Många menar att persondatorn går en tynande framtid till mötes, inte minst på grund av den väldiga tillväxten bland mobiltelefoner och surfplattor. Detta gäller dock inte kraftfullare hårdvara för entusiaster och gamers. Tvärtom fortsätter gamingorienterade datorer, komponenter och tillbehör att gå hem i stugorna.

Försäljningsprognos 2013–2016 (JPR)

Analysföretaget Jon Peddie Research räknar med en genomsnittlig tillväxt på tre procent årligen när det kommer till försäljningen av hårdvara för entusiaster och gamers. I år väntas marknaden minska en smula till 116 miljarder kronor, men därefter är prognosen en stabil ökning till hela 137 miljarder kronor år 2016.

Inte helt oväntat är det nya krävande speltitlar som driver försäljningen. Exempelvis uppskattar JPR med att soldatsimulatorn Arma 3 kommer att generera en hårdvaruförsäljning på motsvarande 5,2 miljarder kronor när gamers köper ny utrustning för att kunna njuta av det nya spelet.

On the high end of the spectrum nothing can surpass PCs at this point in time because they can run ultra high resolution graphics better than any other platform. Because consoles have display restrictions and forgiving couch based control input, they just can't compete with the PC's precision and power.

Samtidigt noteras att det är PC-datorns oöverträffade förmågor som får gamers att lägga stora summor på ny hårdvara. Även om en ny generation spelkonsoler är i antågande är det ingenting som kan tävla mot persondatorns "precision och råstyrka", inte minst när det kommer till att producera bländande grafik.