Sony och Microsoft lanserar sina spelkonsoler mot slutet av året, båda med målet om att vinna konsumenternas hjärtan till den lukrativa julhandeln. Medan båda parter offentligt gått ut med vilken period säljstarterna kommer äga rum har de inte gått in på några närmare detaljer eller exakta datum.

En användare på spelforumet Neogaf hittade under sitt besök på Mediamarkt i Amsterdam en affisch, som avslöjar lanseringen för Playstation 4 till den 13 november. Då Mediamarkt är en av de största återförsäljarna i Europa är det sannolikt att det är datumet då spelkonsolen blir tillgänglig för hela den europeiska marknaden, inklusive Sverige.

Sony har som tradition att lansera sina spelkonsoler först i Japan för att kort därefter följa upp med Nordamerika. Säljstarten kan således vänta ske tidigare än ovan angivna datum i dessa regioner.

Pris: Playstation 4 och Xbox One

Svenska priser för de båda konsolerna är sedan en tid tillbaka offentliggjorda genom de egna PR-kanalerna samt återförsäljare. På Microsofts hemsida listas Xbox One för 4 490 kronor inklusive rörelsesensorn Kinect 2.0, som är obligatorisk för att kunna använda enheten. Playstation 4 lägger sig på 3 890 kronor, vilket inte inkluderar den motsvarande rörelsesensorn Playstation 4 Eye.

Det har tidigare spekulerats i att de nya konsolernas mer potenta hårdvara mot föregångarna skulle öka utvecklingskostnaderna och leda till högre pris för spel. Båda parter har dock bekräftat att topptitlarna från deras närmaste partner lägger sig på 59,99 dollar, vilket kan översättas till 549–649 kronor inklusive moms.