Den ärrade Hifi-journalisten Malcolm Steward är inte främmande för mystiska manicker som sägs ge bättre musikupplevelse på alla möjliga och omöjliga vis. Sist att installeras i hans superoptimerade ljudanläggning är något som de flesta datorkunniga känner till; en Serial ATA-kabel.

I dessa sammanhang handlar det givetvis inte om en alldaglig sladd utan om en mycket speciell variant som kallas för "Super SATA". Enligt Steward har denna kabel fantastiska egenskaper, eller vad sägs om ett "mer organiskt, mänskligt och mindre elektroniskt" ljud vid uppspelning av digitala musikfiler.

The most marked and worthwhile difference, I felt, was in the increased naturalness in both the sound of instruments and voices, which seemed more organic, human and less ‘electronic', and in the music’s rhythmical progression, which was also more natural and had the realistic ebb and flow that musicians exhibit when playing live.

Steward tillägger att han inte känner till hur en SATA-kabel kan påverka ljudkvaliteten men ger ändå en luddig förklaring om att kabeln avvisar störningar, lyfter detaljerna och ger luftigare instrument som förbättrar upplevelsen.

Påståendena är naturligtvis orimliga. Data som överförs digitalt är antingen korrekt eller felaktig när den kommer fram i andra änden. En SATA-kabel av hög kvalitet kan möjligtvis skicka data över längre sträckor, men det är knappast något som har med ljudkvaliteten att göra.

Super SATA finns ännu inte i handeln och en ny generation ska tydligen dyka upp inom kort med en okänd (men förmodligen hög) prislapp. För den som behöver en SATA-kabel i audiofilklassen finns dock alltid SweCable Wolverine att tillgå.