Inlägg

Inlägg som Pekingare_86 har skrivit i forumet
Av Pekingare_86

Som tidigare anställd (i 5 år) i en icke namngiven elektronik-kedja så delar jag gärna med mig av mina erfarenheter. Att jobba under mellandagarna var bland det roligaste jag visste, det var alltid mycket folk som mer än gärna handlade jämfört med resten året och de flesta var glada i hågen och andelen klagomål var betydligt färre än de nöjda kunder man hade.

Angående priser så sattes de aldrig lokalt utan allt sådant styrdes centralt av kedjan. Ofta kunde man urskilja ett mönster att veckorna innan jul så gick många priser upp, mestadels till sina ordinarie priser som de sällan såldes för under året, för att sedan direkt efter julafton sänkas med en andel procent. De riktiga "dräparna" som det kallades såldes till vrakpriser (50% av ordinarie pris) men det fanns nästan alltid minst lika många av de modellerna som det fanns av övriga. Dock så är trycket under mellandagarna så enormt att även om vi hade närmare 50-100 st av en utvald nedsatt modell så kunde de säljas av på mindre än 20 minuter efter öppning på juldagen. Därefter kom det oftast flera leveranser av den utvalda modellen under mellandagarna.

Sedan jag slutat jobba som säljare handlar jag i princip aldrig på mellandagsrean, priserna kan vara lägre men jag vet oftast vad jag vill ha och på de produkterna så kan priserna vara ännu lägre vid andra tidpunkter på året. Det som facinerar mig mest är mängden folk som handlar på rean. Att det blivit ett sådant fenomen tror jag inte har med butikernas priser att göra utan det har blivit standard att man köper en nya tv under mellandagarna för att gemeneman förväntar sig ett lägre pris än övriga året vilket jag tycker är absurt.

Av Pekingare_86

Här är en fråga i medicinsk teknik jag skulle behöva lite hjälp med:

När vi pratar om röntgen och CT förekommer oftast begreppet kontrast. I dessa sammanhang är det skillnader i attenueringsförmågan hos olika vävnadstyper som man kan ge ett värde och sedan i en bildmatris framställa ett gråskalevärde. När man pratar om kontrast inom MRI är det helt andra saker som ger upphov till skillnader i gråskalevärden. Uppgiften blir nu att försöka beskriva hur man tolkar begreppet konstrast i MR-sammanhang. Den axiella intensiteten för en spinn-eko-sekvens kan beskrivas som:

I(x,y)~ρ(x,y)[1-e^(-TR/T1(x,y))]e^(-TE/T2(x,y))

Där T1 och T2 är relaxationstiderna (vilka?) och TE är "time to echo" and TR är pulsrepetitionen. Protondensiteten betecknas ρ. Oftast hör man att bilden är T1 eller T2 viktad ibland till och med protonviktad. Beskriv nu hur man får kontrast i MRI-bilder och du kan med fördel använda ekvationen ovan. Beskriv och resonera hur man genom att använda TR och TE tar fram en:
T1 - viktad bild
T2 - viktad bild
samt en ρ - viktad bild.

Tack på förhand.

Av Pekingare_86

Jag kör Raspbmc 12.1 på min Raspberry Pi med en http://www.dustinhome.se/product/5010646643/tp-link-tl-wn725n... som hittades automagiskt vid installation och funkar utan problem hittills.

Efter en del pill med NFS mounts och överklockning lyckas jag spela 1080p material flytande med DTS-HD. Lite hackigt blir det ibland med filmer som är större 20 gig och 16:9 format. Vet inte om det skulle funka bättre trådat dock, kör jag direkt över usb så funkar det utmärkt.

Tips på forum-tråd om du vill ha hjälp med NFS mounts: http://forum.stmlabs.com/showthread.php?tid=500
Står en hel del bra tips i tråden för att få bästa resultatet när du kör trådlöst.

