Inlägg

Inlägg som ztevie har skrivit i forumet
Av ztevie
Skrivet av hasenfrasen:

Din förlust. Flashback VPN är en stabil tjänst som går via OBENetwork och har bara namnet med forat gemensamt.

För övrigt är Flashback Forum ett forum vilket som helst men där man inte behöver vara PK. Däremot brottslighet och uppmaning till brottslighet städas bort av moderatorer, dvs ett Reddit utan censur.

Obenetwork är väl vad OVPN använder sig av?
Brukar stå så i speedtest som från-server...
Flashback verkar inte ha wireguard, då går det bort för mig iaf.

Av ztevie

Aha...
Du blir nog nöjd. Jag har en LG tv och har blivit van med Magic Remote och musen den har. Så jag skaffade den här för boxen.
Har man vant sig vid en riktig air mouse är det svårt att gå tillbaka till en vanlig...

Av ztevie

Den här funkar klockrent om du hittar den. Ser att den är "unavailable" nu på Amazon.de...
https://www.amazon.de/gp/aw/d/B07XLTTRYR/ref=ppx_yo_mob_b_tra...

Är egentligen en remote för dreamlink T3
, som är samma box som z8. Den här fjärren har exakt samma knappar som originalet plus riktig air mouse och tangentbord. Bara att stoppa i usb- grejen och köra, allt bara funkar direkt.

Av ztevie

Har unifi usg, us8 60 w switch och två accesspunkter AC-LR och AC-LITE. 190 m2 enplansvilla, har utmärkt wifi överallt. Har dragit nätverkskabel lite överallt i kåken för accesspunkterna och fasta enheter.
Dock så är unifi och edgerouter etc lite meckiga att hålla på med. Man ska nog vara lite kunnig för att få det att lira bra. Tex så ska man ha en controller installerad for att styra unifi och det kan vara tjorvigt för nybörjare...
Vill man ha det enkelt utan att dra kablar så bör man kanske köra nåt mesh-system.
Har inga bra erfarenheter av att köra tex tv via wifi. Kan du dra tråd så gör det. Är ju lite jobb men när det är gjort så blir allt mycket bättre...
Kolla Amplifi Alien... Två såna med kabel emellan så har du kanon-wifi, plus 4 nätverksuttag i varje. Lite dyrt dock...

Av ztevie

Jag hade samma funderingar. Men jag satte en Pi4 som vpn-gateway i nätverket. Den klarar mycket snabbare hastigheter över vpn än z8. Dessutom kan jag köra alla enheter igenom den och bara använda en av mina tillåtna vpn-platser...

Av ztevie
Skrivet av No_Jah:

Ja, när det Wireguard så behövs nog inte så kraftig hårdvara för att maxa en 250mps-uppkoppling minus overhead.
Jag kör ju själv pfSense med Xeon E3-1220L, och den klarar att maxa mina 300mbps over OpenVPN, men det är nog ungefär där någonstans gränsen går för den CPU:n, iom. att bara en kärna används för OpenVPN.

Jag testade köra en klient på en android tv box. Kom upp i 50-60 mbps som mest. Räcker iofs for att streama HD...
Testade sedan att lägga en Pi4 på nätverket som en vpn gateway. Då kan man lägga in Pi4 som gateway på valfri enhet i nätverket. Den klarar att köra strax över 200 så det är en bra lösning, man slipper begränsningen på antalet enheter i nätverket. Tror inte många vanliga routrar som kör vpn klient kommer upp i den farten...?

Av ztevie
Skrivet av anon301768:

Jag kör med Expressvpn och brukar ligga runt 200mbit från Finland som jag kör i min nvidia shield, i min dator skiljer de en del beronde på om jag kör Linux eller Windows, får alltid högre hastighet i Linux men jag använder inte vpn lika mycket i datorn, har 1000mbit lina så hastigheten stryps för mycket.

Ja, det gör stor skillnad vad du använder klienten på.
Nu har jag testat mot vpn- leverantörernas egna servrar också och då kommer jag upp i samma fart som utan vpn. Tycker det bevisar att min hårdvara klarar av att kryptera i max hastighet...

