Processormakaren Intel tuffar på med Tick-Tock-strategin, som går ut på att vartannat år introducera en ny tillverkningsteknik med en befintlig arkitektur och att åren däremellan lansera en ny arkitektur på en redan befintlig tillverkningsteknik. Modellen används för att minimera riskerna vid övergången till en ny geometri och dikterar således Intels utvecklingstakt.

Nästa stora teknikkliv är 14 nanometer med arkitekturen Broadwell, en krympning av Haswell, som i första rummet är tänkt för bärbara, surfplattor och hybrider, men även datacenter och mikroservrar. Under den senaste kvartalsrapporten framgår av Intels vd, Brian Krzanich, att den inledande produktionen av Broadwell skjuts fram från det sista kvartalet i år till det första 2014.

Förseningen orsakas av ett "defekttäthetsproblem", vilket påverkat produktionens yield, antalet fungerande kretsar i procent. När problemet först upptäcktes ska Intel ha infogat en uppsättning felkorrigeringar, men efter att det partiet kom tillbaka från fabrik levererade inte justeringarna de förbättringar Intel förutspått.

[quote]We have confidence the problem is fixed because we have data it is fixed. This happens sometimes in development phases like this. That's why we moved it a quarter. [...] have a strong desire to get Broadwell to market. If I could, there'd be nothing slowing me down. This is a small blip in the schedule, and we'll continue on from here.[/quote]

Krzanich säger att den här typen av problem med jämna mellanrum inträffar inom tillverkningen av halvledare. Företaget är däremot övertygat om att det är löst och Krzanich tillägger att Intel såväl som PC-aktörerna har en stark önskan om att se Broadwell ute på marknaden snarast möjligt. Han säger även att förseningen inte kommer påverka Skylake, som väntas ersätta Broadwell under 2015.

Medan problemen påverkar startdatumet för den inledande produktionen av Broadwell är det ännu inte känt vilka effekter det kommer ha på dess lansering, som enligt tidigare uppgifter varit tänkt att äga rum under det tredje kvartalet 2014.