Inlägg

Inlägg som Zarlor har skrivit i forumet
Av Zarlor

Har en fråga angående nya TV-apparater.

Att köpa en begagnad TV som såldes 2020-2022.

Vi tar ett exempel:
Att köpa en Sony XH-90 för 9000kr. 85"
Tittar jag i Tv-guiden från 2020/2021 här på Sweclockers var den en topp/mid-TV med 4K/120Hz och hade de flesta bra grejer man vill ha då.

Fråga:
Hur mycket skiljer sig dagens TV-apparater (2023-års modell) från modellerna 2020/2021?
Jag tänker att det kanske kan vara som mobiltelefoner nu, det händer inte så mycket mellan varje år.
Eller är bildkvalitén så pass mycket bättre? Denna modell såldes ut/slutade säljas september 2022 för 20,000kr och hade ett introduktionspris på 36,000kr.

Eller är det bättre att köpa en helt ny TV för 10,000kr istället i motsvarande storlek?

Känner inte riktigt att jag hängt med i TV-utvecklingen på sistone. Min TV är från 2015 just nu. Klarar mig bra på den (och har en projektor som komplement, men den är bara 1080p).

Av Zarlor
Skrivet av Sions:

Om budgeten inte räcker till så titta efter en begagnad plug-in hybrid.
Tyvärr dyrare service (har ju två motorer).
Kan även fungera hur ofta ni använder dragkrok, kan vara värt att köpa en mindre (billigare) elbil och hyra/låna bil när dragkrok eller semestern kommer.

Jag lånar ut min elbil till föräldrarna när jag vill låna deras bil med dragkrok, eller om jag åker på semester.

Det blev så idag.
Vi tog det säkra föra det osäkra och köpte en Passat GTE -18 istället för en ID4 -22
Planen är att äga den i 3 år och därefter köpa en 100% elektrisk istället. Rätt eller fel lär vi märka med tiden.
Nästan alla sträckor köras på el då vi inte kör mer än 30 km/dag.
Provade MG5 också. Överlag tyckte vi båda om den, även om jag var i största lag för passagerarmiljön. Också leverans framåt sommaren. Så länge kan vi tyvärr inte vänta just nu.

Av Zarlor

Godmorgon alla elbilsintresserade.
17,000 inlägg senare på tråden. Jag kan nästan lova att denna fråga blötts många gånger innan mig, men kanske kan någon där ute få mig vidga mina vyer?
Jag och sambon är på jakt efter en ny bil efter att vår nuvarande har fått problem med kopplingen. Behöver köpa en ny bil (eller laga nuvarande).
Vi känner att vi verkligen vill gå över till elbil om det är möjligt och håller på att titta runt vilka alternativ som finns. Då vår nuvarande inte mår så bra är vi villiga att kunna köpa ny innan/till jul.

Bil idag: VW Passat 2010 diesel. 25,000 mil. Uppskattad reparationskostnad 30,000kr på en bil som kanske är värd 40 om den fungerat bra och jag har lite tur på blocket.
Förutsättningar: Villa i Halland. Solceller på taket med batteri. Timdebitering på elen. Stort garage med plats för bilen. Vi har idag bara en (1) bil och önskar fortsätta ha det så om möjligt.
Minsta krav på bil: Dragkrok, minst 500kg (gärna lite till). Plats för hundbur i bagaget (ingen hund idag men sambon vill ju ha…). Bilen skall ha plats för tillökning i familjen (inga barn men kanske inom ett par år?).
Körmönster: Senare åren snittar vi 1300mil/år. Vi har 12km till jobb. 4–5 ggr/år kör vi t/r till min familj i Skåne. 15 mil enkel resa. Vår vardagliga körning är absolut inom 5 mils radie.
Lite om pengar: Vi lägger undan ca. 4500kr/månad på vår bil idag. Dock sparar vi överskottet. Vi har haft vår bil i 5 år nu. Inkl. värdeminskning (ej medräknat reparationen på 30,000kr) och medräknat historiska data kostar vår Passat oss idag 3 503kr/mån.
Vi har ca. 80,000kr på bilkontot idag (tänkt som handpenning). Räknar med att jag får 10–15’ för Passat:en om jag säljer den samt att vi kan lägga till lite om det behövs. Ser att en handpenning inte bör överstiga 120,000kr.
Vad får en nyare bil kosta?: Ja detta är såklart den stora frågan och jag har kanske inget jättebra svar. Jag försöker tänka lite TCO nu när vi funderar på elbil. Har bilen garantier kvar spelar väl också roll. En spontan tanke är 5000kr/mån för bilen (inkl. lånet). Därefter tillkommer försäkring, el, servicekostnader och däck. Då blir det kanske att vi betalar 6000-7000kr/mån. Det blir en del mer än vi betalar idag, men för en ny bil är det kanske acceptabelt?

