Inlägg

Inlägg som Archain har skrivit i forumet
Av Archain

Btw, kolla på komponentkoll.se då där finns det många färdiga trådar med om olika byggen för olika budgets. Hittade snabbt 2 nyggen som skulle nog falla dig i smaken..
Sen är frågan mest om du vill kunna uppgradera i framtiden enkelt eller ej. Att dumsnåla med vissa komponenter kostar mer i längden 😆

Av Archain

Med din budget så skulle jag hellre bygga själv, men du får mest "bang för the buck" genom att köpa en beg dator. Särskilt om det ska vara en budget gaming dator..

Annat alternativ är att du köper både nya och beg delar, men då är det bra att ha lite erfarenhet i att bygga i alla fall..
Bara ett nytt chassi får bygget att se snyygt ut, och dom kan man få nya vettiga för en 700isch

Av Archain

Lyxproblem när man själv har det mesta man behöver, men kanske nån schyst deal på en uppgraderingskit(mobo) i budget-mellan segmentet som man kanske kan köpa till tex barn/ respektive mm.. märkt själv att man köper mer på drops/kampanjer till andra än en själv som vuxen..

Av Archain

Kom att tänka på en sak. Som nu så har vi alla antagit och siktat in oss på att du kommer att köra 1440p/1440pUW(3440x1440) och kört rekommendationer efter det.
men har du tagit dig tid att kolla in lite skärmar i butiker osv?
Kollade själv in nya samsung G9 Odessy i butiken & är bra jävla sugen(49 tums UW curved).. och ska man maxa en sådan skärm så är 4090 nästan ett måste då den har en väldigt hög upplösning

Jag vet att jag sa att för många är en dyr dator overkill, men samtidigt så är det datorn så att om man använder primärt när man är ledig och bor själv så betalar man oftast mer för bredband mm, än själva datorn i sig. Jag brukar räkna månadskostnad för datorn när jag bygger.. tex en dator för 30k som man har i 5 år kostar ca 500kr/månad(om man nollar värdet efter 5år).

Av Archain
Skrivet av johanb78:

Låter rimligt angående psu och 850w istället.
Kommer nog inte överklocka men man vet ju aldrig, finns det något alternativ som är betydligt mer prisvärt istället?

Tack även för input gällande AIO, ligger mest med som alternativ just nu, men lutar nog åt peerless assassin istället (vit).

Datorn kommer nog till en början stå på golvet men på sikt på skrivbordet när jag bytt plats.

Om du inte ska överklocka så tycker jag inte att du ska köra mer än i5 13600K/KF(14600KF om det är nära i pris), i alla fall på intel sidan då det blir mycket pengar man lägger ut för dom dyrare mobo för just den anledningen. Samma med vissa dyrare DDR minnen..
Jag kör en enkel överklockning på min, men superlätt i bioset på dom flesta numera.

Här är dom delarna jag kör i min primära.
https://komponentkoll.se/bygg/UuUNT

Kan tänka mig att om en sådan setup för 11-12 max kan vara värt det på bf.
https://komponentkoll.se/bygg/KfApD

Men som sagt, viktigare att kolla just då vad som finns på bra pris. och ha även amd cpu i bakhuvudet om det är bra kampanj på dom

Av Archain
Skrivet av johanb78:

Jag skulle nog rekomendera en 850w psu istället för 750w pga någon hundring i skillnad i pris, men större möjlighet att uppgradera om du tex skulle få tag på en i7/i9 i framtiden som är mer strömtörstig. Samma med GPUn.

Lian li är en personlig favorit här hemma då byggt i en 205 i mindre format som jag vart väldigt impad utav kvaliten för 700kr. (Bra chassi för mindre format och bra att kombinera med tex i5 13400/13600.
Har själv en o11 dynamic jag gillar starkt!

Ser att du gullar vit, så finns en peerless assasin 120 i vit med för ca 400kr, och det är den modellen som kyler min i5 13600kf galant.
Jag skulle bara gå vattenkylning om du får en bra som kostar 2-3k i vanliga fall under tusenlappen på bf. Eller om du ska överklocka cpu rejält.
Ska du inte överklocka alls så skulle jag skippa z790 moderkortet helt(om det så klart inte kommer en deal du ej kan tacka nej till) och bara en peerless assasin 120 kylare, då allt annat skulle vara overkill på en i5 eller lägre..

Men en fråga till. Ska du ha datorn synlig, eller ska den vara gömd under bordet?
Ska den vara synlig kan det vara kul att som sagt hålla det "clean". Är den under bortet så är funtionalitet och pris prio 🤣

Av Archain
Skrivet av johanb78:

Stort tack för input och speciellt angående att fundera på Intel processor som alternativ.
Om jag kollar Intel är det något speciellt z790 moderkort jag ska kolla på?

