Vändbara USB Type-C på bild

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonvader:

Problemet med att få en kontakt att sitta bra handlar ju om att få tillräckligt bra toleranser vid tillverkning. Detta är säkert inget problem för Apple som kontrollerar hela produktionen av sin lightning kontakt (de tar visserligen ut ett enormt överpris som tom får Elgigantens HDMI-kablar att blekna) Tror dokc att det är svårt att uppnå samma kvalitet och tighta toleranser i en vanlig USB kontakt då det kan varierar från tillverkare till tillverkare.

Apple är inte någon tillverkare på området, det är exakt samma företag som tillverkar USB och DisplayPort-kontakter som tillverkar kontakter för Lightning. Är i huvudsak två Taiwanesiska firmor som gör själva kontaktdonen. Sen är det samma halvledarfirmor som gör det möjligt för Lightning att vara vändbar som också arbetar med USB typ-C och massor annat. De äger sin egen teknik mer eller mindre och får använda den på annat håll, trotts allt de som sagt till Apple hur de bör göra mer eller mindre. Köper du en USB-kabel så är det ganska troligt att det är samma tillverkare på honan som sitter i prylen som hanen i kabeln. Det är inte de som gör billiga tillbehör eller sladdar som tillverkar sina egna kontakter, så passform dikteras snarare av vilka komponenter de i sin tur köpt in för att göra produkten, många kommer välja de största leverantörerna. Så du överspelar ett problem. Komponent och kontrakttillverkare blir inte magiska enhörningar bara för att Apple är beställaren och Apple har väldigt lite proprietär teknik idag. Gör Apple något så kan samma tillverkare göra samma sak åt någon annan, eller har redan gjort så. Är det problem med passform från huvudleverantörerna i branschen så kommer Apple ha samma problem. Apple är för den delen en av de framtida kunderna för USB Typ-C och liknande. Där blir det så småning om Lightning (eller efterföljaren) till USB Typ-C-kontakter.

Apple är inte så värst vertikalt integrerat, de kan inte diktera hur alla kontrakttillverkare och komponenttillverkare ska göra och när de växer så blir det bara färre och färre som jobbar med sådana saker i princip då de främst är en återförsäljare idag och mest drivs av mjukvaran för den delen. Processorn i deras telefoner och surfplattor är egendesignad och med egen arkitektur, men är beroende av externa leverantörer och tillverkning såklart, Lightningkontakten är exklusiv, men tillverkas av samma företag som gör alla andra kontaktdon och kretsar inom branschen. Deras datorer är i princip från hyllan komponentmässigt. Alla andra kan i praktiken köpa varenda komponent där, förutom pekplattorna som inte är en standardkomponent från leverantörerna de andra använder. Det Apple verkligen kontrollerar i det här sammanhanget är varumärket av deras egna kontakt, och det räcker fint för att få styr över marknaden på tillbehör.

Permalänk
Skrivet av krilleoh:

Som tidigare nämnt, gillar inte att den ser så liten och klen ut.
Jag tänker på tangentbordet, musen och speciellt alla andra USB-sladdar man pluggar in i datorn, typ laddar mobilen, för över bilder från kameran etc.

Det är trevligt med snabbare överföring och möjlighet att mata högre strömstyrka genom ett och samma uttag,
men samtidigt så struntar jag fullständigt i att behöva vända på kontakten en extra gång.
Ser hellre att jag får vända på den en extra gång och att kontakten är stadig och stabil när den sitter i uttaget.

Bra tänkt faktiskt, jag uppskattar en mindre kabel t.ex. till mobil/kamera och USB-minnen men när det gäller just mus och tangentbord känns det "tveksamt". Tror nog dom kommer på något sätt se till så att de här kablarna verkligen sitter. USB idag är ju dock väldigt robust, tål mycket stryk man behöver inte vara rädd om dom kablarna eller kontakten. Känns som en sådan där liten plutt lätt kan gå sönder osv.

Jag gillar dock idén, USB-portarna är så stora och när man ändå kan göra dom mindre, why not?

