Trådlöst nätverk i all ära, men för den som prioriterar hög pålitlighet och bandbredd är det fortfarande kabel som gäller. Alla har dock inte lust eller möjlighet till att dra kablar kors och tvärs i hemmet. Turligt nog finns möjligheten att utnyttja det befintliga elnätet även för dataöverföringar.

På mässan IFA Berlin i September visade tyska Devolo upp ett gäng nya högpresterande adaptrar för nätverk via elnätet och nu börjar dessa hitta till återförsäljare. Den nya serien heter Devolo DLAN 650+ och ska klara av att leverera uppemot 600 megabit per sekund, tillräckligt hög bandbredd för att strömma video i 4K-upplösning.

Adaptrarna förlänger det befintliga nätverket (Gigabit Ethernet) och ska ge längre räckvidd än tidigare modeller tack vare förbättrade störningsfilter. Enheterna ansluts direkt till vägguttaget och har en elkonsumtion på 3,9 watt vid maximal belastning samt 0,7 watt i stand-by. Därutöver syns automatisk kryptering och en integrerad elkontakt så att uttaget inte blockeras.

Startpaketet med två adaptrar har ett rekommenderat försäljningspris på 1 159 kronor medan ytterligare en adapter för utvidgning av nätverket kostar 659 kronor inklusive moms.