Och angående ramminnen, är det något man ska välja med fördel eller akta sig för?

På bf så brukar det finnas bra deals på ram så jag vet att det finns speciella som är just för amds och dom som är bra med intels och xpm eller vad vad fan det nu hette..
Gick själv på dom som vart rekomenderade för intel*. Kan skicka dig i pm delarna jag körde om du vill.

En sak många inte pratar om är ju att tex en 13400f och rtx 4070 kan ge jävligt bra upplevelse med för dom flesta, fast det är så himla "mycket sämre" fps.. men kanske kan få hela kittet för 10-12k om du har tur och kör en enklare moderkort som inte har överklockning.. då kan man uppgradera eller köpa nytt oftare. Särskilt om man hittar kap..

Finns en hel del som köper i9 och rtx 4090 som aldrig skulle erkänna för sig själva att dom hade klarat sig fint med en dator för en tredjedel utav summan..

Sedan så finns det en sak som folk glömt att fråga dig. Med din budget har du ju möilighet att köra mer tema inriktad bygge med Tex rgb, helt vitt eller svart mm så

Av Archain

Kan infoga lite från egen erfarenhet/åsikt.
För en stund sen så uppgraderade jag då jag budade hem ett beg rtx 3090 för en bra peng vid lanseringen utav 4070ti.(6k tack vare bra motivering) och då jag kör primärt på 3440x1440 upplösning så kollades en massa tester & benchmarks.

Jag som dig föredrar Nvida framför AMD på gpu sidan baserat på att jag senaste åren upplevt Nvidia mycket mer strulfritt än AMD.
Gillar verkligen inte strulet jag haft med adrealin programmet(amd) på en utav burkarna här hemma.

På cpu fronten vart jag lite klyven. För mig blev det en i5 13600KF & en Z790 moderkort för ca + 32gb bra DDR5 minnen(tot ca 7.5k) mest för att i5 13600 är lättare att kyla(duger gott med en peerless assasin 120 för 399kr), och med lite överklockning(tack vare ett z790 moderkort) så kunde man komma väldigt nära i9 13900K prestanda för bra mycket mindre pengar.
Kollar man på benchmarks på dom flesta spel i 1440p/4k handlar den om någon ynka procent för många tusenlappar billigare..

Men största orsaken jag inte gick AMD 7800X3D vart problemen med brända moderkort dom hade, samt det faktumet att pga dess utformning så hade även ett flertal användare fått sina CPU förstörda pga thermal paste som kommit in där den inte ska.(jag bygger alltid mina egna burkar)
Samt att även om 7800X3D kunde ha högre max fps, så vart det dom low % nästan bättre på intels sida, och det är dom som kan få det att kännas segt/ryckigt mer än dom höga fps..

Tror rent krasst att du kommer att kunna göra grymma kap på z690 moderkort & ddr4 & intels 13th gen denna bf. Samt lär gå att hitta kap på Z790 & DDR5 med. Kylningen kommer det garanterat finnas grymma deals på med, så kanske kolla en bra chassi, PSU & vattenkylnings kombo på deals som du kan vara nöjd med länge.

Sedan så kan du kanske få ihop en grym burk med tex i5 13600K/KF, Z790(wifi & 3-4m2 slots), 32GB DDR5, snabb 2tb m2 ssd & en RTX 4070 för kanske 15-16k(byggde en snabbt på komponentkollen nu med bra delar och hamnade på ca 21k) så inte orealistiskt. Kanske får in en 4070Ti till och med för samma budget..
Då har du 8k kvar för tex en ny skärm(kanske en 34tums UW 1440P), ny headset, tangenbord mm. Eller kanske en ny schysst datorbord & stol måhända.. Tillbehören gör väldigt mycket för helhetsbilden!

Av Archain

Mitt tips är följande.
Du har en budget på ca 24k som jag uppfattar det.
Du vill ha en rtx 4070 som lägst, men skulle vilja ha en 4070Ti/4080 hellre, men inte känt att du fått in den i budgeten utan att kompromissa för mycket med dom andra delarna misstänker jag.

Mitt tips är att välja delar redan nu och kolla vad som ger bäst deals på under bf. Skapa listor på prisjakt/komponentkollen med 5-10st alternativ för dom flesta kategorier.
När det kommer till CPU/GPU, tänk dig mera lägsta nivå du vill ha istället. Tex RTX 4070 eller bättre, samt vilken är lägsta nivå på cpu(både amd & intel).

När det kommer till moderkort, vad vill du ha? Tex hur många m2 slots & är wifi/blåtand ett måste? Ska du överklocka?
Onödigt med overkill på moderkort, om du tex inte överklockar..