Visa signatur

Många datoranvändare underskattar virus och överskattar sina egna kunskaper medan andra är omedvetna om problemet med virus. Den nonchalans som finns idag beror på ett stort antal faktorer, folk tycker virusskydd är dyrt, besvärligt och sölar ned prestandan. Något som däremot är dyrt, besvärligt och slöar ned prestandan är en infekterad dator, som dessutom förstör för alla andra på nätet. - Pedrag Mitrovic, IT-Säkerhet (2010)

Permalänk
Medlem

Men kan dom jävla aporna sluta förminska någon gång? Det enda som händer är att skiten går sönder tillslut.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av krilleoh:

Som tidigare nämnt, gillar inte att den ser så liten och klen ut.
Jag tänker på tangentbordet, musen och speciellt alla andra USB-sladdar man pluggar in i datorn, typ laddar mobilen, för över bilder från kameran etc.

Det är trevligt med snabbare överföring och möjlighet att mata högre strömstyrka genom ett och samma uttag,
men samtidigt så struntar jag fullständigt i att behöva vända på kontakten en extra gång.
Ser hellre att jag får vända på den en extra gång och att kontakten är stadig och stabil när den sitter i uttaget.

Om du jämför microUSB-kontakten med lightningkontakten så är den förstnämnda underlägsen =(. microUSB-kontakten är inte byggd för att dagligen användas, tex för laddning.

https://www.google.se/search?q=micro+usb+connector+issues&rlz=1C1FLDB_enSE553SE553&oq=microusb+connector+is&aqs=chrome.1.69i57j0.10674j0j7&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=93&ie=UTF-8

Du kan sätta in en lightninghane i en lightninghona utan att ha behöva titta. Du kan inte göra det med en microUSB. Tänk på de som har nedsatt syn. Där har du ett exempel på hur en bra design underlättar vardagen för funktionshindrade.

Permalänk
Skrivet av Zizoor:

Jag förstår verkligen inte gnället. Att en ny kontakt lanseras betyder inte att ni måste kasta alla era grejer direkt... Det kommer nog inte hem två stora nissar med "USB Type-C Enforcement Squad" skrivet på ryggen och kastar ut alla era saker, samt tar sönder era Type-A portar.

Sannolikt att moderkort, nya laptops och dylikt kommer som på bilden i artikeln ha båda. Precis som Chassin, Moderkort och allt annat ni kan tänka er har USB 2.0, 3.0, Displayport, VGA, HDMI samt fan och hans moster.
Det är en till standard som till slut kommer byta ut USB, men det kommer inte hända över en natt. Ingen datortillverkare i sitt rätta sinne skulle lansera en produkt utan USB Type A kontakter innan övergångstiden är slut.

Skärp er.

Att lansera en ny kontakt betyder att vi måste släpa med oss ännu en kabeltyp vart vi än går och det räcker inte alltid att enbart ha med sig ett exemplar. Inom usb finns det redan idag 6st kontakter och nu ska det väl bli 3st typ C till? De borde rensa upp, jag ser ingen mening med typ B, inte heller mini-usb när det finns micro. Och livet är inte så enkelt så att det enbart används usb överallt, utan det finns andra kontakter som visserligen brukar ha lite andra användningsområden bortsett från firewire.

Annars jag förstår mycket väl att behovet av vändbara kontakter är väldigt bra när man monterar usbportar på lite udda ställen på tvären. Min kritik ligger i att de borde samtidigt rensa upp, hur nu ett standardiseringsorgan gör detta.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Kan man inte göra något åt det faktumet att USB-kontakterna sticker ut ca 50mm från kontakten när man ändå förbättrar den?
Det skulle vara mycket bättre om man krympte kontaktdonet så att de övergick till kabel efter säg 10mm.

Permalänk
Medlem

Varför inte designa en rund modell?

Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305

Permalänk

Tycker det känns som att den lilla kontakten/det lilla sticket kommer gå sönder om man råkar snubbla över sladden (som ju inte händer så sällan).
Annars känns det kul med en vändbar usb

Permalänk
Medlem
Skrivet av azz0n^:

Totalt värdelöst. Förstår inte varför man ska införa ett helt nytt gränssnitt när det redan finns ett som fungerar i princip felfritt.

Därför ingen mobiltillverkare vill sätta dit den stora otympliga och ej bakåtkompatibla USB 3.0 micro kontakten kanske ?!?!?!

