Inlägg

Inlägg som Vereus har skrivit i forumet
Av Vereus
Skrivet av Dunder:

Fantastiskt att folk utan någon som helst teknisk kompetens ska ta beslut om väldigt tekniska frågor.
Detta straffar enbart "vanligt" folk, medans "skurkar" bara hittar nya lösningar.

"Skurkarna" behöver inte hitta nya lösningar, allt de behöver göra är att låta bli att följa lagen, vilken de ju ändå bryter mot på betydligt allvarligare sätt, genom att använda mjukvara utan bakdörrar. Ingen kan hindra utvecklingen av sådan.

Av Vereus
Skrivet av xxargs:

Nu har jag inte detaljstuderat men är det kretsar med ytm. pinnar på sidorna så är det inte sådär jättesvårt med släplödning om man har en produktionsbakgrund för att tillverka kretskort. Det som är jobbiga är att få bort den gamla kretsen utan att riva med sig några paddar från kretskortet - speciellt de som inte har någon ledare ansluten vill gärna följa med kretsen man lyfter.

problemet är att med varmluft så är det alltid någon del som inte vill släppa riktigt när man försöker lyfta kretsen (för at olika ben dra olika mycket värme) och då är det väldigt lätt att riva med sig en pad - dessutom får man inte värma för länge då padden kan lossna av den orsaken... det är inte särskilt många sekunder man har på sig att värma och få loss kretsen och misslyckas man så får man avbryta och låta det svalna en tid innan ny försök.

Är det riktigt kinkigt och ömtåligt kretskort och kretsen billig (relativt) och offringsbar så klipper man benen först med specialslipade enkelfalsade mycket finspetsiga tänger (dom är nålvassa och är något man får ofta slipa till själv då sådant går i regel inte att köpa) och vända så att klipp-chocken går in i kretsen och inte mot lödningen så mycket det går, sedan rensar man paddarna från klippen med lödpenna, torkar av med lödfläta och eventuellt förtennar om igen.

De nya kretsarna löds dit med släplödning med bred mejelformad spets med en smula urgröpning för att hålla lite mer tenn och mycket sirapsliknande fluss som appliceras rikligt runt om alla benen på kretsen efter att de fästs i hörnen med kort lödning (kommer ändå att lödas om senare i släplödning, men man vill inte att kretsen skall flytta sig under lödningen) - en sida tar bara enstaka sekunder att löda även med +50 ben och det är samverkan med flussets ytspänning som gör att det fyller på lagom med tenn på varje pad med ben från lödspetsen när den släpas förbi och ser till att det inte blir bryggande lödloppor mellan benen.

Försök inte ens utan extra fluss - det går inte och det blir lödloppor och allt möjligt gröt om man skall klara sig på (tunna) lödtennets egna flussmedel.

Och om man aldrig gjort det innan - öva på skrotkort - det går inte att göra perfekt jobb på första försöket hur mycket man än önskar och tror om sig själv - skall det bli bra varje gång så skall man helst ha > 1000 sådana (om)lödningar bakom sig...

Detta är svårare än så, dessa minnes-ICs kommer likt de flesta moderna sådana i BGA-paket utan pinnar, istället har de egna pads på backsidan som matchar kretskortets. Utan hotplate, varmluft eller motsvarande är de alltså praktiskt omöjliga att löda.

Av Vereus
Skrivet av Kolsvart Katt:

jag tolkar det som ett "ja".

Det är ett ja i bemärkelsen att vi inte behöver lösa några medvetandefilosofiska problem för att skapa superintelligent AI, men det du citerade handlade ju egentligen om att vi inte ens behöver förstå den AI vi skapar (oavsett om denna är medveten), bara hitta ett program som kan skapa den åt oss, så därav det längre svaret.

Av Vereus
Skrivet av Xeonist:

Är den ineffektiv? Den har pågått och fungerat och gett resultat i miljarder år. Är det ineffektivt?

Detta är inget mått på effektivitet, bara konstaterandet att det är en naturlig process som inte tagit slut. Den är mycket ineffektiv om målet är intelligens eller någon annan specifik förmåga.