Det man oftast gör bäst kap på % sett under bf är oftast chassin, PSU, Ram minnen, Kylning & ssd och tillbehör som skärmar. mm. Men det i kombination med några tusenlappar även på GPU & CPU gör mycket för helheten. Skulle inte förvåna mig om det kommer riktiga kap på intels 13 gen cpuer denna bf.

Av Archain

Det är black friday om ca 3v. Jag skulle absolut inte rekommendera dig att köpa/bygga en dator innan dess med din budget. Tror du kan göra riktiga kap om du bara väntar i 3v tänk dig helt enkelt att din budget på 24k kan ge dig en dator for 30-35k med dagens priser & tur.

Av Archain

Har faktiskt 3st utav ikeas "Fredde" hemma. Nackdelen är att det ryms inte stora chassin under, så matx/itx är att föredra, men får plats med 2st 27 tummare utan bekymmer, eller en uw 34 tummare eller lite till.
Mycket förvaring för både vuxna och barn.
Krokar för hörlurar, hyllan ovanför skärmar funkar till både mindre skrivare och olika dokumenthållare mm.
Dom små "öron" hyllplanen använder vi inte på nån utav borden hemma.

Tyvärr inte höj och sänkbar, och blivit nästan dubbelt så dyr som när vi införskaffade dom..
https://www.ikea.com/se/sv/p/fredde-skrivbord-foer-gaming-sva...

Av Archain

Glömde fråga en viktig sak. Vad kör du för upplösning på skärmen?
Kör du bara 1080p så kommer ditt rtx2070 duga gott och väl nåt år till ju.

Och en ny ryzen 5600x går ju på ca 1700kr. Svårt att tänka mig att den kommer gå ner så mycket mer, samt verkar vara få beg ute. Tecken på att folk är nöjda och inte behöver byta än.. varför vänta i månader för att spara någon hundring..
Kollade lite benchmarks på 5600x vs 5800x med, och bara någon ynka % skillnad i flesta spelen. Men hittar du en för bara någon hundring mer why not

Av Archain

Misstänker att du skulle vara mer nöjd med 5600x för 1700kr än 5800x3d för 4k.
5600x vs 5800x3d
https://youtu.be/81kAorV30Vc?si=VNjR3O9oh9byZ8dk

5800x3d vs i513600K
https://youtu.be/YmBMWPVa1j0?si=wWkZbuaLG3F5y4TQ

Tror helt ärligt att din GPU skulle vara mer utav en flaskhals än cpu.. Skulle nog hellre försöka använda pengarna du sparar på att köpa en 5600x på att försöka få tag på en beg RTX 3080 eller bättre , alternativt Amd 6950XT eller bättre..

Av Archain
Skrivet av Benedict:

Enligt MSI Live update 6 har jag MB Driver, AMD Chipset Driver 5.01.29.2026.
Är det den du menar?
Motherboard Bios är 1.10 enligt samma program.
Om det inte stämmer, hur uppdaterar jag?

Kolla på tillverkarens produkts hemsida. Där ska det finnas utförlig beskrivning.
Länge sedan jag hade MSI moderkort, men på asus & gigabyte brukar jag uppdatera med en ren fräsch usb minne som jag formaterar & lägger senaste bioset på & sedan går in i datorns bios & väljer det. Men MSi kanske har lite annorlunda. Kolla på länken här & läs utförligt.
https://www.msi.com/Motherboard/B450-GAMING-PRO-CARBON-AC/sup...

Här med USB-minne på MSI.
https://storage-asset.msi.com/files/pdf/How_to_flash_the_BIOS...

Var bara noggrann och följ instruktionerna till punkt!

Av Archain
Skrivet av Benedict:

Med Baldurs Gate 3 ute och Starfield på gång funderar jag på om jag har behov av att uppgradera min dator lite...
I nuläget spelar jag inte så mycket på den utan sitter mest med Series X och känner därför också att jag inte riktigt har koll på läget gällande komponenter nuförtiden...

Jag funderar på var Starfield, Diablo 4 och BG3 kommer fungera bäst, min dator eller Xbox Series X.
Jag undrar om det är värt att göra någon billigare uppgradering av min dator utan att behöva byta ut moderkortet?

Skulle det göra större skillnad att byta ut CPU mot något nyare/snabbare (1000-2000 kr) och vilka borde jag isåfall titta närmare på?
Så här står det hos MSI gällande moderkortet: Supports 1st, 2nd and 3rd Gen AMD® Ryzen™/ Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics / 2nd Gen AMD® Ryzen™ with Radeon™ Graphics and Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics Desktop Processors for Socket AM4
och här är en lista de säger ska vara kompatibla: Lista

Ev nu eller något att hålla utkik på under BF.
Detta har jag idag, vilket inköptes i slutet av 2018 från Inet som byggde den åt mig.
Att byta ut grafikkortet blir nog alldeles för dyrt...

