Inlägg

Inlägg som Bodorio har skrivit i forumet
Av Bodorio

Undrar samma sak själv.

Skrivet av Savage_Gray:

sitter på 12 via jobbet. funkar perfekt för att ringa samtal och skicka sms/mejl.
absolut ingen anledning att byta de närmaste 10 åren.

Inte alla som betalar själva. Jag använder min jobbmobil som min privata också.

Av Bodorio
Skrivet av e1m1:

Det tog en lång tid men du har ju visst fått höra det nu

Jag tog körkort för 20 år sedan (i Lund, kan tänka att "rondellkultur" varierar geografiskt), och fick också lära mig att det var bra att blinka vänster/höger redan innan rondeller även om det tekniskt sett inte var lag på det. Jag har också sedan dess erfarit många gånger att det hade hjälpt mig anpassa min hastighet eller hindrat mig från onödiga stopp om andra hade gjort det.

Det varierar säkert.

Jag tog körkort i, och bor i göteborg. Galet mycket rondeller här, och galet med bilar. Det är i princip omöjligt att hålla koll på var någon blinkade när den åkte in.

Av Bodorio
Skrivet av ztenlund:

Vad du inte verkar förstå är att det inte står i själva lagtexten hur du ska blinka specifikt i cirkulationsplatser. Det finns en generell paragraf som ska täcka alla upptänkliga situationer där man ska använda körriktningsvisare. Och som sagt, jag vet vad som lärdes ut när jag tog körkort och hur man ser på det nu. Det behövs ingen undervisning eller länkar till Lawline. Jag försökte förklara både hur man ser på det nu och att det faktiskt finns en historik som förklarar hur folk beter sig. Du verkar dock inte särdeles mottaglig. Paragrafen om körriktningsvisare har sett i allt väsentligt likadan ut i minst 40+ år. Jag orkar ärligt talat inte leta reda på ännu äldre lagtext, för det kommer knappast göra någon skillnad i sammanhanget. Men även där försöker du påstå att den tydligen har "förbättrats".

Och, nota bene, det finns som sagt i ett annat inlägg, inget förbud på att blinka på det sätt som tydligen stör dig, så länge som man gör det på rätt sätt, vilket alltså är som beskrivs i länken till brittiska Highway Code i inlägget ovan, fast spegelvänt eftersom vi kör på höger sida och inte vänster. Länken illustrerar också att det här med att blinka vänster, eller i deras fall höger, inte är en konstig version. Det är alltså så man uttryckligen ska göra där och deras cirkulationsplatser fungerar inte på något annat sätt än svenska, annat än att de kör på andra sidan vägen och därmed medsols istället för motsols.

Sluta bara om historik och tolkning, jag har redan förklarat att det har att göra med att man brukade se cirkulationsplatser som korsningar. När du kör in i en cirkulationsplats får du bara köra åt ett håll.

Trafikförordningen 1998 har anpassningar för cirkulationsplatser. Lagen från 1972 dömdes ut som otillräcklig för cirkulationsplatser.

Och när det kommer till andra länder så är det helt irrelevant då det finns andra saker som påverkar trafikreglerna, te.x hur cirkulationsplatser är utformade och andra lagar som potentiellt påverkar.

Av Bodorio
Skrivet av GuuFi:

Du är ute och cyklar och inte ute med en bil, blinka in när du ska skippa utfarten från rondellen är 100% effektivt varje gång.

Det är t.o.m. så att det lärdes ut för 15 år sedan i körskolan oavsett om det var lag på det eller ej, det är sunt förnuft.

Blinkar man inåt när man inte ska ut och sedan blinkar ut när man ska det så har man gjort det man ska.

Sen att folk sitter i ytterfilen och blinkar in är en helt annan femma som skapar förvirring, rondeller är det enklaste som finns och väldigt effektiva när folk vet hur man kör, sen när en nisse gör ett fel så kollapsar hela skiten till kaos.

Jag tog körkort för länge sen och har inte fått höra det.
Om det var sunt förnuft så hade det varit en trafikregel.

Tänker du efter så kommer du förstå att de flesta saker som "underlättar" i trafiken är lagstadgade.

Av Bodorio
Skrivet av nasder:

Så du suckar inte om bilen som kommer från vänster mot rondellen inte blinkar höger innan bilen är inne i rondellen, så du måste avvakta istället för att bilen blinkar på väg in rondellen så du kan någon sekund(er) tidigare veta vad bilen har för plan?

Jag hyttar inte med näve eller svär över det. Men jag ger ifrån mig en suck för att det hade flytit på bättre om personen i det läget hade blinkat på väg in och det kostar en liten rörelse att göra.

Desto tydligare vi är med vad vi tänker göra i trafiken desto bättre om du frågar mig.

Jo, jag suckar eftersom det är ett trafikbrott.
Man måste signalera i god tid, om du svänger direkt höger måste du blinka ut ur rondellen innan du befinner dig i den, för att ge andra trafikanter tid att reagera.

