En av årets stora höjdpunkter är Valves satsning på vardagsrummen med konceptet Steam Machines. I praktiken innebär det att speljätten tar upp kampen mot de traditionella spelkonsolerna genom att låta datorbyggare konstruera maskiner utefter gemensamma specifikationer, där bland annat operativsystemet Steam OS och handkontrollen Steam Controller är givna ingredienser.

Inför årets upplaga av Consumer Electronics Show i Las Vegas tillkännages att Webhallen förbereder egna Steam-maskiner. På mässgolvet kommer återförsäljaren tillsammans med bland annat Scan, Alienware, Falcon Northwest, Ibuypower och Origin PC att visa upp de första prototyperna. Anton Nilsson, inköpschef på Webhallen, berättar om satsningen:

– Vi har varit nyfikna på Steam Machines ända sedan vi fick höra talas om konceptet. Datorkomponenter och gaming är två av våra styrkor och att kombinera detta i ett enhetligt koncept känns kul. Vi blev involverade i ett ganska sent skede, men hade redan en klar idé om vad vi tänkt göra, om vi fick möjligheten.

Prototypen är ett datorsystem i Mini ITX-format med standardkomponenter. Inuti ett vitt Bitfenix Phenom huserar Intel Core i7-4771 med Geforce GTX 780 och 16 GB DDR3-minne. Fler detaljer är moderkortet Asus H81I-Plus, hybridlagring med Seagate Thin SSHD 1 TB, vattenkylaren Antec Kühler H2O 620 V4 och nätdelen Corsair CX 600M 600 W. Webhallen planerar dock att släppa både billigare och mer påkostade alternativ.

– Planen är att introducera tre olika modeller; en riktigt kostnadseffektiv maskin som kan konkurrera med traditionella konsoler och två maskiner för dem som vill ha en kraft nog för att kunna köra allt på höga inställningar. Givetvis kommer dessa att kosta en slant, men de kan å andra sidan erbjuda prestanda på en helt annan nivå än de nyligen lanserade spelkonsolerna, säger Anton Nilsson.

Än så länge är det inte fastställt exakt när Steam Machines kommer att finnas ute i handeln. Tidsplanen är att att de första modellerna ska hitta ut under sommarmånaderna. Det ger gott om tid för datorbyggarna att förbereda en uppsjö nya spelmaskiner för soffpotatisar vardagsrummet.