Vad överväger vi idag
Provkörde ID4 Pro: Supertrevlig bil. 2022 års modell. 4000 mil på mätaren. 580,000kr och ett kostnadsförslag på 7000kr/mån.
Ligger lite i överkant om vad vi kanske vill ge. Visst, det går att bolla med siffrorna (fler års avbetalningstid, annat restvärde etc – men faktum kvarstår att pengarna skall betalas).
Tänkte åka in och titta på en ID4 Pure idag också. 2021 års modell. 1000 mil på mätaren. 470,000kr.
MG5 tänker vi också titta på, men är i grunden osäker med kinesiska bilar (förutom Volvo då eftersom jag är blåögd av mig). Kanske kan vara en värdig ersättare till vår Passat? Bra pris. Bra garantier (vilket VW inte ger sina bilar). Såklart kommer kvalitén vara annorlunda.
Passat GTE: Kan köras på el större delen av vårt körmönster. Dyra servicekostnader. Orolig för dubbla drivlinor. Säkert en fantastisk bil annars. Kostar ca. 300,000 i inköp. Har inte räknat på månadskostnad.
Fossilbil: Typ en Volvo V60/V90 2018 års modell någonting för 200,000kr. Är ju fantastiska bilar att köra tycker jag.

Sådär. Det blev ett långt inlägg utan egentliga frågor.

Vad vill jag ha hjälp med av er?
- Kanske spontana tankar eller idéer
- Erfarenheter av ID4 Pure/Pro, typ av en räckvidd på 30 mil är tillräckligt, eller om det inte är det
- Är det bättre att köpa en fossilbil till och ha i 2-3 år innan vi köper en begagnad elbil (typ ID4 för 300,000kr istället? Ja vem vet om begagnatpriserna på elbilar när alla vill ställa om samtidigt?)

Jag tycker det är svårt.
Världen är i krig. Räntorna stiger. Vi har båda säkra jobb, men om vi får barn och ekonomin krymper vill vi ändå ha marginaler att fortfarande kunna spara eller åtminstone leva, inte betala en förmögenhet på en bil).

Tack för att ni läste.
Tacksamt om ni vill dela med er av egna erfarenheter eller tankar.

Av Zarlor

Trevliga nyheter.
Tycker nog God of War var det bästa spelet från PS4-eran.
Hinner inte med att spela så mycket längre, men trots min begränsade tid är detta ett givet framåt vintern. Är själv mycket för single player och uppskattar "cinematiska" spel (likt Uncharted, Metal Gear Solid och GoW). I förra spelet lyckades Santa Monica Studio förmedla en oerhört härlig känsla för karaktärerna och storheten i spelet. Dessutom var gameplay helt i min stil.
Således en perfekt julklapp till mig själv.

Av Zarlor
Skrivet av Roger W:

Hmm, kan man möjligen få till en hantering av detta via Dataverifiering? (se filken "Data")

Den är till för att just begränsa vad man fyller i ett fält, men jag är osäker på om man kan få till den så den funkar till det här syftet.

Med min begränsade kunskap i ämnet: Den funktionen ersätter lite av funktionen jag gjort med att rutan blir röd när en användare fyller i siffror utöver 1 och 0. Däremot kan man fortfarande skriva in 11.
Med dataverifiering får det omöjligt att fylla i någonting annat än just 1 och 0.
Så i sig blir det ju faktiskt lite bättre.

Sedan som du säger, det kanske går att utvidga ytterligare. Försöker googla lite.
Tack för tipset!

Av Zarlor

Åter igen tack för hjälpen.
Sitter nu med en sista fråga.
Jag har till dokumentet lagt till en "signaturruta".
Eftersom där kommer vara 25 personer inne och knappa i dokumentet vid olika tidpunkter tänker jag att det vore bra ifall man kunnat låsa cellerna.
Det i sig är ju inga problem. Man kan låsa sina egna celler efter att man varit inne och knappat, men den funktionen finns inte i "excel online".