MSI B450 GAMING PRO CARBON AC
AMD Ryzen 5 2600X 3.6 GHz 19MB
Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 2666Mhz CL16 Vengeance
MSI GeForce RTX 2070 8GB ARMOR
Fractal Design Define S
ASUS TUF Gaming VG27AQZ (1440p)

Innan du gör något, så passa på att uppdatera bioset i moderkortet så 5000-serien cpu funkar utan bekymmer från start.

Då budgeten verkar vara focus, kolla efter en beg 5600x, eller 5800x måhända? Ett nytt 5800x3d kostar väl lite under 4k, men då har du en dator som nästan matchar dom senaste från både intel & amd i spel.

Av Archain

Egna erfarenheter.
Byggde grabbens första dator när han vart 7 tillsammans, och använda blandning mellan nya & beg delar. gick väl på 2-3k allt som allt.
Uppgraderade till en bättre när han var 10-11 och fått bättre skärmar, gpu mm genom åren. Sitter väldigt nöjd & lirar allt med en stor curved 34 tumms UW skärm & har en rtx 3070 nu så..

Mitt tips är att tänka långsiktigt om du bygger. Skaffa en bra chassi & PSU i alla fall, för ni kommer garanterat uppgradera ordentligt om nåt år då barnen lirar sjukt mycket tillsammans nu.(slipper köpa nytt då).
Sen så ett budget intel/amd bygge. Mitt tips är att se till att moderkortet har wifi direkt så slipper ni kablar.
500gb m2 ssd för OS & spel. Samt en beg GPU(tex här från marknaden). ¨

Finns nog många här på forumet som bort i sthlm som kan hjälpa till att bygga vid behov

Annars är som sagt att köpa en beg här på forumet svårslaget ekonomiskt. tex som denna som finns i sthlm:
https://www.sweclockers.com/marknad/230687-dator-med-asrock-h...

Avslutningsvis så skulle jag rekommendera att kolla över själva stol/bord setupen hemma, då den kan göra mycket mer för ett barn än själva specsen på datorn. RGB mus/tangenbord, schyst "gaming"-stol & bord mm.

Av Archain
Skrivet av izzie:

Tack så väldigt för alla förslag. Jag lutar åt en Ryzen 5 5600 eller Ryzen 7 5700X + moderkort. Kan sträcka mig någon tusenlapp till.

Kommer 650w nätagg räcka? Något annat att tänka på?

Om du ska gå en am4 plattform så skulle jag rekkomendera dig att hålla utkik på marknaden här på sweclockers/fb.
Sett hela burkar som är helt ok/bra för dina behov gå för ca 5k här.
Samt många som uppgraderar till am5 från 11-12gen intel med och am4 mobos dyker av och till.
Skulle inte köpa am4 mobo nytt, om det inte var en sjukt bra kampanj på den.
Att dumsnåla kan kosta mer i längden än man tror..

Av Archain

jahapp..

Av Archain
Skrivet av rwkk:

ganska rejäl skillnad mellan 8400 och 8700k. Dessutom på vilka spel du spelar också. Sist men inte minst, 3060 klart bättre än 1080.

Det jag syftar på. Fast budgeten verkar vara största bekymmret just nu..
Problemet är väl att en rtx 3060 är lite för svag för 3440x1440, även om den funkar ok nu med inställningar sänkte en del.
Dlss är ju ett måste just nu för att få ok framerates.
Misstänker att cpun påverkar mest low % rejält och kan kännas lite "ryckigt" ibland.

Beg 3080/3090 kan man ibland göra kap på, och en am5 uppgradering/intel 13th kan ju komma något bra deal på under black friday i nov..

Av Archain

Jag hade en i7 8700k(lätt överklockad) med en gtx 1080 och körde en 1440p UW från början. Funkade ok, men när rtx 3070 släpptes så vart det wow! Ännu bättre när bytte till rtx 3090. cpu flaskhalsade bara lite lätt, men vart i i513600kf med senare så..
Lätt att glömma bort att dlss gör mycket till numera i många spel!

Jag skulle hellre kolla på en beg rtx 3080 eller bättre än att gå ner till en GTX kort.

och om du är osäker på budgeten så är mitt tips att räkna på totalkostanden under datorns livstid.
(tex en dator för 30k som du har i 5 år ger en totalkostnad på ca 500kr/månaden).
betalar du internet mm själv så kostar det oftast mer