Redan 1986 presenterade Western Digital tillsammans med Control Data Corporation och Compaq Computer de första hårddiskarna med IDE-gränssnitt (Integrated Drive Electronics). Anslutningstypen standardiserades i ATA-1 (AT Attachment) och kom att hänga med i olika inkarnationer ända fram till ersättaren SATA (Serial ATA) introducerades i början av 2000-talet.

Nu rapporterar kinesiska Expreview att Western Digital slutar tillverka de sista hårddiskarna med PATA-gränssnitt vid årsskiftet. Det gäller modellerna WD800AAJ, WD1600AAJB, WD2500AAJB, WD3200AAJB, WD4000AAJB och WD5000AAJB med 80 till 500 GB lagringsutrymme. Dessa enheter har huvudsakligen tillhandahållits för reservdelsmarknaden.

Till skillnad från dagens Serial ATA använder Parallell ATA (PATA) flatkablar med 40 eller 80 ledare. En kabel kan användas för att ansluta flera lagringsenheter, som då måste ställas in i en så kallad master/slave-konfiguration. Detta ställde till det för dåtidens datorbyggare, som inte enbart behövde hålla koll på byglarna utan även trilskas med skrymmande kablar, vars maximala längd dessutom uppgick till cirka 46 centimeter.