Den 20 november 1985 sedan släpptes version 1.0 av Microsoft Windows och resten är historia. Operativsystemet började i själva verket som en enkel fönsterhanterare för MS-DOS. Microsoft följde upp med fler och fler funktioner och förvandlade tillslut programmet till ett fullfjädrat OS.

Mycket av det som känns igen som typiska funktioner i Windows kan spåras tillbaka till de allra första versionerna som introducerades i slutet av 1980-talet. Upplägget med applikationer i fönster med knappar som minimera och maximera är nedärvda egenskaper, likaså medföljande program som Notepad och Paintbrush (Paint).

Dagens moderna Windows 7 kommer dock från ett annat släktträd som började med Windows NT 3.1, en version av operativsystemet som främst utvecklades för arbetsstationer och servrar. Medan konsumentorienterade Windows 1.0, 2.0, 3.x, 95, 98 och ME fokuserade på användarvänlighet handlade NT om ett fristående operativsystem oberoende av MS-DOS med avancerad minneshantering, nätverkstjänster och rättigheter.

Windows NT utvecklades vidare till Windows 2000, XP, Vista och för att sedan förvandlas till dagens Windows 7 och Server 2008. Nästkommande version kallas för Windows 8 och väntas dyka upp sent 2011 eller i början av 2012.