Visa signatur

Gaming: CM storm sniper, FSP Aurum 750W, Asrock X370 Taichi, Ryzen 5 1600, 2x8GB Crucial Tactical 3000Mhz, ASUS Radeon RX Vega 56 ROG Strix, Soundblaster ZBrandvägg: SUGO SG13B-Q, Corsair SF450 450Watt, Noctua NH-L9x65, Xeon e3-1220L 1,1Ghz, 2xSAMSUNG 4GB DDR3L ECC RAM, 2.5 HDD WD AV-25 320GBLab Server:Yeong Yang yy-0221, antec signature 650W, TYAN S2469, 2xOpteron 2600 Noctua NH-U9DO, 8x1GB ECC REGHTPC: Silverstone GD09, AsRock Killer x370, Ryzen 2400g, 2x8GB Crucial Tactical 3000Mhz

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av LaoLao:

Varför inte designa en rund modell?

Det finns flera problem med en rund modell, här kommer några få.

1. En rund modell kommer ta upp för stor plats i två riktningar för att vara vettigt, även om den totala arean blir mindre passar det dåligt på en tunn produkt som en surfplatta, bärbar dator eller mobiltelefon, vilket kontakten är tänkt för. Tanken är att kontakten skall bli mindre hög än den USB vi har.

2. Om det finns två håll att montera kabeln på är det relativt lätt för styrchippet att ta reda på vilka stift som sitter var, om kabeln är rund finns det lite olika sätt att lösa problemet. Antingen som i en hörlurskontakt, vilket blir otroligt svårt att tillverka och väldigt känsligt för fel. Alternativet är att sätta kontakterna på sidan, vilket kommer göra det svårt för styrlogiken att hänga med om kabeln exempelvis roterar under överföring.

Summering:
Runda kontakter lämpar sig bra för anslutningar som endast har två eller kanske tre anslutningspunkter, efter det blir det riktigt besvärligt att lösa problemen som uppstår. Då USB3 har 9 pins blir det svårt (och onödigt) att konstruera en rund kontakt som är liten och fungerar även när kabeln roterar i hålet.

Permalänk
Skrivet av twk:

Tummen upp!

Dagens USB-kontakt är för stor.

Den häller i alla fall
Hoppas att den mindre kontakten håller mekaniskt.
Jag är livrädd för att ta sönder alla dessa minivarianter av USB/DVI/DP osv

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon81912:

Det finns flera problem med en rund modell, här kommer några få.

1. En rund modell kommer ta upp för stor plats i två riktningar för att vara vettigt, även om den totala arean blir mindre passar det dåligt på en tunn produkt som en surfplatta, bärbar dator eller mobiltelefon, vilket kontakten är tänkt för. Tanken är att kontakten skall bli mindre hög än den USB vi har.

2. Om det finns två håll att montera kabeln på är det relativt lätt för styrchippet att ta reda på vilka stift som sitter var, om kabeln är rund finns det lite olika sätt att lösa problemet. Antingen som i en hörlurskontakt, vilket blir otroligt svårt att tillverka och väldigt känsligt för fel. Alternativet är att sätta kontakterna på sidan, vilket kommer göra det svårt för styrlogiken att hänga med om kabeln exempelvis roterar under överföring.

Summering:
Runda kontakter lämpar sig bra för anslutningar som endast har två eller kanske tre anslutningspunkter, efter det blir det riktigt besvärligt att lösa problemen som uppstår. Då USB3 har 9 pins blir det svårt (och onödigt) att konstruera en rund kontakt som är liten och fungerar även när kabeln roterar i hålet.

Ja, nu var jag kanske inte helt allvarlig. (Valde kanske fel smiley för att visa det.) Dock hade jag missat att det är 9 pins.

Glömde: Tack dock, för klargörandet.
Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av LaoLao:

Ja, nu var jag kanske inte helt allvarlig. (Valde kanske fel smiley för att visa det.) Dock hade jag missat att det är 9 pins.

Jag bara förklarade hur det låg till, det var absolut ingen dum fråga. Det spelar ingen större roll om du var allvarlig eller inte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lifooz:

Men kan dom jävla aporna sluta förminska någon gång? Det enda som händer är att skiten går sönder tillslut.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag gissar att du fortfarande kör med CRT-skärm, fulltower-chassi och Ericsson Hotline telefon

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon26268:

Tre försök? USB-märket uppåt och koppla in skiten. I övrigt är det väl trevligt med lite mer kräm.

Ja, om det var så enkelt. Men jag skulle kunna skicka en bild på en USB från Samsung där märket är upp och ner. Lägg till varianter där porten är ställd på sidan och när du ska in under ett mörkt skrivbord eller börjar få svårt att se detaljer på 10 cm avstånd.