Därför undrar jag:
- Finns det någon "om"-funktion eller liknande som omöjliggör justeringar i celler efter att en viss cell har ett värde i sig?

I mitt exempel: Om Test 1 skriver sin signatur (eller vad för någonting som helst) i "signaturrutan" så låses dennes rad så att ingen annan kan knappa på den. Om man skall justera måste man först ta bort signaturen, göra justeringar och därefter skriva någonting i rutan för signatur igen.

Jag hittar ingen logiskt funktion på att skydda celler ifall en ruta är ifylld eller ej.

Länk för nedladdning
Excelhjälp II

Av Zarlor
Skrivet av abn:

Inte snyggaste lösningen men vad jag kan se så ger det rätt resultat.

Excelhjälp

Alltså, detta är ju guld!
Fungerar perfekt. Snyggt eller ej spelar i detta sammanhang ingen roll. Det är bara för egen del.
Kan nu kopiera siffrorna rakt av till admin som i sin tur tar det till ekonomen.
Plötsligt blev livet lite lite lättare...

Skall under morgondagen granska formeln lite ytterligare för att också kanske själv lära mig.

Kommer då också titta på era andras förslag på lösningar: @nixxxx, @TANDEMCYKELN

Av Zarlor

Har tyvärr inget att sälja, men kommentar:
Om det är grafikkortet som är trasigt, vilket jag tycker du skall bekräfta innan du gör någonting annat, så är mitt spontana förslag att du köper ett nytt grafikkort istället för en helt ny dator.
Precis som du skriver, prova att starta datorn och se om den fungerar genom att koppla skärmen till moderkortet. Kontrollera där resten av komponenterna och funktion.

Visar det sig att det endast är grafikkortet så köper du ett nytt sådant.
Du får trots allt ett hyfsat grafikkort för 5000 kr (exempelvis via begagnatmarknaden här på formumet), men en hel dator för samma peng begränsar ytterligare.

Lycka till och hoppas det löser sig!

Av Zarlor

Hjälp i Excel, formel för sammanställning, kostnadsersättning

Hej,

Sitter och försöker "automatisera" lite administrativt arbete och kommer inte riktigt hela vägen p.g.a. kunskapsförbristning i Excel för egen del. Jag undrar om det är någon där ute som sitter på kunskapen och som kanske, snabbare än mig, kan identifiera vilken typ av formel det är jag skall använda mig av för att lista ut mitt problem?
Är väldigt tacksam över all hjälp jag kan få i ärendet.

Dokument: Excelhjälp, kostnadsersättningar

Dokumentet består av 2 delar fördelat i ett 1 blad (exempelblad).
Del 1 består av 7 veckodagar (mån-sön) och just nu 25st. "testpersoner".
Varje dag är indelad i 4 måltider: Frukost, lunch, middag och kvällsmål.

Varje person kan välja att ta del av en måltid. När personen väljer en måltid markeras detta med "siffran 1".
Väljer man att inte ta del av måltid lämnar man rutan tom (markeras med grön ruta).
Väljer man att inte ta del av en måltid skall istället en kostnadsersättning betalas ut till personen. Denna summering vill jag sammanställa per automatik så att jag slipper räkna och sammanställa fel när jag gör det manuellt.

Problemet är att om man väljer att inte ta del av någon måltid en dag så skall detta markeras som en "heldag". Väljer man att ta del av 1-3st. måltider skall dessa särredovisas.
Detta redovisas i del 2, den gula delen nedanför

Vad jag behöver hjälp med
Detta har jag markerat i gult och som står i det blå fältet.
Jag önskar någon slags formel som räknar ut antalet heldagar och respektive frukost, lunch, middag och kvällsmål.
4 st 0:or resulterar i en 1:a på heldag. Annars blir varje 0:a (eller utebliven ifyllnad) en 1:a i den gula delen.

(Det blir lite av en negation känner jag. En 0:a resulterar i en 1:a i dokumentet, men det finns väl någon slags logiskt invert-port att använda sig av i Excel? Anledningen till det är att det blir enklare för personen som skall fylla i och jag inbillar mig att detta på så sätt undviker eventuellt missförstånd.)

