En av årets stora händelser är Valves satsning på vardagsrummet med konceptet Steam Machines. I praktiken innebär det att speljätten med vanlig hårdvara och ett skräddarsytt operativsystem tar upp kampen mot de traditionella spelkonsolerna. Valve slår på stort för årets CES-mässa där de pratar mer om konceptet.

Under presskonferensen berättar grundaren Gabe Newell att Valve den senaste tiden slagit rekord med antalet samtidigt aktiva användare, och hävdar att just den stora användarbasen är styrkan för Steam Machines. Han är därför inte oroad över konkurrensen från de etablerade konsolmakarna Microsoft och Sony.

Det är svårt att bilda sig en uppfattning om handkontrollen Steam Controller efter den korta tid redaktionen kunde spendera med den. Vad som däremot kan konstateras är att det är ett redskap som känns ovan för den som är van vid analoga styrspakar och att den kommer ta tid att vänja sig vid.

Värt att påpeka är att kontrollen fortfarande är i teststadiet och att Valve än idag samlar in feedback från de betatestare som har tillgång till den. Det är därför oklart när Steam Controller släpps och till vilket pris. Däremot framgår det att kontrollen kommer säljas separat.

Valve har i dagsläget 13 kända partnertillverkare för Steam Machines, varav en är den svenska återförsäljaren Webhallen, och av allt att döma verkar Alienware vara Valves huvudpartner. Gabe Newell pratade även om ytterligare en partner, men avslöjade inte vem det är.

Då Steam Machines i grund och botten baseras kring helt vanliga datorkomponenter prissätts maskinerna därefter. Priserna varierar från 499 dollar med integrerade eller dedikerade grafiklösningar, upp till 1 799 dollar och uppåt med påkostade grafikkort, processorer och lagringslösningar.

Valve har inga konkreta uppgifter om när Steam Machines dyker upp i handeln, men att de första modellerna väntas under årets första kvartal för att senare följas upp av fler maskiner under året.