Skrivet av Xeonist:

Så det är inte människan som skapar AI? För i så fall startar väl AI i samma sörja av organiska molekyler?

Du hävdar ju i princip att människan är en slags gud som skapar någonting ur ingenting, som inte kommer följa den evolutionära processens om har pågått i miljarder år.

Nu är jag rädd att du har kollapsat i obegripliget. Människor skapar datorer, av tillgängliga material med kemiska och mekaniska processer. Dessa kör sedan kod, och denna kod simulerar en slags naturens urval, där startvillkor och selektionstryck väljs så att de så effektivt som möjligt tvingar programmet att konvergera mot önskad förmåga, för vilken programmet ständigt testas. Alla dessa kan dessutom justeras om det visar sig att den intressanta förmågan inte uppnås, vilket ger en slags andra ordningens naturens urval där själva miljön själv genomgår evolution för att så effektivt som möjligt välja rätt förmågor. Var i detta kommer biologisk evolution in? Igen, AI är bara matematiskt liknande, inte fysiskt identisk med biologisk evolution.

Av Vereus
Skrivet av Xeonist:

Jag vet inte vad av det jag skrev som skulle motsägs någon av dom där sakerna, du får gärna preciserar .

Du hävdade att en maskin som "kan skapa fler av sig själv" är en evighetsmaskin. En sådan maskin är bara ett fysiskt system som kan utföra processer som leder till produktionen av liknande men inte på elementarpartikelnivå identiska maskiner. Detta skapar inte energi, och kan det ske alls sker det på sådant sätt att entropin i universum ökar. Processen kan av allt att döma inte ens i princip fortsätta i oändlighet, ty den hindras av universums värmedöd.

Mänsklig reproduktion är också en process där ett fysiskt system skapar ett liknande, om än förmodligen mindre så än i maskinens fall, system. Denna process kan också fortsätta så länge termodynamiken tillåter och är alltså precis lika mycket en evighetsmaskin som självreproducerande maskiner.

Skrivet av Xeonist:

Varför är det så säkert att vi kan effektivisera den? Den här processen har alltså pågått i miljarder år, men nu helt plötsligt kommer något som kan ”effektivisera” den?

Evolutionen testar helt enkelt mer eller mindre slumpmässigt sammansatta organismer mot sina omgivningar och fortskrider genom att de mindre anpassade långsamt elimineras. Det är en otroligt ineffektiv process. Med AI startar vi inte från en sörja med organiska molekyler, vi sätter själva selektionstrycken och vi kan testa för anpassning med en dators beräkningskraft istället för att vänta på långlivade organismers död i hundratals generationer.

Skrivet av Xeonist:

Så vi skapar den evolutionära processen? Vi är inte en del av den? Igen, den här processen har pågått i miljarder år, men nu säger ni att ni ska skapa en ny/egen eller ändra på den befintliga?

Nu missförstår du mig ordentligt. Den evolutionära processen föregår naturligtvis oss, och påverkar oss precis som den påverkar alla reproducerande organismer. Frågan om AI handlar inte om ingrepp i den existerande biologiska evolutionen utan om datorprogram som utnyttjar liknande men effektivare principer.

Av Vereus
Skrivet av Kolsvart Katt:

Betyder det ungefär att vi inte behöver kunna definiera mänskligt medvetande (mot argumentet "vi vet inte hur vårt eget medvetande fungerar hur ska vi kunna skapat ett artificiellt?") innan AI kan konkurrera ut oss med metoder som delvis liknar våra egna?

Jag kan inte se att medvetande har någon betydelse för detta. I den bemärkelse vi har att göra med "intelligens" här är det ren problemlösningsförmåga, helt oberoende av alla kvalitativa förstapersonsupplevelser. Detta är något datorer redan har utan medvetande, och det lär knappast finnas en gräns där medvetande blir nödvändigt för mer generella intelligenser.