Av ztevie

Pc med Windows 10. Står i inlägget.
Hårdvaran klarar nog av att kryptera upp till 250

Av ztevie

VPN speedtest Wireguard

Har under nån vecka testat två svenska VPN-leverantörer, OVPN och Mullvad. Gjorde för skojs skull en liten jämförelse mes speedtest.net. Det är ingen större vetenskap i detta, jag inser att det finns för många variabler som spelar in. Vilken ISP jag har, var jag själv är, vilken server man väljer osv..
Jag bor en bit upp i norra Sverige så är inte nära deras servrar. Valde Speedtest.net för att lätt kunna välja vilken server jag går mot, men jag vet att det 'r mer realistiskt att ladda ner stora filer.
Jag lät VPN-apparna själv välja bästa server i Sverige respektive USA.
Det är mest en kul grej, men kanske är intressant för nån annan som är i färd med att kika på vpn?
Min lina är 250/100 fiber. Använde en PC med Windows 10 och leverantörernas egna appar.

Några iakttagelser, lite övverraskande var det:
* MIn ISP håller bra fart överlag
* Mullvad är snabbare än OVPN från Sverige MOT Sverige
* OVPN är rejält snabbare än Mullvad från Sverige MOT utlandet.
* Väljer man deras server i USA är det relativt jämnt överlag

https://i.imgur.com/QwRiLiy.jpg

Av ztevie
Skrivet av Samlooh:

Det blir säkert bra .. 2200G är ju dock ca 30% långsammare än 2400G i multitrådade program.

Det ska nog inte behövas några fler fläktar. Du har inga komponenter som bör generera särskilt mycket värme ändå.

Angående SSD:n så tänk på att "m2" inte nödvändigtvis behöver betyda att den är snabbare än en "vanlig" SATA-SSD. "m2" kan man säga är formatet på disken. Det är "NVME"-diskar som är de snabbare, och dessa är också i "formatet" m2. Dock är det onödigt att köpa en dyrare SSD om du har en lite mer ansträngd budget (som du verkar ha) eftersom man sällan märker någon skillnad ändå.

Sist men inte minst så hade jag nog bytt ut nätaggregatet för att vara på den säkra sidan, men upp till dig förstås.

Jag har faktiskt hunnit lägga in en order alldeles nyss. Det blev följande:
Låda Fractal Focus G mini, 399:-
Moderkort AsRock B450m Pro 4, 882:-
Processor AMD Ryzen 3 2200G, 1049:-
Hårddisk SSD Intel 660P m2 PciE Nvme 1 Tb, 1229:-
RAM Ballistix Sport LT 3000 2x8 Gb, 990:-
Controllerkort Firewire StarTech PEX1394B3, 802:-
Summa: 5351:-

Jag använder mitt gamla nätagg tills vidare, är ju lätt att köpa ny när som helst.
Min tanke med den större SSD:n är att jag använder den som systemdisk och installation av program. Jag har även plats för inspelningar som jag senare kan flytta till min NAS när det är färdigt. Jag slänger in nån gammal sata-hdd för lagring av sånt som inte behöver nån speed, som foton, musik osv.... Just den här m2 disken var lika billig som om jag köpt en mindre ssd sata systemdisk plus en hyfsad 1 Tb sata hdd, så jag tyckte att varför inte...
Tack för hjälpen! Blir spännande att bygga ihop det hela....

Skickades från m.sweclockers.com

Av ztevie
Skrivet av Samlooh:

Låter väl bra, fast jag hade kikat på någon annan SSD. Den där är rätt dyr för att vara endast 250GB. Sålänge man inte håller på med videoredigering spelar det inte jättestor roll vilken SSD det är, eftersom man kommer märka väldigt liten skillnad mellan dem. Finns flera för omkring 6-700kr som har 500GB.

Hur gammalt är nätaggregatet? Är det lika gammalt som chassit (dvs ca 10år) så hade jag bytt ut det.

Windows kan du köpa från Ebay eller Kinguin för mellan 50-250kr.

PS. Om du inte taggar någon när du svarar så ser man inte om du skrivit något eller ej.

