Inlägg

Inlägg som candbrg har skrivit i forumet
Av candbrg

Jag har varit otydlig tyvärr. Folk som jobbar på tomten är en trädgårdsgrupp som träffas och hjälper till i varandras trädgårdar. Det är väl rent krasst så att det är "Jag" som grävt av den rent juridiskt. Såg att många tyckte att om det hade varit ett ev. företags fel så ska man ta det med dem. Grejen är ju även där, säger de att djupet inte stämmer enligt reglemente (vilket stämmer) så är det ju ändå så att de kommer undan där så samma situaton hade ju uppstått.

Uppskattar alla ni som svarat och er input!!

Av candbrg

Telia Öppen Fiber Grävdjup

Hej,

Jag undrar om någon har någon erfarenhet av något liknande eller vet reglerna kring det här:

När man får installerat fiber på tomten så gör Telia det med upphandlad underleverantör. De skriver på hemsidan IDAG så här:

"Vi tar hand om hela din fiberinstallation.

Om det visar sig vara nödvändigt att borra hål i ytterväggen så sköter vi det.

Behöver vi gräva ner kabeln så gör vi det - för hand. Diket blir 5-40 cm brett och runt 20-40 cm djupt. Därefter gör vi en grovåterställning, vilket innebär att vi fyller igen schaktdiket och jämnar till markytan. Resterande jobb, tex återplanering av gräs, sköter du som fastighetsägare. Vi gör dock allt vi kan för att lämna områden med buskar eller rabatter i fred.

Vi återställer inte asfalt, men undviker i största mån att gräva genom asfalt. "

När jag beställde för några år sen så kommunicerade man snarare såhär: "30-40 cm djup ska det vara, godtagbart är ändå 20 cm." (eller om 20 cm var en efterkonstruktion, minns inte exakt när denna 20 cm kom på tal för första gången).

Har grävt av kabeln vid ett tidigare tillfälle och den gången var det inget snack om att Telia stod för kostnaden. Men via "Svensk Skadereglering AB" så har det blivit ett helt annat ljud i skällan...tilläggas kanske ska göras är att JAG inte grävt av kabeln, utan folk som jobbat på min tomt.

Nu är det så att för andra gången har kabeln blivit avklippt (på ett annat ställe men ändå) som låg 16 cm djupt. Svensk skadereglering AB vägrar allt ansvar och hänvisar till följande dom NJA 1998 s 617. Den handlar om en bonde på en åker som gräver av en telekabel på 45 cm. Den har enligt mig överhuvudtaget inte med saken att göra, men är ju ett sätt att intimidate så att man lägger ner.

Men jag får ändå för mig att jag har rätt i att slippa betala (5200) för att de lagade kabeln eftersom den inte vart installerad såsom lovat?

Vad tror ni?