Visa signatur

||Corsair Crystal 570X RRG, MSI X370 AM4 ATX, AMD Ryzen 7 1800X CPU - 3,6 GHz - AMD AM4, Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ 2xHDMI 2xDP 4GB, Corsair Vengeance LPX Red 32GB (4x8GB) / 2666MHz, Corsair HXi 750W, GigaWorks S750 7.1, Windows 10/Ubuntu 14, Philips Brilliance 272C4, Benq W750||

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon81912:

Jag bara förklarade hur det låg till, det var absolut ingen dum fråga. Det spelar ingen större roll om du var allvarlig eller inte.

Ja, och det tackar jag för (fast det kom i en liten edit i inlägget ovan). Det uppskattas också att det kommer sakliga förklaringar utan att frågeställaren blir dumförklarad.

Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305

Permalänk
Medlem

Alla som tycker 1 sekund insparad tid är värdelöst borde läsa Spolskys gamla men väldigt relevanta artikel om mikro-frustrationer:

http://www.joelonsoftware.com/uibook/fog0000000249.html

Den där sekunden kan lätt ta död på hela dagens produktivitet - det mänskliga psyket är väldigt lätt-påverkat även om man inte tänker på det.

Dessutom sparas ju inte 1 sekund in, utan miljarder sekunder sparaas in, om man nuenbart vill mäta tid och ignorera frustrationens påverkan på världsekonomin som garanterat är mycket större än den där sekunden i tid

Dumma lösningar ska bort.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon2110:

Vi försöker igen. Det finns två sätt att stoppa in en vanlig stickkontakt (förutsatt att det finns två plats åt båda hållen). En vanlig USB-kontakt går att stoppa in på ett sätt. Om man inte förstår vad jag menar så rekommenderar jag att kikar på en enhet som har en lightningkontakt. Går att stoppa in på två sätt och i båda fallen erhåller du samma funktionalitet.

Inte för att vara petig men om vi tar en vanlig lampa som exempel. Man bör alltid bryta fasen. Om du tar en testpenna så skall du inte få utslag när brytaren är öppen, det får du trots att lampan inte lyser om du kopplat "fel".

Visa signatur

CITERA OM DU VILL HA SVAR! :)

Permalänk
Medlem

"Konstruktionen påminner en hel del om Apples proprietära Lightning-kontakt, som bland annat används i Iphone och Ipad."

I #framtiden: "Apple uppfann USB."

Permalänk
Medlem

Vill gärna se bättre bilder men från dessa ser nya Type-C mer ut som en vändbar micro-B än en lightningkontakt? Det är inte ett solidt stycke med kontaktytor på utsidan utan har ett ömtåligt litet bleck i mitten som kommer böjas på samma sätt som micro-B.

Så istället för att ge oss som är trötta på hur dålig micro-B är en ny hållbar standard så skall alltså alla usbportar gå sönder för att USB Standard-A är för stor för ultrabooks?

Visa signatur

Burk: NZXT 440 Vit - i5-2500K@4.3 - FD Kelvin360 - ASUS P67B3Evo - Corsair 2x8GB - ASUS GTX780 - Crucial m4 128GB / MX100 240GB - EVGA g2 850W - ASUS PB278Q - Logitech G710+ + G502 Ljud: Simple Audio Listen - Aune X1S - Sennheiser 598SE
HTPC: FD Node304 - i3-3225 - ASUS P8H77 - Kingston 2x4GB - Crucial m4 128GB + WD Green 10TB - Samsung 55"LED - Logitech K400P Ljud: Onkyo TX-NR609 - KEF iQ30

Permalänk
Medlem

Min första tanke var att det kommer bli jäkligt tufft för minnespinnes (punt intended) tillverkarna att göra motsvarande dessa:

När hålet blir så himla litet.

Visa signatur

Regn är snö på sommarn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hjemrdeil:

Nu är det väl tyvärr så att ni iPhone fans totalt missat att den där så kallade "Lightning" kontakten från Apple är en kopia från ett annat företags elektronikprodukter.

troll?

