Inlägg

Inlägg som Sju över halv två har skrivit i forumet
Av Sju över halv två

Jösses, vilket engagemang! Jag trodde inte att någon skulle svara eller brydde sig om de bryderier som en bakåtsträvande gammal (30, typ) stofil som jag har.

Jag var kanske lite otydlig men det är inte ekonomi, teknikkunskaper, smarttelefonmotstånd, säkerhet (i bemärkelsen bedragare, hackare, banksäkerhet m m) eller dopaminberoende som begränsar mig. Saken är att jag inte vill göda de stora företagen, ingå djupgående avtal med dem eller, krasst uttryckt, ta i dem med tång. Att t ex använda en Macdator eller virtualisera Googleversionen av Android är väl lite samma sak som att använda respektive telefoner. Men jag var som sagt otydlig så jag är ändå tacksam för tipsen.
Jag hade inga större förväntningar och förstår det som att det inte finns något perfekt alternativ. Att mecka med Android är inte lönt eftersom man ändå behöver Googletjänster på något sätt, om jag förstod det rätt?
Det minst dåliga alternativet är nog att införskaffa en telefon för endast detta ändamål, som många föreslagit. Jag ska bara genomgå ett ordentligt samvetskval först.

Av Sju över halv två

Alternativ för BankID

Hej!

Jag har egentligen inte något behov av en s k smarttelefon, så länge jag kan ringa och skicka och ta emot SMS och MMS. Om det inte vore för behovet av BankID (och ev. Swish, som tycks bli mer och mer oumbärligt)...

Finns det något sätt att använda dem utan att använda en Apple- eller Googletelefon eller en dator med Windows?
BankID på fil verkar inte fungera med t ex Linux. En del banker verkar ha BankID på kort vilket jag trodde fungerade ungefär som en bankdosa men det kräver att man installerar mjukvara som endast fungerar med Windows.
Fungerar det med enklare telefoner, t ex Dorotelefoner som har DorOS?
Eller går det att använda en modifierad Androidtelefon där man rensat bort Google?
Fungerar några av de kinesiska alternativens OS (fast det kanske ändå bara är samma avföring, fast annorlunda)?