Visst kommer vi höja våra kostnader när lånet löper ut men lånet löper ut efter att det skett några lånesänkningar. Kan vi bli av med vårat topplån så har vi ännu bättre förutsättningar. Tänker att lyckas vi bara baka in "topplånet" så har vi en ännu bättre situation, finns det ens utrymme att ha med detta i en förhandling eller begår samtliga banker tjänstefel om de inte tar ut en ny värdering på huset när vi ska omförhandla alla våra lån?

Det låter bra! Det lät som ett mardrömsscenario när du beskrev det. Att ha 90-95% belåningsgrad som ökar när priserna sjunker. Vet ju inte hur mycket ni lånat heller. Det kan ju ha varit 2-5 miljoner. Sen om värdet sjunker med 20-30% av det. Inte kul.

Men hur som helst, om ni får låna mer med fastigheten som säkerhet beror ju på vilken risk banken vill ta och hur de värderar bostaden. Bli inte förvånade om de kommer vilja få den värderat först. Är topplånet också bundet eller kan ni betala av det redan nu? Det låter ju som det enklaste och snabbaste sättet att få ner månadskostnaden om det skulle vara möjligt.

Av cp_
Skrivet av Forsgren:

Det är väl tvärtom de försöker göra som jag förstår det. Amortera på bolånet för att sedan baka in topplånet i bolånet. För då blir det ju ett lån att ta hand om. Det låter ju som på deras situation att det kommer gå vägen eftersom de om ett par månader är nere på 85% belåning (dvs, att kunna baka in topplånet).

Jag skulle ändå själv ha amorterat så mycket som möjligt av topplånet jag bara kunnat. Det låter riskfyllt att ha lån som överstiger värdet av huset. Det är dessutom osannolikt att banken skulle gå med på att öka lånet till mer än 85% av dagens uppskattade värde. Bättre att vara på den säkra sidan. Men det kanske bara är jag som tänker så?

Av cp_
Skrivet av Jaevel:

I april nästa år löper våra bundna räntor ut. Vi har lån utan säkerhet som vi tog för kontantinsatsen, vi når om ett par månader ner till 85% belåningsgrad.
Finns där en chans att flytta över den delen av lånet som ligger på lån utan säkerhet till bolån?

Belåningsgrad på 85% stämmer ju bara utifrån det amorteringsgrundande värdet, det faktiska värdet understiger ju troligen vår köpesumma ett par år till åtminstone. Vi köpte 2022 precis innan räntorna började stiga.

Risken är väl snarare att banken skulle vilja göra det omvända. Det amorteringsgrundande värdet är som jag förstått det bara till för just att bestämma hur mycket ni måste amortera. Banken kan när som helst göra en ny uppskattning av värdet på bostaden utan att ta hänsyn till det amorteringsgrundande värdet, ex. vid omförhandling av bolåneräntan osv. Min bank har ex. både höjt och sänkt det uppskattade värdet på bostaden och baserat ränterabatten på det automatiskt. Men jag skulle inte oroa mig för att de häver lånet för er i första taget för det, de tjänar ju pengar på er.

Hur som helst så låter det som att ni sitter i en riktig skitsituation. Men förhoppningsvis har ni tänkt framåt och skurit ner på precis allt för att kunna amortera så mycket som möjligt av topplånet medan ni kan. Kan det vara så att ni får 3-4 gånger högre räntekostnader när den bundna räntan löper ut? Vore väl skönt att bara ha ett lån att ta hand om?

Av cp_
Skrivet av Ljunki:

Hej

Vad tror ni? Kan få låst ränta på skandia på 3.35 på 5 år. Idag har jag 4.54% tre månaders, rabatt på 1%.
Repo behöver typ gå ner till 2.8 för att min tre månaders skall landa på samma.

Några tankar?

Mvh

Du får väl räkna på det?
Du får summera den förväntade räntan för alla månader i framtiden och sedan dela med antal månader för att få snitträntan om du väljer rörligt. För alla månader där räntan är högre än 3,35% måste det finnas en motsvarande månad där räntan är lika mycket lägre än 3,35% för att det skall gå jämnt ut.

Du kan säkert göra det i ett kalkylark på några minuter och experimentera med vad snitträntan blir i olika scenario.