Av Pekingare_86
Skrivet av Grumbledock:

Vidare vägrade de att ta in PP för debatt gällande EU trots att de enligt samtliga sifoundersökningar skulle få mandat i EU. Samma gjorde med SD under valet, de vill inte ens ha med de partier som inte gillas från "högre ort"

Anledningen till att varken PP eller SD var med i debatterna var att SVT har valt att bara ha med redan invalda partier i sina debatter, efter att SD blev invalda så har de fått vara med i varje debatt så långt jag vet iallafall. Det är väl så opartiskt det kan bli för annars måste någon bestämma vilka nya eller icke invalda partier som ska få vara med.

Av Pekingare_86
Skrivet av Haptic:

http://play.svt.se/ ligger ju endå nere... om någon från tv radio tjänst kommer och knackar på hos mig ska jag visa att jag har lagt in svt play i min hosts fil så att den inte går att komma åt (har inte gjort det ännu, så det är inte mitt fel att den ligger nere för mig..)

http://downforeveryoneorjustme.com/http://play.svt.se/

It's not just you! http://play.svt.se looks down from here.

http://www.svtplay.se/ är korrekt adress om du vill se svt via webben

Av Pekingare_86
Skrivet av Watchmen:

En liten fråga. Försvinner inte "fördel" med 30-19pins kontakt när det ändå sitter en usb kontakt i andra änden av sladden?

När adaptern till usb används aktiveras antagligen bara de pins som behövs för ström o dataöverföring, inte de fördelar som tillbehören drar nytta av som står i länken JZ0NiC gav.

Av Pekingare_86
Skrivet av mrqaffe:

Nej, men observera "till utomstående"

Definitionen av kommersiell är en verksamhet som ska generera intäkter genom att ta betalt, så nej fritt är inte kommersiellt.

Av Pekingare_86
Skrivet av Björn Endre:

Vad det i grunden ser ut att handla om är att de vill skydda sig mot att folk sätter upp servrar hemma, spel/webb etc., och i grunden använder tjänsten som ett eget litet webbhotell. Visst, man kan hävda att man har rätt att göra vad man vill med sin uppkoppling men någonstans så är det priset för att du betalar en spottstyver för t ex en 100 Mbit-lina mot vad det kostar för ett företag som vill ha en garanterad 100 Mbit-lina.

För att tele2 och vilken ISP som helst ska kunna få det att gå runt så måste man översälja kapaciteten utifrån beräkningen att majoriteten inte kommer använda sina 100 Mbit konstant och man därför inte behöver sätta in superlinor in i varje hus.

Jag tycker inte alls det är något konstigt och ser det som en bra kompromiss för att faktiskt få bredband till ett bra pris. Visst är det luddigt men t ex när det gäller spelserver så hade alternativet varit att Tele2 säger att du inte får ha spelserver punkt slut. Vad de nu säger är att du visserligen får ha det men om du t ex låter den stå på 24/7 veckovis och utnyttjar linan fullt ut en längre tid så att andra runt om dig blir negativt påverkad, ja då förbehåller de sig rätten att agera. På samma sätt så spelar enstaka toppar när du laddar ner saker ingen roll men om du börjar dra ner bittorrent 24/7 i 100 Mbit/s så att du påverkar andras uppkoppling, ja då kommer de agera.

Så även om det kanske är lite luddigt så har jag svårt att se vad som är så upprörande. Med lite sunt förnuft så kommer det inte vara några problem även om du då och då drar igång en spelserver eller tankar ner från Piratebay.

