Att navigera runt i BIOS är att resa tillbaka till persondatorns födelse. Systemet har hängt med ända sedan 1980-talet och har sedan dess anpassats för att hantera moderna styrkretsar, processorer och gränssnitt – med en hel del växtvärk som följd.

Sedan en tid tillbaka har det talats om en potentiell ersättare, nämligen Unified Extensible Firmware Interface, eller kort och gott UEFI. Apple använder redan systemet i Mac-datorer, men på PC-sidan har det varit desto tystare.

Nu lyfter MSI fram frågan på nytt och avslöjar att företaget planerar att ersätta BIOS med UEFI med start i slutet av året. Om cirka tre år väntas en betydande andel av moderkorten vara utrustade med det nya systemet.

MSI will start to phase in UEFI starting from the end of this year, and we expect it will be widely adopted after three years. [...] We won’t consider UEFI as an expensive premium feature, but as a must-have for everyone!

UEFI kommer med många välkomna nyheter. Bland annat ersätts det primitiva gränssnittet med ett fullfjädrat programfönster där användaren kan navigera med mus, precis som vilken applikation som helst. UEFI kan även ladda basala drivrutiner för att exempelvis komma åt Internet och starta program från hårddisken.

En annan fördel är att UEFI kan programmeras i C och är helt modulärt uppbyggt, till skillnad BIOS strukturellt kletiga Assembly-kod. Det kan ge upphov till snabbare utveckling av nya finesser och funktioner.

Övergången blir dock inte lätt, och är heller inte helt frivillig. Seagate meddelade för ett tag sedan att det krävs större adressutrymme för att boota från hårddiskar större än 2 TB, något som dagens BIOS inte klarar av. Dessutom krävs större utrymme på minneskretsen vilket innebär att de flesta av dagens moderkort inte kan uppgraderas med UEFI.

MSI:s talesman berättar även om orsaken till att övergången dragit ut på tiden. Företaget gjorde ett första försök att lansera UEFI-kompatibla moderkort redan 2008, men eftersom det krävs en hel del utvecklingsresurser att anpassa systemet för den väldiga mängd hårdvara som finns på marknaden idag dröjer det ända fram till årsskiftet innan BIOS ersättare gör entré på allvar.

Källa: Thinq