I slutet av 2012 lanserade Microsoft operativsystemet Windows 8 med gränssnittet Modern UI, där det mesta handlar om att anpassa inmatningsfunktionerna för pekskärmar. Senare i år väntas mjukvarujätten lansera en större uppdatering under det interna kodnamnet Blue. Nu läcker en tidig testversion ut på nätet.

Windows 8 "Blue" Build 9364 hamnar i händerna på Winforum, som fångar skärmdumpar på nyheterna. Den stora estetiska skillnaden är att startskärmen med dess paneler (eng. tiles) får fler inställningsmöjligheter. Att sätta en personlig prägel på startskärmen blir enklare genom en ny meny och storlek samt färg på panelerna kan justeras av användaren.

I Windows 8 är många inställningar uppdelade mellan Modern UI och den sedvanliga kontrollpanelen. Nu flyttar fler inställningar in det nya grässnittet, vilket troligtvis bidrar till att ge en mer enhetlig upplevelse. Ikonerna i Inställningar, Dela och Enheter har också uppdaterats för att smälta in i miljön.

I dagsläget är det möjligt att dela upp skärmen i två delar med Modern UI-applikationerna (eng. Snap View). Det innebär dock att den ena applikationen förpassas till att ta upp endast en sjättedel av skärmen. I Blue går det det att låta båda applikationer ta upp lika mycket skärmutrymme, vilket är en efterlängtad funktion bland många slutanvändare.

En ny version av Internet Explorer 11 är planerad i samband med Windows Blue. En ny knapp antyder att det blir möjlighet att synkronisera öppna tabbar med andra Windows-enheter. Även nya applikationer dyker upp i form av Alarm, Kalkylator och Ljudinspelare.

Nyheter för det traditionella skrivbordet lyser med sin frånvaro och precis som tidigare rykten antytt ser det ut som att Windows Blue främst handlar om att polera Modern UI. Windows Blue väntas hitta ut under hösten och Microsoft sägs överväga att släppa det hela som gratis uppdatering – i praktiken ett servicepaket till Windows 8.

Källa: The Verge.