Inlägg

Inlägg som monocles har skrivit i forumet
Av monocles
Skrivet av anthra:

Måste man ändå ha Google Play på telefonen för att ha BankID kan man lika gärna fortsätta med Android.

Det här påståendet kan jag inte alls hålla med om. GrapheneOS ger flera fördelar även om man har vissa Googledelar installerade, till exempel att de körs sandboxade som vilka andra applikationer som helst. Den nivån av kontroll får du, mig veterligen, inte på något annat (dagligen användbart) mobil-os.

Av monocles
Skrivet av Airikr:

Intressant. Har ju förstått att kommentarer i källkoden inte är ett krav, men många skulle förstå koden mer, om det fanns kommentarer, främst som beskriver var till exempel en funktion kan hittas bland alla filer.

Har nu gjort så att det är enklare att byta tema, även när man är utloggad. Ändringarna sparas med hjälp av localStorage när man är utloggad. Så fort man loggar in, tas datan i localStorage bort, då den inte behövs då allt sparas då för sitt konto.

Ändringslogg: https://codeberg.org/airikr/Keizai/commit/0bfaa7fe144717ca43d...

@WebbkodsLärlingen @ELF Lade till kommentarer i .htaccess, account-export.php, account-signout.php och index.php innan jag blev hjärntrött och lade ner det hela för i dag. Men som det ser ut nu, tycker ni det är enklare att förstå källkoden?

Nu är jag lite sen till diskussionen, men jag tycker den här sortens kommentarer är helt överflödiga:

# Destroy and unset the session session_unset(); session_destroy();

Koden i sig är i det här fallet självförklarande, eftersom att funktionsnamnen säger tydligt vad de gör.

Principiellt så tycker jag att kommentarer bara gör sig i två scenarier: biblioteks/api-dokumentation och när man nödgas göra något som sticker ut, typ hantera ett specialfall nästan aldrig uppstår men om det inte hanteras så stoppas applikationen.

Av monocles

Det är nog inte mer special än vanligt blyfritt och ett tjockt kort. Knipsa av kontaktens ben på ovansidan och löd bort ett ben i taget, det är mycket enklare än att försöka värma alla samtidigt. Om du har blyat lödtenn så kan du sänka smälttemperaturen genom att blanda i det.

Av monocles

Du kan också använda ett färdigbyggt backend-as-a-service, t ex Firebase (Google, körs endast på deras servrar) eller Pocketbase (kan köras lokalt). Jag förordar Pocketbase av dessa, dels för att kunna köra lokalt men också för att det använder en SQL-databas (SQLite, fullt tillräcklig för ditt ändamål).

Då får du databas, API, autentisering med mera direkt. Då kan du lägga mer tid på att bygga en vettig webbapplikation. Vill du sen byta ut din backend mot något egenbyggt är det relativt simpelt.

Av monocles

Lite långsökt kanske, men laddar den ordentligt när du har nätkabeln i? Min erfarenhet är att Legions strömkontakt på moderkortet är ganska bräcklig, och när batteriet börjar ta slut kan ju datorn bete sig lite märkligt precis innan den ger upp.

Av monocles

Jag sitter hemma 4-5 dagar i veckan och trivs med det. Jag brukar bunta ihop möten till en dag och ta den på kontoret, då slipper jag försöka få något gjort i vårt nyrenoverade (och per definition kassa) öppna kontorslandskap. Min chef är väldigt införstådd i att jag ogillar arbetsmiljön på kontoret, och hittills har den här metoden fungerat bra nog för alla. Det ironiska är dock att mötena till största del är digitala, oftast är vi maximalt 25% som är med på plats, resten är med digitalt (eftersom de sitter i andra länder).

Om det kommer konkreta krav på mer närvaro på kontoret kommer jag leta mig vidare direkt. Jag jobbar inom data och har erfarenhet så tror knappast att jag skulle behöva leta särskilt länge.

Av monocles
Skrivet av first:

.
Används ens standard C idag eller är det enbart C++ eller C#?

C/C++ och C# är inte jämförbara. Både C och C++ används friskt, till exempel är Linuxkärnan skriven till stor del i C. Det används också mycket inom inbyggda system och andra system där närhet till hårdvaran är viktig.

Av monocles

Jag håller med om att det är lite väl mycket för en praktikplats. När jag sökt jobb i branschen har jag oftast fått göra några mindre saker (inriktat på algoritmer, typ dynamisk programmering) och ibland någon designsession tillsammans med någon senior på företaget. Å andra sidan har jag gamla kollegor som fått göra väldigt tidskrävande uppgifter, så en del företag verkar köra på den nivån.

Att skryta om att man bara har väldigt seniora när man pratar med en eventuell praktikant är dock, för mig, en varningsklocka. Som ny i branschen är det bra att jobba hos någon som har vana vid nya, så om de inte har några juniora eller mid har de antingen inte erfarenhet av att lära upp (för att de inte haft juniorer) eller inte kunnat behålla sina juniorer. Jag kan såklart ha fel i detta specifika fall, men det är vad min magkänsla säger.