Av Vereus
Skrivet av Xeonist:

Strunta i hur lätt det är att förstå, hur rimligt är det?

Om jag hävdade att vi kommer få se superintelligenta spindlar så skulle du ju bara skratta åt mig, med all rätt.

Det du hävdar är ju dessutom kontra-evolutionärt. Du/ni hävdar något som vetenskapen själva skrattat åt så länge den har funnits.

Inte bara på den punkten. Hävdar man att en maskin utvecklad av människor blir mer intelligent än människor, så säger man ju indirekt att den maskinen kan skapa fler av sig själv, då hävdar man ju också att vi har skapat en evighetsmaskin, också något som vetenskapen under samma period (i.e så länge den har funnits) har hävdat är omöjligt.

Detta är nonsens. Med det resonemanget är ju mänsklig reproduktion, kopiering av datorfiler etc också omöjliga. Nya saker eller kopior av gamla kan skapas, men generellt bara med sådana mekanismer att den totala entropin i universum stiger, i enlighet med samma termodynamiska lag som förbjuder evighetsmaskiner.

Skrivet av Xeonist:

Det är…hybris, om man vill vara snäll, och idioti om man ska vara rak, att tro att vi kans skapa något som är intelligentare än oss själva, utifrån en ”intelligens” som bygger på att kopiera/”scrapa” oss.

Evolutionen saknar intelligens, den är en för praktiska ändamål stokastisk process. Denna gav upphov till människor, som är kapabla att förstå den och rimligtvis också effektivisera den. Det är allt vi behöver göra. Kan vi skapa en evolutionär process som mer effektivt konvergerar mot hög problemlösningsförmåga behöver vi inte själva förstå superintelligens för att skapa den mer än det omedvetna universum vars processer lett till oss måste förstå vår intelligens.

Av Vereus
Skrivet av Roffe:

Och jag tror att piratkopior utgör majoriteten av vad som spelas på emulatorer.

Detta bör vara helt okontroversiellt, men även irrelevant. Emulation är inte upphovsrättsintrång och ska därför inte förbjudas. Förutsatt att den inte är användbar till något annat än att motivera förbud (och är den det ser jag inte vad) är informationen att emulatorer till största delen används till piratkopiering alltså kuriosa utan praktisk betydelse.

Skrivet av Roffe:

Har jag någonsin sagt att Dolphin (eller andra emulatorer) borde förbjudas?

Du argumenterar för att de bidrar till upphovsrättsintrång i en tråd som handlar om en emulator som blockerats från en större plattform efter att Nintendos advokater hävdat att den på illegalt sätt bidrar till upphovsrättsintrång. Du får nog ändå acceptera att du då antas försvara detta. Det handlar förvisso inte om ett totalförbud här, men om man tror att det finns eller önskar att det fanns juridisk grund för sådana påtryckningar så vore denna tillämplig inte bara mot Steam utan alla som erbjuder emulatorn, och skulle därmed utgöra ett förbud.

Av Vereus
Skrivet av Roffe:

Alltså möjliggör det piratkopiering...

På samma sätt som en dator kan köra mjukvara oavsett om den är ägd eller piratkopierad, antar att vi ska hindra öppen försäljning av sådana också. Kanske ska vi även förbjuda ugnar och spisar eftersom de inte bryr sig om matvarorna är stulna?

Av Vereus
Skrivet av Slashgibber:

Vilket är varför jag skrev att termen 'yttrandefrihet' bara är ett vedertaget begrepp för frihet till åsiktsyttranden.

Vilket jag försökte precisera, då det inte stämmer.

Av Vereus
Skrivet av Slashgibber:

Nja, inte riktigt. Termen yttrandefrihet är allmänt vedertagen att syfta till yttranden av åsikter, inte vad som helst. Det skulle t.ex vara väldigt märkligt om vi skulle ha såna absoluta lagar om yttrandefrihet där det till och med skulle vara okej att mordhota någon utan påföljd.