Tack!
Jag har börjat luta lite åt att även köpa ny låda i mindre format. Kanske en Fractal focus G mini, och ett microATX moderkort.
Har kollat in Asrock B450m Pro4. Verkar ligga bra i pris och få goda omdömen vad jag sett. En m2 som systemdisk också... Sen kanske jag nöjer mig med en Ryzen 3 2200G. Jag hamnar då på ungefär samma summa. Hade velat kasta ut mot gamla schabrak till datorbord och ha nåt minde...
Nätagget är en OCZ 600w. Den är inte lika gammal som lådan men 6-7 år är den alla gånger...
Jag testade att installera Windows 10, nedladdat från Microsoft, och använda min gamla nyckel från 7:an. Det gick utmärkt, den aktiverades utan problem så det känns som att jag klarar mig från den kostnaden.
En annan fråga: I tex fractal lådan här ovan så inför det 2 insugsfläktar i fronten. Räcker det månntro, eller behöver jag skaffa nån extra? Finns plats i den lådan både i topp och botten för några till... Men undviker det helst om det går, stor fördel att ha så tyst som möjligt när man spelar in.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ztevie

Jag har inte satt nån direkt budget, men så billigt som möjligt och ändå få ihop en dator som är någorlunda snabb och räcker till för några år framåt.
Jag tänkte behålla min låda och nätagget som sitter där redan. Lådan är en gammal Antec Sonata II som jag har ljudisolerat. Vad jag kommit fram till hittills är detta:
Moderkort Asus Prime B450 Plus 1029:-
Processor AMD Ryzen 2400G 1499:-
Minnen Crucial Ballistics Sport LT DDR4 2x8 Gb 990:-
Systemdisk Crucial MX500 m2 250Gb 531:-
Firewirekort StarTech 1394B3 789:-
Summa 4838:-

Har bara kikat runt på vad som verkar ok och i den nedre prisklassen. M2 disken kanske finns bättre och mer prisvärt tex... Till denna lista tillkommer en lagringsdisk på 1 Tb. Vet inte om jag går på en hdd eller ssd. Verkar inte vara jättestor skillnad i pris, dock måste en HDD vara minst 7200 rpm för inspelning av musik...
Jag har redan en legit version av Win 7 64, och moderkortet verkar faktiskt stöda det. Har läst att man ev kan uppgradera gratis till 10 om man har tur, i så fall gör jag det. Känns inte som nån höjdare att betala 1300 för ett operativ. Linux går bort, funkar fint för vanliga datorer, men är lite kasst med drivrutiner till en del av mina musikprylar...
Det finns mycket billigare firewirekort, tyvärr är mitt focusrite ljudkort kinkig med vilket chip det använder. Detta kort är det billigaste som är kompatibelt.

Av ztevie

Alltså, jag blir konfunderad... Vad gäller ovanstående moderkort står det:
Integrerat grafikkort: Ja
Stöd för integrerad grafikkrets i CPU: Ja

På en annan, Asrock X370 Pro 4 står
Integrerat grafikkort: Nej
Stöd för integrerad grafikkrets i CPU: Ja

Om bägge behöver tex en Ryzen 5 2400G för grafik, vad betyder då Ja för integrerat grafikkort på Asus-kortet? Bägge har ju utgångar för grafik på själva moderkortet...

Skickades från m.sweclockers.com

Av ztevie

Ok, tack! Jag funderar kanske på om jag istället kör på ett m2 som går via sata. De är ju lite billigare och kan lägga de pengarna på en Ryzen 5 med grafik istället. Jag förlorar 2 sata- portar men tänkte ändå bara ha en extra ssd eller hdd för lagring, så det skulle ändå funka... Alternativt kanske jag kikar på att skippa integrerad grafik och köper ett dedikerat billigt grafikkort. Jag gissar att ska man ha motsvarande prestanda jämfört med den integrerade grafiken, fast på ett kort så är det inga värstinggrejer man behöver titta på...
Jag tar gärna emot fler tips, hur hade ni gjort i min situation?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ztevie

Aha. Tack för det, ni räddade mig från ett fiasko. Tog för givet att integrerad grafik betydde att jag inte behöver något annat.
Så då måste både processorn vara en apu och moderkortet ha integrated graphics för att slippa köpa ett grafikkort...
Tack!

Skickades från m.sweclockers.com

Av ztevie

Hjälp mig att förstå. PciE mm...

Hej!
Hållet på att plocka ihop en ny stationär budgetdator.
Moderkortet är en Asus Prime B450 Plus. Jag valde den för att den har inbyggd grafik, datorn kommer att användas till att spela in musik och vanligt användande så inget grafiktungt alls.
Processorn blir en Ryzen 1500X...
Jag tänkte lägga in en M2 SSD som systemdisk. Vag jag förstår så går den på PciE- bussen? Jag läste någonstans att pcie kan bli en flaskhals om man lägger in ett kontroller-kort på en pcie plats på moderkortet då de delar på bandbredden. Grejen är att jag måste även installera ett kort med firewire då mitt ljudkort använder det. Det är firewire 400 och använder endast pcie x 1.
Är detta något som kommer att påverka hastigheten för min m2-ssd? Är det någon som har koll på detta så blir jag tacksam...