Dock, om du gör projektet och publicerar koden publikt och lanserar ditt spel på Heroku/Firebase/liknande så har du ju ett jättebra projekt att visa upp för nästa praktikplats du söker.

Av monocles

Om alla produkttexter ser likadana ut är det bara att byta ut newline mot ; för att få det till en rad. Sen läser du antingen manuellt med split eller använder csv med delimiter ;.

Du kommer få en del whitespace per rad, men om det är tab (\t) så kan du rensa bort det enkelt. Annars får du rensa med t ex regex för att hitta flera space i rad.

Av monocles

Om man får subnätsmasken i formen 255.255.255.xyz så är det väldigt enkelt att räkna, helt utan binära tal.

Varje grupp (3 siffror) går från 0-255, dvs 256 värden. Om nätmasken är 255.255.255.240 innebär det att alla värden i grupp 1, 2, 3 är tagna. I sista gruppen är 240 tagna. Kvar blir 256-240=16. Av dessa är 2 reserverade, så 14 användbara.

255.255.255.192 -> 256-192=64, dvs 62 användbara.
255.255.240.0 -> (256-240)*256=4096, 4094 användbara. I sista gruppen har vi alltså 256 värden, och dessa kan kombineras 16 gånger med värden i näst sista gruppen.

Av monocles

Jag kör ett liknande tangentbord som du och har liknande problem. För mig funkar det bäst att variera, men generellt är trackball bra nog. Har du testat det? Jag har en Deft Pro för högerhanden och en CST L-Trac för vänster. Ibland kör jag med en Evoluent Vertical för höger hand.

Av monocles
Skrivet av SWEvickan:

Var det så enkelt... Jag lyckades lösa det, problemet nu är att det inte skrivs ut från kallast till varmast. Är min bubblesort funktion fel formulerad?

Tänk igenom din funktion, helst på papper. Funktionen körs uppifrån och ned. Om du kallar på funktionen med (7, 19, 2, 13), vad kommer då skrivas ut med din utskrift?

Av monocles
Skrivet av SWEvickan:

Första gången jag använder mig av Bubblesort och bara fått genomgång om vad den gör, men ingen genomgång över hur den ska användas, vilket gör det svårt. Finns inte heller så mycket info i böcker eller nätet hur jag ska använda mig av den vid just den här funktionen eller så förstår jag mig bara inte på det.

Kan jag stoppa in denna kod (lägger in den här) under "static void Main(string[] args)" eller blir det helt galet?

Vad skulle du uppnå med det? Att flytta koden kommer inte skapa en utskrift. För att skapa en utskrift behöver du bara skapa en utskrift. Du kan göra det inne i Bubblesort eller direkt i Main.

Av monocles
Skrivet av SWEvickan:

Tack för tipset, jag har läst och kikat runt på sidor, men jag lyckas inte lösa det... Jag förstår i princip vad du menar, men vet inte vad som behöver skrivas/göras i min funktion.

Har du ytterligare något tips?

Din Bubblesort-funktion är void så den returnerar ingenting. När du kallar på den med din lista får du alltså inget tillbaka.

Vet du hur du ska skriva ut listan? Oaktat sorteringen av listan, den påverkar inte utskriften.

Av monocles

Din BubbleSort-funktion är void och du skriver inte ut något inne i funktionen. Det är felet. Hur du löser får du klura lite på först.

Av monocles

Subtrahera bara datumen från varandra. Förfallodatumets fält behöver vara av typ datum.

Förfallodagen - Today() = X antal dagar
Om x är >=7, färga grön osv.

Av monocles
Nytt bud: 250 kr Pocketbook, exkl frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av monocles
Nytt bud: 100 kr Pocketbook, exkl frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av monocles
Skrivet av heretic16:

Ajax är ett tvättmedel! Måste jag ha NodeJS på min mikrokontroller?

Ja, webbsockets kommer jag titta på.
En ESP32 liknande pryl kommer jag använda. Men jag kör STM32H7 som har inbyggt ethernet-RJ45 uttag.

Ajax är ett sätt att skriva asynkron JS. https://www.w3schools.com/js/js_ajax_intro.asp

Du klarar dig utan nodejs. Som sagt, låt webservern skicka data med websockets. Klienten renderar om när den får data. Inga ramverk. De enda beroendena är websockets och det eventuella grafbiblioteket du väljer.

Av monocles
Skrivet av heretic16:

Exakt så tänker jag.
Okej. Vanlig JavaScript och ChartJS ska nog duga för mig.

Kan vanlig JavaScript ansluta till databas också?

Självklart, men man brukar göra det med NodeJS eller Ajax. Alltså på serversidan.

Skrivet av heretic16:

Sidan behövs uppdateras i realtid. Men JavaScript har väll stöd för TCP/IP också?

Då föreslår jag att du kollar på websockets och låter servern snacka med databasen. Då har du en kontinuerligt öppen anslutning mellan klient och server och skickar datan när den uppdateras. Klienten renderar om graferna som du skapar med ett litet bibliotek.

Här är första sidan jag hittade om att köra websockets på esp32: https://randomnerdtutorials.com/esp32-websocket-server-arduin...