Detta är dock en inskränkning av yttrandefriheten, om än en vanlig sådan. Sverige brukar även sägas ha yttrandefrihet trots lagar mot vissa åsiktsuttryck som omfattas bland annat av lagen om hets mot folkgrupp. När man säger att ett land har yttrandefrihet menar man oftast bara att man tycker att begränsningarna är rimliga.

För övrigt omfattar yttrandefriheten inte ens i denna mening uteslutande åsikter, utan även de flesta faktapåståenden(med undantag såsom förtal), då det vore fullständigt orimligt att lagstifta mer generellt mot att ha fel.

Av Vereus
Av Vereus
Skrivet av scorp1o:

Är man ute efter 4K gaming så ser 7600x ut att vinna över storebror, mestadels för det är GPUn som begränsar här och inte CPUn.

Ja, men i det fallet vinner äldre generationer på pris, då dessa inte heller blir flaskhalsar i den upplösningen.

Av Vereus
Skrivet av mibsweden:

Om vi nu inte lever i en simulerad verklighet förstås, och endast är program, vilket antagligen är mer statistiskt sannolikt än att vi lever i en "riktig" verklighet.

Jag är inte säker på vad du menar att det skulle ändra. Är din tanke att vi om vi visste att simuleringshypotesen var sann därmed skulle veta att datorer kan ha medvetande, eftersom vi då är datorprogram som är medvetna? Om man då kunde stödja simuleringshypotesen med det vanliga sannolikhetsargumentet skulle detta alltså innebära att datorer förmodligen kan ha medvetande.

Problemet är att detta resonemang är cirkulärt, då sannolikhetsargumentet förutsätter precis att simuleringsprogrammen kan ha medvetande, eftersom sannolikheten att vi är dessa program annars är exakt noll.

Av Vereus
Skrivet av the squonk:

Man kan vända på det och anse att vi är lika betingade maskiner, bara oändligt mycket mer komplicerade och biologiskt programmerade av evolution

Dock med den komplicerande omständigheten att vi vet, åtminstone om oss själva, att vi har genuint självmedvetande, i bemärkelsen att vi har ett förstapersonsperspektiv från vilket vi medvetet upplever saker. Huruvida någon dator har eller kan ha denna egenskap är den intressanta frågan, men eftersom medvetandet inte är tillgängligt utifrån är det inte uppenbart för mig att det finns något intelligent att säga i den frågan, åtminstone inte innan vi förstår begreppet bättre.

Av Vereus
Skrivet av Swedman18:

Microsofts egen ägda spel tas aldrig bort!

Inte förrän de tänker göra en remake med mikrotransaktioner och inte vill låta folk spela en version de inte kan tjäna pengar på, eller Twitter upptäcker en dialograd i spelet som inte passar dem och gnäller tills spelet tas bort.

Nej, dagen då prenumerationstjänster är det enda sätt som finns kvar för att spela nya spel är dagen jag slutar spela dem.

Av Vereus

Ett 3080 och ett 6700XT, så vet inte riktigt vad jag ska svara här...

Av Vereus
Skrivet av THB:

Förhoppningsvis aldrig, maken till överhypad woke-smörja har världen aldrig skådat.

Originalet? Woke? Jag vet att det av någon anledning var en vanlig kritik mot uppföljaren(som åtminstone har identitetspolitiska anspelningar, även om jag skulle säga att det förtjänar kritik mer för den monstrositet som är dess handling än för dessa), men jag kan inte se hur det ens är möjligt att hävda om första spelet.

Av Vereus
Skrivet av Aka_The_Barf:

Pulsar eller neutron stjärna gör just det. en tesked neutron stjärna kan väga hundratals ton :). kvantadatorer krymper inte atomerna(tror jag), krävs sjuka mängder energi till det.

Nej, men såvitt jag förstår använder de typiskt sett elementarpartiklar istället för transistorer(eller något åt det hållet), så man kommer runt atomerna ändå är väl tanken? Atomerna är ju åtminstone inte de minsta byggstenarna, så den biten är ju direkt falsk.

Av Vereus

Annons avslutad då jag hittade användningsområden för kvarstående kort.