Permalänk
Medlem

Fan va fint. Små universella kontakter som är lättare att ploppa i. Jag kan knappt bärga mig

"Konstruktionen påminner en hel del om Apples proprietära Lightning-kontakt, som bland annat används i Iphone och Ipad."
Eh? Jag tycker det ser mer ut som den micro-USB vi har idag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Att lansera en ny kontakt betyder att vi måste släpa med oss ännu en kabeltyp vart vi än går och det räcker inte alltid att enbart ha med sig ett exemplar. Inom usb finns det redan idag 6st kontakter och nu ska det väl bli 3st typ C till? De borde rensa upp, jag ser ingen mening med typ B, inte heller mini-usb när det finns micro. Och livet är inte så enkelt så att det enbart används usb överallt, utan det finns andra kontakter som visserligen brukar ha lite andra användningsområden bortsett från firewire.

Annars jag förstår mycket väl att behovet av vändbara kontakter är väldigt bra när man monterar usbportar på lite udda ställen på tvären. Min kritik ligger i att de borde samtidigt rensa upp, hur nu ett standardiseringsorgan gör detta.

Så lösningen är att ta bort standarder eller sluta lansera nytt? Vi sitter idag med 4 stora video standarder, HDMI, DVI, VGA samt Displayport. VGA håller på att fasas ut, skulle i början bytas ut med DVI som nu ska bytas ut mot HDMI eftersom Displayport inte växte till sig snabbt nog. Men jag ser verkligen inte problemet med Type C. Ja det är en till USB standard, men jag chansar på att det kommer finnas bakåtkompatibilitet samt att denna standard främst kommer återfinnas på mindre platformar, laptops och dyl. Gissar på att många saker med denna type-c kontakt kommer ha en type-c -> type-a, så det spelar verkligen noll roll.

Visa signatur

Ignorance is voluntary misfortune.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Alopex:

Ja, om det var så enkelt. Men jag skulle kunna skicka en bild på en USB från Samsung där märket är upp och ner. Lägg till varianter där porten är ställd på sidan och när du ska in under ett mörkt skrivbord eller börjar få svårt att se detaljer på 10 cm avstånd.

Ja men det är väl snarare Samsungs fel än USB-standarden. Jag har bara haft en USB-kontakt där märket varit på fel sida och det är en Apple-sladd. På de flesta kontakter är märket även utbuktande, så man kan känna vilken sida det sitter på.

Jag säger inget mot en ny standard, jag tycker det är för tidigt att bilda en åsikt, men jag har aldrig haft problem med att koppla in USB-kontakter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dallebull:

Håller med till fullo!
Har nog nånting i varenda USB kontakt på I/O panelen. 9-12USB kablar.
Där har jag hellre en "ordentlig" kontakt än nån minikontakt som ska hålla upp kabeln och garanterat åker ur om man drar fram datorn.
Visst, blir kablarna tunnare så skulle det fungera, men då begränsar man ju även hastigheten.

Blir nog som med micro- och mini-usb. Det kommer fortfarande vara de gamla robusta i de stationära datorerna och i de flesta strömkonvertrar. Men ena änden kommer vara Type-C för mobiler osv.

Permalänk
Medlem

Så nu ska man alltså ha adapter för t-bord, mus, webbkamera, minnen, hubbar och alla andra miljoner usbprylar jag har.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Aspirerande Nätverk- och Sysadmin
Ryzen 5 1600|Hd 7950|16 GB RAM|
"Går det att installera Linux på den här brödrosten?"

Permalänk
Medlem
Skrivet av azz0n^:

Totalt värdelöst. Förstår inte varför man ska införa ett helt nytt gränssnitt när det redan finns ett som fungerar i princip felfritt.

Det är väl samma signalmässiga gränssnitt som USB alltid varit, men bara en ny kontakt?

Tycker det är på tiden då den nuvarande USB-host-kontakten är rätt stor (på moderna ultrabooks så är det ju precis att den får plats på höjden, och tar även rätt mycket utrymme på bredden). Bra initiativ och ser fram emot denna.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk

Äntligen, vänder kontakten fel 100% av gångerna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kirigoe:

Jag gissar att du fortfarande kör med CRT-skärm, fulltower-chassi och Ericsson Hotline telefon

Oh hur visste du?
Hah, nej men jag kör med DVI och HDMI osv,
men jag tycker inte om att det bara blir mindre och mindre.
Material blir skörare ju mindre man gör objekten.
Och när det gäller kontakter som användes dagligen av både mer rutinerade användare, men dessutom av fjortisar som smäller in kontakten, och rycker ut den som om det vore en gammal jordfräs dom skulle starta, så kan jag verkligen inte se bonusen med förminskning.
Det borde ha stannat vid HDMI.

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!