Det brukar lite skämtsamt heta att det krävs minst tre försök för att ansluta en USB-kontakt, men det ska det bli ändring på när organisationen bakom standarden inför ett nytt kontaktdon. På Intel Devoloper Forum 2014 i Shenzhen presenteras nu den vidareutvecklade USB Type-C.

Till skillnad från tidigare kontaktdon är USB 3.1 Type-C vändbar och passar därmed åt båda hållen. Samtidigt krymps kontaktdonet för att vara bättre lämpad för telefoner, plattor och andra mobila enheter. Konstruktionen påminner en hel del om Apples proprietära Lightning-kontakt, som bland annat används i Iphone och Ipad.

Tanken är att det nya kontaktdonet ska hänga med i framtida versioner av gränssnittet och även erbjuda högre strömmatning. Inledningsvis är den dock en del av dagens USB 3.1 (10 Gbps) och USB 2.0 (480 Mps). Till följd av de stora förändringarna kommer det krävas en passiv adapter för att även äldre USB-produkter ska kunna användas med den nya anslutningstypen.

Specifikationen till den nya USB-kontakten Type-C beräknas vara färdigställd i mitten av året. Det dröjer därför sannolikt till 2015 innan kommersialiseringen drar igång på allvar.