Oerhört tacksam över hjälpen.

Av Zarlor
Skrivet av KlyfftPotatis:

Funderar på att jobba extra på kanske posten eller kanske som taxichaufför i stan där jag bor. Då kan jag ge dom mitt schema och de kan planera in mig inte det mest exotiska kanske men pengar är alltid pengar!

Tycker det är intressant att läsa om din situation, skall ju ha något att göra en fredag natt...
Har själv samma arbetsgivare och vill påstå att jag trivs väldigt bra (eftersom du tyckte det är Sveriges sämsta arbetsgivare så måste jag visa på en annan sida). Jobbar förvisso mest på kontoret numera, styr över min arbetstid själv och är sällan ute på övning som bygger komp/ledig tid. Flexbanken är alltid överfylld.

Det du beskriver om ny lön efter befordran och RALS låter märkligt. RALS:en arbetar du in under året, just nu genererar du 1,6%. En ny lön på ex. 500kr skall inte påverkas av den årliga löneökningen. Med en lön på 24,000kr blir löneökningen, i snitt, ca. 400kr. Att RALS:en uteblir låter märkligt. Det hade jag opponerat mig mot.

Att grundlönen är låg för soldater vill jag också instämma med är låg. Däremot är nog idén i grunden att denna byggs på med övningar och att man "är iväg" för att kompensera. Har du jobbat som soldat i 7 år (vilket jag i sig tycker är imponerande och det skall du ha en eloge för) så önskar (nog) firman att du tar steget upp mot OR/OF om du önskar fortsätta karriären. Nu verkar det inte så förvisso och då hoppas jag du hittar någonting annat som passar såklart.

Fick själv 4,8% i RALS förra året (detta årets löneökning är inte färdigförhandlat på mitt förband). Med tanke på det låga riktmärket fick jag se mig nöjd.

Ha det gott.

Av Zarlor

Imax finns inte i Halmstad...
Får se den på gammal hederlig bio-bio...
Men jo, jag är lite taggad allt.

På tal om bio så släpptes biljetterna till nya Bond, de är också bokade på biopremiär 00:07 på natten.

Senaste filmen jag såg på bio var Tenet, och det var ett Corona-undantag kändes det som. Har blivit så väldigt lite bio nu att det skall bli kul att komma ut igen och se lite.

Men jag håller tummarna för Dune. Har överlag fått bra betyg. Skall vara en visuellt vacker film som passar på bio vad jag förstått.

Av Zarlor
Skrivet av MrFrejdh:

Säljer ett RTX 3070 av modellen MSI Gaming X Trio

Spec: https://www.inet.se/produkt/5411687/msi-geforce-rtx-3070-8gb-...

Kortet är inköpt på Inet 2020-12-20, och säljes pga minskad tid och möjlighet att sitta vid datorn.

Jag betalade 7200:- för kortet, tänker därför att jag börjar en budgivning på 7000:-
Låter annonsen ligga uppe ett par dagar och säljer sedan till högsta bud.

Frakt går att ordna, men då står köparen för frakten.
Går annars bra att hämta i Halmstad.

Lycka till!

Läs hela annonsen här

Om du inte redan sålt så lägger jag mig också på 7500 då.
Hämtar vid tillfälle som passar.

Av Zarlor

Om du köpte det för 7200kr så lägger jag mitt bud där.
Bor i Halmstad och hämtar när som.

Av Zarlor
Skrivet av Oskarjohansson:

Hej letar runt lite efter en kontorsstol men vet inte riktigt vilka som är bra eller ej och vilka som är prisvärda och bekväma.

Ops letar inte efter en "gamingstol" utan mer en kontorsstol till mitt "jobbarrum" hemma

Letar ett en bekväm men inte för dyr stol.

Bomba gärna med tips!!

Tack i förhand!

Detta med kontorstol eller stol att sitta i vid datorn är alltid lite av en vattendelare här. Det är såklart lite av en smaksak och hur man är byggd i kroppen. En stol passar inte alla och vi alla har olika preferenser om vad vi har för krav på en kontorstol.

Däremot är mitt tips idag, och har varit i många år - köp en riktig kontorsstol. Någonting med ergonomi och som är byggd med kvalité. Någonting som håller i många år hemma som du kommer trivas att sitta i inte bara idag utan även om 3-5 eller kanske även 10 år framåt. De kronorna den kostar är väl investerade pengar - speciellt om du nu även arbetar hemifrån.