Det jag tycker är konstigt är att Tele2 förbehåller sig rätten att bestämma vad som är onormalt bruk, jämför man med andra isp:er så är de betydligt mer specificerade. Vi kan använda Telia som ett exempel:

4 Kundens användning av tjänsten
4.1 Kunden får använda Tjänsten för eget bruk och för det ändamål som framgår av Avtalet. Kunden svarar exempelvis för att användningen av Tjänsten inte:
a) ger upphov till skada eller annan olägenhet för Telia eller tredje man;
b) ger upphov till störningar i Telias nät eller i Tjänsten, exempelvis genom massanrop eller obeställda massutskick, (s.k. ”spam”), eller spridande av datavirus,
c) används i kommersiellt syfte, exempelvis som växelfunktion, gränssnitt för samtrafik eller liknande operatörsverksamhet;
d) kränker Telias eller tredje mans upphovsrätt eller annan immaterialrätt;
e) strider mot lag eller mot myndighets föreskrift eller beslut, eller;
f) strider mot god sed eller mot Telias vid var tid gällande regler för Tjänsten, till exempel ”Användningspolicy - Telias Internettjänster”, se www.telia.se/sakerhet.

Jag kan ju inte på något sätt försäkra mig om att jag följer Tele2s villkor när de kan sätta dem i efterhand eller skriver ut dem i klartext. Jag förstår precis som du skriver varför de har reglerna på plats men att när jag ringer och mailar dem för att få ett förtydligande så möts man av okunskap och jag har fortfarande inte fått besked, det gör att jag tycker villkoren från Tele2 känns orimliga.

Skrivet av mrqaffe:

Det är normalt att det står i villkoren du inte får bedriva kommersiell verksamhet eller erbjuda tjänster för utomstående på ett privat abonemang, det står inget om att man inte får ha en spelserver eller ftp men man får inte erbjuda det för utomstående, bandbredden får alltså egentligen bara utnyttjas av de som tillhör hushållet och vill man göra annat får man ha ett företagsabbonemang, om någon bedriver nån form av kommersiell verksamhet via anslutningen så kan de stänga av. Det finns andra trådar som antyder att vissa tex driver webbhotell hemifrån och det är såna ispn vill kunna stoppa, det går även att använda de reglerna för att stänga av om man tex delar anslutningen med sin granne, de finns helt enkelt för att kunna stänga av de som missbrukar abonnemanget och slippa bråk om det, Och moraliskt så är det ok villkor tycker jag och de som använder uppkopplingen för privat bruk har inga problem med de villkoren.

Det är som du skriver fullt normalt och rimligt att man inte får bedriva kommersiell verksamhet hos någon isp som privatperson. Dock så står det inte någonstans att det gäller kommersiell verksamhet utan det står information och fritt. Enligt avtalet står det alltså att om jag skulle skriva ett twitter eller facebookinlägg som inte faller Tele2 i smaken så kan jag bli avstängd? Visst det är att dra det till det yttersta och det kommer antagligen aldrig att hända men varför har de sådana villkor?

Av Pekingare_86
Skrivet av Jockew1989:

Tror snarare att dom menar att du inte ska lägga upp någon tättrafikerad hemsida via ditt bredband.

Och framförallt att man inte ska ha någon typ av vinstdrivande verksamhet på sitt privata bredband då Tele2 med flera gärna vill sälja företagsabonnemang om så är fallet.

Det där har i stort sätt alla leverantörer vad jag vet, har haft det i alla avtal som jag har haft i alla fall, det handlar mest om att dom vill ha laga underlag att säga upp ett abbonemeang om det skulle försigå skumma aktiviteter.

Framför allt för piratkopiering och liknande, kan ju folk hävda, "aaa men jag är bara ansluten till en VPN tunnel bla, bla" så kan dom bara säga,
"ja men det spelar ingen roll, vi kan stänga dig iaf enligt avtal" osv.

Bottom line: hade du läst tidigare avtal du haft hade du hittat samma information och det är enligt min erfarenhet inget att oroa sig för iaf

Jag har samma erfarenhet så jag är inte orolig det minsta det jag tycker är spännande är deras väldigt luddiga formuleringar, innan jag ringde så kollade jag givetvis upp flera andra leverantörers villkor och de är betydligt mer specifika. Tar jag Telia som exempel så skriver de att man inte få använda anslutningen för näringssyfte, istället för det första tele2-exemplet jag skrev. Därav min frågeställning: är det rimliga villkor?