Av ztevie

Bredbandskollen defaultar till Sundsvall för mig, men har testat alla alternativ, blir inte bättre för det. Eller iofs, även Bredbandskollen får bättre resultat på tex nätter och mitt på sajten. Men då tex Speedtest.net mot Kista ligger på 245 som bäst så ligger Bredbandskollen på ca 180 som allra bäst Men som sagt ändå ner mot 30 som sämst... är ledig imorrn så ska testa lite mer under dagen och fram mot eftermiddagen sedan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ztevie

Jag kanske var otydlig, men jag har inte Tele2 som leverantör, jag har Universal. Vad jag menar med Tele2:s server är när jag väljer den servern i speedtest.net. Den ligger alltid i topp av alla servrar/tester jag kör, även om den också dippar vissa tider på dygnet som alla andra. Den är bättre också jämfört med A3:s server i Umeå, som ligger närmast mig och är Universals egna. (Universal = A3).
Jag undrar om jag har dåliga resultat kvällar/helger pga att min ISP har kapacitetsproblem någonstans på min väg ut mot Internet, eller om det är så enkelt att servrarna där speedtesterna körs också får mest trafik de tiderna?
Verkar iaf klarlagt att flaskhalsen inte ligger mellan mig och stadsnätets servrar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ztevie

Speedtests, hur pålitligt?

Håller på testa min nya fiberlina, 250/100... Får stundtals jättebra värden i sk speedtest. Typ 245/97. Problemet är att det skiljer enormt mycket mellan olika tider och även mellan olika tester. Bredbandskollen är överlägset sämst varje gång, som sämst 30/75. Bäst ligger Speedtest.net mot Tele2-servern i Kista. Kan skilja över 100 mbit/s mellan dessa 2 vid samma tidpunkt. Sen ligger fast.com, meter.net och andra servrar hos speedtest där emellan..
Jag har också möjlighet att mäta mot stadsnätets egna servrar och de ligger väldigt stabilt på strax under vad jag ska ha hela tiden.
Detta leder mig till slutsatsen att det finns kapacitetsproblem hos min leverantörs utrustning efter stadsnätets, eftersom de sämsta resultaten är på kväll/helg. Inte så konstigt eftersom det väl är då de flesta är ute på nätet...
Frågan är hur mycket man ska lita på alla olika tester? Bredbandskollen är väl den mest använda, men visar den verkligen rätt? I så fall måste de andra ha rena glädjemätarna? Speciellt Tele2-servern i Kista som nästan alltid ligger precis i nivå med mätningen mot stadsnätet. Kista ligger 1000 km härifrån så det beror inte på att jag finns fysiskt nära iaf... Vete fan vad man ska tro?
Värt att nämna är kanske att Upploaden ligger bra till varje gång även om Download rasar. så min 250/100 lina kan ibland visa 50/95.

Av ztevie

Ok, undrar om det blir skämskudden nu...? Har alldeles nyligt fått fibern och har också installerat hela Unifi systemet häromdan. Först idag kopplade jag in min stationära dator. Körde lite tester från den och fick väl någorlunda resultat. Kom ihåg att nu kör jag inte rätt in i konvertern, utan genom en Unifi switch och USG:n. Så det är inte lika optimalt som att gå rakt in i konvertern.

Här är några resultat

Bredbandskollen:

https://i.imgur.com/0Gp2NC7.jpg

Speedtest:

https://i.imgur.com/JlmmQbF.jpg

Fast.com:

https://i.imgur.com/ZMjIBpJ.jpg

Och en liten enskild glädjemätning från Fast, hände bara en gång:

https://i.imgur.com/PrLmpjF.jpg

Som man ser här verkar Bredbandskollen ligga lite bakom de andra, annars är det i stort sett vad jag betalar för.
Ska mäta lite mer vid andra tider på dygnet, men det måste vara nåt med laptopen jag mätt med tidigare kanske? Det är fruns jobbdator så kanske den är mer restriktiv på nedladdningar och att allt går genom nån mukvaru för kontroll? Ingen aning, det lustiga är att jag haft enstaka bra resultat även med den. Nåja, ska testa lite mer i helgen, men förhopningsvis håller speeden i sig...