Får jag föreslå ett fabrikat så är mitt förstahandsval Kinnarps.
Skall jag föreslå en stolsmodell så är det en 6000- eller 8000-serie du skall titta på (heter väl idag "Plus[6]" och "Plus[8]"). Med dina 180/90 i längt/vikt bör en sådan fungera utmärkt.

Jag skulle föreslå att du letar efter en 8784N78. Jag tycker det är den bästa stolen (är 186/82 för övrigt) för mig. Av någon anledning har jag en 9000-serie på jobbet (ärvd från tidigare kollega) och en 9334 hemma. Den hemma köpte jag begagnad 2016. Ser precis lika dan ut idag som när jag köpte den - så de håller en "evighet". Numera gnisslar den lite när jag gungar, annars fungerar den felfritt.

Det här med sifferkombinationer på Kinnarps är alltid ett litet mysterium eftersom vissa saker kan skilja sig mellan serieutförande. Finns säkert någon slags logik, men när jag tidigare letat efter en stol med rätt förutsättningar har jag kommit fram till det jag skrivit nedan. Tror det är hyffsat rätt, men måste ändå friskriva mig från eventuella fel.

En Kinnarps Plus[6], Plus[8] eller 9-serie består av en sifferkombination av 4:
Ex 6770, 6784, 8774, 9110, 9350, 9554

1 siffran:
6000, 8000, 9000 berättar vilken stolserie det är.
Skillnaden mellan 6 och 8 är endast sittmekanismen. Alltså gungningen i själva stolen. 8-serien har en "Synchrone-mekanism" som gör att ryggen vinklas mer än sitsen med ett förhållande på 1:1,5 med ställbart gungmotstånd och steglös gungrörelse. 6-serien har en "FreeFloat-mekanism" som gör att rygg och sits rör sig oberoende av varandra. Även där med ställbart gungmotstånd och steglös gungrörelse.
9-serien har en annorlunda stolsutformning än än 6 och 8. Lite större möjligheter att kombinera utförandet i sitsbredd och rygghöjd. Vill tro att den uteslutande har synchrone-mekanismen.

2:a siffran
Berättar vilken sits du har. i 9000-serien är 1 en medelstor sits, 3 är en medelstor sits med stygn i dynan (vet inte hur jag skall förklara det riktigt mer än att du vill ha det) 5:an är en större sits (bredare) med samma stygndesign som 3.
Om man är av lite större kroppsbyggnad är 5:an att rekommendera. Jag sitter bra i min 3:a till sits.

I 6- och 8-serien är andra siffran också sits, men då är siffran 7 av medelstor sits. Jag vet faktiskt inte om de gör några andra i de nuvarande serierna? Tveksamt.

3:e siffan
8774, 8784 berättar vilken ryggmodell du har. 7 är låg- och 8 hög rygg.
I 9-serien är däremot 1 en "rygg". 2 "något högre rygg" 3 "något högre" men med samma stickning som i sitsen som "ramar in" in kropp lite sådär småmysigt och 5 är "hög rygg".
Väljer du en 6/8-serie så satsa på en hög rygg (8). En 9-serie tror jag 3 räcker.

4:e siffran
9110, 9112, 9114 berättar om armstöden. 0=inget armstöd. 2= vanlig armstödsplatta. 4= TecknoGel-modellen med "supersoft TPU". Samma för både 6/8- och 9-serie.
4:an vill jag ha på min stol. 2 är väl helt okej.

Nackstöd
Det finns några olika nackstöd, men till nya stol idag vet jag inte om de gör andra än "N78". Kan vara så att N78 på 9-serien heter N1, men tror det är samma nackstöd. Du vill i alla fall ha det som är helt inställbart i höjd, djup och läge. Inte de gamla som sitter fast och bara kan lutas upp och ner.

Tygval
Finns en uppsjö av olika tyger. Dels färger såklart men också täthet på väv. Den jag har hemma är av något tyg som är så tätt sytt att det blir vattentätt och inte samlar på sig kaksmulor. Är lättstädat dessutom och är mer lättunderhållet än ex läder.