Men lite överslagsräkning. Om du inte binder, så måste reporäntan gå ner till mindre än 2,8%, helst inom typ 2 år. Ju längre det dröjer, ju mer måste den gå ner för att kompensera det du betalar mer när den är över 2,8%. (Du kan behöva kompensera för amortering också i dina uträkningar för att få den faktiska kostnaden för räntan utslaget på 5 år.)

Själv har jag ingen aning om vad räntan kommer bli i framtiden. Men om "experterna" har rätt och de gör 4-5 sänkningar till nästa vår, så kommer reporäntan ligga på runt 2,75% redan våren 2025 för att sedan gå ner mot 2%. Men de har ju haft fel förut. väldigt mycket fel. Så nu kanske de får rätt. Eller fel igen. Men om de har rätt, så torde det vara fördelaktigt att välja rörligt om vi bortser från risken att räntan studsar upp igen.

Lycka till!

Av cp_
Skrivet av issue:

Så, vad är det som gör att man får bra ränterabatt?

Jag har LF som bank, där har jag mitt bolån på 1 375 000kr, mitt lönekonto, hemförsäkring, samt så sparar jag den obligatoriska femhundringen för att vara guldkund.
Min bostad är värderad till ca 2 750 000, så jag är belånad till ca 50%. Lön ligger jag mellan 51-60k brutto varje månad. Ensamstående utan barn.

Jag begärde att få mitt amorteringsunderlag och blev då uppringd.
De kan ge mig 1.12 punkter i ränterabatt, med dagens listränta skulle det ge mig en ränta på 4.82%. Deras snittränta är 4.69%.

Jag tycker ju att jag är en bra (säker) kund, men med tanke på att jag inte ens kommer ner till deras snittränta så kan jag ju inte vara en så bra kund.

Så vad är det som gör att man får de bra rabatterna?

Du har nog ett för litet lån för att det skall vara värt att erbjuda rabatt för att ha dig som kund.

Förövrigt, om det är villa du har så kan du få bättre ränta utan att behöva förhandla på någon av de mindre bankerna. 4,82% hade jag aldrig gått med på med så låg belåningsgrad.

Av cp_
Skrivet av klove:

Hej Clockers.
Dags för mitt hushåll att se över vårt hus-bunda lån, 3st för att vara exakt.
Hade möte med vår bank Nordea igår, och läget känns snudd på omöjligt att ens förhandla.
Handläggaren blev noterbart upprörd att man lyfte ens lojalitet och fläckfria historik.

Tänkte vända mig till er med vilka tips ni har, och vad ni själva använt er utav för taktik när era bolån skulle förhandlas. Speciellt nyfiken på er som gjort det nyligen, samt vilket beslut ni landa i, bundet flera år, rörligt, räntesats och bank.

Begär ut amorteringsunderlag. Kontakta andra banker och byt till den som ger bäst ränta. Det är ganska enkelt att flytta bolån. Låt ingen lura dig att dela upp lånet med olika bindningstider, det försvårar bara ett byte i framtiden.

Av cp_
Skrivet av Waliant:

Här kommer en liten rapport om förnyelse av ränteavvikelse, kanske kan intressera eller vara till hjälp för någon. Vi har Swedbank, förhållandevis stora lån och mycket kringprodukter såsom försäkringar. Blygsamt sparande dock, ligger annorstädes.

Ett år sedan husköpet och dags att förnya ränteavvikelsen. Vi har legat 100% rörligt av förklarliga skäl. Vi har haft en avvikelse/rabatt på 1,55%, vilket är en bra rabatt. Hos Swedbank kan man först göra en automatisk förnyelse i internetbanken, vilket gav 1,4%. Naturligtvis inte nöjd så ringde kundtjänst. De kunde inte ge bättre än 1,2%, vilket ju ter sig lite märkligt. Letade upp uppgifterna till handläggaren som skötte lånet förra året och fick till slut behålla min rabatt på 1,55% mot att vi skall diskutera pension. Jag kommer naturligtvis inte byta till Swedbank då de tar ockeravgifter på tjänstepension.

Slutet gott alltid gott tills samma skit nästa år igen.

Landshypotek har 4,52% ränta nu (Utan att behöva förhandla). Men du får alltså 4,39% ränta med 1,55 procentenheter rabatt hos Swedbank?