I övrigt är nog det jag stör mig på mest i rondeller när trafikanter kör in i rondellen i hög fart och tror att det ger dem företräde. Flera gånger har jag behövt starta från stillastående, och någon dåre som befann sig 30-40 meter in i rondellen men av någon anledning kör i 60km/tim tutar på mig för att han behövde bromsa. Rondeller är inte en raksträcka när man ska rakt fram.

Av Bodorio
Skrivet av ztenlund:

Du lyckades alltså med att inte förstå någonting av vad jag skrev, vilket nästan får ses som en prestation.

Hur kan man inte se detta:

Citat:

Detta ändrades sedan till en annan tolkning, men jag vet inte riktigt när. Lagen (förordningen) i sig har inte ändrats. Saken är att det finns ingen separatreglering av hur man ska använda körriktningsvisarna i lagtexten avseende just cirkulationsplatser, så det faller under den allmänna bestämmelsen om dem.

...som att du menar att det är en tolkningsfråga?

Lagen är tydlig. Ordet "tolkning" är irrelevant när det kommer till lagen i det här fallet, eftersom ingen polis, domstol eller jurist någonsin tolkar in att du måste blinka in.

Av Bodorio
Skrivet av nasder:

Korrekt det är inte ett trafikbrott, men det stör ändå flödet i vissa lägen och jag finner det irriterande då det är så enkelt att göra.

Vissa som ser mig blinka vänster in i rondellen kan använda den informationen, beror helt på storleken på rondellen. Här i Umeå så har vi en bra mängd väldigt små, där är det underbart att se bilen som kommer på andra sidan rondellen blinka vänster så jag vet att han kommer svänga vänster så jag kan anpassa min hastighet så jag kan köra in i rondellen bakom utan att behöva bromsa för att se om han ska rakt eller vänster. Visst kan jag göra samma sak utan att han blinkar, men det underlättar.

Kör jag bakom någon som blinkar te.x vänster i rondellen så ändrar det ingenting för mig.
Den informationen kan inte användas.

Av Bodorio
Skrivet av ztenlund:

Tolkningen av lagen har ändrats över tid och en period, händelsevis när jag tog körkort, så lärdes det ut att blinka även "in" i cirkulationsplatser. Detta ändrades sedan till en annan tolkning, men jag vet inte riktigt när. Lagen (förordningen) i sig har inte ändrats. Saken är att det finns ingen separatreglering av hur man ska använda körriktningsvisarna i lagtexten avseende just cirkulationsplatser, så det faller under den allmänna bestämmelsen om dem. Det finns länder där det fortsatt anses att man ska blinka "in" i rondeller också, så den tolkning som gällde här en period är inte något helt unikt.

Huruvida att blinka "in" är användbart beror ju helt på hur det ser ut på platsen. Cirkulationsplatser kommer i princip i storlek från att någon lagt en hockeypuck i mitten av en tidigare vanlig korsning av mindre storlek och en jättestor snurra där man bara ser en lite del av den.

Det är ingen tolkningsfråga eller på något sätt svårtolkat, du är skyldig att "blinka ut", du är inte skyldig att "blinka in".

https://lawline.se/answers/87

Lagar förbättras hela tiden, det är bra att vi inte längre blinkar in i rondeller.
Det är en lag som var till för tiden när rondeller var ovanliga, och sågs mer eller mindre som korsningar.

När strukturer i trafiken ändras, så måste lagar ändras för att förbättra hur trafikanterna använder dem.

Av Bodorio
Skrivet av nasder:

Jag tillhör dem som stör mig på folk som inte blinkar på väg in i rondeller också, det underlättar att läsa trafiken och flödet.

Höger, blinka höger innan rondellen.
Vänster, blinka vänster på väg in, börja blinka höger innan filbytet och på väg ut ur rondellen.

Inte lika störande som de som inte kan blinka ut ur rondeller, men bah ändå!

Det är dock ingen trafikregel. Att blinka ut ur rondellen är en trafikregel.

Att blinka in i en rondell är dessutom mestadels poänglöst, och är ibland bara förvirrande.
Den som ser dig blinka vänster när du kör in i rondellen är inte samma person som senare behöver den informationen.

Av Bodorio
Skrivet av anon134512:

Vilken vacker tråd. Jag behöver också ventilera.

1. Folk som parkerar på familjeparkering utan att ha barn med sig. Är det så förbannat svårt att stå 5 meter längre bort så att barnen kan bli lite säkrare? En sån gubbe sa jag till och frågade om han inte kan läsa, han såg ut som ett frågetecken i chock.

2. Högerregeln, ska det vara så svårt? En gubbe för ett tag sedan kom asfort när jag hade företräde, så jag åkte inte ut. I sista sekund bromsade han och jag skulle börja köra ut - då gasade han på igen. Då blev jag less och körde rakt ut framför honom. Ser i bakspegeln att gubbjäveln sitter i sin XC60 och pekar fuck you. Jag var lite stressad den dagen så jag tände till direkt och tvärnita och gick och frågade vad hans problem var, gubben satt som ett frågetecken och fick inte ut ord.