Skrivet av grizzly666:

"Kund får inte ansluta datorresurser i syfte att fritt eller mot betalning erbjuda och/eller tillhanda hålla varor, tjänster eller information till utomstående."
Detta är ju så luddigt skrivet som det överhuvudtaget går.
Fritt eller betalning=Allt
Erbjuda,tillhandahålla=Allt
Varor,tjänster,information=Allt

Så med andra ord så passar ett e-mail med texten Hej! till mormor in för det är ju fritt,gratis och det är information.

Sen som sagts tidigare så har ju alla isp'er en liknande text som denna i sina villkor men just denna var nog den värsta jag sett.

Jo det är precis så jag menar att man kan tolka det och det har varit min fråga till tele2. Vad menar ni med fritt och information? Men som sagt jag står ännu utan svar...

Av Pekingare_86

Konstiga villkor för Tele2:s Bredband via datoruttaget

Tänkte vädra lite här i forumet för att se om jag missuppfattat hur villkor får skrivas eller om tele2s villkor är totalt orimliga.

I månadsskiftet april/maj bytte min bostadsrättsförening leverantör av fast bredband till tele2 och när jag läste deras villkor på teckningsdagen av bredbandet blev jag genast fundersam och ringde till dem för att få klarhet. Dock kunde kundtjänsten inte ge mig något rakt svar så sedan 1,5 vecka tillbaka har jag både skickat mail utan att få något svar och ringt 2 gånger till utan att få mer än ett löfte att bli uppringd senare med korrekta svar.

Det jag reagerade på i villkoren är följande:

"Kund får inte ansluta datorresurser i syfte att fritt eller mot betalning erbjuda och/eller tillhanda hålla varor, tjänster eller information till utomstående."
I min mening så lämnar det extremt mycket fritt för tolkning. Vad för information får jag inte sprida? och framför allt varför får jag inte sprida den fritt?

"Vid onormal användning (t ex egen spelserver, FTP-server, eller liknande samt mycket överdriven nedladdning) som orsakar olägenheter för Tele2 eller annan kund förbehåller sig Tele2 rätten att begränsa överföringshastigheten alternativt säga upp avtalet med omedelbar verkan. Vad som är onormal användning äger Tele2 ensamt rätt att avgöra"
Om jag förstår raden ovanför så innebär den att om jag skulle nyttja min hastighet(i mitt fall 100mbit) till fullo med exempelvis en spelserver eller liknande, fortfarande helt lagliga aktiviteter (ingen pirat-fildelning), så riskerar jag att få begränsad hastighet eller mitt bredband avstängt för att tele2 anser att det är onormalt bruk?

Jag skickar med en länk till ovanstående villkor: http://www.tele2.se/files/Villkor-specifika-bredband-LAN-res(...
Allt står i paragraf 6.

Är detta rimliga villkor? Ska tillägga att det bara va en ren slump att jag läste villkoren denna gång då bytet av leverantör skedde i samband med att datalagringsdirektivet röstades igenom

Av Pekingare_86

jag har nu lyckats få ett annat problem när jag nu väl har fått fast spotify i taskbaren och det är att den inte har spotifys ikon utan ser ut som en standard windows-fil ikon :S

Av Pekingare_86

Jag har betalat för premium sedan december 2008 så någon begränsad version har jag förhoppningsvis inte nu verkar det dock som att jag lyckades installera det förra gången jag startade om programmet så nu är allt som det ska :S bra konstigt var det iallafall...

Av Pekingare_86

Jag har nu lyckats lösa det. Jag tog bort synken med facebook och loggade in på nytt. Spotify installeras fortfarande inte men nu går det att pinna den till taskbaren iallafall och då är jag nöjd

Av Pekingare_86
Skrivet av buddaz:

Hur svårt är det, hämta hem det via spotify, tryck download, följ install guide, när det är klart kommer en vit spotify, där du loggar dina uppgifter, dem har bytt ut den från den gröna varianten som fanns innan. Ikon på skrivbordet läggs vid första installationen, lägger sig även i windows menyn. I windows menyn är det bara välja spotify, sedan välj fäst i aktivitetsfältet, om du inte hittar ikonen på ditt skrivbord, hur mer vill du jag skall förklara för dig.