Pris:
Vad kostar då en ny Kinnarps? Kring 7-9 tusen får du nog räkna med. En 8784 N78 ligger på ca. 7800kr. Så visst är det en ansenlig summa för många.
På blocket hittar jag i skrivande stund en 8000 i Göteborg för 3800kr (med ett lite billigare nackstöd än N78) och en 9000 för 3200kr. Båda verkar vara i gott skick.
Köp ingen med nedslitna armstöd eller insutten sits däremot om du inte är beredd att renovera/byta dessa delar. Du är värd bättre än så.

Man kan såklart också vända på det. Ifall man sitter mycket framför datorn hemma kan ett graikkort kosta 10-25 tusen kronor. De byter man ut efter 3-5 år. En konstorsstol för 8 tusen som du använder varje gång du sitter vid datorn har således ett klart lägre pris/användning än grafikkortet. Den kostar således som en finare 32" 4K skärm idag (och håller minst lika länge). Så se det som en investering till kontorsplatsen eller datorn.

Bifogar här under lite broshyrer och filmer från Kinnarps hemsida:
All lycka till i ditt sökande om ny kontorsstol

-----------------------------

- Plus 6/8 från Kinnarps hemsida
- Mer från Kinnarps plus-serie, inkl film

Kinnarps 9000 inkl film

Av Zarlor

Kan köpa det för ditt inköpspris.
Så 12,000 kan jag buda + frakt.

Av Zarlor

Jag måste ändå bara kommentera Webhallen igår.
Jag fick förvisso tag på en konsol, som verkar vara slut. Får se om och när den dyker upp.
Men samtidigt, det är bara en konsol, vad spelar det för roll egentligen? Inte jättemycket.

Däremot är Webhallens svar på det hela hur härligt som helst. Sättet de förde fram deras ursäkt tycker jag är hedervärd - och ganska komiskt. Så trots misstaget tycker jag det löste det hela bra.

Av Zarlor

Stod på Granngården idag vid 09:30. Fick ställa mig lite avsides och se om jag lyckades knipa någon konsol på Webhallen.
Som många säger var det svårt att hitta själva konsolen när man bara sökte på "Playstation 5". Men efter ett antal refresh så dök den faktiskt upp.

Fick till och med lägga en beställning på konsol utan bundle (men lade till en svart Dualsense + Media remote). Betalt och klart 09:46 och bekräftelse på E-post.

Det står visserligen att leveransen inte är redo att paketeras då PS5:an saknas i lager (samtidigt som där är en grön bock på den på bilden).

Nu har jag lyckats boka och betala en på CDON (beräknas 30 juli) och en på Webhallen här idag.
Vad tror ni? Skall jag avvakta med att avboka den på CDON tills att jag fått bekräftat att Webhallen skickat?

Också tråkigt att 1030 samt 1330 blev inställt. Någonting gick nog fel i deras system.

Av Zarlor
Skrivet av Rodereng:

Går att boka på CDON för leverans i slutet av månaden.

Tack för info.
Lade faktiskt en bokning där. Har svårt att hela tiden ligga och kölvattnet och bevaka ifall där finns någon att köpa eller inte.
Se bara på Maxgaming idag. Vad tog det, 5 minuter innan de få enheter som kommit in var slut?

Kan jag ha en bokning liggandes så vet jag i alla fall att jag är i någon slags kö och så får den komma när den kommer.
Hade ju såklart varit trevligt att ha någonting att spela på kvällarna nu på semestern eller kunna använda blu-ray-spelaren - men vad skall man göra.

Jag får hålla tummarna, annars kanske den kommer till hösten - när jag skall försöka få tag på ett 3080 till rimligt pris.....

Av Zarlor
Skrivet av Dajjehakanson:

Någon som varit med om att dem släpper konsoler på helgen?

Tror även du kan ta helg. Tveksamt att där släpps konsoler under helgen.
Gör som jag, var ledig och återuppta jakten på måndag!

Av Zarlor
Skrivet av hellmix:

Inet har 25st RTX3080 (LHR) i lager https://www.inet.se/produkt/5412420/gk-msi-geforce-rtx-3080-g... men 100k för ett kort och det är LHR på det så bättre att köpa de riktiga korten istället

De går ju faktiskt att beställa för denna summan.
Tursamt nog så är det fri frakt över alla olika leveransalternativ och faktura på 14 dagar är också avgiftsfritt.