Det låter ju lite som att det kan vara värt att kontakta dem. Men det förutsätter att det går att få rabatten giltig i 2-3 år minst. En anledning till att jag bytte till landshypotek var just att jag slipper prata med dem varje år för att förhandla ränta. Det är synd att inte alla banker har transparenta villkor så att det går att jämföra dem mot varandra.

Av cp_

Känns som att det inte var så länge sedan upplösning på spel var 320x200

Av cp_

Att få tillgång till ännu fler spel tror jag faktiskt att det kan göra att många väljer xbox framför dator/playstation. Skulle de dessutom kunna korta release-cyklerna för xbox och släppa en ny varje år så skulle det vara en överlägsen platform. Ungefär som att det kommer en ny modell av moibiltelefoner varje år. Två prisklasser, en xbox lite 202x och en xbox pro 202x.

Av cp_
Skrivet av nils45:

Hej.

Försöker hjälpa en person att få in kanaler i hans nya lägenhet, då det inte finns de gamla antenn-uttagen kvar så finns det bara nätverksuttag. Jag pratade med en person som sa att det räckte med att bara köpa en antennsladd med ett nätverksuttag som man kan koppla ifrån uttaget direkt in till TV:n och göra en digital kanal-sökning, men det funkar inte och TVn hittar inga kanaler. TVn är av ett lite äldre slag så jag försökte med en digitalbox, men även med en digitalbox so hittar inte TVn några kanaler.

Jag försökte med den här digitalboxen, https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/tv-tillbehor/dig...

Någon som vet vad problemet är? Hur får man in kanaler idag på TV?

Vad du behöver kolla är om det finns någon TV-mast i närheten (sök via https://www.teracom.se/privat/) och om så är fallet köpa en liten TV-antenn (inomhus-antenn https://www.prisjakt.nu/s/tv-antenn-inomhus/) att koppla in till TV:n. Kan vara bra om det är någorlunda fritt i riktningen mot TV-masten, inga höga berg och sånt i vägen. Då borde du få in boxers grundutbud (SVT1, SVT2, SVT24, Kunskapskanalen och TV4). De flesta TV-apparater har inbyggd mottagare för digital-TV, men det kan ju vara värt att kolla om modellen ni använder har det. Men om TV:n inte är äldre än typ 20 år så borde den kunna ta emot boxer. Det analoga nätet stängdes ner 2007.

Annars kan ni vara mer moderna och betala något abonnemang med kanaler som går att se via internet. S.k. IP-TV.

Av cp_
Skrivet av Millhouse1:

Problemet med dagens markand är att säljare förväntar sig lika mycket eller vissa till och med mer än vad dom köpte för 2021-2022 som är toppen av marknaden.

Säljarna som köpte för 5 miljoner med räntor på 1,5-2% under 2021-2022 vill ha 5-5,2 idag. Detta medför en missmatchning på förväntningar från säljare och köpare. Märklarna som är i mitten kör vilseledande information och vill såklart trissa upp priset.

Jag hade en mäklare som sa till mig att en 4a är värd 6 miljoner idag pga renovering och det goda marknadsläget. men säljaren köpte lägenheten 2021 för 4,7 och total renoverade. visst har den ökat i värde men har den ökat med 1,3 miljoner?

Vi står i den sitsen idag, det som vi hittar är totalt överprisat pga säljarana köpte dyrt och inte vill sälja under deras inköpspris.

Dom enda som kan göra en bra affär idag är dom som köpte innan 2021.

En pressad säljare kanske är beredd att slumpa bort sin bostad, men räkna då med budgivning. I en öppen marknad är det svårt att fynda. Det finns alltid någon som har mer pengar och/eller är beredd att ta en större risk. En köpare kan ju också känna sig pressad över att ha någonstans att bo.

Inte för att stressa dig, men nu väntar sig folk att räntorna kommer att gå ner och att lönerna höjas ikapp inflationen. Nybyggnationen har tvärstannat. Det framtida utbudet kommer vara skralt. Hyrorna för hyresrätter höjs 5-6% årligen. Pengarna till insatsen tappar i värde för varje dag som går.
Det är svårt att fånga en fallande kniv. Priserna har redan gått ner upp emot 30% om man räknar med inflationen, med undantag de exempel du ger.

Hur du än gör så kommer du känna att du betalar för mycket.

Av cp_

Vet inte riktigt vilken portal jag skall välja nu när passagen.se lagt ner.