3. Blinka när man ska köra ur en rondell!?!? Är det svårt?? Gör det bara.

4. Folk som filmar olyckor m.m. Lägre stående i näringskedjan än kackerlackor enligt mig.

Jag tror folk i Sverige måste börja våga säga till andra när de gör något fel, inte bara på facebooks kommentarsfält.

Jag har blivit tutad på och blinkad mot när folk kör ut ur en parkeringsplats nära mig, och jag kör vidare. Det har säkert hänt 5gånger. Och det är endast en utfart till parkeringsplats.

Vet folk inte om att det finns något som kallas utfartsregeln? Det är ingen korsning.

Av Bodorio

Annonsen är avslutad

Av Bodorio

Jag ska åka in till slotsskogen med familjen senare idag. Vi kan sätta 14:00 som sluttid om jag inte får ett annat bud. Funkar det för dig?

Av Bodorio

Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti 8GB GAMING OC

Fick låna en kompis 4070s tills nästa generation geforce, så jag säljer mitt
Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti 8GB GAMING OC

Köpt 2021-06-22 (kan visa inet-onlinekvitto vid begäran), använd från och till i perioder då jag spelat. Även mail-kvitto finns.
Säljs bara kortet, har inte kvar originalförpackning.

Börjar på 3000kr.

Jag har bil och kan möta dig någonstans i Göteborg, om du inte vill ta dig hit.

Kortet funkar bra, har inte haft några problem med det alls.

Lite smådammigt på bilden, detta beror på att jag inte vill riskera att skada kortet genom att städa det, då jag tagit ut det och inte är så sugen på att städa och sen kolla om det fortfarande funkar bra efteråt.

Ps: säljer även mitt gamla moderkort ASUS ROG STRIX Z370-E GAMING med ett oklockat Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB och Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance monterade, samtliga från 2017. Osäker på hur intresset ser ut där, så testar vattnet lite.

Läs hela annonsen här

Av Bodorio

7500 för GPU, kan hämta om du bor i västsverige. Vill också ha kvitto om det finns

Av Bodorio

Ser väldigt bra ut, men lite väl frontend-heavy för deras behov?

Den apputveckling och webbutveckling jag gjort har varit väldigt olika.

Av Bodorio

Bestämde mig för att inte vänta med just CPU-uppgraderingen. Processorn lär ju vara väldigt länge ändå.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/HmcoAXThdDNOrZpAoxLprkEsTeQ/bodorios

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/HmcoAXThdDNOrZpAoxLprkEsTeQ/bo...

Vad tros om detta?

Är det förresten bökigt att byta processor? Från intel till ryzen också? Behöver jag formatera om?

Av Bodorio
Skrivet av JonasT:

Du kan behålla både chassi och nätaggregat, de kommer att fungera fint i ett nytt bygge. Du kan även behålla processorkylaren och helt enkelt komplettera med en ny monteringsanordning för den sockeln du tänkt använda (Noctua säljer dessa löst via svenska återförsäljare).

En spontan tanke är att du kanske ska vänta till hösten med att uppgradera, sett till att RTX 5000-serien inte lär släppas förrän framåt slutet av året/början av 2025. I höst släpper både AMD och Intel nya processorer, så om det inte brinner i knutarna finns det möjlighet att få mer moderna modeller att matcha grafikkortet med.

Tack! Bra tips! får fundera på om jag vill vänta så länge.

Om jag väljer att uppa idag, har någon tips på mobo/minnen?

Av Bodorio

Uppgradering CPU/Mobo/Minnen/lagring.

Hej,

Jag tänkte uppgradera inför ett GPU-köp när 5000-serien kommer. Och lägga på ca 2Tb lagring.

Nuvarande specs:

Vänster är originalspecs 2017, höger är ny PSU/case efter att min PSU pajade 2021.

Har jag rätt i att jag inte behöver ny psu och nytt case?

Kan säga 15k budget, men gärna mindre. Så någon av de bästa CPUerna tänkte jag.

+ med bra WIFI-mottagare

Av Bodorio
Skrivet av oqvist:

Buggar eller ej det var så unikt har grymma minnen från det när det kom kändes verkligen fräscht. Oförtjänt dåligt rykte det är ju ett bra spel dock buggigt såklart Buggiga dåliga spel är mycket värre.

Jag har aldrig ens sett det som buggigt, bara annorlunda och utmananade.

Av Bodorio
Skrivet av Kattsallad:

Vill bara ge lite uppmärksamhet till att den här "analytikern" som skrivit det här har nära kontakt med EA
Reddit tråd: https://www.reddit.com/r/StarWarsBattlefront/comments/7el4tb/...
(sorry om det redan har skrivits/påpekats)

Skrivet av Rouge of Darkness:

vet inte om detta tagits upp men personen som gjort analysen är visst ganska insatt hos EA
https://imgur.com/gallery/VpdEe

så kanske inte konstigt att alla hans analyser säger att spel borde vara dyrare...

Skrivet av Storage Jar:

Haha! Han tyckte inte om att se siffran på aktiekont sjunka lite och försökte sig på en fuling
https://thumb.ibb.co/hRwPcm/Screenshot_20171122_003151.png

....vem hade kunnat gissa

Undrar om hans analys gav en bra "sense of pride and accomplishment".