Den som väntar på lanseringen av AMD Mantle får hålla ut ett litet tag till. DICE är visserligen redo med en uppdatering för Battlefield 4, men de tillhörande drivrutinerna saknas fortfarande, varför det ännu inte går att undersöka sanningshalten i löftena om rejäla prestandavinster.

Star Swarm is a real-time demo of Oxide Games’ Nitrous engine, which pits two AI-controlled fleets against each other in a furious space battle.

Nu läggs ytterligare en bit i pusslet när Oxide Games släpper Star Swarm Benchmark på Steam. Precis som namnet antyder handlar det om ett prestandatest baserat på det kommande rymdstrategispelet Star Swarm med den avancerade motorn Nitrous Engine, som gör det möjligt att undersöka skillnaderna mellan AMD Mantle och Microsoft DirectX.

Till skillnad från många andra testprogram är Star Swarm Benchmark inte deterministiskt utan använder riktig spellogik för att simulera rymdstriderna. Det inkluderar högt parallelliserad AI för tusentals enheter och stöd för flera processorkärnor.

Även om detta upplägg är mer likt hur ett riktigt spel fungerar kan de dynamiska striderna orsaka att resultatet varierar mellan olika körningar, vilket inte minst ställer till det för den som vill göra en mer ingående analys av prestandaegenskaperna.

Systemkraven är en fyrkärnig processor, 4 GB primärminne och ett grafikkort med minst 1 GB videominne. Därutöver krävs en 64-bitarsutgåva av Windows 7 eller 8 samt 4 GB ledigt lagringsutrymme. För att prova på Mantle behövs ett grafikkort ur Radeon HD 7000-serien eller senare tillsammans med det ännu inte släppta drivrutinspaketet Catalyst 14.1.

Star Swarm Benchmark är en gratis nedladdning från Steam.