Jag tror inte du riktigt förstått problemet. När jag startar "spotify installer" så dyker det inte upp någon install guide utan spotify startar direkt utan att ha installerats. Därav ligger det inte i någon windowsmeny eller bland mina installerade program utan bara i mappen jag laddade hem installern . Jag har sett att det finns fler än mig som har det här problemet men jag har inte fått tag i någon lösning än.

Av Pekingare_86
Skrivet av m4gnify:

Låter konstigt.. Kolla varifrån det körs. Aktivitetshanteraren -> Processer -> högerklick på Spotify.exe eller vad det är nu då -> Öppna filens mapp

Det konstiga är att det är står att jag kör "spotify installer" i aktivitetshanteraren men det fungerar precis som vanliga spotify :S Jag har alltså aldrig behövt installera det utan det kör installerfilen som programmet.

Skrivet av Fickis:

Låter konstigt, provade med en exe fil nu och det var inga problem att lägga till den i taskbaren. Var bara att högerklicka på filen sen välja "pin to taskbar".

Jag har bara 3 alternativ:
"Go to Inbox"
"Quit Spotify"
"close window"

Av Pekingare_86

Problem med att installera Spotify :S

Slänger ut en tråd här för att se om någon har haft samma problem och förhoppningsvis löst det

När jag kör "spotify installer" så installeras inget utan den kör spotify rätt upp och ned. Alltså kör den som en exe-fil. Inga problem så i att allt fungerar ju men spotify installeras inte och jag vill använda "pin this program to taskbar" vilket inte går nu Jag har inte haft det här problemet tidigare med några andra program och kan inte hitta någon lösning så jag sätter mina förhoppningar till alla swecare

edit: operativsystem e självklart win 7

Av Pekingare_86
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Von_OttO
mkt bra htpc kort har HDMI ut http://www.datorbutiken.com/se/default.aspx?Product=GCRHD3450...

Är inte det kortet tillochmed sämre än det jag har nu bortsett från hdmi-utgången?

Det jag kikat på är ett 9600gt men det klarar väl mitt nätagg aldrig?

Av Pekingare_86

Hej alla swecare!

Jag skulle uppskatta alla tips jag skulle få angående grafikkortsbyte till min htpc.

CPU: X2 3600+
RAM: 2Gb DDR2
Grafikkort: X800XL
PSU: Nått tagan på 380W
Chassi: ATX

Jag är orolig för att mitt nätagregat inte kommer orka med några tyngre grafikkort måste jag byta det med tro?

Vill egentligen bara få en hdmi-ut och kunna hårdvaruavkoda 1080p. Sen om det bara e liten prisskillnad upp till ett mkt bättre kort så e det ju inget att bråka om.

Budget är satt till vad det kommer att kosta för mina behov.

Av Pekingare_86

HTPC grafikkortsval

Hej alla swecare!

Jag skulle uppskatta alla tips jag skulle få angående grafikkortsbyte till min htpc.

Sitter idag med:

CPU: X2 3600+
RAM: 2Gb DDR2
Grafikkort: X800XL
PSU: Nått tagan på 380W
Chassi: ATX

Jag är orolig för att mitt nätagregat inte kommer orka med några tyngre grafikkort måste jag byta det med tro?

Edit: Såg samlingstråden nu för grafikkortsköp o skriver där ist. Var god ignorera den här tråden.

Av Pekingare_86
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mad_europen
jag hoppas att ni inte beställde från db för isf hann ni precis innan jag beställde, och jag får vänta till början av augusti innan min prolle är i lager

Jag är inte skyldig, köpte från komplett.